De Jong

Volg al het nieuws over De Jong, een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse De Jong nieuwsbrief.

De Jong nieuws

Er waren ook zaken voor wie 2020 wél een goed jaar was, zoals deze Tilburgse bedrijven in zeep, kaas en wijn

28-12-2020 - 0 reacties TILBURG - Corona of niet, er waren ook bedrijven die wél goede zaken deden. Om het gat in de begroting van hun metaalbewerkingsbedrijf op te vangen, richtten Bart de Jong en John de Jong samen met Thijs van der Hilst in april de Dutch Hygiene Company op. Inmiddels is het Tilburgse bedrijf drieduizend dispenserpalen verder.


Laat Luuk (13) het boegbeeld van de boeren zijn in plaats van die schreeuwers van FDF

14-09-2020 - 0 reacties Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.


Melktank van boer Jeen de Jong uit Oldekerk 's nachts opengedraaid: 'Wie doet nu zoiets?'

23-08-2020 - 30 reacties OLDEKERK - Toen boer Jeen de Jong uit Oldekerk – oorspronkelijk afkomstig uit Jelsum – zondagmorgen vroeg zijn erf op stapte, wachtte hem een onaangename verrassing. Er lag een enorme plas melk.


Liempdenaren verdrietig over vertrek kleurrijke pastoor en maken film over zijn tijd in het dorp

20-06-2020 - 0 reacties Drie jaar lang volgde ze de plaatselijke kapelaan op de voet. "Terwijl ik helemaal niet van de kerk ben." Maar Geoffrey de Jong deed wat bijzonders met filmmaker Joleen van Rooij uit Liempde en veel van haar dorpsgenoten. Daarom besloot ze samen met Lieke Faber een film over hem te maken. Maar nu die monsterklus klaar is, is de pastoor gevlogen. Hij is overgeplaatst naar de gemeente Laarbeek. "Echt zonde dat hij weg is!'
In totaal werkte Geoffrey slechts vier jaar in Liempde, maar in die tijd maakte de jonge pastor - toen nog kapelaan - grote indruk op de dorpsbevolking. Waar zijn voorganger Norbert van de Sluis nog weleens star werd gevonden, bleek De Jong een heel ander type. De geboren Zuid-Afrikaan herstelde de carnavalsmis in ere, liep zelf mee in de carnavalsoptocht, bezocht de plaatselijke kermis, was aanwezig bij evenementen en verbaasde daarmee vriend en vijand. Hij groeide uit tot een geliefd figuur in dorp.
'Wat is hij leuk!'"Ik had hem zelf ook al een paar keer door het dorp zien lopen en dacht: wat een interessante man, wat is hij leuk!", blikt Joleen terug. "Toen ik hem weer eens tegenkwam in de supermarkt ben ik op hem afgestapt. Ik vertelde hem over mijn idee om een portret te maken over de mens achter de kapelaan. Hij vond het hartstikke leuk."
Het werd een project van lange adem. Liefst drie jaar lang volgden Van Rooij en Faber de kapelaan. Tijdens zijn carnavalsmis, op de kermis, tijdens de traditionele Beremèrt... Joleen zag het met bewondering aan. Ze typeert hem als mens onder de mensen. "Hij zit niet in een ivoren oren. Hij verbindt mensen met zijn persoonlijkheid, schwung, stijl en charme . Hij is heel bijzonder, kleurrijk en wijs."
Bekijk Hoe Geoffrey verdween uit Liempde hieronder.
Elkaar opzoekenGeoffrey straalt onder de lovende woorden, maar ziet dit als logisch onderdeel van zijn werk. "Het is heel belangrijk dat je van je mensen houdt, hen als deel van je familie ziet. Het zou heel natuurlijk moeten zijn - net zoals bij je familie - dat je elkaar af en toe opzoekt. Dat je betrokken bent. Ik vind dat in ieder geval heel leuk om te doen."
Maar Joleen en hij hadden ook langdurige, diepgaande gesprekken. Daarbij gingen ze ook moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Bijvoorbeeld over kindermisbruik en het celibaat.
Staande ovatieEn terwijl Joleen en Lieke druk bezig waren met het monteren van de film, kreeg Geoffrey ineens bericht van het bisdom. Dat hij zou worden overgeplaatst, naar Laarbeek. "Vreselijk, veel te vroeg", vertelt Joleen. "Iedereen hier vond het jammer. Geoffrey kreeg een staande ovatie bij zijn afscheid in de kerk. En die duurde zo lang... dat zegt veel, hè?"
"Ik ben ook niet met plezier uit Liempde weggegaan", benadrukt de pastor. "Ik was het liefst nog minstens tien jaar in Liempde gebleven. Maar dit hoort bij je roeping als priester. Je gaat waar de nood het hoogst is. Dan moet je ook heel nuchter zijn. Je kunt niet tegen de mensen in Laarbeek zeggen: doe het maar zonder priester, want ik heb het hier naar mijn zin."
DrempelGeoffrey vindt de film erg leuk geworden. Hij is zich ervan bewust dat het niet vaak voorkomt dat er een film gewijd wordt aan een dorpspastoor. "Het was voor mij ook wennen hoor", lacht hij. "Ik moest ook even over een drempel heen. Ik ben niet echt een mediapersonality. Maar veel mensen hebben geen idee wat een priester precies doet of wie hij is en het leek mij aardig als mensen eens iets van de praktijk zouden kunnen zien."


Rel rond Achterhoekse kerk: vieringen verboden na optredens tijdens corona-kermis

11-06-2020 - 0 reacties LIEVELDE - In de Christus Koningkerk in Lievelde zijn kerkelijke vieringen voorlopig verboden. Het gebouw is namelijk ontheiligd door optredens van de band The Sjefs en dj Pim Pam Pompen afgelopen weekend, meent pastoor Herman de Jong van de Sint Paulusparochie, waar de Lieveldse kerk onder valt.


Het verhaal van de Nederlandse bloemenkweker met een eigen voetbalclub in Oeganda

27-05-2020 - 0 reacties Piet de Jong runt in Oeganda, aan de oevers van het Victoriameer, het bedrijf JP Cuttings. Van daaruit beleverd hij de Europese markt met stek voor de productie van allerlei snijbloemen en potplanten, maar daarnaast heeft hij een andere, nauwelijks gerelateerde passie: de plaatselijke voetbalclub Entebbe…


Friese boer spuit harken schoon voor eerste grasoogst

01-05-2020 - 37 reacties Piet de Jong spuit met de hogedrukspuit de hark schoon, nadat deze uit de winterstalling is gehaald. De hark wordt bij Melkveebedrijf De Jong in Scharnegoutum deze zomer ingezet voor de graswinning.


Eenvoudig systeem dat gedrag van vleeskuikens automatisch analyseert en interpreteert

18-03-2020 - 0 reacties Wageningen Livestock Research, onderdeel van Wageningen University & Research, ontwikkelt een systeem dat gedrag van vleeskuikens automatisch analyseert en interpreteert. Het systeem moet pluimveehouders eenvoudig ondersteunen in het voorkomen van beenproblemen bij kuikens en verbeteren van dierwelzijn. Voor dat onderzoek ontvangt dr. Ingrid de Jong 442.000 euro van het SMART Broiler Initiative. Dankzij steun van Plukon Food Group, CLK en Universiteit Utrecht loopt het projectbudget op tot een totaal van 538.000 euro. Ook de Zweedse Lantbruk Universiteit en het Amerikaanse Virginia Tech zijn partner in dit project.


"Er blinkt goud in de lelies"

02-03-2020 - 0 reacties De leliesector beleeft niet de makkelijkste jaren. De bollenprijzen staan onder druk en de wereldwijde vraag naar lelies lijkt te stagneren. En toch 'blinkt er goud in de lelies’, of in elk geval in de lelies van De Jong Lelies in Andijk. Dit bedrijf viert in 2020 het 60-jarig bestaan en is dit jaar ook het decor van de opening…


Diervriendelijk supermarktvlees bestaat niet

03-02-2020 - 0 reacties Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.


Veiling van jong gebruikte tractoren en agrarische machines succes

07-12-2019 - 0 reacties De eerste veiling die werd georganiseerd door Mechan Groep en Harvest4You, in samenwerking met Epic Auctions was een groot succes. Geïnteresseerden konden de bijna 200 kavels zelf bekijken in Veghel tijdens de ‘Kijkdagen’ en daar vervolgens tot woensdag 27 november online op bieden. De jong gebruikte tractoren en machines waren afkomstig van relaties en dealers van Mechan Groep. Eric Kraan, als Chief Operating Officer van Mechan Groep verantwoordelijk voor dit initiatief, spreekt van een groot succes. “Het aantal verkochte kavels was boven verwachting en het resultaat stemt ons…


Het stikstofprobleem los je niet op met labbekakkerig doorpolderen

06-11-2019 - 0 reacties Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Zou de maximumsnelheid echt teruggebracht worden naar 100 kilometer per uur? Het kabinet wil zo snel mogelijk de snelheid omlaag brengen, zodat de stikstofuitstoot vermindert en men in de bouw weer aan de slag kan. Maar zoals bij elk voorstel is er een politicus die het alvast maar opneemt voor de ontevreden kiezer.

Klaas Dijkhoff was er als de kippen bij om te roepen dat die plannen nog heel prematuur zijn. ,,Groenlinksers kunnen vrijwillig 100 gaan rijden, dat zie ik ze alleen nog niet doen”, was zijn gevatte antwoord. Ja, laat ze dat lekker doen, 100 in hun elektrische wagentjes, dan vroem-vroem-vroemen de VVD’ers er wel gewoon met 130 omheen.

We hebben het over 100 kilometer per uur. Daardoor ben je misschien vijf minuten later op je werk. Maar het zorgt ook voor minder files en minder auto-ongelukken, omdat de verschillen in snelheid tussen auto’s en vrachtwagens veel kleiner zijn. En het levert dus een vermindering van de stikstofuitstoot op, waardoor bijvoorbeeld de bouw weer wat beweegruimte krijgt.

Maar ja, 100 kilometer geeft ook het gevoel dat je als automobilist in je vrijheid wordt aangetast, zo waarschuwde verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen op deze site. De automobilist die van frustratie in zijn stuur bijt omdat hij zo graag keihard wil scheuren.

Er is een probleem. Er moet een oplossing voor komen. Linksom of rechtsom: ergens gaat het pijn doen. Bij de boeren, bij de bouwers, bij de autorijders. De eerste politicus die een oplossing voor dit stikstofprobleem verzint waar alle zeventien miljoen Nederlanders blij mee zijn, mag van mij premier worden. Maar het lijkt me een tamelijk onmogelijke opgave.

Lief kabinet, hak de knoop door. Dit land is zo gewend aan polderen dat we net zo lang praten tot iedereen een beetje oké is met het te nemen besluit. Maar daar is nu geen tijd voor. Sommige dingen worden niet beter van labbekakkerig doorvergaderen en hopen dat het probleem vanzelf overgaat.

Sommige beslissingen zijn niet leuk voor Klaas Dijkhoff en talloze andere Nederlanders. Maar als er écht iets moet veranderen, doet dat soms ook echt even pijn.


Boerenorganisaties waarschuwen leden voor nieuwe actie dierenactivisten: 'Doe je stal op slot'

04-11-2019 - 0 reacties De politie heeft boerenorganisatie ZLTO gewaarschuwd dat er deze week mogelijk een actie komt van dierenactivisten, laat ZLTO maandagmiddag desgevraagd weten aan Omroep Brabant. "Dit baart ons grote zorgen", zegt Marc de Jong van ZLTO. De politie wil maandagmiddag niets zeggen over de waarschuwing. "Dergelijke operationele informatie delen wij niet."


Als mkb’er ben ik beter af met duurzame techniek

22-10-2019 - 0 reacties Bakkerij de Jong was na 33 jaar toe aan een opknapbeurt. Cees de Jong besloot zijn huurpand, gevestigd aan de Molenstraat in Rhenen, te kopen en duurzaam te verbouwen. Hij kon hiervoor gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). "Nu zijn we een bakkerij met een energieverbruik om trots op te zijn."


Geen kringlooplandbouw of gezond voedselsysteem zonder Europa

19-10-2019 - 0 reacties Onze regering moet niet denken dat Nederland een eiland is en haar landbouw- en voedingsvraagstukken zonder hun Europese context op te lossen. Den Haag moet in Brussel aan de slag. Dat vindt oud-beleidsambtenaar Joost de Jong.


Waarom buigen provincies voor de boze boer?

15-10-2019 - 0 reacties Boze boeren dwingen de ene na de andere provincie op de knieën. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? ‘Ze hebben nu nog de gunfactor. Maar ze moeten oppassen dat ze hun hand niet overspelen.’

Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.


Column: Jan Reinier de Jong: Stichting Veldleeuwerik stopt; wij gaan door

13-10-2019 - 0 reacties Stichting Veldleeuwerik stopt en dat betreuren we. Na 1 januari is ons bedrijf formeel geen Broedplaats meer. Toch blijven we graag mensen ontvangen om te laten zien wat ons als akkerbouw dagelijks bezighoudt, schrijft Jan Reinier de Jong in zijn column.


9-jarige Sterre gaat met Schouten naar Prinsjesdag

17-09-2019 - 0 reacties De negenjarige Sterre de Jong uit Odoorn (DR) is er vandaag bij: Prinsjesdag. Op uitnodiging van minister Schouten is ze deze dag in de hofstad.


NAV wil aanhaken bij boerenactie maar oogst moet ook doorgaan

16-09-2019 - 0 reacties De akkerbouw wil in principe aanhaken bij de boerenactie op dinsdag 1 oktober in Den Haag. De geplande dag komt echter voor veel akkerbouwers lastig uit met het oog op de oogst. Dat zegt voorzitter Teun de Jong van de NAV.


Tien punten om het Preventieakkoord aan te scherpen

30-08-2019 - 0 reacties Joost de Jong en Willem Lageweg van de Transitiecoalitie Voedsel stellen de Tweede Kamer 10 punten voor die ze met staatssecretaris Paul Blokhuis zouden moeten bespreken als komende week diens Preventieakkoord op de agenda staat.