Eu

Al het Eu nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Eu nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Eu nieuws

Inkomen Europese boeren daalt komende 5 jaar

10-12-2019 - 0 reacties De landbouw in de EU moet de komende 5 jaar rekening houden met dalende inkomens.


EU maakt het biologische gewasbescherming moeilijk

10-12-2019 - 0 reacties De toelating van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen is door de EU-regelgeving onnodig duur, stug en tijdrovend. Dat blijkt uit een recente studie van Wageningen University & Research (WUR). Voor een nieuwe bestrijdingsmiddel kan het tot 5 jaar duren voordat het een toelating op zak heeft. Het gevolg is dat er minder duurzame middelen op basis van micro-organismen op de markt komen. Een snelle groene transitie van de landbouw lijkt op die manier veraf.


Insecticide chloorpyrifos niet langer toegelaten in EU

09-12-2019 - 0 reacties De lidstaten van de Europese Unie hebben besloten om het gewasbeschermingsmiddel chloorpyrifos vanwege de gezondheidsrisico's te bannen van de Europese markt. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld. Sinds 2006 is het middel toegelaten in de EU en het wordt onder meer gebruikt om fruit en groenten te beschermen tegen bodeminsecten.


"EU-regelgeving belemmert biologische gewasbescherming"

04-12-2019 - 0 reacties Gewasbeschermingsmiddelen moeten duurzamer worden. Biologische middelen die werken op basis van nuttige micro-organismen en insecten krijgen daarom de voorkeur van de EU en de Nederlandse overheid. Echter, uit nieuw onderzoek van onder meer Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat de toelating…


Varkens: prijspiek in EU, prijsdal in VS

01-12-2019 - 0 reacties Terwijl de varkensprijzen in Europa recordhoogtes verbreken, fietsen de noteringen in de Verenigde Staten eind 2019 juist een prijsdal in. Een opvallende constatering. Hoe komt dit?


Krachten bundelen in Europa voor behoud en duurzaam gebruik van genetische diversiteit in landbouw en bosbouw

28-11-2019 - 0 reacties Er ontbreekt in Europa een duidelijke strategie voor behoud en gebruik van agro-biodiversiteit. Ook is de coördinatie op dit terrein binnen de EU beperkt. Het project GenRes Bridge ontwikkelt op verzoek van de Europese Commissie voorstellen om het behoud en duurzaam gebruik van genetische diversiteit in landbouw en bosbouw (agrobiodiversiteit) beter vorm te geven.


200 mlj euro om Europese landbouwproducten te promoten

21-11-2019 - 0 reacties De Europese Commissie zal in 2020 een bedrag van 200,9 miljoen euro uittrekken voor de financiering van afzetbevorderingsactiviteiten binnen en buiten de EU voor Europese agrovoedingsproducten. “De reputatie van Europa in de wereld op het gebied van agrovoeding is ongeëvenaard”, zegt Phil Hogan, commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling. “Het is niet toevallig dat de EU de grootste exporteur van agrovoedingsmiddelen ter wereld is. Ons afzetbevorderingsbeleid brengt de producten meer onder de aandacht en ondersteunt zo de EU-producenten om zowel in de EU als daarbuiten bekendheid te geven aan hun producten.”


EU steekt in 2020 meer geld in veiligheid en strijd tegen klimaatverandering

19-11-2019 - 0 reacties De Europese Raad, Commissie en het Parlement hebben maandagavond laat een akkoord bereikt over de EU-begroting voor 2020. Brussel gaat volgend jaar 153,4 miljard dollar uitgeven, 3,4 procent meer dan dit jaar. De Europese Unie trekt onder meer extra geld uit voor de strijd tegen klimaatverandering, veiligheid en jeugdwerkloosheid.


Schouten zoekt ruimte in natuurregels EU

18-11-2019 - 0 reacties BRUSSEL (ANP) - Landbouwminister Carola Schouten wil kijken of de Europese richtlijn voor de beschermde Natura 2000-gebieden "extra ruimte" biedt voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Volgende stappen moeten "zorgvuldig gebeuren" en niet binnen een paar weken worden afgeraffeld.
Het bericht Schouten zoekt ruimte in natuurregels EU verscheen eerst op Nieuws.nl.


Te gast: EU moet juist worden versterkt

11-11-2019 - 0 reacties Met de bijdrage van Oane Jansen over de EU (LC 7 november) ben ik het volledig oneens. Zijn stelling luidt dat het uiteenvallen van de EU een kwestie van tijd is. En gegeven alle nadelen van dit samenwerkingsverband vindt hij dat goed. Een soevereiniteits-illusie.


Rusland kocht dit jaar al 45.000 vaarzen in de EU

30-10-2019 - 0 reacties In een poging om zelfvoorzienend in zuivel te worden, importeert grote aantallen vaarzen uit Europese lidstaten.


EU-Parlement wil bijen beter beschermd zien

23-10-2019 - 0 reacties Een door de lidstaten van de Europese Unie "afgezwakt" voorstel voor de bescherming van de bijenpopulaties in de EU, is woensdag gesneuveld in het Europees Parlement. De Europarlementsleden stelden hun veto tegen de tekst en eisen dat er een nieuw wetsvoorstel komt dat rekening houdt met de laatste wetenschappelijke bevindingen rond de effecten van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere bestrijdingsmiddelen.


Rekenkamer onderzoekt EU-maatregelen melkmarkt

23-10-2019 - 0 reacties De Europese Rekenkamer onderzoekt momenteel de uitzonderlijke maatregelen die de EU heeft getroffen om de verstoringen op de zuivelmarkt tussen 2014 en 2017 tegen te gaan.


Russische export laat gat vallen, EU profiteert

21-10-2019 - 0 reacties Het immer dominante Rusland laat een gaatje vallen op de exportmarkt voor tarwe. Hier profiteert de EU van. Russische boeren zitten in de luxe positie om terughoudend te kunnen zijn met het geven van aanbod, wat ervoor zorgt dat minder wordt uitgevoerd.


Natura 2000 verwateren? Dat lukte Balkenende ook al niet - tijd voor strategischer denken

21-10-2019 - 0 reacties In het Algemeen Dagblad hield emeritus-hoogleraar en agronoom Rudy Rabbinge (WUR) afgelopen weekend een pleidooi om 'het mes te zetten' in de 162 beschermde Natura2000-gebieden die Nederland in een diepe stikstofcrisis hebben gestort. Wie er de briefwisseling tussen voormalig premier Balkenende en ex-Europese Commissie voorzitter Barroso op naleest, gaat snappen dat zo'n gedachte nogal moeilijk te verkopen valt in de EU. Er is een slimmere aanpak zegt Johan Vollenbroek van MOB. Die kan meteen tot een nieuw strategisch denken leiden.


Ministerie: natuurgebieden schrappen mag niet van EU

20-10-2019 - 0 reacties Het ministerie van Landbouw heeft snel korte metten gemaakt met het idee om Natura2000-gebieden te schrappen voor het verlichten van de stikstofproblematiek. Het is binnen de Europese Unie juridisch zo dichtgespijkerd, dat hier volgens het ministerie niets aan valt te doen. 


PCA: Verbod chloorprofam heeft grote impact op hele aardappelketen

18-10-2019 - 0 reacties Het gebruik van chloorprofam (CIPC) voor kiemremming in aardappelen wordt in de EU verboden vanaf 1 juli 2020. Gezien de schaal waarop CIPC wordt gebruikt, is de impact van dit verbod op de volledige aardappelketen aanzienlijk, stelt het Belgische PCA.


Regeringsleiders EU stemmen in met Brexitdeal

17-10-2019 - 0 reacties


Nieuw brexit-akkoord biedt nog steeds geen garantie op succes

17-10-2019 - 0 reacties Er is (opnieuw) een brexit-akkoord tussen de EU van 27 landen en de Britse regering.


Training Horizon 2020 voor startende subsidieadviseurs

16-10-2019 - 0 reacties Bent u een EU subsidieadviseur met maximaal 12 maanden Horizon 2020 ervaring? En wilt u weten waar onderzoekers tegenaan lopen bij het indienen van een Horizon 2020 voorstel? Wilt u nog beter adviseren? Kom dan naar de training 'Horizon 2020 voor startende subsidieadviseurs'.