Fokken

Al het Fokken nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Fokken nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Fokken nieuws

Schouten: nertsenfokkers kunnen eerder stoppen

20-05-2020 - 0 reacties Nertsenbedrijven kunnen eerder stoppen dan 2024, wanneer er een verbod op het fokken van nertsen van kracht wordt. Dat zei minister Carola Schouten van Landbouw woensdag. Gisteren werd bekend dat een nerts mogelijk een medewerker van een nertsenfokkerij heeft besmet met het coronavirus.


Schouten: nertsenfokkers kunnen eerder stoppen

20-05-2020 - 0 reacties Nertsenbedrijven kunnen eerder stoppen dan 2024 wanneer er een verbod op het fokken van nertsen van kracht wordt. Dat zei minister Carola Schouten van Landbouw woensdag. Een dag eerder kwam naar buiten dat een nerts mogelijk een medewerker van een nertsenfokkerij heeft besmet met het coronavirus.


Schapenfokkers willen methaanuitstoot via dna terugdringen

22-11-2019 - 0 reacties Schapen fokken die minder methaan uitstoten. Dat wil de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie (NSFO) realiseren met een project waarbij de fosfaatuitstoot van een schaap wordt gekoppeld aan het dna. Dit wordt ook wel genomic selection genoemd.


Politie legt beslag op huis van illegale buldogfokkers in Hoogeveen

21-11-2019 - 0 reacties Twee inwoners van de gemeente Hoogeveen worden verdacht van het illegaal fokken van honden. Er is beslag gelegd op hun woning.


Kom naar de Reptielenbeurs

17-09-2019 - 0 reacties Wilt u weten wat er allemaal komt kijken bij het houden van reptielen? Kom dan op 22 september naar de Reptielenbeurs in Houten. Op de beurs kunt u ook informatie krijgen over knaagdieren en andere exotische dierenDe Reptielenbeurs is open van 10:00 tot 16:00 uur. Bij onze stand kunt u terecht voor vragen over CITES, de registratie en het houden en fokken van dieren. Ook geven wij om 12:00 uur en 14:00 uur een lezing. Hierin wordt uitgelegd wat een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) is en hoe u een UBN kunt registreren.


Vredelinger is eerste biologische fokkip

14-09-2019 - 0 reacties Wytze Nauta van Stichting Biologische Veeverbetering, Bio Kip en de Eemweideboerderij in Soest fokken sinds kort Vredelingerkippen. Het gaat om biologische Skal-gecertificeerde fokkippen die biologische kuikens voortbrengen.


DNA-onderzoek demonstreert uniekheid van runderen op Fries melkveebedrijf

10-09-2019 - 0 reacties De veestapel van de familie Van der Veen uit Twijzelerheide bevat door de wijze van fokken unieke combinaties van zeldzame kleuren en aftekeningen. Deze bijzondere diversiteit in deze populatie is met behulp van DNA onderzoek in kaart gebracht.


Met 300 vennoten meer dan 100.000 koeien melken - Bedrijfsreportage Riverview LLP

28-08-2019 - 0 reacties Het bedrijf 'Riverview LLP' heeft verdeeld over de Verenigde Staten 14 melkveebedrijven en 300 aandeelhouders, waarvan het merendeel werknemer is. Op 12 van de locaties melken ze inmiddels 106.000 koeien en op 2 andere plekken fokken ze hun eigen jongvee op. De groei is er nog lang niet uit.


Met 300 vennoten meer dan 100.000 koeien melken

28-08-2019 - 0 reacties Het bedrijf 'Riverview LLP' heeft verdeeld over de Verenigde Staten 14 melkveebedrijven en 300 aandeelhouders, waarvan het merendeel werknemer is. Op 12 van de locaties melken ze inmiddels 106.000 koeien en op 2 andere plekken fokken ze hun eigen jongvee op. De groei is er nog lang niet uit.


Fokken voor beter welzijn bij kortsnuitige hondenrassen

13-08-2019 - 0 reacties Korte snuiten (brachycephalie) bij hondenrassenrassen zorgen voor een slechte conditie, ademhalings- en andere problemen. Wageningen University & Research heeft resultaten van looptesten bij de Engelse Bulldog geanalyseerd om te kijken hoe effectief fokkerij kan zijn voor verbetering van het hondenwelzijn. Daaruit blijkt dat alleen uiterlijke criteria opstellen waaraan de honden moeten voldoen nog niet voldoende is voor een snelle verbetering van kenmerken.


Gendtse fokker stopt met mutantenkat: ‘Pronken met een dier dat eigenlijk gehandicapt is’

02-08-2019 - 0 reacties GENDT - Een kattenfokker uit Gendt, een dorpje tussen Arnhem en Nijmegen, is op de vingers getikt door de NVWA voor het fokken van een mutantenkat: de Bambino Sphynx. Wat is dit voor dier, waarom willen mensen het graag hebben, en waarom mag het niet meer?


Fokken van alpaca's vergt kennis

17-05-2019 - 0 reacties De alpaca is op het platteland steeds vaker te zien bij zowel hobbyboeren als veehouders die een publiekstrekker zoeken voor het weiland naast de boerderij. Maar om deze dieren uit de Andes te kunnen houden, is basiskennis erg belangrijk.


Fokken op natuurlijk afkalven

16-05-2019 - 0 reacties Zaterdag 30 juli stond in Nieuwe Oogst een artikel over ‘Bewust Natuurlijk Luxe’. Projectleider Saskia Scheer en praktijkcoördinator Bert van Abeelen geven een update over de stand van zaken van het project.


Weer meer animo bekkenmeten

16-05-2019 - 0 reacties Het is half maart en het meetseizoen begint zijn einde te naderen. En weer kunnen we vaststellen dat de animo voor deelname aan het bekkenmeten is toegenomen. Nu reeds is het aantal uitgevoerde metingen groter dat vorig jaar. Daarmee bestendigen de veehouders de stijgende lijn van de afgelopen jaren.
Met steeds meer gegevens komen er steeds meer fokwaarden en kan steeds beter geselecteerd worden om te fokken naar ruimere bekken.
 


BNL volop in het nieuws

16-05-2019 - 0 reacties Bewust Natuurlijk Luxe boert goed. De afgelopen periode is er uitgebreid aandacht aan besteed in de media. Veeteeltvlees heeft deze maand Verbeterd Roodbont 2.0 als hoofdartikel. “Het fokdoel van het VRB-stamboek luidt: roodbonte dieren fokken met veel luxe bespiering én ruime bekkenmaten om vanzelf te kunnen kalven”.


Excursie wekt nieuwsgierigheid bekkens eigen dieren

16-05-2019 - 0 reacties Een groep BWB-fokkers bezocht onlangs de veehouderij van Bert van Abeelen in Dorst om hun licht op te steken over het fokken op ruimere bekkenmaten. “Nu wil ik ook de maten van mijn eigen dieren weten.” 


Fokken op veerkrachtige koeien

30-04-2019 - 3 reacties Fokken op veerkracht is mogelijk. Alhoewel de melkproductie achteruit lijkt te gaan, levert het per saldo de veehouder meer op.

Niet alle koeien kunnen even goed tegen een stootje. Een virus op stal, slechte weersomstandigheden, te laat melken of schommelingen in het rantsoen: de ene koe kan er beter tegen dan de andere. Dit is terug te zien in de hoeveelheid melkproductie, die bij koeien met weinig veerkracht meer schommelt dan bij veerkrachtige koeien.

Er werd lang gedacht dat deze schommelingen voorkomen konden worden door optimaal management. In de praktijk lukt dit niet altijd. Marieke Poppe, promovendus aan Wageningen Universiteit, is daarom op zoek gegaan naar de mogelijkheden om te fokken op veerkracht. Vakblad Veeteelt doet verslag over de bevindingen van Poppe en haar collega's Tom Berghof en Han Mulder.

Indicatoren
Een veerkrachtige koe blijft normaal functioneren tijdens verstoringen, of kan snel herstellen van een verstoring. De wetenschap weet dat koeien verschillen in veerkracht, maar is het ook erfelijk? Tijdens het onderzoek zijn verschillende veerkrachtindicatoren gebruikt, waaronder symmetrische en asymmetrische melkgift en autocorrelatie. Meer uitleg vind je in het artikel.

Twintig procent bepaald door genen
Uit het onderzoek van Poppe blijkt dat het verschil in veerkracht voor twintig procent wordt bepaald door genen. Dit maakt het mogelijk om te fokken op veerkracht. Er is wel een negatief verband tussen veerkracht en efficiëntie. Koeien met relatief weinig variatie in de melkproductie - veerkrachtige koeien dus - nemen meer voer op dan koeien met veel variatie in de melkproductie. Koeien die dus beter tegen een stootje kunnen, lijken meer energie binnen te halen om zo met verstoringen om te kunnen gaan.

Fokdoel
Een versimpeld fokdoel waarin melkproductie meeweegt voor 30%, uiergezondheid voor 40%, levensduur voor 30% en veerkracht voor 20% resulteert in een lagere melkproductie van -6,3%. Echter, de veerkracht verdubbelt hierbij (102,6%). Berghof is van mening dat het fokken op veerkracht een duidelijke meerwaarde heeft. Hoewel het kan resulteren in een lagere genetische vooruitgang in melkproductie, gaat de veehouder er per saldo op vooruit. Een veerkrachtige koe kost minder arbeid, heeft minder behandelingen nodig en heeft een langere levensduur. Veerkracht is dus ook uit te drukken in economische waarde. Mulder geeft een berekening in het artikel.

De onderzoekers zijn nog niet uitgekeken op het onderwerp. Zo vraagt Poppe zich af of de variatie in dagelijkse melkproductie echt wordt gekenmerkt door veerkracht. De onderzoekers willen daarom ook andere indicatoren in beeld brengen voor het onderzoeken van veerkracht.


Melkveebedrijf Van Wezel met meer dan 12.000 kg

20-02-2019 - 24 reacties Melkveehouder Kees van Wezel (Roosendaal, N-Br) is er duidelijk over: de Holstein koeien op zijn bedrijf produceerden in 2013 goed. Ze vergden alleen te veel tijd en kosten. „Een koe moet je verzorgen, niet verplegen”, en daarom heeft de familie Van Wezel het fokbeleid in 2013 veranderd.

Na zich goed verdiept te hebben in het fokkerijconcept ProCROSS en bedrijven te hebben bezocht die al langer volgens dit concept fokken, is Kees hier vol vertrouwen op overgeschakeld. Hij heeft eerst zijn Holsteins met Montbéliarde stieren geïnsemineerd om vervolgens dit concept volledig toe te passen.


Semex: ‘Alleen beste koeien worden in toekomst gebruikt voor reproductie’

17-02-2019 - 9 reacties Het rendement van het fokken op levensduur staat centraal op het tweede levensduursymposium, dat op donderdag 14 maart in Congrescentrum De Pijler in Lelystad plaatsvindt. In de aanloop naar dat symposium legde de organisatie de fokkerijorganisaties enkele prikkelende vragen voor. Vandaag deel 2: importeur Semex.

Vindt uw organisatie de levensduur van de koeien belangrijk en waarom?

Vanzelfsprekend vindt Semex levensduur belangrijk. Koeien moeten op een gezonde en efficiënte manier zoveel en zolang mogelijk kunnen produceren. Dit hebben wij altijd belangrijk gevonden en onze visie op selectie is hier altijd op gebaseerd geweest. Het is echter ook zo dat wij ervan overtuigd zijn dat efficiëntie minstens even belangrijk is. De intensivering in de landbouw moet verder omhoog, dit zal zowel de economische kant voor de boer, als het milieu ten goede komen.


Fokken op natuurlijke resistentie tegen PRRS

04-02-2019 - 0 reacties Onderzoeker Jenelle Dunkelberger legt uit hoe Topigs Norsvin het fokken op resistentie tegen PRRS opgenomen heeft in de fokdoelen.