Emigratie

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Emigratie. Emigratie is een van de 13697 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Emigratie nieuws

Nederlandse belangstelling voor Deense zetmeelaardappelteelt

07-10-2017 - 0 reacties

Emigratie bemiddelingsbureau DanDutch Farms meldt dat er belangstelling ontstaat van Nederlandse investeerders in de teelt van zetmeelaardappelen in Denemarken. Net als in Nederland zit de Deense aardappelzetmeelindustrie in de lift.


Emigratie

26-02-2017 - 33 reacties

Ben benieuwd hoeveel prikkers er wel eens over nadenken om te emigreren.
Volgens de media zijn dat er behoorlijk wat.


Interesse voor emigratie groeit, vooral Denemarken weer in trek

09-02-2016 - 2 reacties

Agrarisch vastgoedbedrijf Interfarms ziet het aantal boeren dat interesse heeft in het buitenland toenemen. In vergelijking met 2015, kwamen er in januari bijna dubbel zoveel agrariërs op de jaarlijkse Interfarms informatieavonden af. Vooral Denemarken blijkt weer in trek.


5 wereldboeren in de aanbieding

08-12-2013 - 56 reacties

Het zal deze keer een bijzondere serie worden met mooie beelden uit het buitenland:

1000 brieven kreeg de Boer zoekt Vrouw-redactie binnen voor de vijf internationale boeren. Vrouwen en mannen willen huis en haard opgeven voor een leven in Bonaire, Canada, Denemarken, Frankrijk of Tanzania.

televizier.nl/Uploads/Cache/…

Meer: televizier.nl/nieuws/…


Uitnodiging Zuid-Afrikaanse avond

22-02-2013 - 17 reacties

Samen met Kees Vlot (@casev) en Veeteeltstudieclub Opmeer hebben we een Zuid-Afrikaanse avond georganiseerd. Hiervoor is uitgenodigd melkveehouder Gerdie Landman die nu een agrarische rondreis door Europa maakt.

Hij heeft met zijn familie een groot melkveebedrijf in Zuid-Afrika. Ze melken daar 2000 koeien op 700 hectare land. Gerdie geeft een presentatie over zijn bedrijf en hij zal het hebben over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor melkveehouders in Zuid-Afrika.

Kees heeft 10 jaar geleden stage gelopen op het Mooi Melk Koeihotel en heeft nog steeds emigratie plannen.

Meer informatie over het bedrijf van Gerdie kun je alvast hier zien: koeihotel.co.za/index.htm/

Tevens wordt op deze avond de eerste verjaardag van dit nieuwe Prikkebord gevierd. Een ieder die interesse heeft om deze avond mee te maken is hierbij uitgenodigd. Je bent komende maandag 25 februari vanaf 19.45 welkom in Cafe de Zandloper Zandwerven 29, 1715 KM, Spanbroek. Aanmelden kan via co@grasbaal.nl


Bleker stimuleert ondernemen in den vreemde

17-07-2012 - 3 reacties

Weer volop nieuwe emigratie kansen, wie wil er naaar China?:

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers die kansen zien in China, India, Vietnam, Colombia of Zuid-Afrika, kunnen financiële steun van de overheid krijgen.

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) heeft een nieuwe subsidieregeling opengesteld voor het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Volgens de overheid hebben kleine ondernemers vaak moeite met het vinden van financiering als zij willen investeren in risicovolle markten. Om dat probleem op te lossen heeft Bleker voor de periode van 2012 tot en met 2015 in totaal 23 miljoen euro beschikbaar gesteld, meldde het ministerie maandag.

Ieder mkb-bedrijf met een goed businessplan kan aanspraak maken op een overheidslening van maximaal 875.000 euro. Voorwaarde is wel dat de betreffende ondernemer binnen 6 maanden na aanvraag met een externe investeerder over de brug komt die bereid is het subsidiebedrag aan te vullen.

Bron: rtvoost.nl/anp/default.aspx/…


Rabobank wil uitbreiden in Verenigde Staten

25-05-2012 - 0 reacties

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor potentiële emigranten:

Rabobank wil zijn activiteiten in de Verenigde Staten uitbreiden. Om de financiering van leningen aan Amerikaanse boeren makkelijker te maken wil het twee van zijn drie bedrijfsonderdelen in de VS samenvoegen. Dat zeggen leidinggevenden van de bank in Californië vrijdag in Het Financieele Dagblad.

De onderdelen die de bank wil samenvoegen zijn een retailbank in Californië en een boerenleenbank in de staat Missouri. Op dit moment mag het spaargeld dat Rabobank in Californië ophaalt niet worden gebruikt voor de financiering van boeren in Missouri. Door de fusie zou de bank niet langer relatief duur geld hoeven aan te trekken op de kapitaalmarkt.

Rabobank zet vaart achter de fusieplannen omdat het steeds moeilijker een bestemming vindt voor zijn spaargeld in Californië. Door de economische crisis in die staat is de financieringsbehoefte er afgenomen. De samenvoeging van de twee bedrijfsonderdelen krijgt op zijn vroegst volgend jaar gestalte.

Bron: metronieuws.nl/nieuws/…


Quotum regels in Canada veranderd?

24-05-2012 - 12 reacties

Wie weet of de quotumregels in Canada zijn veranderd??, of is de onderstaande anonieme advertentie in de Veeteelt een "Boer pas op je kippen" verkoopstunt:


Emigratie naar Denemarken impliceert staking onderneming

02-05-2012 - 4 reacties

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat omstandigheid dat de in Denemarken uitgeoefende onderneming van een melkveehouder soortgelijk is aan de in Nederland uitgeoefende onderneming, nog niet de conclusie rechtvaardigt dat geen sprake is van staking.

Een melkveehouder exploiteert in vof-verband met zijn echtgenote een melkveebedrijf. In 2000 sluiten zij een voorovereenkomst met betrekking tot de oprichting van een bv, teneinde hierin hun vof-aandelen geruisloos in te brengen. Aldus geschiedt en de bv verklaart zich in januari 2001 akkoord met de door de inspecteur gestelde voorwaarden. In april 2002 emigreert het stel naar Denemarken. Kort daarvoor is een Deens filiaal van de bv aldaar ingeschreven. Na een boekenonderzoek stelt de inspecteur dat de geruisloze inbreng en de lijfrenteaftrek ten onrechte is toegepast en vordert de stakingswinst over 2000 bij de melkveehouder na. Rechtbank Haarlem stelt de inspecteur in het gelijk.

Hof Amsterdam oordeelt echter dat de onderneming niet is gestaakt, doch slechts is verplaatst.

Lees meer: pleinplus.nl/nieuws/artikel/…


Semigreren.

21-04-2004 - 2 reacties

Doe een stukje semigratie.

Verkoop hier 200000kg quota levert op plm 400000euro

Begin in oud-ddr een gmbh.

Daar koop je 1miljoen kg voor Plm 20euroct(meckelenburg-vorpommeren), kost 200000euro.

Koop 10 ha grond in akkerbouwgebied, zet er een flinke goedkope stal op.

Houd daar alleen melkkoeien, geen jongvee.

Koeien in 4 groepen, 1 nieuwmelkten,1 met stiertje, 1 oudmelkten, 1 droog.

Koeien 3mnd in nieuwmelkte groep.

Koeien 3mnd in groep met blauw stiertje.

Koeien tot droogstand in 3e groep.

Er zijn genoeg stoppers om ieder jaar bij 1 boer je tekort aan vee weer aan te vullen.

Koop al je voer bij akkerbouwers en geef de mest aan akkerbouwers.

Je hebt een bedrijf met lage arbeidsdruk, hoge kalver opbrengsten.

Lage voerkosten, lage mechanisatiekosten.

Melken en voeren.

En boven je quota melken is daar niet zo erg, verevening al jaren boven 10%.

Zet er een goeie arbeider op die meedeelt in resultaat, en zeker dat je aan je pensioen werkt.

Hier 200000kg verkopen voor semigratie mag zonder afrekenen met fiscus.

Je hebt het hier rustiger, minder mestdruk.

Je voert iets extensiever, verdient per kg dan meer dan daarvoor.


Quotum vraag

18-02-2006 - 3 reacties

Ik hoop dat iemand van jullie mij kan helpen.


Wegens emigratie ga / moetik aankomend jaar mijn quotum verkopen.


Hoe zit dat met die 30% regeling met verleasen?


Als ik het komend jaar 30% van mijn quotum verleas,en het overige als 100% melk verkoop kan dat?


Of kan dat alleen als je die overige 70% eerst volmelkten als 0% melk verkoopt?

Graag hulp.Het klinkt mischien als `n domme vraag, maar ik heb de afgelope jaren alleen maar quotum gekocht,nooit VERkocht, of VERleased.


Melkboere in Zuid-Afrika gooi tou op

10-05-2007 - 11 reacties

<b>Ook in Zuid-afrika stoppen er veel melkveehouders, een ideaal emigratie land voor jonge boeren met weinig eigen geld??:</b>


Die neiging van melkboere wat die bedryf verlaat, duur voort. Dit blyk egter dat melkproduksie die laaste dekade matig gestyg het.


Dié inligting is in die jongste Lactodata-verslag van die Melkprodusente-organisasie (MPO). Volgens die verslag het die aantal melkboere van 7 077 boere in Desember 1997 tot 4 184 boere in Januarie 2006 en tot 3 899 boere in Januarie 2007 gedaal. In 'n tydperk van tien jaar is dit 'n daling van 45 %.


Die provinsies waar meer boere dié bedryf verlaat het, sluit in die Noord-Kaap (-72 % tot 37 boere), Noordwes (-60 % tot 596 boere), Mpumalanga (-59 % tot 357 boere), die Wes-Kaap (-48 % tot 827 boere), die Oos-Kaap (-41 % tot 420 boere) en KwaZulu-Natal (-41 % tot 385 boere).


Die provinsies waar die meeste melk geproduseer word, is die Wes-Kaap (27,4 % van die totale nasionale produksie), die Oos-Kaap (21,8 😵 en KwaZulu-Natal (21,3 😵.


Volgens die verslag het die getal boere wat meer as 3 000 liter melk per dag produseer in tien jaar van tien tot 20 verdubbel, wat moontlik op die industrialisering van die melkbedryf dui. Dié neiging vergelyk met ander bedrywe in die landbou omdat boere skaalekonomieë wil bereik.


'n Insiggewende opmerking uit die verslag blyk ook dat die getal boere wat self hul melk versprei, toeneem. Tans versprei 468 boere self hul melk, teenoor 415 in Junie 2003.


Die boereprys vir melk was in Desember verlede jaar R1,98/&#8467;. Luidens die verslag kan dit vanjaar 'n vlak van R2,30/&#8467; bereik vanweë 'n sameloop van faktore wat die prys steun. Oortollige invoer kan egter die plaaslike mark beïnvloed.


Landbouweekblad, 11 Mei 2007


[www.landbou.com]


Canada emigratie

27-05-2007 - 1 reacties

Ik ken de mense verder niet, maar dit is wel `n leuke website, rondom `n nederlands gezindie nu ongeveer `n jaarin Canada zit


Veel fotos, en leuke tekst


[familievandorp.web-log.nl]


Ze kwamen uit nijkerk geloof ik ergens gelezen te hebben.


Boeren niet meer in rij voor vertrek

05-12-2007 - 8 reacties

HARDENBERG - Eind negentiger jaren van de vorige eeuw verlieten agrariërs massaal ons land.


Canada en Denemarken waren de populairste bestemmingen om een nieuw bestaan op te bouwen. "De vertrekdrift is aardig afgenomen", zegt Frits Bennink van Interfarms Emigratieservice.


"Van de markt van toen is dertig tot veertig procent over. Gingen er eind vorige eeuw per jaar ongeveer 350 gezinnen weg, nu zijn dat er nog honderd." Er zijn meerdere oorzaken aan te geven. Bennink noemt als voornaamste de verschillende veeziekten en de in ons land ingestorte grondprijs. "Daardoor zijn boerderijen moeilijk verkoopbaar."


Onder degenen die nog wel open staan voor emigratie heeft er een verschuiving in interesse plaats gehad. "Toen ging iedereen naar Canada en Denemarken. Nu ligt het anders. De top twee wordt gevormd door Duitsland en Canada, maar Zweden is erg in opkomst. Daar ging drie jaar geleden echt niemand heen, maar door de lage hectareprijs is het nu plotseling een aantrekkelijk land."


Kost in ons land een hectare grond op zijn minst 35.000 euro, in Zweden betaal je voor akkerbouwgrond 11.000 euro en voor melkveegrond 5.000 euro. De interesse voor Duitsland valt uiteen in twee groepen. "Het voormalige oost-Duitsland is interessant voor degene die grote bedrijven wil opzetten, wie een gezinsboerderij opzet gaat naar het westelijk deel."


Bron: [www.destentor.nl]


Cashen in Denemarken

03-10-2008 - 13 reacties

DoorPETER SCHRIJVER,


In Nederland is het ongewoon, maar in Denemarken aan de orde van de dag: cashen. Het bedrijf voor veel geld verkopen en gaan rentenieren of investeren in andere landen.


Even een gevoelig onderwerp. Iets heel ongewoons voor de boerenstand, zeker in Nederland, is cashen. Het is dat wat je aan waarde bij elkaar hebt gebouwd, geïnvesteerd en gekocht voor veel geld te verkopen. Om te zetten in cash dus.


Hieraan kunnen veel redenen ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld geen ovennamekandidaat of ziekte.


Maar er zijn ook minder voor de hand liggende redenen, bijvoorbeeld emigratie, of een emigrant die verder en groter wil of juist terug naar zijn moederland. Tegenwoordig komen daar nog andere redenen bij.


Lees hier de complete column:[www.boerderij.nl]


Frankrijkhet melkveeland na 2015?

18-02-2009 - 29 reacties

Maandagals ``orrientatie``eens een gesprek gehadmet een emigratie begeleiderrichting Frankrijk.


Wat meerg bij gebleven is,dat hij nietbegreep waarom wij in Nederlandnouzo nodigdat quotumer af willen hebben,aangezienwe hier zo`n beetjeaan het plafond zitten.


De meeste fransemelkveehouderszittenmet3ton melkquotum,op100 ?ha,waarruim bij te pachten is.Deechte groei zit daar en niet in NL !

Kortom,Wat denken jullie?ZalFrankrijk strakshet stokje overnemen als melkvee landin de EU????Ofzullen al die kleinere fabrieken die extramelkplasniet kunnen vermarkten?

Overigensga ik in maartenkelebedrijven bezoeken daar.


Emigratie Portugal

01-04-2009 - 36 reacties

Goedemiddag,


Ik ben student aan de Hoge Landbouwschool te Dronten en ben op dit moment bezig met mijn eindscriptie. Mijn eindscriptie gaat over emigratie naar Portugal.

Mochten Nederlandse melkveehouders in Portugal dit bericht lezen, mail me dan als je bereidt bent om een aantal vragen te beantwoorden.

Dit zou mij heel erg helpen bij het schrijven van mijn eindscriptie.


Mochten mensen verder nog informatie hebben over bijvoorbeeld de melkprijs, grondprijs e.d. in Portugal reageer dan op dit bericht.

Alvast bedankt voor de moeite!


Met vriendelijke groet,

Annelies

annelieswoudsma@hotmail.com


HET GEZONDE EUROMELK-RENDEMENT: ELKE KILO MELK VOOR 53 EUROCENT!

17-04-2009 - 20 reacties

Door Arend Otten,


<img alt="SnapShot2(145).jpg" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="400" height="300" /></a>


Het plan:

Ik wil persoonlijk een bod doen op alle geproduceerde melk in Europa. Dit gebaseerd op de manier waarop in Canada de melkprijs wordt bepaald.


Mijn achtergrond

Ik ben Arend Otten wonende te Hoogeveen en sinds 1973 werkzaam in de agrarische makelaardij.


Waarom doe ik dit?

Het is noodzaak.


De achtergrond van dit plan

Vanaf 1983 begeleid ik boeren bij emigratie naar Canada. Hierbij kwam ik in Canada in aanraking met de Milk Marketing Board en het Canadese quotumsysteem. De Milk Marketing Board stelt, in tegenstelling tot Europa, de uit te betalen melkprijs vast op basis van een kostprijsindex. Dit Canadese systeem bestaat daar al sinds de jaren ’50 en word in stand gehouden dankzij WTO en GATT. Canada voldoet namelijk aan de voorwaarde dat men zelfvoorzienend produceert en dat er daarnaast niet meer dan 5 % van deze hoeveelheid wordt geëxporteerd. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kun je als EU een importbeperking instellen en handhaven.


Als de Europese melkveehouders dit willen kan dit in Europa ook! Het is echter alleen mogelijk als we voldoen aan de eisen van WTO en GATT. Om deze gezonde marktsituatie te bereiken zal de jaarlijkse productie voorlopig moeten inkrimpen met 20%.


U en ik

Om dit te realiseren moet u als melkproducent volmachten en akkoordverklaringen tekenen. Ik op mijn beurt kan door deze volmachten en akkoordverklaringen zorgen dat ik marktmonopolist word. Dit kan ik zijn omdat ik alleen ben en dus geen kartel vorm met anderen. Als monopolist zal ik worden gecontroleerd door de overheid en zal de winst die ik zal maken door de overheid worden gedicteerd.


Resultaat

Stabiele melkprijzen voor producent en consument, gebaseerd op de kostprijs.


HET GEZONDE EUROMELK-RENDEMENT: ELKE KILO MELK VOOR 53 EUROCENT !


De agrarische wereld vandaag

De bodem onder elke gezonde economie is de landbouw. Leven en laten leven is voor boeren een uitspraak met dubbele lading:

Jaar in jaar uit zijn boeren druk met de bevolking te voorzien van veilig voedsel;

Multinationals, staande tussen de agrarische sector en de bevolking, beheersen dit proces met ijzeren greep.

Het gevolg is, dat boeren nauwelijks in staat zijn een gezonde onderneming in stand te houden. Hun stem wordt niet gehoord en hun werk amper gewaardeerd. Verdere liberalisering zal de melkprijs doen zakken met zeker nog 15%.

De agrarische wereld van morgen

Boeren kunnen onder die ijzeren grip vandaan komen. De latent aanwezige kracht van de agrarische sector is vele malen groter, dan de macht van alle multinationals bij elkaar. Deze boerenkracht is tot nu toe nooit eendrachtig gebundeld geweest. Dat kan morgen anders zijn: wanneer een ruime meerderheid van Europese boeren besluit de melkkracht te bundelen, betaal ik gegarandeerd 53 eurocent per kilo melk uit in ruil voor de volmachten en akkoordverklaringen van de boeren. Op dat moment hebt u als boer het voor ’t zeggen!


Een kwestie van rekenen en vertrouwen

Vandaag was, morgen komt!


Arend Otten, Hoogeveen


doelstelling

Gedurende 10 jaar of langer een prijs van 53 eurocent per kilo. Die prijsaanpassing bepalen we (half-)jaarlijks achteraf aan de hand van enerzijds de variërende kostprijs en

anderzijds het indexcijfer van het gezinsinkomen. Dat biedt u een waarborg voor een inflatievast inkomen. Dus hogere kosten resulteren in een hoger melkprijs.


Formule

Het aanbod van 53 eurocent voor een kilo euromelk is gebaseerd op 4.20% vet en 3.40% eiwit. Het geldt voor ongeveer 80% van de heffingsvrije hoeveelheid van het quotum (niet bestemd voor veevoer en evenmin voor export). Het percentage van 80 fluctueert afhankelijk van de consumptie en andere vraag binnen de Europese Unie.

(rekenvoorbeeld:

huidige situatie: 1.000.000 kg melk x € 0,25 = € 250.000,=

Nieuwe situatie: 800.000 kg melk x € 0,53 = € 424.000,=

Voordeel (excl. kostenbesparing) € 174.000,=


Maatschappelijke en economische effecten

De prijs van 53 eurocent verbetert de inkomenspositie van de boeren. Dat zal leiden tot een miljardeninvestering in de landbouw met positieve effecten op alle aan de landbouw en niet landbouw gerelateerde bedrijfstakken. Het voedselpakket zal voor de consument iets duurder worden, maar andere producten zullen juist een prijsdaling laten zien. Dit marktmonopolie zorgt voor stabiele zuivelprijzen omdat de overheid het winstpercentage dat ik mag maken zal begrenzen. Van duperen van arme boeren in ontwikkelingslanden zal geen sprake meer zijn omdat er geen overschotten op de wereldmarkt komen.


Volmachten en akkoordverklaringen

Om die 53 eurocent te realiseren is het woord aan u. Ik heb volmachten en akkoordverklaringen nodig, voor:

De onderhandelingen met de afnemers (die uw rechten moeten blijven respecteren) over de regeling van de kortingsmelk, en de betalingsvoorwaarden;

De nationale en Europese overheden over import beperkende maatregelen;

Ook de quotumonderhandelingen vallen onder de volmachten. We willen onvoorwaardelijke steun om het quotumsysteem in stand te houden.


Plan van aanpak

Wanneer er een absolute meerderheid binnen is van de melk hoeveelheid en de Europese boeren die voor 53 eurocent gaan, kunnen de onderhandelingen van start gaan met overheidsinstanties. Ook met de afnemers starten de gesprekken dan. Naar verwachting zijn de getalsverhoudingen dan al zo gunstig voor ons, dat afnemers bereid zijn het kortingspercentage

over een heel quotumjaar uit te smeren. De overheid zal zich daarin dan ook welwillend voegen.


Garantie en zekerheid

De stap naar 53 eurocent voor een kilomelk is een hele sprong. Toch is die stijging te garanderen. Als ik overeenstemming heb over de voorwaarden gaan de uitbetalingen rechtstreeks , geautomatiseerd en geautoriseerd tussen de zevende en de achtste week na levering, van de afnemer naar de producent. In deze lange zin staat bijna alles wat u aan zekerheid moet hebben. Van de afnemer beding ik tot meerdere zekerheid een bankgarantie voor twee maanden melkgeld. Al uw leveringsplichten neem ik over en de daaraan verbonden rechten en revenuen blijven voor u als producent. Producenten die zich niet tijdig aanmelden (uiterlijk twee maanden na start van de onderhandelingen), krijgen een acceptatieregeling die in werking treedt binnen twee jaar.

Wanneer onverhoopt het aanbod van volmachten onvoldoende blijkt, zullen ze zonder openbaarmaking vernietigd worden.


<object width="504" height="378"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="[vimeo.com]; /><embed src="[vimeo.com]; type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="504" height="378"></embed></object><br /><a href="

http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=4204574&server=vimeo.com&fullscreen=1

">Interview Arend Otten</a> from <a href="[vimeo.com] Scholten</a> on <a href="[vimeo.com">Vimeo<];.

4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/04/2009 14:44 door Co Scholten.


‘EMIGRATIE NAAR VS KAN NU JUIST GUNSTIG ZIJN’

03-07-2009 - 5 reacties

Het lijkt misschien vreemd, maar aan de andere kant kan emigratie naar de VS juist op dit moment wel eens gunstig uitpakken. De grondprijs is gunstig en koeien zijn veel goedkoper dan vorig jaar: [www.melkenoverdegrens.nl]


Vreba-hoff

14-08-2009 - 74 reacties

Vreba-Hoff ligt onder vuur

14 aug 2009 08:00

Emigratiebemiddelaar Vreba-Hoff heeft Nederlandse melkveehouders die naar de VS zijn gegaan, verkeerd geïnformeerd en financieel benadeeld.


Dat zeggen betrokken boeren en Marianne van Gulijk, juridisch adviseur in de VS. Het Nederlandse consulaat-generaal in Chicago bevestigt dat er klachten van boeren over Vreba-Hoff zijn binnengekomen, maar wil er verder geen mededelingen over doen.


Meerdere melkveehouders die via Vreba-Hoff naar de VS zijn geëmigreerd zijn inmiddels terug in Nederland. Volgens Van Gulijk zijn zeker zes boeren teruggekeerd. Nog meer bedrijven dreigen de boerderij in de VS kwijt te raken. De emigratie is uitgelopen op een fiasco.


Boeren zouden over essentiële zaken verkeerd zijn geïnformeerd, zoals over visa, financiering en vergunningen. Hierdoor zitten ze met verkeerde visa, krijgen ze geen verblijfsvergunning en dreigen de VS te moeten verlaten.


Ook toezeggingen over de bouw van nieuwe melkveebedrijven zijn volgens melkveehouders niet nagekomen. De bouw duurde bij meerdere boeren veel langer dan afgesproken, waardoor ze geen koeien konden gaan melken en er geen melkgeld binnenkwam. Soms duurde de bouw jaren.


Vreba-Hoff is van de families Van Bakel en Van der Hoff. Willy van Bakel ontkent dat boeren door zijn toedoen in problemen zijn gekomen.


Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Marianne Vogelaar