Euro

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Euro. Euro is een van de 18053 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Euro nieuws

Twaalf boeren gaan aan de slag met bodembeheer in veenweidegebied, provincie Fryslân trekt er 31.000 euro voor uit

22-09-2021 - 0 reacties Een groep van twaalf Friese melkveehouders gaat de komende drie jaren met subsidie van de provincie aan de slag met duurzaam bodembeheer. Zij boeren allemaal op of in de buurt van veenweidegebied.


1 miljard euro om snel huizen te bouwen: hoe krijg je dat voor elkaar? 'Fyn mar ris in goeie oannimmer dy't rap begjinne kin'

21-09-2021 - 0 reacties Een miljard euro voor de snelle bouw van huizen? Dat is waarschijnlijk niet genoeg en woningen stamp je niet zomaar uit de grond.


Voertuigcombinatie onderweg zonder tachograaf: 4400 euro boete

20-09-2021 - 0 reacties BODEGRAVEN - Tijdens een controle op de A12 bij Bodegraven heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vandaag een voertuigcombinatie die zwaarder was dan 7.500 kilo gestopt. Tijdens de controle bleek dat er geen tachogr...Lees meer


Lambert Pijl bestolen van paar honderd schapen, die soms al op het land worden geslacht. Wanhopige schapenhouder uit Hijken looft 5000 euro uit voor g

17-09-2021 - 0 reacties Schapenhouder Lambert Pijl in Hijken is de wanhoop nabij. Hij looft een beloning van 5000 euro uit voor de tip die leidt naar de dieven én helers van zijn lammeren.


Demissionaire kabinet trekt een miljard uit om sneller woningen te kunnen bouwen. Plan is een week voor Prinsjesdag uitgelekt

16-09-2021 - 0 reacties Het demissionaire kabinet maakt volgend jaar nog eens een miljard euro vrij om sneller woningen te kunnen bouwen. De eenmalige extra investering wordt volgende week op Prinsjesdag aangekondigd, bevestigen Haagse bronnen.


Drone om reekalfjes en nesten met weidevogels op te sporen in Vriezenveen bijna binnen: ‘Hoe meer drones, hoe beter’

16-09-2021 - 0 reacties VRIEZENVEEN/GEESTEREN - Het zijn de laatste loodjes, maar Bert Aman heeft goede hoop dat er begin volgend jaar talloze reekalfjes en kuikens gered kunnen worden van de dood in en om Vriezenveen. ANV Land&Schap heeft nog zo’n 2000 euro nodig om een drone met warmtebeeldcamera aan te kunnen schaffen. „We hebben goede hoop dat we het bij elkaar krijgen.”


Gratis fruit in gezonde bushalte, maar studenten kiezen toch voor vette hap

15-09-2021 - 0 reacties Terwijl woensdag met veel tamtam in het centrum van Breda de eerste gezonde bushalte van Nederland is geopend met gratis vers fruit en groenten, staan studenten iets verderop voor de ingang van de McDonald's in een lange rij voor een vette hap. Het is symbolisch voor het probleem dat horecaopleiding Curio samen met landbouworganisatie ZLTO wil aanpakken: De jeugd eet te ongezond en te weinig groenten en fruit.
"Dat is het probleem: een kwart van de studenten is te zwaar en beweegt te weinig", zegt Rob Neutelings, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curio. Hij ziet het ook bij zijn opleidingen: "Wij hebben kantines met gezond voedsel, maar toch gaan de studenten vaak naar buiten om ongezond te eten."
Juist dat moet de bushalte met gratis vers fruit en groenten, zoals appels, peren en komkommers veranderen. "Het is een lange weg te gaan, maar vandaag begint die", zegt Neutelings. De bakken met fruit en groenten bij de bushalte worden continu bijgevuld door studenten van de nabijgelegen hotelschool. Neutelings is al tevreden als mensen door die bushalte gaan nadenken over gezonder eten.
Liever Pizza's Aan de overkant van de net geopende gezonde bushalte staat een student een appeltje te eten: "Het was gratis, dus heb ik er maar één gepakt, maar ik eet echt nooit fruit, ook niet thuis. Ik heb liever pizza's", zegt de jongen. Hij vindt het fruit bij de bushalte wel een goed idee: "Als het gratis is, dan pakken mensen het wel als ze honger hebben".
Een paar meiden die aan komen lopen zijn wel enthousiast over de gezonde bushalte. Maar ze leggen de vinger meteen op de zere plek: "Ongezond eten is veel goedkoper dan gezond eten", zeggen ze. "Een kaassoufflé bijvoorbeeld kost maar anderhalve euro, een fruitbowl is gewoon veel duurder". Nadat ze een gratis appeltje bij de bushalte hebben gepakt, vliegen ze naar de fastfoodgigant om een hamburger te scoren.
VerleidingDirecteur Kathleen Goense van landbouworganisatie ZLTO is het niet met hen eens: "Zo duur is het niet als je het vergelijkt met chips en frisdrank. Maar wij worden vaak verleid om ongezond te eten." De boeren zorgen volgens haar voor gezondheid en geluk, daarom steunt de ZLTO het initiatief.
De gezonde bushalte is overigens geen lang leven beschoren. Hij staat er voorlopig maar een week. Daarna heeft de hamburgerketen achter de bushalte het rijk weer alleen.


Intel steekt miljarden in Europese chipfabrieken: 'Auto is computer op wielen'

08-09-2021 - 0 reacties De Amerikaanse chipmaker Intel wil de komende tien jaar tot wel 80 miljard euro steken in het vergroten van de chipproductie in Europa. Intel wil vooral meer chips voor auto's gaan maken, nu automerken nog jaren zullen kampen met chiptekorten.


Nederlandse miljardair spekt na D66 en PvdD ook Duitse Groenen

07-09-2021 - 0 reacties De Nederlandse miljardair Steven Schuurman, die eerder forse donaties gaf aan D66 en de Partij voor de Dieren, heeft 1,25 miljoen euro overgemaakt aan de Duitse Groenen. Het is de grootste donatie ooit voor de Duitse milieupartij, kort voor de parlementsverkiezingen van deze maand.


Hoe onteigenen van boeren een reële optie is geworden in de stikstof-strijd

06-09-2021 - 1 reacties Nederland kan bij het aanpakken van de stikstofcrisis niet om het onteigenen van boerenbedrijven heen. Dat constateert het Planbureau voor de Leefomgeving in een studie geschreven in opdracht van het kabinet. Boerenorganisaties LTO (landelijk) en ZLTO (Brabants) zijn sterk tegen onteigening. De LTO zegt 'juridisch alles uit de kast te willen halen' om onteigeningen tegen te houden.

Maandagochtend schreef de krant NRC dat de ministeries van Financiën en Landbouw vergevorderde plannen hebben om honderden boeren uit te kopen, maar als het nodig is ook te onteigenen. Op verzoek van de minsterraad werkten ambtenaren van de twee ministeries deze zomer gedetailleerde voorstellen uit,. Die zijn inmiddels doorgerekend in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Concreet zijn er twee manieren onderzocht waarmee de nieuwe regering de stikstofcrisis aan zou kunnen pakken. In beide varianten gaat het om ingrijpende operaties, waarmee vele miljarden zijn gemoeid. Volgens het Planbureau zou een stuk Nederland zo groot als twee keer de provincie Utrecht opnieuw ingericht moeten worden.

Lange procedures
In beide scenario's gaat het rijk boerenbedrijven onteigenen, schrijft het planbureau. De schrijvers waarschuwen ervoor dat dat kan leiden tot lange juridische procedures, precies het beeld dat de LTO in een eerste reactie al schetst. Volgens de LTO betekent het ook jarenlange onzekerheid voor boeren.

Het huidige kabinet heeft al tientallen miljoenen gereserveerd voor verschillende regelingen om boeren uit te kopen. In dat beleid staat tot nu toe de vrijwilligheid voorop. Dat leidde er ook toe dat tientallen varkensboeren die zich hadden aangemeld voor een uitkoopregeling, later hun medewerking weer introkken. De keus voor onteigening is een nieuwe stap waar de politici in de huidige coalitie zich tot nu toe ver van hebben gehouden.

Dertig miljard
Het planbureau komt met twee beleidsalternatieven. In het eerste - dat in tien jaar ongeveer 30 miljard kost - wordt een deel van Nederland opnieuw ingericht. Het planbureau verwijst nadrukkelijk ook naar het zuidelijke zandgebied waar ook een groot deel van Brabant onder valt. In dat gebied zou het bijna niet meer mogelijk zijn om aan veehouderij te doen zoals we die nu kennen; een groot deel van de koeienboeren op de zandgronden zou over moeten schakelen op 'natuurinclusieve kringlooplandbouw'.
In het tweede alternatief legt de overheid strenge stikstofplafonds op en mogen boeren zelf weten hoe ze daaraan voldoen. Die variant zou de overheid ongeveer 14 miljard kosten. De kosten voor de boeren zouden echter enorm stijgen.

Minder dieren
Beide scenario's werken, zegt het planbureau. Omdat de veestapel in beide gevallen met tientallen procenten krimpt, daalt ook de hoeveelheid stikstof flink. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse natuur, die nu nog te lijden heeft van de stikstof. En daarmee is het ook goed nieuws voor de overheid, die beloofd heeft die natuurgebieden te beschermen en in stand te houden.
Beide scenario's hebben ook gevolgen voor het hele agrarische bedrijfsleven. Een krimp van de veestapel heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld leveranciers van voer en slachthuizen. Die krimp berekent het planbureau op tussen de vier en de zeven miljard euro.

Nog veel onzeker
De scenario's waarmee het Planbureau voor de Leefomgeving is gaan rekenen, zijn afkomstig van ambtenaren. Het verzoek om ze door te rekenen komt van het kabinet. Wat het kabinet met de plannen gaat doen, zou duidelijk moeten worden in het regeerakkoord.

Het planbureau stelt wel dat de opgave ongekend groot is. In beide varianten gaat het om budgetten en hoeveelheden land waarmee nog nooit op deze schaal is gewerkt. De berekeningen kennen dan ook veel onzekerheden.


Zo gaat Volkswagens goedkoopste ID-model er (ongeveer) uit zien

06-09-2021 - 0 reacties Dat Volkswagen in 2025 met een goedkoper elektrisch model komt, was al bekend. Nu weten we ook hoe die auto, die waarschijnlijk ID.2 gaat heten en ongeveer 20.000 euro gaat kosten, er uit gaat zien. Het studiemodel ID.Life geeft al veel weg.


Tesla krijgt meer dan 1 miljard euro aan Duitse subsidie

06-09-2021 - 0 reacties Tesla staat op het punt om een subsidie te krijgen van de Duitse overheid ter waarde van 1,14 miljard euro. Dit schreef de Berlijnse krant Der Tagesspiegel maandag zonder bronvermelding.


600 kilo cocane aangetroffen tussen lading mango's

03-09-2021 - 0 reacties ROTTERDAM - Er is vrijdag 600 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. De straatwaarde van de verdovende middelen ligt rond de 45 miljoen euro. De cocaïne werd aangetroffen in een container g...Lees meer


Gemeente koopt grond van aardbeienteler voor 3,5 miljoen euro

03-09-2021 - 0 reacties Na jarenlang juridisch getouwtrek gaat de gemeente Best tóch de grond van een aardbeienteler in het buitengebied kopen. Er is bijna 3,5 miljoen euro gemoeid met de deal, die volgens de eigenaar én de rechter eigenlijk al in 2010 in kannen en kruiken was, zo valt te lezen in het Eindhovens Dagblad.


Aardbeienteler krijgt 3,5 miljoen euro van gemeente Best; ‘grondruzie’ na jaren toch opgelost

03-09-2021 - 0 reacties BEST - Na jarenlang juridisch getouwtrek gaat de gemeente Best tóch de grond van een aardbeienteler in het buitengebied kopen. Er is bijna 3,5 miljoen euro gemoeid met de deal, die volgens de eigenaar én de rechter eigenlijk al in 2010 in kannen en kruiken was.


Geen grap: bedrijf maakt van Lada’s puur elektrische auto's

25-08-2021 - 0 reacties Ben je op zoek naar een elektrische auto en wil je niet te veel betalen, dan kun je - net als vroeger - terecht bij het Russische merk Lada. Of eigenlijk bij de Duitse firma Elantrie, want die bouwt voor rond de 20.000 euro de Lada Niva en Dacia Sandero om tot elektrische auto.


Prijs voor gas breekt door grens 1 euro per kubieke meter: ‘Zorg over voorraad voor de winter’

20-08-2021 - 0 reacties De gasprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu voor huishoudens die een nieuw contract moeten afsluiten. Bij sommige energieleveranciers is de grens van 1 euro per kubieke meter gepasseerd. Aanbieders hebben zorgen over de zeer lage stand van de gasreserves.


1900 hectare landbouw Australië wordt 'handsfree' gemaakt

18-08-2021 - 0 reacties Een landbouwareaal van 1900 hectare is recent geautomatiseerd op het campusterrein van de Australische Charles Sturt University in Wagga Wagga. Het project kostte een investering van ongeveer 16 miljoen euro. De technologie waarin is geïnvesteerd omvat onder andere drones, robottractoren, oogstmachines en tal van slimme sensoren. Die laatste meten o.a. CO2. Op het bedrijf worden o.a. granen geteeld en ook wordt er aan veeteelt gedaan.


200 boeren dreigen hoogwaterschade niet vergoed te krijgen

17-08-2021 - 7 reacties Zo'n 200 boeren in de omgeving van Boxmeer dreigen geen vergoeding van de overheid te krijgen na de overstromingen van vorige maand. Volgens boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat het om boeren die gewassen telen in de uiterwaarden van de rivier de Maas.

De overheid maakte vrijdag hoofdlijnen van de
waterschaderegeling bekend. Volgens de uitgangspunten zouden de 200 boeren niet in
aanmerking komen voor compensatie. Dat komt doordat de
uiterwaarden volgens de overheid bedoeld zijn als waterberging. Dat zijn gebieden die soms onder water kunnen worden gezet. Dat zegt een woordvoerder van LTO na berichten hierover in De Telegraaf.

Volgens de boeren geldt dat risico alleen in de winter. In de zomer
houden boeren er geen rekening mee dat de uiterwaarden
opeens onder water kunnen komen te staan. Zij vinden daarom dat er in dit geval geen onderscheid moet worden gemaakt tussen binnen- en buitendijkse
schade.

Schade 2,3 miljoenEr zijn bij LTO al ruim 200 meldingen binnengekomen van
aangesloten boeren die buiten de regeling lijken te vallen. Samen zijn zij goed
voor een geschatte schade van ongeveer 2,3 miljoen euro. Die is ontstaan doordat onder andere aardappelen, snij- en
graszaad, gras- en hooiland verloren zijn gegaan. De verwachting is dat het
probleem bij meer boeren speelt, maar dat die zich nog niet hebben
gemeld.

LTO heeft de kwestie al aangekaart in Den Haag en blijft
zich naar eigen zeggen inzetten voor de gedupeerde ondernemers die
de compensatie dreigen mis te lopen. Als het aan de organisatie ligt, moet de waterschaderegeling worden aangepast.


Agrarische grondprijs valt terug naar prijsniveau 2020

17-08-2021 - 0 reacties De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het tweede kwartaal van 2021 uitgekomen op 63.500 euro per ha. Dat is 5,8% lager dan in het eerste kwartaal van 2021, maar vrijwel gelijk aan de gemiddelde grondprijs over heel 2020 van 63.600 euro per ha. Zowel de gemiddelde prijs van bouwland als…