Drenthe

Drenthe is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Drenthe en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Drenthe nieuws

Wolf beet vorig jaar vijf Gelderse schapen dood

17-01-2019 - 0 reacties Vijf schapen zijn vorig jaar in Gelderland doodgebeten door een wolf. Dat is veel minder dan in Overijssel (54) of Drenthe (52). In Noord-Brabant ging het om 2 schapen, in Limburg om 15.


Nieuwe stal voor biologische leghennen

15-01-2019 - 0 reacties Open dag in Niederlangen (nabij Emmen, provincie Drenthe, Nederland)


Vee opstallen na brand vuilverbrander

11-01-2019 - 0 reacties Bij de brand bij vuilverbrander Attero in Wijster is dioxine vrijgekomen. Dat blijkt uit metingen van het RIVM. Veiligheidsregio Drenthe adviseert boeren in een gebied van zo'n 700 hectare rond Hoogeveen het vee binnen te houden.


'Drenten in de Middeleeuwen massaal op wolvenklopjacht'

11-01-2019 - 0 reacties Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.

Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.


Vijf boerinnen genomineerd voor Vrouw in de Media Award

07-01-2019 - 0 reacties Vijf boerinnen zijn genomineerd voor de regionale Vrouw in de Media Award. Ze komen uit Friesland, Drenthe en Overijssel.


Acht mensen graven 's nachts in weiland naar Willeke Dost

31-12-2018 - 0 reacties De politie heeft gisteravond acht mensen uit een weiland in Koekange gehaald. Zij groeven op eigen houtje in het weiland achter de boerderij in het zuiden van Drenthe waar het vermiste meisje Willeke Dost woonde voordat ze op 15 januari 1992, vijftien jaar oud, verdween .
"Het gaat om mensen uit de omgeving. Ze worden verdacht van vernieling dan wel erfvredebreuk", zegt een politiewoordvoerder tegen RTV Drenthe. "We weten wie ze zijn. Later horen we hen."
De eigenaar van de grond heeft nog geen aangifte gedaan. Eerder zei hij al wel dat hij het spontane graven in zijn grond niet wil hebben. Het terrein is nog steeds van de familie Mulders, het pleeggezin waar Willeke tot haar verdwijning in 1992 woonde.
Drassig
De groep is gaan graven omdat op nieuwe grondradarbeelden iets te zien zou zijn. Ze kwamen echter niet diep. "Met een schop in een drassig weiland graven in het donker, schiet niet op", vertelt de woordvoerder van de politie.
De amateurspeurders Jan Huzen en Ab Bruintjes deden in dat zelfde weiland in de nacht van 25 op 26 december onderzoek met een schop en prikstokken. Ze vonden niets.
Op basis van grondradarbeelden en na aandringen van dat duo ondernam de politie op 12 november ook een zoektocht met een graafmachine in het weiland. Daarbij werd niets gevonden. Huzen liet achteraf weten dat de politie naar zijn mening niet diep genoeg had gezocht.
Bijna 27 jaar na de verdwijning van het meisje gaat vrijwel niemand er meer vanuit dat ze nog leeft. Veel mensen denken dat ze is vermoord en mogelijk in het weiland achter de boerderij begraven ligt.


Vogelgriep vastgesteld bij watervogels in Drenthe

26-12-2018 - 0 reacties In Veeningen (Drenthe) is bij watervogels in een vogelwinkel vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een laagpathogene variant van vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de dieren in quarantaine gehouden tot er geen virusuitscheiding meer plaatsvindt.


Vogelgriep vastgesteld bij watervogels in Drenthe

25-12-2018 - 0 reactiesIn Veeningen (Drenthe) is bij watervogels in een vogelwinkel vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Waarschijnlijk  gaat het om een laagpathogene variant.


Vogelgriep in Drentse vogelwinkel

25-12-2018 - 0 reacties In Veeningen (Drenthe) is bij watervogels in een vogelwinkel vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een laagpathogene variant van vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de dieren in quarantaine gehouden tot er geen virusuitscheiding meer plaatsvindt.


Drenthe pakt nitraatuitspoeling aan

24-12-2018 - 4 reacties In Drentse grondwaterbeschermingsgebieden gaan adviseurs in gesprek met akkerbouwers, melkveehouders en vollegrondgroentetelers over het beperken van de nitraatuitspoeling.


Start gesprekken Drentse boeren over nitraatuitspoeling

20-12-2018 - 0 reacties Nitraatuitspoeling beperken door in de eigen bedrijfsvoering maatregelen te nemen bij de teelt en bemesting van gewassen. In Drenthe gaan adviseurs hierover in gesprek met de akkerbouwers, melkveehouders en vollegrondgroentetelers in vier grondwaterbeschermingsgebieden.


Mechanisatiebedrijven starten showdagen

17-12-2018 - 0 reacties In de laatste weken van het jaar worden door een groot aantal mechanisatiebedrijven showdagen georganiseerd, zo ook in Drenthe en Flevoland. Ook zien we nog een bijzondere oogst: schorseneren.


Koeienpraat bindt leden fokveeclub

14-12-2018 - 0 reacties Fokveeclub Rolde en omstreken is een halve eeuw oud en met 25 leden één van de meest actieve fokveestudieclubs in Drenthe. Maar het gaat de leden niet alleen om de koeien. Gezelligheid en sociaal contact spelen ook een belangrijke rol.


Groninger Blaarkop hoort bij de Drents Big Vief

13-12-2018 - 0 reacties Deelnemers aan de fietssafari's, die vanaf het voorjaar 2019 in Drenthe plaatsvinden, komen onderweg oog in oog te staan met een beetje vreemde eend in de bijt: de Groninger Blaarkop.


Fabrikanten demonstreren bietenrooiers

13-12-2018 - 0 reacties De rooierfabrikanten Vervaet en Grimme maakten gebruik van de omstandigheden om enkele van hun bietenrooiers te demonstreren. In beide gevallen gebeurde dat afgelopen week in Drenthe. Verder is het stil op het land.


Druk bezochte Vervaet Q-series demo in Drenthe

11-12-2018 - 3 reacties Tweemaal een Vervaet Q-621 en eenmaal een Vervaet Q-616 in actie tijdens de drukbezochte demo van Vervaet in Nooitgedacht.Menig loonwerker kam deze machines even nader bekijken tijdens de demo De nieuwe Vervaet Q-series Bietenrooier De Q staat hoofdzakelijk voor “Quad”. Het is dus een 4 wieler en geen 6 wieler. Maar omdat de achterwielen tegen elkaar staan, heeft hij  hetzelfde voordeel als een driewieler, nl: de wielen lopen elk in hun eigen spoor. De machine is  modulair ontwikkeld. Zo zijn er 3 verschilende ontbladeraars leverbaar. 2 rooiers,…


Grondig Boeren voor Water Rol Precisielandbouw

05-12-2018 - 0 reacties In het kader van Grondig Boeren voor Water in Drenthe was dat de vraag bij een pilotproject met deze naam de afgelopen maanden in Drenthe. In onderstaande de film (gemaakt door Bianca Domhof van Projecten LTO Noord tijdens dronevluchten en een veldbijeenkomst in september van dit jaar) geven Albert Jan Bos van DLV Advies, Christel Tijssen (loonwerker en lid van de Dronewerkers) en Gert-Jan Noij van Wageningen UR antwoord op deze vraag.


Drie Vervaet Q-series demonstreren in Drenthe

05-12-2018 - 0 reacties Drie Q-series Vervaet  demonstreren in Drenthe. Tweemaal een Q-621 en eenmaal een Q-616. Te zien is onder meer de poetseras ontbladeraar en integraal ontbladeraar, reinigingsmodule’s. Wees welkom! Dinsdag 11 december 2018 van 13:00 - 16:00  Borgerderstraat 7, Nooitgedacht  


Melkveehouder Eline Verder verkiesbaar voor Provinciale Staten Drenthe

30-11-2018 - 0 reacties Melkveehouder Eline Vedder- Monaster uit Ruinerwold heeft zich onlangs voor de Provinciale Staten (PS) van de provincie Drenthe voor het CDA verkiesbaar gesteld. Ze staat op plek 19 van de kandidatenlijst.


Koloniën van Weldadigheid doen in 2020 nieuwe poging voor status Unesco-werelderfgoed

27-11-2018 - 0 reacties Niet volgend jaar, maar over twee jaar wordt een nieuwe poging gedaan om de Koloniën van Weldadigheid in Overijssel, Drenthe en België Unesco-werelderfgoed te maken. Afgelopen zomer mislukte een poging om dat voor elkaar te krijgen. De de landen die beslissen, vonden onder meer dat de koloniën niet genoeg beschermd worden. Er zou volgend jaar al een nieuwe poging gedaan kunnen worden, maar dat wordt nu uitgesteld.