Eu

Eu nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Eu nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Eu nieuws

Van de ene hormoonverstoorder naar de andere; de EU investeert in een oplossing

20-02-2019 - 0 reacties Je leest vaak waarschuwingen voor hormoonverstoorders. Recent nog voor bonnetjes met snel vervagende inkt, omdat je hierdoor bisphenol A (BPA) binnenkrijgt. Maar nog altijd weten we niet welke stoffen daadwerkelijk allemaal hormoonverstorend zijn. Daar brengt de EU de komende jaren hopelijk verandering in door een investering van €50 miljoen om nieuwe testmethodes te ontwikkelen.


Brexit: herverdeling hoeveelheden tariefcontingenten WTO-lijst

19-02-2019 - 0 reactiesNieuwsbericht 19.012 - Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Het aantal lidstaten gaat daarmee van EU-28 naar EU-27.


Boodschap aan ondernemers: brexit is begonnen

18-02-2019 - 0 reacties Hoewel er nog 5 weken te gaan zijn totdat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaat, is brexit eigenlijk al begonnen.


EP oppert verbod veetransport naar buiten EU

14-02-2019 - 0 reacties Het transport van Europees vee naar landen buiten de EU moet worden verboden als er geen garantie is dat de dieren daar fatsoenlijk worden behandeld. Een meerderheid van het Europees Parlement (411 tegen 43) roept daartoe op.


Pijlen in de tarwemarkt zijn gericht op export

14-02-2019 - 0 reacties De pijlen van de graanmarkt zijn gericht op de exportactiviteiten in de VS en EU. Maar voor beide landen blijft het wachten op impulsen om de verschepingen een boost te geven.


Huitema: EU zelf debet aan trage ontwikkeling geïntegreerde gewasbescherming

13-02-2019 - 0 reacties De Europese Unie is zelf debet aan een trage ontwikkeling van geïntegreerde gewasbescherming. Starre Europese regels maken een snelle opschaling van deze methodiek moeilijk. Dat stelt Europarlementariër Jan Huitema.


Schouten wil overgangstermijn voor pulsvisser

09-02-2019 - 0 reacties ZWOLLE (ANP) - Minister Carola Schouten (Landbouw) houdt er rekening mee dat de EU een verbod gaat afdwingen op pulsvissen. Daarover vindt naar verwachting komende week overleg plaats.


De klok tikt in het nadeel van de pulskorvissers

09-02-2019 - 0 reacties Je kunt van alles vinden van Bloom, de Franse plaaggeest van de Nederlandse pulsvissers, maar ze slaagde er afgelopen week weer in de toon in dit hoofdpijndossier te zetten.Een juridische afdeling van de EU heeft de Europese Commissie aangeraden te onderzoeken of Nederland regels heeft overtreden. Hierom had de milieuorganisatie gevraagd. ‘Victoire majeure d’étape’, juichte Bloom, die het verzet tegen de pulsvisserij coördineert.


Tijd voor kiezen: wel of niet in de EU douane-unie?

08-02-2019 - 0 reacties De gesprekken die de Britse premier gisteren (7 februari) in Brussel voerde, hebben geen doorbraak in de brexit-onderhandelingen opgeleverd.


Forse toename AVP uitbraken in 2018

06-02-2019 - 0 reacties Het aantal geregistreerde AVP vondsten in de EU en Oekraïne is fors toegenomen. Bij de huisvarkens steeg het van 265 in 2017 naar 1.449 in 2018. Bij de wilde zwijnen steeg het aantal geregistreerde besmettingen van 3.985 in 2017 naar 5.403 in 2018.


Grensdemonstratie tegen CETA en andere vrijhandelsverdragen

05-02-2019 - 0 reacties Op 25 januari hebben 27 boeren- en maatschappelijke organisaties uit heel Europa in Lichtenbusch, op de grens van België en Duitsland gedemonstreerd tegen het huidige EU handelsbeleid. Er waren ongeveer 120 boeren en burgers uit België, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Luxemburg aanwezig. Zo’n 20 tractoren...
Het bericht Grensdemonstratie tegen CETA en andere vrijhandelsverdragen verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Nog 7 weken te gaan en geen doorbraak in brexit-onderhandelingen

05-02-2019 - 0 reacties De afgelopen dagen heeft het speculaties geregend over hoe nu verder met brexit. Korte samenvatting: er is niets veranderd sinds Theresa May op 29 januari in het Britse Lagerhuis tegen de deal met de EU stemde.


Waarom tarwekoers VS en EU tegengesteld bewegen

04-02-2019 - 0 reacties Terwijl de granenmarkten in de Europese Unie (EU) een daling laten zien, stijgt de graanprijs in de Verenigde Staten (VS). Met name het verschil tussen de tarweprijs op de Matif in Parijs en de CBoT in Chicago is opvallend. Welke factoren liggen hieraan ten grondslag?


Suikerexport EU bijna de helft kleiner dan vorig seizoen

01-02-2019 - 0 reacties Mede als gevolg van de aanzienlijk lagere Europese suikerproductie voor het seizoen 2018/19, ligt de uitvoer van suiker dit seizoen een stuk lager dan in dezelfde periode vorig seizoen.


Wiskerke Onions vreest voor no-deal in brexit

01-02-2019 - 0 reacties Het Verenigd Koninkrijk (VK) zal de Europese Unie (EU) binnen 2 maanden verlaten en dat zorgt voor een gespannen sfeer bij Wiskerke Onions. Dat vertelt Chayenne Wiskerke, de directeur van Wiskerke Onions, in een interview met BBC News.


Oekraïne bezorgt Nederlandse vlees- en legpluimveesector tientallen miljoenen euro's schade

30-01-2019 - 0 reacties Nederlandse en Belgische Europarlementariërs hebben de noodklok geluid bij de Europese Commissie en landbouwcommissaris Hogan over de frauduleuze praktijken van de Oekraïne bij import van kippenvlees en eieren in hun landen en de rest van de EU.


May krijgt toestemming van parlement om opnieuw met EU te onderhandelen, EU weigert meteen

30-01-2019 - 0 reacties


May wil toch terug naar Brussel om brexit-akkoord open te breken

29-01-2019 - 0 reacties In een debat in het Britse Lagerhuis heeft premier May gezegd dat ze zal proberen de onderhandelingen met de EU over de backstop te heropenen. De backstop is het onderdeel van het oorspronkelijke akkoord waarmee de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit open wordt gehouden.
May zei dat ze zal teruggaan naar Brussel om een "belangrijke en wettelijk bindende wijziging" te verkrijgen in het controversiële voorstel. "De enige manier om no-deal te voorkomen is een deal", zei ze in het parlement.
De EU heeft gezegd dat er niets wordt veranderd aan het brexit-akkoord dat in november met het Verenigd Koninkrijk is gesloten. May is zich daarvan bewust, maar denkt dat ze het toch voor elkaar kan krijgen.
Brady-amendement
Vanavond stemt het parlement over een aantal amendementen op het brexit-akkoord. Een daarvan is het Brady-amendement, waarmee de backstop uit het akkoord wordt gehaald. Het steunen van dit amendement is een kans om een duidelijk signaal naar Brussel te sturen, zei May.
Vorige maand stemde het Lagerhuis tegen de deal, waarover May twee jaar met Brussel heeft onderhandeld. Zo'n honderd Conservatieve tegenstemmers uit haar partij hebben gezegd dat ze de overige afspraken zullen steunen als de backstop wordt geschrapt. May heeft hun steun hard nodig.
Alternatief
Voor zowel de Britten als de EU is het belangrijk dat de grens openblijft. De Britten vinden een backstop echter niet de juiste manier. Daarom staat er in het Brady-amendement: "We willen af van de backstop en zoeken naar alternatieve regelingen."
EU-kopstukken blijven echter herhalen dat een akkoord zonder backstop geen akkoord is. De enige opening die de EU tot nu toe heeft geboden, is als de Britten met werkbare alternatieve regelingen komen. Maar die hebben ze nog niet op tafel gelegd.


Hervorming EU-landbouwbeleid moet voort met Roemenië

29-01-2019 - 0 reacties Op de Europese Landbouwraad in Brussel presenteerde de Roemeense delegatie de prioriteiten tijdens zijn EU-voorzitterschap. Gezien het werk dat nog verzet moet worden voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020 en de meerjarenbegroting (2021-2027) van de EU lagen die eigenlijk op voorhand al vast. Niet iedereen is ervan overtuigd dat Roemenië het voorzitterschap van de Raad tot een goed einde gaat brengen. Zelfs de Europese Commissie uitte twijfels vanwege de corruptieschandalen in het land. Gaat het over fraude met EU-subsidies, dan is meteen duidelijk waarom het Roemeens voorzitterschap weinig vertrouwen geniet.


EU boeren de straat op tegen vrije handel

25-01-2019 - 0 reacties Verschillende Europese boerenorganisaties hebben vrijdag 25 januari gedemonstreerd voor een eerlijk handelsbeleid. Ook de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) waren van de partij.