Fraude

Al het Fraude nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Fraude nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Fraude nieuws

Nederlandse banken de dupe door fraude Argentijns sojabedrijf

27-08-2020 - 0 reacties Nederlandse banken dreigen voor bijna een kwart miljard dollar het schip in te gaan. Ze hebben dat geld gestopt in een van fraude verdacht sojabedrijf in Argentinië, Vicentin. Dat heeft het FD ontdekt. Het gaat om Rabobank, ABN AMRO, ING en ontwikkelingsbank FMO.


Bedrijven misbruiken coronasubsidie: ‘Steungeld nog zelfde dag vergokt’

15-06-2020 - 0 reacties Bij de overheid zijn meer dan tweehonderd meldingen binnengekomen over mogelijke fraude met coronasteun. Een deel van het subsidiegeld voor noodlijdende ondernemers verdwijnt op buitenlandse rekeningen, wordt contant opgenomen of zelfs vergokt.


Bedrijven misbruiken coronasubsidie: ‘Steungeld nog zelfde dag vergokt’

15-06-2020 - 0 reacties Bij de overheid zijn meer dan tweehonderd meldingen binnengekomen over mogelijke fraude met coronasteun. Een deel van het subsidiegeld voor noodlijdende ondernemers verdwijnt op buitenlandse rekeningen, wordt contant opgenomen of zelfs vergokt.


"Veel arbeidsmigranten door uitkeringsfraude onterecht in de ziektewet"

03-03-2020 - 0 reacties Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat arbeidsmigranten frauderen met de ziektewet. Uitkeringsinstantie UWV schiet tekort bij de controle op deze fraude, is één van de conclusies.
Eerder rapporteerde Nieuwsuur al dat arbeidsmigranten grootschalig en georganiseerd fraudeerden met werkloosheidsuitkeringen.…


Vrachtwagenchauffeur krijgt rijverbod vanwege fraude met tachograaf en Ad-blue systeem

13-02-2020 - 0 reacties DRIEBERGEN/HEERDE - Woensdagavond 12 februari heeft de politie op de A50 bij Heerde een 62-jarige chauffeur uit Asten van een trekker met oplegger een rijverbod opgelegd. De chauffeur had met de tachograaf gemanipuleerd. D...Lees meer


Kippenboer moet bijna 2 miljoen terugbetalen na fraude

17-12-2019 - 0 reacties Een kippenboer uit Gilze moet ruim 1,9 miljoen euro terugbetalen, omdat hij tienduizenden kippen meer hield dan waarvoor hij pluimveerechten had. De rechtbank in Den Bosch legde de man een maximale taakstraf van 240 uur op en een boete van 200.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.


Vlaamse Mestbank legde voor 890.000 euro boetes op vanwege overbemesting

11-12-2019 - 0 reacties Via risicoanalyses zet de Vlaamse Mestbank controles met betrekking tot het mestbeleid in Vlaanderen gericht in. In 2018 en in de eerste helft van 2019 heeft de Mestbank bij 30% van circa 300 gecontroleerde landbouwbedrijven met dierlijke mestproductie maatregelen opgelegd. Regelmatig wordt vastgesteld dat er onvoldoende mest werd afgevoerd van het bedrijf. Door fraude, zoals valse verklaringen op de aangifte en op de transportdocumenten over de hoeveelheid mestopslag en over de -afvoer van het bedrijf, lijkt de nutriëntenbalans op papier in evenwicht, maar blijft er toch te veel mest op het bedrijf achter. Bij zware overtredingen volgt een geldboete. Er werden boetes opgelegd aan 35 bedrijven, voor een totaal van 890.000 euro, omdat de mestafzet niet in orde was.


Pootgoedsector wil strengere aanpak fraude

20-11-2019 - 0 reacties Pootgoedsector werkt aan versterking van de interne controle.


Taakstraf voor dierenarts die fraudeerde met vaccins voor pluimvee

15-11-2019 - 0 reacties Een pluimveedierenarts uit Scheemda is veroordeeld voor fraude met vaccinaties tegen Newcastle Disease (NCD). Hij kreeg een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd. Na onderzoek is gebleken dat de dierenarts tussen juli 2014 en januari 2017 ruim 15 miljoen vaccins minder toediende dan hij factureerde. Vermoedelijk lichtte hij zo 30 pluimveebedrijven op. De maatschap die de valse facturen verstuurde, krijgt een voorwaardelijke boete van 50.000 euro en moet vanwege onrechtmatig verkregen omzet 168.000 euro aan de Staat betalen.


Hans W. leverde ruim 851.000 kilo paardenvlees als rundvlees aan Frans bedrijf, drie jaar cel geëist

31-10-2019 - 0 reacties Tegen een handlanger van paardenhandelaar Jan F. heeft het Openbaar Ministerie donderdag drie jaar celstraf geëist. Het bedrijf van Hans W. uit Oosterhout moet ook 50.000 euro betalen. W. zou ruim 851.000 kilo paardenvlees als Roemeens rundvlees hebben geleverd aan een Frans bedrijf. Jan F. en zijn bedrijf Draap zijn volgens justitie betrokken bij de grote internationale fraude rondom goedkoop paardenvlees dat als rundvlees in maaltijden zat verwerkt.

Tegen een handlanger van paardenhandelaar Jan F. heeft het Openbaar Ministerie donderdag drie jaar celstraf geëist. Het bedrijf van Hans W. uit Oosterhout zou ook 50.000 euro moeten betalen. W. zou ruim 851.000 kilo paardenvlees als Roemeens rundvlees hebben geleverd aan een Frans bedrijf. Jan F. en zijn bedrijf Draap zijn volgens justitie betrokken bij de grote internationale fraude rondom goedkoop paardenvlees dat als rundvlees in maaltijden zat verwerkt.


Eigenaar van sjoemelende mestvervoerder W. Daas in Wintelre krijgt twee jaar cel voor mestfraude

30-10-2019 - 0 reacties De eigenaar van mestvervoerbedrijf W. Daas uit Wintelre moet twee jaar de cel in, waarvaan één jaar voorwaardelijk, voor fraude met mest. Ook moet de directeur een boete betalen van 50.000 euro, zo heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag besloten. De directeur overtrad de meststoffenwet en pleegde valsheid in geschrifte. Hij liet een half miljoen tot een miljoen kilo fosfaten 'verdwijnen'.


NVWA maakt einde aan mogelijke fraude met Beter Leven-eisen

17-10-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een mogelijke fraude-mogelijkheid met 2 sterren Beter Leven Keurmerk afgedicht. Voortaan krijgen de controleurs van het Beter Leven Keurmerk toegang tot hetzelfde systeem als de NVWA zelf.


Bionext wil actieve aanpak fraude met biologisch keurmerk

15-10-2019 - 0 reacties Fraude met het biologisch keurmerk mag niet ongestraft blijven, fraudeurs moeten harde sancties opgelegd krijgen. Dat stelt Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector.


Actieve aanpak fraude biologische sector nodig

14-10-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Naar aanleiding van de antwoorden op Kamervragen op 7 oktober. van Kamerlid Frank Futselaar (SP) over de fraude met biologisch en gangbaar vlees wil Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector, in gesprek over de opvolging van fraude.


Pluimveesector in hoger beroep tegen NVWA in fipronilzaak

10-10-2019 - 0 reacties De Nederlandse pluimveesector spant hoger beroep aan in de rechtszaak over de fipronilcrisis. De pluimveehouders vinden dat toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onrechtmatig heeft gehandeld door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil. De sector kon zich hierdoor niet weren tegen de fraude van het bedrijf Chickfriend.


De overheid liet kustvissers frauderen en vergat dat ze een taak heeft

29-09-2019 - 0 reacties Tientallen Nederlandse kustvissers blijken de afgelopen jaren gefraudeerd te hebben met het vermogen van hun scheepsmotoren. De Nederlandse overheid trad er niet tegen op, zelfs niet nadat de fraude vanuit Brussel was vastgesteld. De NOS brengt de affaire vandaag aan het licht.


Schouten zet vraagtekens bij representativiteit van onderzoek Interpol naar fraude met biologisch

24-09-2019 - 0 reacties Uit een onderzoek van Interpol dat van december 2018 tot en met april 2019 heeft plaatsvond kwam naar voren dat bij 470 ton van de 90.000 ton onderzochte verdachte biologische producten sprake was van gangbaar geteelde producten in plaats van biologische geteelde producten. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op een groot Spaans bedrijf dat handelt in biologische komkommers en paprika’s. Het is dus de vraag in hoeverre deze cijfers representatief zijn voor de gehele biologische sector. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.


Risicomonitoring door monstername

14-08-2019 - 0 reacties De afgelopen jaren is de pluimveesector opgeschrikt door tal van calamiteiten. Deels toevallig door invloeden milieu (virussen), maar aan de andere kant ook door fraude (Fipronil).


Skal: 'Meer middelen nodig om afschrikking voor frauderen te kunnen organiseren'

12-08-2019 - 0 reacties Skal Biocontrole vindt dat er meer middelen nodig zijn voor de opsporing en eventuele strafrechtelijke vervolging van fraude met biologische producten. Dat stelt Skal in een reactie opeen bericht van RTL Nieuws rondom de betrouwbaarheid van biologische producten. De biologische sector heeft transparantie en integriteit hoog in het vaandel staan. Het is zaak om eventuele rotte appels snel op te sporen en uit het systeem te verwijderen.


68 bedrijven verdacht van misleiding of fraude met 'biologische' producten

10-08-2019 - 0 reacties Tussen 2015 en 2018 zijn 68 meldingen binnengekomen over bedrijven die hun producten als 'biologisch' verkochten terwijl ze dat niet waren. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) na berichtgeving van RTL Z.