Elektrisch

Al het Elektrisch nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Elektrisch nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Elektrisch nieuws

E-bikes, e-scooters en elektrische auto's zijn niet aan te slepen

18-09-2020 - 0 reacties Snel, stil en schoon: alles wat op elektriciteit rijdt, is niet aan te slepen. 2020 is vooral het jaar van de e, de e van elektrisch. ,,De techniek is zoveel betrouwbaarder geworden.”

De verkoop van e-bikes, e-scooters en ook elektrische auto’s breekt dit jaar records. De koudwatervrees voor de techniek is geheel verdwenen.


Elektrische personenauto wint steeds meer terrein

03-09-2020 - 0 reacties BRUSSEL (ANP) - Elektrisch aangedreven auto's winnen aan populariteit. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA was dik 7 procent van de nieuwe auto's die in het tweede kwartaal in de Europese Unie op kenteken werd gezet een elektrisch model. De accu-aandrijving was een jaar eerder nog goed voor 2,4 procent van alle nieuwe personenauto's.


Broers reviseren accu's van fietsen: 'Zelfs Samsung heeft interesse'

05-08-2020 - 0 reacties

Quote:
"Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."

Tijd om te studeren hadden ze eigenlijk niet meer. Zoveel bestellingen kwamen er binnen. Wat begon als een hobby heeft in een paar jaar tijd een enorme vlucht genomen. De broers Koen, Wout en Stan van KWS Seuren in Beugen hebben inmiddels honderden klanten in binnen- en buitenland en sloten een fijne deal met Samsung voor de accucellen. "We begonnen op een zolderkamer van nog geen 40 vierkante meter," zegt Koen, "en kijk nu: een pand van 1100 meter en 20 man in dienst."
De handigheid hebben ze van hun vader, zeggen de broers. Altijd waren ze al bezig met dingen repareren en vooral kijken hoe iets werkt. Het duurde dan ook niet lang voor iemand ze vroeg om eens te kijken naar de accu van zijn elektrische fiets. Die deed het namelijk niet zo goed meer.
De jongens vonden het wel een leuk klusje. "We moesten zelf van alles opzoeken op internet", vertelt de 23-jarige Wout. Uiteindelijk weten ze in een paar weken tijd onderdelen te bestellen en de accu te reviseren. "Hij kon er meteen twee keer zo ver op fietsen", zegt de drie jaar oudere Koen. Mond-tot-mondreclame deed de rest en voordat ze het wisten was er eigenlijk geen tijd meer om te studeren.
"Best knap hoor, want we zijn handig, maar totaal geen verkopers", zegt Wout. "Stonden we daar een beetje onhandig in een fietsenwinkel te vertellen wat we konden."
Het kwam allemaal goed en ondertussen is KWS Seuren ook een erkend leerbedrijf. Studenten mogen er stagelopen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werken. De coronacrisis heeft ze daar nog een beetje bij geholpen, er waren ineens handen genoeg. "Maar die mensen gaan straks weer gewoon naar school dus hebben we ook alweer vacatures moeten plaatsen", zegt Koen.
Het principe is simpel. Elektrische fietsen die vier tot acht jaar oud zijn hebben vaak te maken met accu's die minder goed werken. Je kan er niet meer zo ver op fietsen, of in het ergste geval doet 'ie het helemaal niet meer. Een nieuwe accu is duur. Zie daar het gat in de markt. De broers kunnen in de meeste gevallen de accu reviseren. Voor maar een deel van de kosten van een nieuwe accu.
Wout legt uit dat elke fiets een ander accupakket nodig heeft. "Je kan niet zomaar een setje accucellen in een fiets stoppen, dat moet allemaal heel goed worden uitgezocht en berekend en dat verschilt dus ook per merk en per fiets." De losse accucellen worden door de broers op maat gemaakt en vervolgens aan elkaar gelast met kleine stripjes. Op die pakketjes komt de elektronica van de fiets en dat gaat weer terug in de behuizing.
Het grote voordeel van een nieuw accupakketje is dat de gebruiker vaak meteen een stuk verder kan fietsen op die nieuwe accu. "Soms tot wel twee keer zo ver", zegt Koen. De accucellen worden met de tijd steeds kleiner en lichter. Nog een voordeel van reviseren dus, vinden de broers. "We geven natuurlijk ook garantie, net als in de fietsenwinkel."
Broer Stan (21) laat zijn trots nog even zien. Een Peugeot 106 uit 1996. De donkergroene auto is bijzonder, want één van de paar duizend exemplaren die toen op de markt zijn gebracht. Volledig elektrisch. "Je zou er honderd kilometer mee moeten kunnen rijden en dan moest je hem weer opladen en dat duurde dan zo'n vijf uur", zegt Stan. Dan snap je meteen waarom deze auto nooit een groot succes is geworden...
Stan haalde de oude accu eruit en plaatste er een nieuw accupakket in. "De capaciteit is meer dan verdubbeld. Van 10 naar 30 kilowattuur. Nu kan ik er zo'n 250 kilometer mee rijden voor die weer aan het stopcontact moet."
Daar ligt voor de broers dan ook de toekomst. "Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."
Ze zien elkaar zo'n acht uur per dag in de werkplaats en daarnaast wonen ze ook nog eens onder één dak. Misschien schuilt daar wel het grootste bedrijfsrisico: ruzie. Dat hebben ze gelukkig maar zelden, lachen de broers.


De BMW X1 en 5-Serie worden (ook al) elektrisch

28-07-2020 - 0 reacties Autofabrikant BMW zet nog meer in op volledig elektrische modellen: na de iX3, de i4 en de iNext bevestigt het Duitse merk nu ook batterijvarianten van de X1 en 5-Serie. En ja, ook de superdeluxe 7-Serie moet er aan geloven.


Mercedes-Benz test nieuwe elektrische SUV

22-07-2020 - 0 reacties Mercedes-Benz is aan het testen geslagen met een nieuwe elektrische SUV. Dat het met een volledig elektrisch EQ-model betreft, staat vast.


Rotterdam opent eerste snellaadstation voor elektrische auto's

22-07-2020 - 0 reacties Het eerste snellaadstation voor elektrische auto's in Rotterdam is woensdag geopend. De gemeente Rotterdam wil met het laadstation aan de Stadionweg onder anderen taxichauffeurs en bestuurders van bestelbussen stimuleren om de overstap naar elektrisch rijden te maken.


Fatale crash met elektrisch vliegtuigje niet veroorzaakt door technisch mankement

10-07-2020 - 0 reacties Het ongeval met een elektrisch aangedreven vliegtuig bij het Onstwedde op 13 oktober 2018, waarbij een 55-jarige piloot uit Drachten om het leven kwam, is niet veroorzaakt door een technisch mankement. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.


Audi deelt eerste informatie van elektrisch model op Volkswagen-basis

08-07-2020 - 0 reacties Audi komt volgend jaar met nieuwe elektrisch modellen: de Q4 e-tron en de Q4 Sportback e-tron. De auto's delen hun technische basis met de Volkswagen ID.3 en komen, afhankelijk van de uitvoering, ruim 500 kilometer ver op een acculading.


Run op subsidie elektrisch rijden, pot voor nieuwe auto's al bijna leeg

06-07-2020 - 0 reacties Wie een nieuwe elektrische auto wil kopen en aanspraak wil maken op 4000 euro subsidie moet snel zijn. De pot, die pas sinds 1 juli beschikbaar is, is al bijna leeg. Met subsidieaanvragen voor tweedehands elektrische auto's loopt het nog niet zo hard.


Rij tot het einde van het jaar gratis in een elektrische Hyundai

04-07-2020 - 0 reacties Altijd al willen weten hoe het is om elektrisch te rijden? Doe mee en misschien staat deze gloednieuwe Hyundai Kona of Ioniq dan komende maanden bij jou voor de deur. Uiteraard hoef je zelf niets te betalen voor de stroom van de laadpalen, verzekeringen of wegenbelasting.


Stormloop op subsidie voor elektrische auto’s. Wil jij ook zo’n elektrisch karretje? Dit koop je beneden de 45.000 euro (en zover kun je er mee rijden

03-07-2020 - 0 reacties Sinds 1 juli krijgt de consument 4.000 euro subsidie op de aanschaf of private lease van een nieuwe elektrische auto. De subsidiepot van 10 miljoen euro was donderdag al bijna voor de helft leeg.


Duurtest BMW 530e Plugin: automatisch elektrisch

23-06-2020 - 0 reacties De BMW plug-in hybride 530e kan een klein gedeelte van zijn totale bereik elektrisch afleggen. Hoe kiest de auto wanneer hij de benzinemotor moet uitzetten?


Speciaal kenteken voor EV's in Verenigd Koninkrijk

16-06-2020 - 0 reacties In het Verenigd Koninkrijk zullen elektrisch aangedreven auto's binnenkort niet meer te missen zijn. Die krijgen daar speciale kentekenplaten.


Opel Corsa-E blijft gewoon zichzelf

13-06-2020 - 0 reacties Het aanbod volledig elektrisch aangedreven auto’s neemt exponentieel toe. De EU heeft autofabrikanten het mes op de keel gezet, dus ze moeten wel. Opel behoort sinds enige tijd tot PSA, oftewel Peugeot. PSA heeft een nieuw onderstel ontwikkeld waarop tal van auto’s worden gebaseerd, onder meer de nieuwe Opel Corsa. Het bedrijf gaat uit van het principe dat de klant binnen een modelreeks moet kunnen kiezen uit verbrandingsmotoren of een puur elektrische aandrijving. Zo ontstond de nieuwe Corsa-E.


Brabant toont belangstelling voor elektrisch raster tegen wolfaanvallen

18-05-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Elektrische afrastering die in Gelderland effectief blijkt tegen wolfaanvallen kan ook voor schapen en runderen in Brabant een redding zijn. Dat denkt het Brabantse provinciebestuur dat daarover contact gaat zoeken met experts in Gelderland.


Brabant toont belangstelling voor elektrisch raster tegen wolfaanvallen

18-05-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Elektrische afrastering die in Gelderland effectief blijkt tegen wolfaanvallen kan ook voor schapen en runderen in Brabant een redding zijn. Dat denkt het Brabantse provinciebestuur dat daarover contact gaat zoeken met experts in Gelderland.


Deutz-Fahr D 6507 C - Op zoek naar een Elektrisch schema

05-05-2020 - 4 reacties Heb een probleem met de verlichting. Linkerzijde van de traktor werkt de verlichting niet meer. Zekeringen zijn nog in orde. Iemand een idee of een schema ervan?


EV's en hybriden populairder dan vorig jaar

05-05-2020 - 0 reacties Qua verkoopcijfers is 2020 tot op heden vooral een bijzonder jaar vanwege de enorme terugval in autoverkopen. Toch is er meer nieuws; de volledig en deels elektrisch aangedreven auto's zijn verhoudingsgewijs weer wat populairder geworden dan vorig jaar.


Elektrische rijder in Gelderland niet slecht af

29-04-2020 - 0 reacties Gelderland is vergeleken met andere provincies gunstig voor automobilisten die elektrisch rijden. Gelderlanders die met hun auto aangewezen zijn op publieke laadpalen, kunnen die online aanvragen, ze hoeven naar verhouding niet lang te wachten op een plaatsing en kunnen rekenen op een laadpaal dichtbij huis.


Karma introduceert veelzijdig E-Flex Platform

01-04-2020 - 0 reacties Karma Automotive introduceert een eigen elektrisch ‘skateboard’ platform. Het E-Flex Platform is naar eigen zeggen een zeer veelzijdig chassis. Het biedt “nieuwe mobiliteitsoplossingen voor elektrische voertuigen”. Volgens Karma is het platform geschikt voor elektrisch aangedreven bedrijfswagens, personenauto’s en supercars. Uiteraard wil Karma het ook aan andere fabrikanten verkopen.