Den Haag

Den Haag nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Den Haag nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Den Haag nieuws

Pluimveesector verliest hoger beroep tegen NVWA in fipronilcrisis

02-03-2021 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft niet te laat ingegrepen in de fipronilcrisis. Dat is de uitkomst van het hoger beroep dat de pluimveesector aanspande tegen de autoriteit. In 2019 oordeelde de rechter al dat de NVWA niet onrechtmatig handelde en in hoger beroep heeft het gerechtshof Den Haag dat oordeel nu bekrachtigd.


Hof geeft kippenboeren ongelijk in zaak over fipronilschandaal

02-03-2021 - 0 reacties Kippenboeren hebben vandaag bakzeil gehaald in een rechtszaak waarin ze de Staat aansprakelijk stelden voor de schade die zij hebben geleden in verband met de fipronilaffaire in 2017. De overheid heeft niet onrechtmatig gehandeld, concludeert het gerechtshof in Den Haag.


‘Plug-inhybrideauto niet altijd duurzamer dan benzineauto’

26-02-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Plug-inhybrideauto’s zijn niet altijd beter voor het klimaat en de gezondheid dan auto’s met een benzinemotor. Dat meldt de Consumentenbond naar aanleiding van een internationale test waarin allerlei auto’s zijn beoordeeld op verbruik en schadelijke uitstoot.


Van seks tot landbouw: voor elk onderwerp een kieswijzer

21-02-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Van seks tot landbouw en van feminisme tot jongeren: kiezers kunnen komende Tweede Kamerverkiezingen op tal van manieren bepalen welke partij het beste aansluit bij hun overtuigingen. Naast de algemene kieswijzers, zoals het Kieskompas en de Stemwijzer, zijn er stemhulpen voor uiteenlopende onderwerpen en doelgroepen.


Koemest bevat te veel stikstof; sector zit wel ruim onder het fosfaatplafond

15-02-2021 - 5 reacties De melkveehouderij moet dit jaar aan de bak. De drijfmest van de melkveestapel bevatte vorig jaar te veel stikstof.

De stikstofproductie van de melkveehouderij steeg vorig jaar met 3,6 procent tot 289,8 miljoen kilo, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is ruim boven het zogenaamde stikstofplafond van 281,8 miljoen kilo.

Doordat de varkenshouderij, de pluimveehouderij en de overige sectoren wel onder hun plafonds bleven, werd het landelijke stikstofplafond niet overschreden. Dat staat op 504,4 miljoen kilo, de totale productie kwam uit op 494 miljoen kilo.

De groei van de stikstofproductie in de melkveehouderij nam toe door een groei van de melkveestapel en doordat koeien meer melk produceerden. Daarnaast kregen de koeien meer stikstofrijk gras en krachtvoer.
Uitzondering voor Nederland

De plafonds voor stikstof en ook fosfaat zijn opgelegd door de Europese Unie. De Nederlandse veehouderij dient hier onder te blijven om in aanmerking te komen voor de zogenaamde derogatie: de toestemming om grasland meer te mogen bemesten dan de Europese norm.


Meeste kiezers zijn economisch links, maar stemmen toch op rechtse partijen

13-02-2021 - 0 reacties Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: PvdA, GroenLinks en SP hebben een imagoprobleem.


Wolvegaster wil met pomp water te lijf, Wetterskip ligt dwars

05-02-2021 - 0 reacties DEN HAAG - Akkerbouwer Martien Koopstra uit Wolvega ligt al vier jaar overhoop met het Wetterskip Fryslân over wateroverlast op tien hectare van zijn grasland.


Shell aansprakelijk voor olievervuiling Nigeria, moet boeren betalen

29-01-2021 - 0 reacties Shell Nigeria is aansprakelijk voor olielekkages in Nigeria en het oliebedrijf moet vier gedupeerde Nigeriaanse boeren een schadevergoeding betalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep bepaald in een zaak die was aangespannen door de vier boeren, gesteund door Milieudefensie.
De hoogte van de vergoeding wordt op een latere zitting bepaald. Het moederbedrijf, de Brits-Nederlandse multinational Shell, is volgens het hof niet aansprakelijk. Wel moet het internationale concern meer doen om nieuwe lekkages te voorkomen door te zorgen dat er lekdetectiesystemen in de leidingen worden aangelegd.
In de Nigerdelta in het zuiden van Nigeria zijn regelmatig olielekkages. De vier Nigerianen verloren daardoor zo'n 15 jaar geleden hun landbouwgrond of het gebied waar ze konden vissen.
Opruimen en schadevergoeding
In de civiele zaak eisten de boeren dat Shell de olielekkages stopt, nieuwe lekkages voorkomt en de vervuiling opruimt. Ook wilden ze een schadevergoeding van het oliebedrijf.
Deze uitspraak kan gevolgen hebben voor andere Nigerianen die gedupeerd zijn door de olielekkages. Met de uitspraak in de hand kunnen ze ook aanspraak maken op een schadevergoeding van Shell.
Oliedieven
Shell zei tijdens het proces dat de lekkages worden veroorzaakt door sommige inwoners en lokale bendes, die moedwillig gaten maken in de leidingen om de olie te stelen. Ook zei het moederbedrijf van Shell dat het niet rechtstreeks verantwoordelijk is, omdat de dagelijkse leiding in handen is van dochterbedrijf Shell Nigeria.
In 2013 bepaalde de rechter dat een van de vier boeren een schadevergoeding moest krijgen van dat dochterbedrijf. De drie anderen kregen die niet. Ook bepaalde de rechter destijds dat alleen Shell Nigeria aansprakelijk was en dus niet het Brits-Nederlandse moederbedrijf. Zowel Shell als de boeren gingen na de uitspraak in beroep.
Eén van de getroffen boeren, Chief Fidelis Oguru, laat zien dat hij en zijn dorpsgenoten nog steeds last hebben van het olielek uit 2005:


‘Stop handel in wilde dieren om volksgezondheid te beschermen’

18-01-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De handel in wilde dieren moet stoppen om dierenwelzijn én de volksgezondheid te beschermen. Dat vinden verschillende natuur- en dierenorganisaties die gezamenlijk een lijst met maatregelen hebben opgesteld. "Dit wordt één van de belangrijkste taken van een nieuwe regering."


Geen opvolger op meer dan 16.000 boerderijen

13-01-2021 - 0 reacties DEN HAAG - Meer dan de helft van de boeren van 55 jaar of ouder hebben niemand klaarstaan die de leiding kan overnemen in hun bedrijf. Dit probleem speelt met name bij de kleinere bedrijven en vooral in de zuidelijke provincies, in Limburg nog erger dan in Brabant. Hoe groter het boerenbedrijf, hoe groter de kans dat er een opvolger is.


Friese schapenhouders willen hek om provincie om wolf tegen te houden

07-01-2021 - 0 reacties Vijf Friese schapenhouders, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, willen dat er een hek om de provincie wordt gezet. Daarmee moet worden voorkomen dat de wolf zich in Friesland vestigt. Het hek moet meer dan 150 kilometer lang worden. Geschatte kosten: zo'n 2 miljoen euro.
De boeren zeggen dat het door de komst van de wolf steeds moeilijker en duurder wordt om schapen te houden. "Door de snelle en onbeperkte uitbreiding van de wolf verdwijnen binnen tien jaar veel dieren uit de wei." De wolf is sinds enkele jaren terug in Nederland en wordt ook af en toe gesignaleerd in Friesland. Vorig jaar doodde een wolf die rondzwierf in de noordelijke provincies tientallen schapen.
De overheid bood eerder aan de aanschaf van wolvenrasters te vergoeden aan individuele boeren. Dat is volgens de stichting niet genoeg want het levert veel extra werk op dat niet wordt vergoed. Bovendien zouden de rasters en netten het landschap te veel veranderen. Een groot hek is volgens de boeren veel effectiever en goedkoper.
'Onmogelijk plan'
Het plan wordt vanmiddag gepresenteerd in Den Haag. De verantwoordelijke gedeputeerde Klaas Fokkinga staat niet achter het idee. "Als ze letterlijk een hek om de provincie willen leggen, is dat een onmogelijk plan", zegt hij tegen Omrop Fryslân. Onder meer omdat het hek ook land doorkruist dat in particulier bezit is.
Afgelopen zomer namen de Provinciale Staten van Friesland al een motie aan over het weren van wolven uit de provincie. Een concreet plan lag er toen nog niet.
In Friesland worden ongeveer 150.000 schapen gehouden, in heel Nederland ruim 900.000.


Taakstraf voor wiet in silo tuinder

06-01-2021 - 0 reacties De politierechter in Den Haag heeft een 42-jarige Hoekenees een taakstraf van 180 uur opgelegd, omdat in 2017 een hennepkwekerij was gevonden in zijn bedrijfspand. In een aantal silo's in een tuinbouwbedrijf aan de Noordlandseweg in 's-Gravenzande vond de politie in oktober 2017 zo'n 800 hennepplantjes.…


Exporteurs groente en fruit mijden waar mogelijk Calais

04-01-2021 - 0 reacties DEN HAAG - Exporteurs van groente en fruit proberen waar ze kunnen de oversteek bij de Franse haven Calais zoveel als mogelijk te vermijden. Dit vanwege mogelijke extra drukte en vertragingen als gevolg van de nieuwe douanerege...Lees meer


Het Malieveld is ‘het meest misbruikte stukje groen van Nederland’

28-12-2020 - 0 reacties De gemoedstoestand van het land is af te meten aan deze vijf hectare. Een jaar lang volgde NRC wat in hartje Den Haag gebeurde.


Den Haag heeft de primeur: duizenden woningen verwarmd met heet water uit de diepe aarde

21-12-2020 - 0 reacties Den Haag gaat als eerste gemeente in Nederland een hele woonwijk verwarmen met aardwarmte. De kilometers diepe putten zijn al jaren geleden geboord, maar nooit gebruikt. Daar gaat nu verandering in komen. Volgende maand krijgen 1200 huishoudens hun energie uit heet water, dat uit de diepe aardlagen naar boven wordt gepompt. ,,Dit is een historisch moment.’’


Corona dupeert veeboer, groenteteler profiteert

18-12-2020 - 0 reacties DEN HAAG - De meeste veehouders zien dit jaar hun inkomen dalen door de coronacrisis. De telers van fruit en groente profiteren er juist van.


Tweede Kamer wil dat ook grote winkelketens dicht blijven

16-12-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat ook grote winkelketens als Action en Wibra dichtgaan. Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen is veel onduidelijkheid over welke winkels open morgen blijven. Action en Wibra kondigden aan dat ze open zullen blijven om producten te verkopen die volgens de maatregelen essentieel zijn, zoals eten en schoonmaakmiddelen. VVD-Kamerlid Aukje de Vries roept ondernemers op "niet de randen van de regelgeving op te zoeken". De linkse oppositie wil dat het kabinet ingrijpt en winkels dwingt zich aan de regels te houden en ook coalitiegenoot D66 is kritisch.


De stikstofwet kan op brede steun rekenen in de Tweede Kamer, maar is vooral een broos compromis

10-12-2020 - 0 reacties DEN HAAG - Partijen presenteren een compromis vaak als een overwinning. Bij de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering is dat niet het geval. Met deze wet, die donderdag in de Tweede Kamer op brede steun kan rekenen, levert landbouwminister Carola Schouten een politieke prestatie van formaat.


Impact coronacrisis op CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar

10-12-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De impact van de coronacrisis op de CO2-uitstoot blijft duidelijk zichtbaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) viel de uitstoot door economische activiteiten in het derde kwartaal 4,5 procent lager uit dan een jaar eerder. In dezelfde periode kromp de Nederlandse economie met 2,5 procent. In het eerste en tweede kwartaal van dit jaar was ook al sprake van minder emissies.


Advocaat vergelijkt gevolgen fipronilcrisis met schade gaswinning

07-12-2020 - 0 reacties Kippenboeren die miljoenen euro's schade hebben opgelopen tijdens de zogeheten fipronilcrisis, blijven erbij dat ze recht hebben op gedeeltelijke compensatie. De overheid heeft gefaald in het toezicht en daarmee onrechtmatig gehandeld, betoogde de advocaat van brancheorganisatie LTO en zo'n honderd pluimveehouders vandaag voor het gerechtshof in Den Haag. Daarbij werd een vergelijking gemaakt met de schade die de gaswinning in Groningen heeft veroorzaakt.