Fusarium

Fusarium is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Fusarium en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Fusarium nieuws

Aanwezigheid TR4-schimmel in Colombia wetenschappelijk aangetoond

18-10-2019 - 0 reacties Een internationaal team van onderzoekers - waaronder van de Wageningen University & Research (WUR) - heeft de aanwezigheid bewezen van de gevreesde TR4-schimmel bij bananen in Colombia. De schimmel veroorzaakt de Panamaziekte. Het bewijs voor de aanwezigheid van de Fusarium odoratissimum-(TR4-) schimmel is gepubliceerd in het tijdschrift Plant Disease.


Wetenschappelijk bewijs voor aanwezigheid TR4 Panamaziekte in banaan in Colombia

17-10-2019 - 0 reacties Een internationaal team van onderzoekers heeft bewezen dat de gevreesde TR4-vorm van de schimmel die de Fusarium-verwelkingsziekte veroorzaakt die ook wel bekend staat als Panamaziekte, aanwezig is in Colombia. Het bewijs voor de aanwezigheid van de TR4 Fusarium odoratissimum schimmel is gepubliceerd in het tijdschrift Plant Disease.


Uiensector wil praktische oplossing voor fusarium

09-09-2019 - 0 reacties De bodemschimmel fusarium zorgt voor steeds meer ziektedruk in de intensieve uienteelt. Vanuit de veredeling en onderzoek wordt naarstig gezocht naar oplossingen.


Fusarium in tarwe na regen in bloei

09-07-2019 - 0 reacties Er is op dit moment redelijk wat aarfusarium te vinden in wintertarwe, melden onderzoekers van SPNA in de Graanziektenbarometer.


Fusarium duikt op in poters

15-04-2019 - 0 reacties Op dit moment worden er volop aardappelen gepoot. Er komt veel Fusarium voor op dit moment. Een behandeling uitvoeren met Emesto Silver is het advies. Emesto Silver bestrijdt zowel Rhzioctonia als Fusarium.


Onderzoek naar effect inundatie op stengelaaltje en schimmels op zavel en klei

19-03-2019 - 0 reacties De eenheid Open Teelten van Wageningen Universiteit en Research gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om op zavel en kleigronden het stengelaaltje, witrot en fusarium onder controle te krijgen met behoud van bodemkwaliteit.


Niet elke fusariumsoort geeft problemen in uien

28-02-2019 - 0 reacties Fusariumbolrot is een toenemend probleem in de uienteelt in Nederland. De belangrijkste schimmel die dit probleem veroorzaakt, is Fusarium oxysporum. Dat blijkt uit onderzoek van Uireka in 2017 en 2018.


Onderzoek naar reststromen uienteelt om ziektes tegen te gaan

08-08-2018 - 0 reacties Al jarenlang wordt in de uienteelt een verontrustende toename waargenomen van grondgebonden ziektes zoals fusarium, witrot en pinkroot. Maar ook een toename van aantastingen door stengelaaltjes en vrijlevende aaltjes.


Onderzoek naar gevolgen aantasting fusarium in graan

14-06-2018 - 0 reacties Onderzoeksinstituut RIKILT van Wageningen UR voert een meerjarig onderzoek uit naar het correct voorspellen van de besmetting van granen met mycotoxinen als gevolg van aantasting door fusarium.


Fusarium en natte mais geven risico op mycotoxinen

13-02-2018 - 0 reacties Eurofins Agro meldt dat het veel vragen krijgt over schimmels en broei in de kuilen.


Kemper gaat strijd aan tegen maïsstengelboorder met Stalkbuster

17-11-2017 - 0 reacties  De nieuwe Kemper StalkBuster is speciaal ontworpen om de maisstoppels direct onder de maisbek van de hakselaar te verhakselen, waardoor het overwinterende leefgebied van de maisstengelboorder wordt vernietigd en het risico op fusarium in de grond wordt verminderd. Extra stoppelbewerking is dan niet meer nodig.   De StalkBuster is geïntegreerd in het basis frame van de Kemper maisbek. Een speciale klepel breekt elke stoppel rij voordat de wielen van de hakselaar en het transportvoertuig er overheen rijden. Als gevolg daarvan worden de stoppels niet alleen afgebroken maar ook…


Genetisch gemodificeerde banaan niet vatbaar voor gevreesde Panamaziekte

16-11-2017 - 0 reacties Australische onderzoekers hebben, ondersteund door onderzoekers van Wageningen University & Research, via genetische modificatie Cavendish bananen ontwikkeld die resistent zijn tegen de gevreesde Panamaziekte. Panamaziekte wordt veroorzaakt door een Fusarium schimmel. Eén van de Fusarium schimmelstammen, bekend als Tropical Race 4 (TR4) infecteert veel lokale bananenvariëteiten, maar ook de Cavendish banaan die goed is voor 85% van de wereldhandel.


Uienziekten steken de kop door vele neerslag

06-10-2017 - 0 reacties Door de vele neerslag in de afgelopen tijd steken op tal van uienpercelen aantastingen de kop op. Dit vooral in de vorm van fusarium, witrot, bacterierot en watervellen. Het uienbedrijf De Groot en Slot adviseert telers om deze uien zo snel mogelijk achter de planken te krijgen en met kachels en ventilatoren de aangetaste uien in te drogen en goed te ventileren. Dit ook om zo de kans watervellen te verkleinen


Kemper StalkBuster ontvangt gouden medaille

25-09-2017 - 0 reacties Kemper StalkBuster ontvangt gouden medaille  De nieuwe Kemper StalkBuster is speciaal ontworpen om de maisstoppels direct onder de maisbek van de hakselaar te verhakselen, waardoor het overwinterende leefgebied van de maisstengelboorder wordt vernietigd en het risico op fusarium in de grond wordt verminderd. Extra stoppelbewerking is dan niet meer nodig.   De StalkBuster is geïntegreerd in het basis frame van de Kemper maisbek. Een speciale klepel breekt elke stoppel rij voordat de wielen van de hakselaar en het transportvoertuig er overheen rijden.…


Kemper StalkBuster ontvangt gouden medaille

25-09-2017 - 0 reacties De nieuwe Kemper StalkBuster is speciaal ontworpen om de maisstoppels direct onder de maisbek van de hakselaar te verhakselen, waardoor het overwinterende leefgebied van de maisstengelboorder wordt vernietigd en het risico op fusarium in de grond wordt verminderd. Extra stoppelbewerking is dan niet meer nodig.


Tarwe beschermen met geur van vers gemaaid gras

18-08-2017 - 0 reacties Tarwe bouwt een hogere weerstand op tegen fusarium nadat het is blootgesteld aan zogenaamde groenbladvolatielen. Dit zijn stoffen die de planten zelf aanmaken en de geur van vers gemaaid gras verspreiden. Dit hebben onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit in Gent ontdekt.


Warmtecamera kan helpen ziektes te voorkomen

21-07-2017 - 0 reacties Als de temperatuur van de kop, bloem of vrucht te warm of te koud wordt
kunnen er vele problemen ontstaan. Als de planttemperatuur onder het
dauwpunt komt hebben verschillende ziektes, zoals Fusarium, Botrytis en
rotkop, een ideale mogelijkheid om te ontwikkelen en het gewas aan te
tasten. Als de.....


Belgische mais weinig aangetast door mycotoxines

30-12-2016 - 0 reacties De gunstige weersomstandigheden in België zorgden deze zomer tijdens de bloei en bij de maisafrijping voor een geringe contaminatie van fusarium en mycotoxines.


Zaadbedrijven werken aan fusariumresistente ui

26-08-2010 - 0 reacties Uienzaadbedrijven De Groot en Slot en Nickerson-Zwaan werken aan fusariumresistente uienrassen.


Bodemschimmel fusarium bedreigt uiensector

27-01-2010 - 0 reacties De uiensector maakt zich zorgen over de bodemschimmel fusarium.