Euro

Al het Euro nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Euro nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Euro nieuws

Belgapom halveert notering vroege aardappelen in drie weken tijd

16-08-2019 - 0 reacties Regen in Noordwest-Europa heeft een negatieve invloed gehad op de aardappeltermijnmarkt. Het termijncontract april ’20 is sterk onder druk komen te staan en er werd dinsdag 13 augustus tot 11,10 euro gehandeld.


Duitse landbouwgrond kost 10.000 euro tot een ton

16-08-2019 - 0 reacties De prijs van landbouwgrond is in 2018 in de deelstaten van West-Duitsland met gemiddeld 6,9% gestegen naar gemiddeld €37.846 per hectare. In de deelstaten van de voormalige DDR steeg de prijs slechts met 0,6% naar €15.720.


Winstdaling Rabobank door toenemende kredietverliezen

15-08-2019 - 0 reacties De Rabobank boekte over het afgelopen halfjaar een nettowinst van 1,2 miljard euro in de eerste zes maanden. Vergeleken met de prestatie van het eerste halfjaar van 2018, is de winstdaling 29 procent.


Krimp veestapel zorgt voor teleurstellende halfjaar cijfers ForFarmers

15-08-2019 - 0 reacties Het veevoerbedrijf For Farmers heeft een teleurstellend halfjaar achter de rug. De winst werd meer dan gehalveerd tot 11,9 miljoen euro.


Vion vleesvarkensnotering naar 1,93; recordnotering 1981-1982 in zicht

13-08-2019 - 0 reacties Vion heeft de vleesvarkensnotering voor week 33 verhoogd tot 1,93 euro geslachtgewicht. Dit betekent een plus van 10 cent ten opzichte van vorige week. De recordnotering van 1981/1982 van rond de 2 euro komt daarmee in zicht.


VVD: ’Werken loont bijna niet’

13-08-2019 - 22 reacties

Originele beschrijving

Een gezin bestaande uit twee hardwerkende Amsterdammers met één kind waarbij de ouders allebei een minimuminkomen verdienen, houdt per maand slechts 125 euro meer over dan een Amsterdams gezin bestaande uit een kind waarvan de ouders allebei in de bijstand zitten.


Aardappeltermijnmarkt zoekt naar de bodem

13-08-2019 - 0 reacties De aardappeltermijnmarkt startte de nieuwe week met een flauwe stemming. De termijnprijs voor het aprilcontract stond de hele dag onder druk en zwakte af van 12,70 euro naar een slotprijs van 12,00 euro.


Licht prijsherstel op de aardappeltermijnmarkt

09-08-2019 - 0 reacties Voor de tweede keer dit seizoen duikelde de aardappeltermijnmarkt voor april ’20 onder 13,00 euro. Op 17 juni kwam een laagste prijs van 12,10 euro op de borden te staan en afgelopen week noteerde april ’20 12,50 euro.


Noorse robotexpert ontwikkelt robot die frambozen plukt

08-08-2019 - 0 reacties Robotexpert Martin Stølen heeft zijn sporen verdiend in de robottechniek. In 2016 richtte hij Fieldwork Robotics op in de VS en van Groot-Brittannië kreeg hij bijna een miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van landbouwrobots. Nu richt Stølen zich op de oprichting van een Noorse afdeling van…


Drie jaar cel geëist voor verduistering bij FloraHolland

07-08-2019 - 0 reacties De officier van justitie heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalig medewerker van Royal FloraHolland die 4,3 miljoen euro verduisterde. Dit eiste het OM dinsdagmiddag 6 augustus in de rechtbank van Den Haag.


Boeren zoeken naar structurele oplossingen tegen droogte

06-08-2019 - 0 reacties Voor het tweede jaar op rij beleven we een droge, warme zomer. Fijn voor de vakantieganger die in eigen land blijft, behoorlijk problematisch voor de boeren. Hun gewassen hebben flink te lijden onder de droogte. Boeren en waterschappen zoeken dan ook naar oplossingen voor de korte én de lange termijn.
Harmannus Begeman is zo'n boer. Op zijn akkers in het Groningse Nieuwe Pekela verbouwt hij onder meer aardappelen, suikerbieten en uien. Tot vorige jaar hoefde hij zijn land nooit te beregenen. Dat veranderde met de droge, warme zomer van 2018. Die was volgens het KNMI de warmste zomer in ruim drie eeuwen.
De droogte had zijn effect op de aardappelen van Begeman, 30 procent van de oogst ging verloren. Met het vooruitzicht op meer warme zomers heeft hij ervoor gekozen te investeren in een eigen beregeningssysteem.
Hij liet het zien aan onze verslaggever:
Volgens coöperatie Agrifirm is Begeman niet de enige. Veel boeren kiezen er dit jaar voor beregeningsapparatuur te kopen. Op deze manier zijn ze niet afhankelijk van de loonbedrijven die de apparatuur verhuren.
Het gaat om een behoorlijke investering voor de Groningse agrariër, van zo'n 80.000 euro. Die moet hij er de komende jaren uit zien te halen. Toch hoopt Begeman niet dat alle toekomstige zomers zo droog zijn als deze. "Eigenlijk heb ik liever dat ik hem in de schuur kan laten staan. De aanschafkosten zijn één, maar bij ieder uur dat je draait, komen ook nog kosten kijken: brandstof, afschrijving en onderhoud."
Het beregenen van het land met oppervlaktewater is op dit moment niet overal in Nederland toegestaan. Vanwege de droogte gelden er voornamelijk in het zuiden en oosten van het land onttrekkingsverboden. Dat betekent dat er geen oppervlaktewater mag worden gebruikt.
Om dat te kunnen ondervangen is in Haaksbergen een proef bezig van Waterschap Vechtstromen. Zijn land wordt van onderaf bewaterd. Dat gebeurt niet met grond- of oppervlaktewater, maar met effluent. Dat is door de rioolwaterzuivering voor 95 procent gezuiverd restwater.
10 procent meer opbrengst
Wat blijft er dan in het water achter? "Je moet denken aan ziekteverwekkers, maar ook restanten van geneesmiddelen", vertelt Ruud Bartholomeus, die als hydroloog betrokken is bij de proef die sinds 2011 loopt.
Vanaf 2015 wordt er in de proef restwater van de rioolwaterzuivering gebruikt. Normaal gesproken wordt dit water in het oppervlaktewater geloosd. Nu gaat het direct naar het land van de boer waar het via een drainagesysteem ondergronds wordt geïnfiltreerd.
"Wat we hier onderzoeken is of die stoffen door de planten worden opgenomen. En wat het effect is voor het grondwater." Volgens Bartholomeus is vervuiling van het grondwater met microverontreinigingen een risico.
Bij succes zou er in de toekomst kunnen worden gekeken of het gezuiverde restwater van rioolwaterzuiveringen en industrieën direct naar de boeren kan. Er zou dan wel een buizennetwerk naar de akkers moeten worden aangelegd. Voor de boeren zou het in ieder geval interessant zijn. De opbrengt van de agrariër die meedoet aan de proef ligt al jaren zo'n 10 procent hoger dan bij zijn collega's in de regio.


Drie jaar cel geëist tegen ex-medewerker die miljoenen stal van FloraHolland

06-08-2019 - 0 reacties De Hagenaar sluisde ruim 4,3 miljoen euro weg en vergokte dat bedrag op goksites. Justitie spreekt van een „duizelingwekkend bedrag”.


Nog miljoenen euro's subsidie beschikbaar voor boeren met agrarisch natuurbeheer

06-08-2019 - 0 reacties Van de zeventig miljoen euro subsidie die in 2018 beschikbaar was voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer, is bijna negen miljoen niet gebruikt. Zo blijkt uit onderzoek, gedaan door de Universiteit van Wageningen in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


Duits areaal aardappelen fors gestegen

06-08-2019 - 0 reacties De daling op de termijnmarkt kwam na het weekend nog niet tot stilstand. De notering voor het aprilcontract opende op 13,90 euro maar zwakte verder af naar een dieptepunt van 12,80 euro.


Chinese varkensprijs loopt op tot 3 euro per kilo

05-08-2019 - 0 reacties Rabobank voorspelde afgelopen week dat de varkensprijs in China dit jaar records gaat verbreken. Dit moment is niet ver weg meer. In sommige regio's wordt omgerekend al meer dan €3 per kilo levend gewicht betaald.


Noord-Holland stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor duurzame innovaties

05-08-2019 - 0 reacties De provincie Noord-Holland stelt dit jaar € 5 miljoen beschikbaar voor om duurzame innovaties te bevorderen van Noord-Hollandse ondernemers die kansen pakken en willen uitblinken.


Stijgende lijn in export Europese landbouwproducten

02-08-2019 - 0 reacties De export van Europese landbouw- en voedingsproducten zit in de lift. Er is dit jaar al voor 12,8 miljard euro aan agrovoedingsmiddelen geëxporteerd, zo’n 13% meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) op basis van het laatste


Van immuunsysteem lama tot biologische gewasbescherming

02-08-2019 - 0 reacties Het Gentse biotechnologiebedrijf Agrosavfe heeft 35 miljoen euro vers kapitaal opgehaald om de lancering van zijn eerste product, BioFun-1, voor te bereiden. “Het product zal dienen om een veelvoorkomende schimmel bij onder meer aardbeien, aubergines en druiven te bestrijden”, klinkt het. De spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie ontwikkelt biologische gewasbeschermingsproducten als alternatief voor de klassieke chemische stoffen. Leuk weetje: het bedrijf vertrekt bij zijn onderzoek van het immuunsysteem van lama's.


Melkprijzen juni 2019

02-08-2019 - 0 reacties De melkprijs die de grote Europese zuivelondernemingen in juni 2019 betaalden was per 100 kg negen eurocent hoger dan in mei. De prijs van juni was 33,29 euro per 100 kg en daarmee 66 eurocent en 2 procent hoger dan in juni 2018. De gemiddelde prijzen nog steeds hoger dan die van vorig jaar, maar het verschil wordt kleiner. Lees verder ❯


Voormalig medewerker FloraHolland, die miljoenen achterover drukte, was gokverslaafd

02-08-2019 - 0 reacties De voormalig medewerker van FloraHolland die maar liefst 4,3 miljoen euro verduisterde, had volgens zijn advocaat een gokverslaving. De 28-jarige Hagenaar moet dinsdag aanstaande voor de rechter verschijnen. De Hagenaar zit in voorarrest.