Gaswinning

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Gaswinning. Gaswinning is een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Gaswinning nieuws

We zijn nog lang niet van het gas af, daarom is er een fundamenteel debat nodig over de winning

11-06-2021 - 0 reacties Het is duidelijk dat we nog lang niet van het gas af zijn. Daarom is het de hoogste tijd voor een fundamenteel, democratisch debat hoe wij willen omgaan met gaswinning en de dubbele pet van één ministerie in dat proces.


Gedeputeerde Staten provincie Groningen tegen gaswinning bij Schiermonnikoog

02-06-2021 - 0 reacties GRONINGEN - Gedeputeerde Staten van Groningen hebben de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) laten weten tegen gaswinning nabij Schiermonnikoog te zijn.


Shell moet CO2-uitstoot terugbrengen met 45 procent, uitspraak is startpunt van herbezinning gaswinning Waddenzee

27-05-2021 - 0 reacties Shell moet de CO2-uitstoot binnen tien jaar met 45 procent terugbrengen. Dit oordeelde de rechtbank in Den Haag gisteren. Het is voor het eerst dat een rechter een bedrijf aansprakelijk stelt voor het veroorzaken van de klimaatverandering.


Energieagentschap: 'Stop nu met nieuwe olie- en gasprojecten'

18-05-2021 - 0 reacties Energiebedrijven moeten nog dit jaar helemaal stoppen met investeringen in nieuwe projecten voor olie- en gaswinning. Anders worden de doelstellingen van Parijs nooit gehaald.


FVD-leider Thierry Baudet wil gewoon doorgaan met gasboringen in Groningen: 'Het is ongelooflijke rijkdom'

12-03-2021 - 0 reacties Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet wil geen stop op de gaswinning in Groningen. ,,Het is toch absurd dat je 500 miljard euro in de grond laat zitten?"


Raad van State buigt zich over gaswinning Waddengebied

23-12-2020 - 0 reacties Mag er wel of niet naar gas geboord worden in het waddengebied? Over die vraag buigt de Raad van State zich. Zij geven straks hun oordeel in drie zaken die gaan over de gaswinning in het gebied.


Advocaat vergelijkt gevolgen fipronilcrisis met schade gaswinning

07-12-2020 - 0 reacties Kippenboeren die miljoenen euro's schade hebben opgelopen tijdens de zogeheten fipronilcrisis, blijven erbij dat ze recht hebben op gedeeltelijke compensatie. De overheid heeft gefaald in het toezicht en daarmee onrechtmatig gehandeld, betoogde de advocaat van brancheorganisatie LTO en zo'n honderd pluimveehouders vandaag voor het gerechtshof in Den Haag. Daarbij werd een vergelijking gemaakt met de schade die de gaswinning in Groningen heeft veroorzaakt.


NAM klaar met afronding schade aardbevingen Groningen

28-08-2020 - 0 reacties De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is klaar met de nabetaling aan bewoners met schade ontstaan door aardbevingen door de gaswinning in Groningen. De afgelopen maanden rondde de NAM het uitbetalen van herstelkosten aan ruim 80 bewoners af. Die hadden tussen maart en september 2018 een aanbod van de gaswinningsmaatschappij geaccepteerd omdat het eerder voorgestelde schadebedrag niet voldoende was.


Kamerleden boos over afwezigheid minister De Jonge bij debat gaswinning (update)

06-02-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer is niet blij met minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister zou aanwezig zijn bij een debat over de gezondheidsgevolgen van de gaswinning, maar hij was bij aanvang van het debat niet aanwezig.


Kamerleden boos over afwezigheid minister De Jonge bij debat gaswinning

06-02-2020 - 0 reacties De Tweede Kamer is niet blij met minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister zou aanwezig zijn bij een debat over de gezondheidsgevolgen van de gaswinning, maar daar was hij niet.


Nederlandse ruimtetechniek meet methaanuitstoot boorlocaties

29-01-2020 - 0 reacties Een Nederlands staaltje ruimtevaarttechniek maakt het mogelijk om te meten hoeveel methaangas dagelijks in de lucht komt door olie- en gaswinning. Het KNMI en de Universiteit van Colorado hebben samen de methaanuitstoot op boorlocaties in de Verenigde Staten in kaart gebracht. Ze hebben gebruik gemaakt van het meetinstrument Tropomi, dat sinds eind 2017 rond de aarde cirkelt op een Europese satelliet.


Hogere stofuitstoot sinterkoelers Tata

05-12-2019 - 0 reacties Uit onderzoek van Tata Steel is gebleken dat de uitstoot van stof door de sinterkoelers 1,5 tot 2 keer groter is dan vergund. De provincie Noord-Holland gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De sinterfabriek van Tata Steel in IJmuiden stoot 1,5 tot 2 keer zoveel stof uit dan volgens de vergunning was toegestaan. NH Nieuws meldt dat de provincie, die hier toezicht op moest houden, gaat onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook wordt gekeken of dit bij andere fabrieken van het staalbedrijf het geval is.
De stof sinter komt vrij bij het maken van ruwijzer. Een gedeelte ervan komt direct in de buitenlucht en bevat een aantal ongezonde metalen zoals lood. In de huidige vergunning staat dat de uitstoot per sinterkoeler maximaal 1 kilo per uur mag zijn, maar nu blijkt dat er 1,5 tot 2 keer zoveel in de lucht terecht is gekomen.
Gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) betreurt dat de hogere uitstoot niet eerder is opgemerkt. Die kwam aan het licht na onderzoek van Tata Steel zelf.
Extra filter
"Veel inwoners van de IJmond maken zich grote zorgen over het effect van stof op hun gezondheid. Het minste dat ze van ons mogen verwachten is dat we goed in kaart hebben waar het om gaat", zegt Tekin in een verklaring.
De provincie heeft verder een groot onderzoek aangekondigd naar de werkelijke uitstoot van Tata Steel. Gedeputeerde Tekin heeft opdracht gegeven om vergunningen van Tata Steel-fabrieken te vergelijken met de werkelijke situatie. Het gaat hierbij, naast de sinterfabriek, om de pelletfabriek en beide hoogovens.
Tata Steel gaat een extra filter installeren die de uitstoot moet verminderen.

De geplande investeringen van de fossiele sector maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Dat concluderen Milieudefensie en zestien internationale milieuorganisaties vandaag in een rapport. De komende vijf jaar pompen oliebedrijven als Shell, BP en Gazprom opgeteld nog 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning.


Onafhankelijke raadsman gaswinning Leendert Klaassen bepleit gelijktijdig versterking en schadeherstel

31-10-2019 - 0 reacties In het bevingsgebied moet de versterkingsoperatie en schadeherstel aan woningen tegelijkertijd uitgevoerd worden


Stopzetting Gronings gas heeft nauwelijks effect op glastuinbouw

16-09-2019 - 0 reacties Het kabinet wil dat er veel eerder dan gepland een eind komt aan de gaswinning in Groningen. 'Voor de glastuinbouw heeft dit nauwelijks gevolgen', stelt Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland op de website van Glastuinbouw Nederland.


"Stopzetting Gronings gas heeft nauwelijks effect op glastuinbouw"

13-09-2019 - 0 reacties Deze week werd bekend dat het kabinet wil dat er veel eerder dan gepland een eind komt aan de gaswinning in Groningen. “Voor de glastuinbouw heeft dit nauwelijks gevolgen”, stelt Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland. Minister Wiebes noemt nu medio 2022 als het…


'Herstel aardbevingsschade nog hele klus'

11-09-2019 - 0 reacties Boeren reageren terughoudend op het terugdraaien van de gaswinning in Groningen. Naar verwachting zal de gaswinning media 2022 op nul uitkomen, stelde minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dinsdag in een brief naar de Tweede Kamer. Dat is eerder dan aanvankelijk werd gedacht.


Gaswinning Groningen stopt al in 2022

10-09-2019 - 0 reacties Het kabinet wil de gaswinning in Groningen al in 2022 stoppen, in plaats van uiterlijk 2030, waarvan eerst werd uitgegaan. Dat zeggen ingewijden in Den Haag.


Gemeenten met kleine gasvelden vrezen hevige aardbevingen

06-09-2019 - 0 reacties Op veel plaatsen in Nederland kunnen aardbevingen door gaswinning plaatsvinden. Enkele gemeenten, buiten de provincie Groningen, waar zich kleine gasvelden bevinden, waarschuwen daar vrijdag voor in een brief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).


Vrees voor natuurschade door gaswinning: 'Bevries alle activiteiten’

23-08-2019 - 0 reacties WAALWIJK - Gaswinning vormt een risico voor kwetsbare natuurgebieden als De Loonse en Drunense Duinen. In een open brief roept een groot aantal partijen op deze activiteiten te stoppen. Ook regionale actiegroepen roeren zich.


Bodem is door gaswinning bij Brakel ‘significant gedaald’

22-08-2019 - 0 reacties POEDEROIJEN/NEDERHEMERT - Door gaswinning in het Munnikenland bij Poederoijen is de bodem tussen 2010 en 2019 één centimeter gedaald. Volgens een onderzoeksrapport is daarmee sprake van een ‘significante daling’.