Drenthe

Al het Drenthe nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Drenthe nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Drenthe nieuws

Celstraf voor windmolenactivisten na versturen dreigbrieven

16-04-2021 - 0 reacties Twee windmolenactivisten zijn veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Jan N. (63) en Jan H. (59) stuurden dreigbrieven aan het adres van bedrijven die meewerken aan de ontwikkeling van windparken in Groningen en Drenthe.


FDF-brief aan alle provincies aangaande randvoorwaarden gezonde natuur

06-04-2021 - 0 reacties Provinciaal zijn veel landbouwcollectieven nog actief. Boerenbelangenclubs werken samen om het geluid van de landbouw door te laten klinken. Het werk van deze provinciale landbouwcollectieven is van groot belang! In Drenthe zitten FDF-vertegenwoordigers samen met collega’s van LTO en NAJK aan tafel. Samen hebben zij eind vorig jaar een serie vragen neergelegd bij de provincie Drenthe […]


Gesubsidieerd zon-op-dak voor Drentse agrariërs

22-03-2021 - 0 reacties LTO Noord gaat boeren en tuinders in de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze ondersteunen bij het realiseren van zonnepanelen op de daken van hun bedrijfsgebouwen. Provincie Drenthe en de drie Noord-Drentse gemeenten stellen voor deze 'gebiedsaanpak zon op dak' gezamenlijk een subsidie…


Bedreigde ondernemers claimen ruim 233.000 euro schade van verdachte anti-windmolenactivisten H. uit Meeden en Nieboer uit 2e Exloërmond

18-03-2021 - 0 reacties Vier ondernemers die geconfronteerd zijn met bedreigingen en asbestdumpingen claimen in totaal ruim 233.000 euro schade bij verdachten Jan H. en Jan Nieboer. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Assen. Beide mannen zouden deze acties hebben gepleegd in het kader van het verzet tegen grote windmolenparken in Drenthe en Groningen.


DNA van anti-windmolenactivist Jan H. uit Meeden op dreigbrief en op tiewrap pamflet bij asbestdumping: ,Het lijkt me als je daar een bordje gaat plaa

18-03-2021 - 0 reacties ,,Asbest let op, verlaat onmiddellijk deze omgeving. Deze vervuiling, ASBEST is hier aankomen waaien door toedoen van deze grondeigenaar aan de alles vernietigende windparkplannen in Groningen en Drenthe. Wie wind zaait zal asbest oogsten.”


Provincie Drenthe begint met uitkopen van veehouderijen in de buurt van stikstofgevoelig Natura 2000-gebied

17-03-2021 - 35 reacties De provincie Drenthe start woensdag met de uitvoering van de ‘Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden’. Met deze landelijke regeling krijgen provincies budget om een beperkt aantal veehouderijen die dichtbij een stikstofgevoelig gebied liggen, op basis van vrijwilligheid aan te kopen.


130.000 euro voor beter beschermen akker- en weidevogels

16-03-2021 - 0 reacties Landschapsbeheer Drenthe krijgt 130.000 subsidie van de Provincie Drenthe om samen met boeren en vrijwilligers bedreigde akker- en weidevogels beter te beschermen. Met het geld kunnen maatregelen worden genomen zoals zoals het uitstellen van maaien, het plaatsen van nestbeschermers en roofdierwerende rasters.


LTO krijgt subsidie voor zon-op-dak in drie Drentse gemeenten

16-03-2021 - 0 reacties LTO Noord kan een subsidiebedrag van bijna 72.000 euro tegemoet zien voor de realisatie van zonnepanelen op daken van boerenbedrijven. De subsidie wordt voor de helft opgehoest door de provincie Drenthe. De gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze brengen de andere 35.000 euro in.


Provincie Drenthe investeert 1,2 miljoen om energiecoöperaties door opstartfase te helpen

09-03-2021 - 0 reacties ASSEN - De provincie Drenthe investeert in totaal 1,2 miljoen euro in energiecoöperaties. De financiële boost moet de coöperaties helpen om door de risicovolle opstartfase van duurzame energieprojecten heen te komen.


Meer drugslabs in Drenthe gevonden, ook meer drugsafval

04-03-2021 - 0 reacties De politie heeft afgelopen jaar zes Drentse drugslabs ontmanteld. Dat zijn er vier meer dan een jaar eerder. Daarmee is Drenthe een van de provincies waar het aantal ontmantelingen het sterkst steeg. Alleen in Zeeland nam het aantal procentueel gezien meer toe. Ook werd er vaker drugsafval gevonden.


In 2022 biogas en vloeibare CO2 voor tuinders uit mestvergasser Drenthe blijft 'haalbare kaart'

04-03-2021 - 0 reacties Vorig jaar is de komst van een mestvergasser in Emmen aangekondigd. Het is het plan van Stercore. Dit voorjaar hoopt men te starten met de bouw, al loopt momenteel wel een rechtszaak, aangespannen door Milieudefensie. Hans Jansen van Stercore laat echter aan RTV Drenthe weten desondanks te verwachten dat…


Windpark De Drentse Monden en Oostermoer speelt voor Sinterklaas. Maar omwonenden willen meer dan her en der een wipkip | Opinie

22-02-2021 - 0 reacties In de nieuwsbrief van De Drentse Monden en Oostermoer, met 45 windmolens het grootste duurzaamheidsproject in Drenthe, lezen we dat het windpark financiële steun heeft toegezegd aan een eerste project in de regio.


Foutje herder veroorzaakt babyboom bij schaapskudde Balloo: 'Nu al 20 lammetjes'

22-02-2021 - 0 reacties Normaal worden de eerste lammetjes bij de schaapskudde in Balloo in april en mei geboren, maar dit jaar is dat wat vroeger dan gepland. Een jong rammetje heeft zeker twintig ooien bevrucht voordat hij bij zijn moeder werd weggehaald.
De schaapskudde in Drenthe heeft een streng fokprogramma om het ras Drents heideschaap zo goed mogelijk in stand te houden. Mannetjes worden daarom als ze zes à zeven maanden zijn, weggehaald bij hun moeders.
"Dit ramlammetje liep nog zo druk te drinken bij zijn moeder dat ik dacht dat hij nog wel bij de kudde kon blijven", zegt schaapsherder Marianne Duinkerken lichtelijk schuldbewust tegen RTV Drenthe. "Dat had ik verkeerd ingeschat. Toen ik doorkreeg dat hij aan het dekken was, heb ik hem meteen weggehaald."
Het bleek te laat: vorige week werd het eerste lammetje geboren. "Ik liep met de kudde over het veld en ik zag iets zwarts bij een ooi lopen. Ik dacht nog: 'Wat grappig, die raaf hopt vrolijk mee', maar toen ik dichterbij kwam zag ik dat het een lammetje was. Toen wist ik meteen wat er was gebeurd", zegt de schaapsherder. Inmiddels zijn er twintig nieuwe lammetjes bij.
Het merendeel van de jongen zijn - net als hun vader - zwart van kleur. Er is dus geen twijfel over wie de vader is. "Hij was er vroeg bij", zegt Duinkerken lachend. "Ik heb hem onderschat."
Het is de vraag hoeveel lammetjes er nog bij komen, al lijkt de geboortegolf nu wel tegen een einde te lopen.
Volgens de schaapsherder is het niet erg dat er veel nieuwe lammetjes zijn met dezelfde vader. Ook is het vroege geboortemoment geen probleem. "Er is genoeg voedsel en de temperaturen worden weer hoger. Ik moet alleen wel goed in de gaten houden of ze allemaal meekomen. Soms schuilen ze achter een heidepol en kunnen ze daarna hun moeder niet vinden."


Houtstook veroorzaakt meer uitstoot van fijnstof dan gedacht. Wat nu?

16-02-2021 - 0 reacties Het is koren op de molen van tegenstanders van houtstook: de boodschap dat houtkachels en open haarden veel vervuilender zijn dan eerder werd aangenomen. Uit een nieuwe rekenmethode van het RIVM blijkt dat houtstook verantwoordelijk is voor 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland, terwijl eerder werd uitgegaan van 10 procent. Door het nieuws laait de discussie tussen voor- en tegenstanders ook in Drenthe weer op.


Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe in Ruinerwold is het leukste uitje van Drenthe en Thermen Bad Nieuweschans het leukste uitje van Groningen

04-02-2021 - 0 reacties Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe is verkozen tot het ‘Leukste uitje van Drenthe’ tijdens de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland 2021’. Thermen Bad Nieuweschans werd het ‘Leukste uitje van Groningen’.


PvdA en GroenLinks Drenthe verontrust over opslag kernafval in zoutkoepels bij Ter Apel en Emmer-Compascuum: ‘We maken ons zorgen over de veiligheid v

01-02-2021 - 0 reacties De Drentse Statenfracties van de PvdA en GroenLinks maken zich zorgen om het voornemen van de Duitse overheid kernafval op te slaan aan de Duits-Nederlandse grens ter hoogte van Ter Apel/Emmer-Compascuum. De partijen stellen vragen en stellen een protestpetitie voor bewoners op.


Oudere ooievaars overwinteren steeds vaker in Nederland

16-01-2021 - 0 reacties Hoeveel ooievaars blijven er dit jaar thuis? De Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK) wil met de tweedaagse-wintertelling achterhalen hoeveel trekvogels dit jaar niet naar het zuiden vertrekken.
Inmiddels is het spotten van een ooievaar niet meer zo uitzonderlijk als bijna een halve eeuw geleden Toen stierf de soort bijna uit doordat er op de akkers bijna geen voedsel te vinden was, als gevolg van intensieve landbouw. Destijds haalde de vogelbescherming 28 ooievaars uit het buitenland omdat hier nog maar zes paartjes over waren.
Frits Koopman van stichting Ooievaars Buitenstation De Lokkerij kan zich de herintroductie van de ooievaar goed herinneren. Hij stelde veertig jaar geleden zijn terrein in Drenthe beschikbaar na een oproep van de Vogelbescherming. Sindsdien ging er geen dag voorbij zonder ooievaars. "Het is echt een mooie vogel met leuk gedrag: het paringsgedrag, hoe ze knuffelen, klepperen. Maar ook de knokpartijen om nesten. We hebben hier weleens meegemaakt dat vogels elkaar in die strijd doodpikken."
Recordaantal overwinteraars
De afgelopen jaren bleven er tussen de 500 en 700 exemplaren in Nederland overwinteren. De telling in 2020 steekt daar bovenuit, met een resultaat van bijna 1000 ooievaars. Een record, volgens Annemieke Enters van Stork. Of dat aantal dit jaar ook weer wordt gehaald, is de vraag.
"Vorig jaar was het warmer en dan trekken mensen er sowieso meer op uit om te tellen. We zijn benieuwd hoeveel mensen er dit jaar mee zullen doen."
Met de telling proberen de vrijwilligers van Stork een lijn te ontdekken in het gedrag van de trekvogel. "We willen graag weten welk effect het veranderende klimaat en zachtere winters op de ooievaar hebben", zegt Annemieke Enters van de stichting.
Op basis van de eerdere tellingen en doordat jonge vogels een ring om hun poot hebben, weten onderzoekers dat vrijwel alle jonge exemplaren nog naar het zuiden trekken. "Maar de oudere ooievaars ontdekken dat ze in de winter in Nederland ook prima aan hun voedsel kunnen komen", zegt Enters.
Stadsvogel
De vogel is daardoor zeker niet uitsluitend in het buitengebied te vinden, maar inmiddels ook in de steden. Bij Tilburg zit bijvoorbeeld een groepje ooievaars dat overleeft door te jagen op muizen tussen het vuil in de milieustraat, weet ze. En in Amsterdam schuiven de ooievaars aan als het voedertijd is bij Artis. "Dit zijn plekken die door eerdere generaties ooievaars nog niet ontdekt waren", zegt Enters.
De stichting Stork vraagt iedereen die vandaag of morgen een ooievaar ziet om dat te melden. Sommige vogelaars trekken er met een verrekijker op uit, maar ooievaarkenner Koopman hoeft niet ver om mee te doen aan de telling. "Ik ga hier buiten op de bank zitten en dan tel ik de ooievaars die er zijn. Als er eentje bij komt, is het plus een en als er eentje wegvliegt is het min een."


Bijna vijfduizend trekkers op kenteken

06-01-2021 - 53 reacties Sinds 1 januari zijn er al 4760 trekkers voorzien van een kenteken. Totaal zijn 6800 landbouwvoertuigen voorzien van een gele plaat. Dat bevestigt het RDW tegenover RTV Drenthe. Het kenteken is vanwege nieuwe wetgeving verlicht sinds dit jaar.


Sanering van astbestdaken vaker uitgesteld

06-01-2021 - 0 reacties De vaart is eruit bij de sanering van asbestdaken. In het afgelopen jaar was er sprake van een daling van bijna 42 procent ten opzichte van 2019. Niet alleen in Drenthe, maar in alle provincies liepen de saneringscijfers terug met vergelijkbare percentages. Vooral particulieren met kleine daken lijken de klus te hebben uitgesteld.


Schapenboer krijgt geen extra vergoeding voor schade wolf

21-12-2020 - 0 reacties De Provincie Drenthe hoeft schapenhouder Jantinus de Groote uit Tiendeveen niet meer schade te betalen dan al is uitgekeerd. Dit heeft de rechter vandaag beslist.

Na dit incident waren de schapen zo van slag dat zij niet meer drachtig raakten. Volgens de Groote is hij niet alleen de dode schapen kwijtgeraakt, maar werd de kudde ook niet aangevuld met nieuwe lammeren. Bovendien heeft de man zelf de kadavers moeten wegbrengen en draaide hij ook voor deze kosten op.

Een lid van het college van Gedeputeerde Staten zei tijdens een interview met RTV Drenthe: "U kunt zich voorstellen dat de schade moet worden vergoed." Dit was volgens De Groote een toezegging tot het betalen van de gehele geleden schade. Die mening deelt de rechter niet. De provincie heeft uiteindelijk uitgekeerd wat moest worden uitgekeerd en daarmee moet de schapenhouder het doen.