Drenthe

Drenthe is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Drenthe en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Drenthe nieuws

Het hoofd koel houden in en buiten de kas

25-06-2019 - 0 reacties Vandaag wordt het volgens het KNMI tropisch warm met temperaturen van 30 graden aan de kust tot 36 graden in het (zuid-)oosten. Niet voor niks activeerde het RIVM maandagmorgen het Nationaal Hitteplan voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg.


Varkensschouwer anno 1790: een schamel bijbaantje

23-06-2019 - 0 reacties De meeste varkens in het Drenthe van de 17e eeuw werden voor eigen gebruik geslacht. Slechts een klein deel van het vlees kwam op de markt.


Schaapskuddes weer voor een jaar gered

20-06-2019 - 0 reacties De tien geherderde schaapskuddes in Drenthe krijgen volgend jaar opnieuw geld van de provincie omdat ze het anders financieel niet redden. Verantwoordelijk gedeputeerde Henk Jumelet zegt toe dat Gedeputeerde Staten binnenkort voor 2020 per kudde 7500 euro eenmalig beschikbaar stelt, net zoals de afgelopen jaren.


Gps-dieven slaan nu ook toe bij boeren in Drenthe

19-06-2019 - 4 reacties Het dievengilde heeft nu ook toegeslagen in Drenthe. Bij boeren in de dorpen Witteveen, Odoornerveen en Schoonloo zijn gps-systemen gestolen uit trekkers. Recent zijn soortgelijke diefstallen gemeld in onder meer Mantinge en Hijken.


'Politie houdt drie windmolenactivisten aan'

19-06-2019 - 0 reacties De politie heeft drie personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij het verzet tegen windmolenparken.

De politie heeft drie mensen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze betrokken zijn bij de windmolenterreur. Meerdere ondernemers die werken aan de aanleg van windparken in Groningen en Drenthe kregen in de afgelopen maanden dreigbrieven.

De politie heeft vanochtend drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij "ernstige strafbare feiten" die zijn gepleegd rond de aanleg van twee grote windmolenparken in het noorden van het land.
Volgens de eerste berichten bij RTV Noord zijn de verdachten een 61-jarige man uit Tweede Exloërmond, een 58-jarige man die in Meeden verblijft en een 50-jarige man uit Nieuw-Buinen. De politie onderzoekt wat hun rol is in de zaak.
Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Op dit moment vinden huiszoekingen plaats in Meeden, Nieuw-Buinen, Tweede Exloërmond, Oude Pekela, Groningen en Stadskanaal. Omdat de politie veel vragen verwacht, wordt om 12.00 uur een tijdelijk politiebureau geopend in Meeden, waar buurtbewoners vragen kunnen stellen aan een wijkagent en iemand van het onderzoeksteam.
Bedreigingen, asbest en metalen pinnen
Zowel in Groningen als in het noorden van Drenthe staan twee grote windmolenparken gepland. Die leidden tot veel protest van omwonenden en ook diverse gemeenten. Dat verzet uitte zich juridisch, tot aan de Raad van State toe.
Daarnaast begonnen vanaf augustus 2016 ook verschillende actiegroepen zich op agressieve wijze te roeren. Zij bedreigden boeren die hun land beschikbaar stelden. Later verspreidden zij conservenblikken gevuld met beton en metalen pinnen op akkers, mogelijk om de machines van boeren te beschadigen.
In februari van dit jaar dumpten actievoerders tot twee keer toe grote hoeveelheden asbest bij een bedrijf dat betrokken is bij de aanleg van een van de twee windmolenparken. Of en hoe de nu aangehouden verdachten verantwoordelijk zijn voor die dumping, is nog onduidelijk.


Situatie in aardappelen staat op scherp

17-06-2019 - 0 reacties De uitbraak van haarden met phytophthora in delen van het land en een ongekend hoge virusdruk zetten de situatie in de aardappelgewassen op scherp. Onder andere in de provincies Drenthe, Overijssel, Flevoland en Limburg is melding gedaan van de gevreesde aardappelziekte.


Ook in Limburgse aardappelpercelen phytophthora aangetroffen

14-06-2019 - 0 reacties Nadat eerder deze week Delphy waarschuwde voor phytophthora aantastingen in aardappelpercelen in Drenthe en Overijssel, heeft nu ook Agrea op diverse plaatsen in Limburg phytophthora gevonden.


Phytophthora gevonden in aardappelen in Drenthe en Overijssel

13-06-2019 - 0 reacties In aardappelpercelen in Drenthe en Overijssel is phytophthora gevonden. Dat meldt Delphy Akkerbouw Noordoost. Met het oog op het wisselvallige weer en een snelgroeiend gewas is het zaak om er goed bovenop te zitten, waarschuwt Delphy.


Nutriëntensensoren moeten bemesting landbouwgewassen Drenthe optimaliseren

12-06-2019 - 0 reacties De eerste nutriëntensensoren van Nederland zijn afgelopen week geplaatst op verschillende percelen van Drentse landbouwbedrijven.


Natuurbeschermers zijn bezorgd over drijvende zonnepanelen

12-06-2019 - 0 reacties Het nationaal consortium Zon op Water wil op plassen en meren honderdduizenden zonnepanelen plaatsen. Dat moet helpen bij het behalen van de klimaatdoelen. Het zou Nederland Europees koploper maken op het gebied van drijvende zonnepanelen, schrijft Trouw.
In Zon op Water zijn Rijkswaterstaat, TNO en verschillende gemeenten, provincies en waterschappen vertegenwoordigd.
Natuurorganisaties zijn bezorgd. "In oppervlaktewater leven vissen en daar leven vogels van", zegt Kees de Pater van de Vogelbescherming. "Als je dat bedekt zodat er geen zonlicht meer doorheen komt, kun je ecosystemen vernietigen. Je moet dus eerst heel goed onderzoek doen om te voorkomen dat je dingen kapot maakt die je niet meer kunt herstellen."
Bijzonder serieus
Wiep Folkerts, die namens TNO betrokken is bij Zon op Water, zegt dat alle aspecten van het plan bijzonder serieus worden genomen, dus ook de mogelijke gevolgen voor de natuur. "Bovendien staan natuurgebieden niet heel hoog op de lijst van plekken om zonnepanelen aan te leggen. We kijken eerst naar bijvoorbeeld bezink-bassins en baggerdepots. Parallel doen we dan onderzoek naar de ecologische aspecten."
Dat stelt De Pater niet gerust. "Sommige zandwinningsplekken zijn van groot belang voor vogels. Bovendien is het niet waar dat niet wordt gekeken naar natuurgebieden. Ze kijken heel nadrukkelijk wel naar het IJsselmeer, dat heel belangrijk is voor vogels en vissen."
Het IJsselmeer verkeert volgens De Pater in slechte staat. "Juist daar moet je dus werken aan herstel en er geen zonnepanelen neerleggen. Er wordt gesproken over het bedekken van 4 procent van het IJsselmeer, maar dan heb je het wel over zo'n 8000 voetbalvelden, dat is echt heel veel."
Zandwinplas
Nederland heeft al een paar drijvende zonneparken, onder meer in Tynaarlo in Drenthe en op Texel. In Andijk in Noord-Holland wordt gewerkt aan een park met vijftien drijvende eilandjes met elk 4900 panelen.
Drijvende zonneparken hebben als extra voordeel dat ze kunnen meedraaien met de zon, wat de opbrengst met 30 procent kan verhogen.
Natuurorganisaties vinden dat eerst de daken in Nederland vol moeten worden gelegd met panelen. Natuur & Milieu berekende in 2017 dat daar nog ruimte is voor 145 miljoen zonnepanelen.


LTO Noord vindt veenweideproblematiek uitdaging voor coalities Drenthe en Groningen

03-06-2019 - 0 reacties LTO Noord regio Noord ziet uitdagingen voor de provincies Drenthe en Groningen, die inmiddels hun coalitieakkoord hebben bereikt.


Aanleg glasvezel buitengebied Emmen van start

28-05-2019 - 0 reacties GlasDraad Drenthe is gestart met de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Emmen. Op donderdag ging de eerste schop de grond in voor het snelle internet.


Aanleg glasvezel buitengebied Emmen van start

25-05-2019 - 0 reacties GlasDraad Drenthe is gestart met de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Emmen. Op donderdag ging de eerste schop de grond in voor het snelle internet.


LTO positief over nieuwe coalitie Drenthe

21-05-2019 - 0 reacties PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie vormen het nieuwe college van provincie Drenthe. De partijen presenteerden maandagmiddag hun akkoord. Henk Jumelet van het CDA wordt opnieuw landbouwgedeputeerde.


Bloemrijke akkers zijn sexy

18-05-2019 - 5 reacties Onder leiding van Agrarisch Natuur Drenthe worden er in de provincie ook dit voorjaar weer bloemrijke akkers ingezaaid. Zowel de natuur als de boeren hebben er volgens de organisatie baat bij.


Vervuilt de boer of de burger het water?

25-04-2019 - 0 reacties Uit waterkwaliteitsmetingen van de waterschappen blijkt dat de normoverschrijdingen van chemische middelen lang niet altijd een landbouwachtergrond hebben. Dat blijkt ook uit een analyse rond de lelieteelt in Drenthe.


Het tulpenveld in voor een foto? Liever niet

22-04-2019 - 0 reacties Jongeren maken een selfie, ouderen staan er met een spiegelreflexcamera in de hand; ook in Drenthe trokken veel mensen dit zonnige Paasweekend naar de tulpenvelden. Maar de eigenaren van de velden bij onder meer Beilen en Lheebroek zijn niet met alle bezoekers even blij.


Oostenwind blaast Duitse paassmog onze kant op

19-04-2019 - 0 reacties Groningen en Drenthe kunnen zich het paasweekend schrap zetten. Door de sterke oostenwind krijgt de grensstreek de volle rook- en fijnstoflaag van de Duitse paasvuren.


Qbuzz Groningen/Drenthe zorgt voor recordorder bij Heuliez

17-04-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Qbuzz, a Dutch public transport company, has purchased 49 articulated Heuliez GX437 electric citybuses to be used in the Groningen and Drenthe regions of The Netherlands representing the largest order to date for this model. The delivery will start in December 2019 with an option to replace with a further 51 units within four years leading to the complete electrification of the entire regional bus network. CNH Industrial N.V. is committed to investing in and developing a full range of alternative fuel vehicles. The GX437 fully electric city bus from Heuliez Bus is a direct result of this extensive research


NMF Drenthe: ‘Burgers gebruiken zelf nog te veel glyfosaat’

13-04-2019 - 0 reacties Te veel burgers gebruiken glyfosaat in hun eigen tuin om onkruid weg te spuiten. Dat zei Judith van den Berg van de NMF bij Radio Drenthe. „We zouden het liefst een verbod willen voor particulieren. Je kunt niet alleen maar wijzen naar de boeren.”