De Groot

Al het De Groot nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met De Groot nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

De Groot nieuws

D66: Hoge aantal besmette nertsenfokkerijen ‘wel erg toevallig’

26-08-2020 - 0 reacties D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vindt het „wel erg toevallig” dat ondanks de coronamaatregelen er nog zo veel besmettingen bij nertsenfokkerijen worden aangetroffen. Hij wil dat landbouwminister Carola Schouten gaat onderzoeken of fokkers opzettelijk de regels overtreden, omdat zij een „ruime schadeloosstelling” krijgen als hun nertsen vanwege corona geruimd worden.


Victorie voor de boeren na een jaar heibel over stikstofreductie

21-08-2020 - 1 reacties Een jaar nadat D66-Kamerlid Tjeerd de Groot voorstelde de veestapel te halveren, zit het stikstofdossier muurvast. Een deel van de boeren radicaliseerde en de agrariërs lijken inmiddels elke slag te winnen in hun strijd tegen landbouwmaatregelen. Maar winnen ze ook de oorlog?


'Ik heb de boeren een dienst bewezen'

29-07-2020 - 17 reacties Het werk van de 150 Tweede Kamerleden gaat de laatste fase in voor de verkiezingen van maart 2021. Wie van hen vallen op? Trouw spreekt deze zomer met volksvertegenwoordigers, die eruit springen door spitwerk, hun uitspraken of eigen wetgeving. Deze week: Tjeerd de Groot van D66.

Quote:
Het model dat die boeren te vuur en te zwaard verdedigen, is niet houdbaar

“De mensen op dat veld weten heus wel dat er iets moet gebeuren. Die vinden het fijn zo’n boodschap van de minister te horen, maar ze weten ook wel dat het niet klopt. Ondertussen denkt het deel van de boeren dat voorop gaat in de protesten dat het wél mogelijk is het oude in stand te houden. Zal hij hen meekrijgen? “Bij zo’n grote verandering zal je altijd boeren zien die niet mee kunnen of willen. Maar deze transitie is onontkoombaar. Van het model dat die boeren te vuur en te zwaard verdedigen, heeft het kabinet gezegd: dat is niet houdbaar.


D66-Kamerlid De Groot doet aangifte tegen boeren om doodsverwensingen

03-07-2020 - 0 reacties D66-Kamerlid Tjeerd de Groot heeft aangifte gedaan tegen boeren die hem met de dood hebben bedreigd op een besloten Facebook-groep van Farmers Defence Force (FDF). De Groot heeft enkele verwensingen ingezien en die doorgestuurd naar de politie, zegt hij vrijdag tegen NU.nl.


Commissie mer: Onderzoek wat herbouw pluimveehouderij in Kiel-Windeweer betekent voor luchtkwaliteit en geur- en geluidbelasting

02-07-2020 - 0 reacties KIEL-WINDEWEER - Maatschap De Groot wil een deel van haar vorig jaar door brandstichting getroffen pluimveebedrijf in Kiel-Windeweer herbouwen. Voordat de provincie Groningen besluit over de omgevingsvergunning, worden de milieugevolgen onderzocht. Het milieueffectrapport moet laten zien wat de nieuwbouw betekent voor de luchtkwaliteit, geur- en geluidbelasting.


Fruitbedrijf Hedel weer doelwit van criminelen: hoe kan het zover komen?

01-07-2020 - 0 reacties Afgelopen maandag is er brand gesticht bij een woning in Hedel en dinsdag vlogen er kogels door de straten van Kerkdriel. Het is erg onrustig in de zuidelijke hoek van het Rivierenland. De incidenten zouden te maken kunnen hebben met een al langer lopende reeks bedreigingen aan het adres van de Firma De Groot Fresh Group in Hedel. De verdachten die de politie op het oog heeft laten zich lastig vangen.


Waarschijnlijk niet burgemeester maar personeelslid fruitbedrijf De Groot doelwit van granaat Kerkdriel

13-01-2020 - 0 reacties KERKDRIEL - Waarschijnlijk niet de Maasdrielse burgemeester Henny van Kooten, maar de zoon van een van de eigenaren van fruitbedrijf De Groot Fresh Group uit Hedel is het doelwit van de handgranaat die maandagmorgen bij de voordeur van een appartementencomplex aan het Gasthuisplein in Kerkdriel is gevonden.


D66 ziet nog geen akkoord over stikstof

18-12-2019 - 10 reacties D66 snapt niet dat landbouwminister Carola Schouten van een akkoord met de boeren spreekt over de stikstofproblematiek. „Het is heel goed dat de minister aan tafel is gegaan met de boeren, maar ik zie niet meer dan een gespreksverslag”, zei Kamerlid Tjeerd de Groot voorafgaand aan een debat over stikstof.


Deskundige uit Enschede: ‘klimaatdoelen alleen met kernenergie te realiseren’

27-11-2019 - 0 reacties ENSCHEDE - Paul de Groot is specialist op het terrein van aardwarmte. Niet zo gek dus dat de stuurgroep voor de Twentse energiestrategie hem graag in z’n midden wilde hebben. Wel gek: de gepromoveerde ingenieur werd benoemd zonder dat hij het zelf wist. Nog gekker: de stuurgroep zag een probleempje over het hoofd: De Groot gelooft namelijk helemaal niet in een klimaatcrisis.


Kabinet krijgt van oppositie felle kritiek op stikstofplannen

14-11-2019 - 0 reacties Bijna de volledige oppositie in de Tweede Kamer, van links tot rechts, heeft forse kritiek op de plannen die het kabinet gisteren presenteerde om uit de stikstof- en PFAS-problemen te komen. De Kamer debatteert vandaag over het eerste pakket maatregelen.
Partijen als de PVV en de SGP vragen zich af of die maatregelen wel echt nodig zijn. "Waar is het gezond verstand gebleven?", vroeg SGP'er Roelof Bisschop. De neerslag van stikstof in de natuur is volgens hem vaak helemaal niet te meten. "Een gans die een keer poept scheidt meer stikstof uit dan sommige van deze maatregelen opleveren."
Hoogverraad aan automobilisten
PVV-leider Geert Wilders betoogde dat het juist heel erg goed gaat met de natuur de afgelopen jaren. Ook de stikstofuitstoot neemt volgens hem af. "Iedereen wordt bang gemaakt, gezonde bedrijven worden kapotgemaakt."
Het verlagen van de maximumsnelheid noemde Wilders "hoogverraad aan de automobilisten". "We hebben geen stikstofprobleem, maar een Rutte-probleem."
Maar ook linkse partijen als de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn boos. GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak van "een wanprestatie", vooral omdat in de voorstellen van het kabinet ook de mogelijkheid wordt opengehouden dat kleine natuurgebieden die er slecht voor staan geschrapt worden.
"De natuur is vogelvrij verklaard", verweet Klaver vooral regeringspartij D66. Maar volgens Tjeerd de Groot van die partij gebeurt dat alleen in het uiterste geval, en wordt de natuur op andere plekken weer versterkt.
Een jaar verspeeld
De linkse oppositie vindt ook dat het kabinet veel te lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen. "We hebben een jaar verspeeld", zei William Moorlag van de PvdA, doelend op de Europese rechter, die vorig jaar al vraagtekens zette bij het Nederlandse stikstofbeleid.
Ondanks alle kritiek lijken de plannen van de regering toch op een kleine meerderheid te kunnen rekenen. Ex-VVD'er Wybren van Haga zei vooraf dat hij de stikstofdiscussie eigenlijk onzin vindt, maar dat hij het kabinet wel zal steunen. Daarmee kan Rutte op in ieder geval 76 van de 150 Kamerzetel rekenen.


Citaat Tjeerd de Groot 2012: Het maximale scenario dat wij voorzien, is een jaarlijkse productiestijging van 2010-2020 met 2%.

19-10-2019 - 10 reacties Het maximale scenario dat wij voorzien, is een
jaarlijkse productiestijging van 2010-2020
met 2%. Dat is een geleidelijke ontwikkeling,
maar die stelt ons wel voor uitdagingen...


Prachtig moment in Pauw. Tjeerd de Groot snapt het nu ook zegt hij

17-10-2019 - 1 reacties Even kijken vanaf minuut 31


Uitvoering stikstofbeleid kabinet gaat nog jaren kosten

07-10-2019 - 0 reacties Na de adviezen van de commissie Remkes om Nederland weer ordentelijk met stikstof om te laten gaan, verscheen afgelopen vrijdag het eerste antwoord van het kabinet. Vice-premier en eerstverantwoordelijke minister Carola Schouten presenteerde het vrijdagavond aan het grote publiek in Nieuwsuur. We spraken erover met Tjeerd de Groot (D66), de man die het boerenprotest ontketende door zijn voorstel om de Nederlandse veestapel te halveren, Johan Vollenbroek van Mobilisation en Wim van Opbergen van de stichting Werkgroep Behoud de Peel die de Nederlandse stikstofregelgeving bij de Raad van State succesvol wisten aan te vechten en de in stikstofzaken gespecialiseerde advocaat Paul Bodden (Hekkelman, Nijmegen). Rode draad: er is nog veel onduidelijk.


In 2018 kwam het rapport van Rli al met halvering van veestapel

06-10-2019 - 1 reacties Ook VVD-Kamerlid Helma Lodders spreekt van een ‘eenzijdig’ rapport’, waarbij de halvering van de veestapel ‘een doel op zich’ lijkt.
Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zetten de Rli-adviezen weinig zoden aan de dijk: ,,Om de uitstoot van CO2 te verminderen, wil de raad het bestaande systeem verkleinen. Maar in plaats van het mes te zetten in de veestapel, is het slimmer om de landbouw milieuvriendelijker te maken.’ Eén van de grootste winsten dier volgens De Groot is te behalen, is wanneer de beesten minder soja krijgen gevoerd.


Tjeerd de Groot kijkt terug op bewogen week: 'Boerenbestuurders zouden bij zichzelf te rade moeten gaan'

05-10-2019 - 20 reacties Iemand moest het doen. Iemand moest het benoemen. En daarom zei D66-Kamerlid Tjeerd de Groot: halveer de varkens- en kippenstapel. Bedreigingen waren zijn deel. Hij kijkt terug op een bewogen week. ,,Boerenbestuurders zouden bij zichzelf te rade moeten gaan.’’


Tjeerd de groot

03-10-2019 - 19 reacties telegraaf.nl/nieuws/1690945769/…


De Groot en Slot: uienoogst tussen 48 en 50 ton

03-10-2019 - 0 reacties De Groot en Slot bevestigt verwachte landelijke gemiddelde uienopbrengst van 48 tot 50 ton per ha.


Video: ʻHad ze wel van podium kunnen trekkenʼ

02-10-2019 - 0 reacties Tevreden en trots is Agractie-organisator en Farmers Defence Force voorzitter Mark van den Oever wanneer hij terugkijkt op het boerenprotest. Smet op de dag waren de toespraken van Tjeerd de Groot en Jesse Klaver. „Ik wilde ze van het podium trekken.”


Video: ʻHad ze wel van podium kunnen trekkenʼ

02-10-2019 - 0 reacties Tevreden en trots is Agractie-organisator en Farmers Defence Force voorzitter Mark van den Oever wanneer hij terugkijkt op het boerenprotest. Smet op de dag waren de toespraken van Tjeerd de Groot en Jesse Klaver. „Ik wilde ze van het podium trekken.”


Video: ʻHad ze wel van podium kunnen trekkenʼ

02-10-2019 - 0 reacties Tevreden en trots is Agractie-organisator en Farmers Defence Force voorzitter Mark van den Oever wanneer hij terugkijkt op het boerenprotest. Smet op de dag waren de toespraken van Tjeerd de Groot en Jesse Klaver. „Ik wilde ze van het podium trekken.”