Drenthe

Volg al het nieuws over Drenthe, een van de 16065 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Drenthe nieuwsbrief.

Drenthe nieuws

Drenthe: € 9 miljoen voor landbouwverduurzaming

24-03-2020 - 0 reacties Drenthe gaat in de komende vier jaar € 9 miljoen investeren in de verduurzaming van de landbouw.


Liveblog: Strengere corona-maatregelen krijgen vorm

24-03-2020 - 0 reacties Je mag niet meer in groepjes van meer dan drie mensen naar buiten, en je móét anderhalve meter afstand van elkaar houden, ook in winkels. Mensen en bedrijven die zich niet aan de aangescherpte maatregelen houden, kunnen een boete verwachten. Lees hier hoe Drenthe zich aanpast aan de verscherpte corona-maatregelen.


Ook paasvuren gaan niet door vanwege coronavirus

21-03-2020 - 0 reacties Het ziet ernaar uit dat er dit jaar geen paasvuren zullen zijn. Maandag is er nog overleg tussen elf burgemeesters in de regio IJsselland, maar veel vuren in Drenthe en Twente zijn nu al afgelast.
"Samenkomsten kunnen niet meer, dus zo'n paasvuur ook niet", zegt Barry Gepken uit Erica bij RTV Drenthe.
Op veel plekken in Drenthe en Overijssel zou de opbouw van de paasvuren dit weekeinde beginnen. Maar de twaalf Drentse burgemeesters vinden het risico op verspreiding van het coronavirus te groot en verboden die opbouw gisteren.
In Overijssel is dat verbod er (nog) niet. Maar veel organisaties hebben op eigen houtje al besloten om geen vuren op te bouwen. In Haaksbergen bijvoorbeeld, gaat in ieder geval een van de drie grote paasvuren niet door. Ook de vuren in Enter, Heino en Wierden zijn afgelast.
Vorig jaar te droog
"We zien dat veel organisaties van paasvuren zelf al het initiatief hebben genomen om het paasvuur dit jaar af te blazen", zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio IJsselland bij RTV Oost.
In gemeentes als Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Ommen en Staphorst is dat besluit nog niet gevallen. Maar gezien het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, zullen de elf burgemeesters van de regio IJsselland maandag hoogstwaarschijnlijk besluiten om de paasvuren ook daar af te gelasten.
Voor veel paasvuren is het het tweede jaar op rij dat ze niet doorgaan. Vorig jaar kwam dat door de droogte. Ondanks een verbod werd een aantal vuren toen toch aangestoken.


Extra coronamaatregelen voor Drenthe: Paasvuren afgelast en buurthuizen alleen open voor zorgtaken

20-03-2020 - 0 reacties De twaalf Drentse burgemeesters hebben vrijdagmiddag extra maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Paasvuren in Drenthe gaan niet door en buurthuizen mogen alleen nog open voor zorgtaken.


Drentse toerismesector hard geraakt door coronacrisis

17-03-2020 - 0 reacties Een meerderheid van de vrijetijdsbedrijven in Drenthe krijgt minder bezoekers door de coronacrisis. Dat blijkt uit een peiling door Marketing Drenthe. 56% procent van de ondervraagde bedrijven heeft te maken met annuleringen of teruglopende bezoekersaantallen. Ook het aantal vroegboekingen blijft achter bij de verwachtingen, voor 36% van de bedrijven.


Deze wolf zwerft eenzaam en hongerig door het Noorden. Hij doodde al 95 schapen in Drenthe, Friesland en Groningen

11-03-2020 - 0 reacties ASSEN - De 95 schapen, die in twee maanden in Drenthe, Groningen en Friesland zijn doodgebeten, zijn ten prooi gevallen aan dezelfde wolf.


12 miljoen euro voor het verwijderen van asbestdaken

02-03-2020 - 0 reacties De overheid draagt 12 miljoen euro bij aan een fonds voor het verwijderen van asbestdaken. Dat maakte minister van Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven vandaag bekend. Samen met provincies, gemeenten, brancheverenigingen, Milieu Centraal en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondertekende de minister vandaag de Samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken. De provincie Drenthe en de Drentse gemeenten Assen en Borger-Odoorn doen daar ook aan mee.


Steun van publiek voor actievoerende boeren brokkelt af

19-02-2020 - 0 reacties Het protest van de boeren, morgen in Den Haag, krijgt in de vier noordelijke provincies maar nipte steun. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Omrop Fryslân.


‘Drenthe moet preventieve maatregelen nemen tegen wolf’

18-02-2020 - 0 reacties Er moeten in Drenthe preventieve maatregelen genomen worden tegen de wolf, bijvoorbeeld in de vorm van wolf-werende rasters. Dat advies geeft de werkgroep ‘Wolf’ aan provincie Drenthe.


Organisaties willen stop op afschieten dieren bij vliegveld

17-02-2020 - 0 reacties ASSEN (ANP) - De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life zijn "ontzet" door de hernieuwde toestemming van de provincie Drenthe voor het afschieten van dieren voor de vliegveiligheid op en bij Groningen Airport Eelde. Ze willen dat die wordt ingetrokken, omdat een goede onderbouwing zou ontbreken en het om "belachelijk veel diersoorten" gaat. Ze hebben een bezwaarschrift ingediend.


Leerlingen bedenken blussysteem voor stallen

14-02-2020 - 0 reacties Leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Liudger in Drachten hebben de Technasium Brandweer Award gewonnen met hun Powder Box. Zes teams van middelbare scholen uit Drenthe, Friesland en Groningen streden woensdag om de award. Ze bedachten oplossingen om stalbranden te voorkomen. De presentatie van de ontwerpen was in Gasselternijveen, op de boerderij van Agnes van de Ven.


Natuur- en Milieufederatie wil stop op reclamemasten langs A28

13-02-2020 - 0 reacties De Natuur- en Milieufederatie Drenthe wil een provinciale stop op reclamemasten langs A28. Ze wil voorkomen dat het Drentse Landschap in de uitverkoop wordt gezet.


Drentse akkerbouwer naar rechter tegen afgewezen subsidie Jonge Landbouwers

07-02-2020 - 0 reacties Een akkerbouwer uit Wijster legt zich niet neer bij de afwijzing door de provincie Drenthe van een investeringssubsidie voor een duurzame aardappelpootmachine. De akkerbouwer is naar de Raad van State gestapt voor een uitspraak.


Wolf bijt schapen dood in Drenthe

06-02-2020 - 0 reacties ARNHEM (ANP) - In Drenthe lopen nog steeds een of meer wolven rond. In december zijn in die provincie weer zes schapen gedood door een wolf. Dat blijkt uit DNA-onderzoek dat donderdag bekend is gemaakt door BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt.
Het bericht Wolf bijt schapen dood in Drenthe verscheen eerst op Nieuws.nl.


Wolf beet de schapen in Zwiggelte dood

06-02-2020 - 0 reacties De dode schapen die in Zwiggelte zijn gevonden, drie op 15 december en drie op 30 december, zijn het slachtoffer geworden van een wolf. BIJ12 publiceerde vandaag de uitslag van het DNA-onderzoek. BIJ12 houdt zich voor de provincie Drenthe bezig met schade die wilde, beschermde dieren kunnen veroorzaken: 'faunaschade'.


In december 21 schapen doodgebeten in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant

06-02-2020 - 0 reacties In december vorig jaar zijn in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant 21 schapen doodgebeten door wolven. Dat blijkt donderdag uit cijfers van BIJ12, een organisatie die taken uitvoert voor de twaalf Nederlandse provincies.


Wolf veroorzaakt stress bij schapen en boer in lammertijd

05-02-2020 - 0 reacties Nu de wolf zich lijkt te vestigen in Drenthe en de lammertijd bij veel schapenhouders aanbreekt, zorgt dat voor veel bezorgdheid. Boeren zijn bang dat een deel van de lammeren dood ter wereld komt, vanwege de stress die schapen ervaren als een wolf de kudde bezoekt.


Drenthe in beroep tegen vergunningsplicht beweiden en bemesten

04-02-2020 - 0 reacties Drenthe gaat in hoger beroep tegen zes uitspraken van de Rechtbank Noord-Nederland over de vergunningsplicht voor beweiden en bemesten.


Milieugroepen en bewoners: uitbreiding bloementeelt in Drenthe is slecht voor mens én natuur

02-02-2020 - 0 reacties Milieudefensie en twee bewonersorganisaties in Drenthe willen een bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Westerveld tegenhouden. Ze maken zich zorgen over de almaar groeiende teelt van lelies, bollen en pioenrozen in het gebied, waarbij veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Het bestemmingsplan biedt hen onvoldoende bescherming, vinden ze.


Meer jagers mogen wilde zwijnen doden

31-01-2020 - 0 reacties Drentse jagers van de Wildbeheereenheden mogen binnenkort ook wilde zwijnen doden. Dat heeft de provincie Drenthe besloten.