Dalen

Dalen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Dalen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Dalen nieuws

Nederlandse trucker ontdaan na verkeersdrama in Antwerpen: ‘Mijn voet schoot van de rem’

04-02-2020 - 0 reacties Om het aantal kop-staartaanrijdingen in de Beverentunnel te doen dalen, werd vorig jaar het systeem van ‘tunneldosering’ ingevoerd. Bij filevorming wordt het aantal beschikbare rijstroken beperkt om de staart van de file uit de tunnel te halen.


Varkensproductie kan niet opboksen tegen vleestekort

24-01-2020 - 0 reacties Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) stelt de prognose dat de wereldwijde varkensproductie in 2020 met 9% gaat dalen naar 96,4 miljoen ton ten opzichte van 2019. Deze daling is, niet geheel verassend, te wijten aan de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest.


Mager koeienjaar op veemarkt (maar forse toename bij schapen)

13-01-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - De veemarkt in Leeuwarden zag de aanvoer van slachtrunderen vorig jaar licht dalen, maar bij de schapen was sprake van een forse toename.


Aardappelareaal 2020 stevig in het zadel

09-12-2019 - 0 reacties Een forse meerderheid van de Nederlandse aardappeltelers laat het areaal in seizoen 2020/2021 ongewijzigd. Dat blijkt uit een poll op Boerenbusiness. De beschikbaarheid van grond is de belangrijkste reden om de oppervlakte te laten toenemen of juist te laten dalen.


Schouten: stikstofarm voer voor de korte termijn

31-10-2019 - 23 reacties Landbouwminister Carola Schouten laat de mogelijkheid doorrekenen om verplicht stikstofarm voer te introduceren in de Nederlandse veehouderij. Hierdoor kan op korte termijn de uitstoot van ammoniak wellicht dalen, waardoor ruimte wordt gemaakt voor onder meer woningbouw.

Het kabinet wil dat boeren hun koeien voer gaan geven waar specifieke enzymen aan zijn toegevoegd. De dieren stoten dan minder stikstof uit, en die stikstofruimte kan gebruikt worden om bouwprojecten die stil liggen weer op gang te brengen.


FrieslandCampina wil berekeningswijze voor garantieprijs aanpassen

10-10-2019 - 0 reacties FrieslandCampina wil de manier waarop de garantieprijs voor melk maandelijks wordt vastgesteld aanpassen, onder meer door de toeslagen die andere zuivelondernemingen uitkeren, niet meer mee te nemen in de berekening. Doordat nu de toeslagen van concurrenten volledig worden meegenomen, ligt de huidige garantieprijs van FrieslandCampina 1,00 euro tot 1,50 euro boven de gemiddelde melkprijs van de bedrijven waar FrieslandCampina zich mee vergelijkt. Door de correctie in de berekening zal de garantieprijs met 89 cent dalen en de uiteindelijke melkprijs met circa 50 cent per 100 kilo.


Onboard Oldtimer hakseldag Dalen 2019

08-10-2019 - 0 reacties Trekkerweb was zelfook aan wezig met de MF 590 met Veenhuis kipper en maakte daar mee wat onboard beelden


Maar liefst acht zelfrijders gingen dit keer de strijd aan met de mais in Dalen

07-10-2019 - 0 reacties Sommigen zeldzaam, anderen zeer zeldzaam. Daarnaast kwam ook een aantal een- en tweerijers in actie. Behalve de hakselaars waren er ook oude trekkers bezig met de grondbewerking


Oldtimerhakseldag wéér groter

06-10-2019 - 0 reacties Zes oktober was in Dalen (DR) de Oltimerhakseldag. De derde editie al weer. En nog weer groter dan de vorige keer. Maar liefst acht zelfrijders gingen dit keer de strijd aan met de mais. Sommigen zeldzaam, anderen zeer zeldzaam. Daarnaast kwam ook een aantal een- en tweerijers in actie. Behalve de hakselaars waren er ook oude trekkers bezig met de grondbewerking. Gecombineerd met alle transporttrekkers was er op zondagmiddag een flink aantal machines actief. Geen wonder dat daar flink wat publiek op afkwam. 


Oldtimer hakseldag Dalen 2019 mega spektakel

06-10-2019 - 0 reacties Later meer


Zeespiegelstijging op de foto: 'Je laat zien wat soms niet zichtbaar is'

04-10-2019 - 0 reacties Dat de zeespiegel stijgt, daar zijn wetenschappers het wel over eens. Maar volgens fotojournalist Kadir van Lohuizen zijn de gevolgen ervan al duidelijk zichtbaar en moeten we nu echt in actie komen. Hij legde de zeespiegelstijging daarom vast in foto en video. Vandaag opent in het Scheepvaartmuseum zijn tentoonstelling Rijzend Water.
De boodschap in zijn foto's is duidelijk: er is een 'stille' ramp gaande. Niet alleen in Kiribati, waar inwoners zandzakken leggen voor de deur tegen het opkomende water, stijgt het water. Ook dichterbij huis, op Terschelling, is een kampeerboerderij onbereikbaar geworden door hoogwater tijdens een noordwesterstorm.
"Het is een kwestie van decennia", zegt Van Lohuizen. "Het is niet de vraag hoe hoog het water komt, maar wanneer het komt, ook in Nederland. Maar dat is moeilijk bespreekbaar en ook moeilijk te bevatten."
'Visueel lastig'
Om het verwoestende effect van de zeespiegelstijging te zien, reisde van Lohuizen de wereld over: van Bangladesh tot Miami en van Terschelling tot Indonesië. Met foto's probeert hij de urgentie van het probleem in beeld te brengen.
"Dat is visueel soms wel lastig", zegt de fotograaf. "Je moet laten zien wat soms niet zichtbaar is. Je ziet die zeespiegel niet iedere dag stijgen. De zeespiegel stijgt ook niet overal even hard. En je hebt natuurlijk getijden: hoogwater en laagwater. Die wil je niet in verband brengen met het stijgen van de zeespiegel."
In 2012 was Van Lohuizen onder meer op een eiland voor de kust van Panama voor een fotoproject over migratie voor New York Times. Daar zag hij bewoners zich voorbereiden op een evacuatie.
Het eiland in de Guna Yala-archipel dreigde onder te lopen, net als vele andere kleine eilandjes in de Pacific, zegt de fotograaf. "Kiribati, Tuvalu, de Malediven. Over een paar decennia is het gedaan met ze. Toch iets waar we nog geen aandacht voor hebben."
Afgelopen jaar ging de fotograaf terug naar plekken die hij zeven jaar geleden bezocht. Hij schrok van de veranderingen. "Sommige stranden waren nu gewoon weg en zee geworden. En op andere plekken denk je echt: wij waren hier allang geëvacueerd."
Van Lohuizen is van mening dat Nederlanders zich "veilig achter de dijken" veel te weinig bewust zijn van de gevolgen van de stijging. "We moeten nu echt wel wakker worden", zegt hij.
"Het lijkt inmiddels wel een beetje in te dalen, jongeren komen in opstand. Maar ik vrees dat we op sommige plekken al veel te laat zijn. Over onze Deltawerken hebben we 40 jaar gedaan, dus we mogen wel een beetje haast gaan maken."
De fotograaf maakte naast de foto's ook de vierdelige documentaireserie Na de zondvloed, in samenwerking met de NTR. Die wordt uitgezonden vanaf 20 oktober op NPO2.


Fosfaatrechten dalen in een week stevig in waarde

03-10-2019 - 0 reacties Fosfaatrechten zijn in de afgelopen week flink minder waard geworden. Het aanbod van stoppende melkveehouders is nog steeds royaal, terwijl het gros van de kopers geen haast heeft en kijkt waar de bodem in de fosfaatrechtenmarkt komt te liggen. 


Claas Jaguar 80 SF perceel aan de gang maken in Dalen

29-09-2019 - 0 reacties Voorbereidingen Oldtimer-hakseldag in Dalen volop bezig voor zondag 6 oktober in Dalen wanneer de Oldtimer-hakseldag 2019 plaats vindt.  Tijdens deze maïshakseldemonstratiedag werken oude hakselaars in de maïs met hulp van oude trekkers en transportwagens. Nostalgisch geklede chauffeurs gaan terug in de tijd. De Oldtimer-hakseldag  vindt plaats aan de Oude Dalerveensestraat in Dalen (DR).


Nachbarn tag met man en macht in de mais

28-09-2019 - 0 reacties Vandaag was er in Duitsland in Ringe ook een burendag met man en macht werd er een perceel mais gehakseld geniet van de beelden   Zondag 6 oktober in Dalen vindt de Oldtimer-hakseldag 2019 plaats. Tijdens deze maïshakseldemonstratiedag werken oude hakselaars in de maïs met hulp van oude trekkers en transportwagens. Nostalgisch geklede chauffeurs gaan terug in de tijd. De Oldtimer-hakseldag  vindt plaats aan de Oude Dalerveensestraat in Dalen (DR).


Prijzen rundveebrok blijven voorlopig dalen

30-08-2019 - 0 reacties Ook in augustus laten de prijzen voor de rundveebrokken een daling zien, zo tonen nieuwe cijfers van Wageningen Economic Research aan. Volgens de mengvoerprijsindicator is de bodem nog lang niet bereikt.


Tarwenoteringen blijven dalen

23-08-2019 - 0 reacties De tarweprijs op de internationale markten vertoont nog steeds een dalende tendens. Oorzaak zijn goede oogstvooruitzichten, voldoende voorraden en een beperkte vraag.


Deense varkensstapel blijft maar dalen

19-08-2019 - 0 reacties De varkensstapel van Denemarken laat dit jaar wederom een afname zien. Volgens de Federatie voor de Landbouw- en Voedselindustrie komt de varkensstapel uit op ruim 12 miljoen varkens, wat ...


ForFarmers ziet winst fors dalen

15-08-2019 - 0 reacties ForFarmers heeft in de eerste helft van dit jaar een flink lager bedrijfsresultaat behaald.


Duitsland overweegt hogere btw op vlees

13-08-2019 - 0 reacties Verschillende politici in Duitsland zijn voor een hogere btw op vleesproducten. De btw-verhoging moet inkomsten genereren voor investeringen in dierenwelzijn en moet er eveneens voor zorgen dat de hoge vleesconsumptie gaat dalen. Echter, niet iedereen is een voorstander van dit plan.


Betalen Duitsers straks meer btw op vlees?

09-08-2019 - 0 reacties In Duitsland hebben politici uit verschillende partijen (SPD, Grünen, CDU) gepleit voor een hogere btw op vlees. De verminderde btw van zeven procent zou moeten opgetrokken worden tot 19 procent. “De btw-verhoging zou twee doelen dienen”, klinkt het. “Enerzijds inkomsten genereren voor investeringen in diervriendelijkere houderijsystemen en anderzijds de nog altijd hoge vleesconsumptie doen dalen.” Andere partijen zijn tegen omdat ze vrezen voor de concurrentiekracht van de Duitse landbouw (liberale FDP) en de sociale rechtvaardigheid (Die Linke).