Elfstedentocht

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Elfstedentocht. Elfstedentocht is een van de 16211 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Elfstedentocht nieuws

Een brief aan alle Nederlanders: Klimaatverandering bedreigt het voortbestaan van Nederland

29-01-2020 - 0 reacties Als er nu één verhaal verteld moet worden, dan is dat het verhaal van Nederland en de stijgende zeespiegel. Ik weet ook wel: klimaatverandering voelt vaak als een ver-van-je-bed show. Wat warmere zomers, misschien geen Elfstedentocht meer, maar hoe erg kan het nu echt worden?


Halverwege de winter: 1956 was ook zacht, maar had wel Elfstedentocht

15-01-2020 - 0 reacties We zitten halverwege de meteorologische winter en het is je vast opgevallen: het is niet zo koud. Sterker nog: het is ontzettend warm. "Twee keer zo warm als gemiddeld", zegt Martijn Dorrestijn van Buienradar.


'Eerder een Elfstedentocht in juli dan hogere spaarrentes'

30-06-2019 - 0 reacties De spaarrentes zouden ooit weer gaan stijgen. Zo leek het tenminste toen de Europese Centrale Bank (ECB) steeds iets meer op de rem trapte met het stimuleringsbeleid in de eurozone. Maar na een half jaar trapt de ECB mogelijk opnieuw het gaspedaal in en rest alweer de vraag: Gaan de spaarrentes verder dalen?


Fotoserie: Boeren zorgen met tractoren voor extra verlichting bij Elfstedenzwemtocht

22-06-2019 - 0 reacties Maarten van der Weijden zwemt de Elfstedentocht. Overdag verdringen de toeschouwers zich op de bruggen, maar 's nachts is het rustiger. Verschillende Friese boeren laten zien dat ze de actie steunen en verlichten met lampen van tractoren het water.


Fotoserie: Boeren zorgen met tractoren voor extra verlichting bij Elfstedenzwemtocht

22-06-2019 - 1 reacties Maarten van der Weijden zwemt de Elfstedentocht. Overdag verdringen de toeschouwers zich op de bruggen, maar 's nachts is het rustiger. Verschillende Friese boeren laten zien dat ze de actie steunen en verlichten met lampen van tractoren het water.


Fotoserie: Boeren zorgen met tractoren voor extra verlichting bij Elfstedenzwemtocht

22-06-2019 - 0 reacties Maarten van der Weijden zwemt de Elfstedentocht. Overdag verdringen de toeschouwers zich op de bruggen, maar 's nachts is het rustiger. Verschillende Friese boeren laten zien dat ze de actie steunen en verlichten met lampen van tractoren het water.


Langste periode zonder Elfstedentocht: 'Je moet altijd klaarstaan'

08-02-2019 - 0 reacties In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag.

Nooit duurde het wachten op een nieuwe Elfstedentocht langer: het is vandaag 8070 dagen geleden dat Henk Angenent als laatste won op de Bonkevaart. Jan Roelof Kruithof (82), de beste schaatser ooit die De Tocht nooit won, en Jouke Hoogeveen (40), een van dé natuurijs­specialisten van dit moment, vinden troost bij elkaar.


Nooit meer een Elfstedentocht? Iedereen is er klaar voor, behalve het ijs

02-02-2019 - 0 reacties Op 8 februari is het precies 8070 dagen geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Niet eerder was het zo lang wachten op een nieuwe Tocht der Tochten. Komt die er ooit nog? De echte Fries twijfelt niet, maar het ziet er somber uit.


NOS-meteoroloog Willemijn Hoebert ontwijkt 'Elfstedentochtvraag' liever

22-01-2019 - 0 reacties Volgens NOS-weerpresentatrice Willemijn Hoebert moet je niet aan een meteoroloog vragen of de Elfstedentocht door zal gaan of niet.


Reinier Paping rekent deze winter nog op zestiende Elfstedentocht

16-01-2019 - 0 reacties Nee, hij is zijn record nog niet kwijt. Reinier Paping wilde het dinsdag in het schaatsmuseum van Hindeloopen nog maar even benadrukken.


Massale steun voor Elfstedentocht zwemmer Maarten van der Weijden

20-08-2018 - 0 reacties Maarten van der Weijden, olympisch kampioen, is onderweg naar de fiinish van zijn elfstedentocht. De tocht der tochten van 200 km, die hij zwemmend aflegt. Aan zijn oproep om tijdens de nacht zijn route te verlichten hebben boeren en brandweerlieden massaal gevolg gegeven. Ondanks dit uiterst warme gebaar heeft de zwemmer het zwaar. Loodzwaar.


Milieuvriendelijke diesel in opkomst (maar wel 18 cent duurder)

26-04-2018 - 0 reacties Dieselbrandstof wordt gezien als smerig, vervuilend en slecht voor het milieu. Steeds meer steden keren zich om die reden ook tegen deze auto's. Maar er is een alternatief voor de fossiele diesel. Blauwe diesel, gemaakt van afvalproducten van de voedingsmiddelenindustrie, zoals oud frituurvet. Biologisch afbreekbaar én het kan in elke dieselmotor worden gebruikt.
Mondjesmaat verschijnen er benzinestations die blauwe diesel verkopen. Was dat al het geval in Zuid-Holland, vanaf nu kan ook de Friese dieselrijder - dat zijn er naar schatting zo'n 60.000 - blauwe diesel tanken.
"De voordelen van blauwe diesel? De besparing op de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 is 90 procent ten opzichte gewone diesel. En verder komt er ook veel minder koolstofmonoxide uit de uitlaat", zegt Pieter Zonneveld, verkoopdirecteur van Neste, de producent van de blauwe diesel.
Twee dubbeltjes duurder
Allemaal goed en wel, maar de milieuvriendelijke variant is wel bijna 20 cent duurder per liter dan de fossiele variant. Kost een liter 'vervuilende diesel' momenteel ongeveer 1,25 euro, voor blauwe diesel moet 1,43 euro worden betaald.
"Of dat een probleem wordt? Ik denk het niet. In Finland zien we ook dat consumenten het ervoor over hebben. Dus waarom niet in Nederland? Hier beseffen automobilisten toch ook dat we iets moeten doen tegen de klimaatverandering, willen we op de langere termijn droge voeten houden", aldus Neste vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Veel particulieren zullen de keuze maken om blauwe diesel te tanken. Ondanks dat prijsverschil."
Milieu Centraal
Milieu Centraal is enthousiast over de nieuwste ontwikkeling. "Blauwe diesel is een stuk beter voor het klimaat vanwege de besparing op de uitstoot van CO2", meent Marie-Claire van den Berg. "Maar er kleven ook nadelen aan. Reststromen zijn er in ons land onvoldoende. Import dreigt dus van bijvoorbeeld oud frituurvet. Dat moet dan ook weer worden vervoerd. Ja, dan vervallen de voordelen natuurlijk."
Bovendien: biodiesel (waartoe blauwe diesel behoort) is volgens de milieuorganisatie niet per definitie duurzaam. "Als het van bijvoorbeeld palmolie wordt gemaakt, werkt het zelfs averechts en is het slechter voor het milieu. Gelukkig gebeurt dat niet veel en wil Europa dat ook gaan verbieden. Als biodiesel wordt gemaakt van koolzaadolie of zonnebloemen in de EU, dan gaat het gaat ten koste van landgebruik voor voedsel. Dat willen we ook liever niet."
Elfwegentocht
In Friesland hebben binnenkort acht tankstations de blauwe diesel. Dat heeft ook te maken met de Elfwegentocht, begin juli. "Dan laten we aan de rest van Nederland zien dat wij hier in Friesland fossielvrij kunnen reizen", zegt Tsjeard Hofstra van de Elfwegentocht. Bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen twee weken zo milieuvriendelijk gaan rijden.
"Waarom de Elfwegentocht? We hebben al 20 jaar geen Elfstedentocht. Die willen we terug. Daarom moeten we klimaatverandering een halt toeroepen. Dat hopen we te bereiken met onder meer dit initiatief."


Trekker Elfstedentocht sluit natte dag toch droog af

10-06-2017 - 5 reacties Kletsnat arriveerden de deelnemers aan de Trekker Elfstedentocht vrijdagochtend op hun stopplek in Hommerts. In alle vroegte vertrokken uit Ingelum werden ze onderweg geteisterd door harde buien en wind.