Dalen

Al het Dalen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Dalen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Dalen nieuws

Historisch lage hypotheekrente: 'Binnenkort onder 1 procent'

03-09-2021 - 29 reacties De hypotheekrente blijft maar dalen. Voor de verschillende rentevaste periodes zijn daardoor nieuwe laagterecords bereikt. En het duurt niet lang meer of we gaan rentes zien ónder de 1 procent.


Weerman durft garantie te geven op drie droge dagen: 'Met veel zonneschijn'

22-08-2021 - 1 reacties Ook deze zondag kunnen we in de loop van de dag te maken krijgen met plaatselijk fikse buien. "Daar kan misschien wat onweer bij voorkomen", vertelt Alfred Snoek van Weerplaza. Maar voor het begin van komende week heeft hij goed nieuws.
"Maandag, dinsdag en woensdag worden droge dagen, die garantie durf ik te geven", vertelde Alfred zondagochtend in het radioprogramma Weekend! op Omroep Brabant. "Met naast wat stapelwolken ook veel zonneschijn in de middag. De wind waait uit noordoostelijke richting en is matig van kracht, kracht drie tot vier. De wind is dus wel aanwezig, maar niet storend. Geholpen door de zon weet de temperatuur maandag en dinsdag op te lopen naar 22 of 23 graden. Woensdag moeten we een graadje inleveren."
Dalende temperaturenMaar later in de week dalen de temperaturen weer. "Dan komen we uit op maximaal 18 tot 20 graden, al zien we ook dan nog regelmatig de zon doorbreken. Donderdag, vrijdag en in het weekend kunnen we met name 's middags met een enkele bui te maken krijgen, maar dit worden geen heel natte dagen."
Ook deze zondag komen in de loop van de dag op steeds meer plaatsen een paar buien tot ontwikkeling. "Plaatselijk echt een flink exemplaar. Hier kan misschien ook wat onweer bij voorkomen. Maar dit wordt niet een volledig verregende dag, er zijn ook zeker droge momenten. De wind gaat wat aanwakkeren. Het is 17 of 18 graden en als even de zon doorbreekt 20, maar dat is het echt voor vandaag."


Waterschap: Valkenburg beschermen tegen wateroverlast is onmogelijk

29-07-2021 - 0 reacties Het is vrijwel onmogelijk om Valkenburg te beschermen tegen zo'n enorme hoeveelheid regen als bij het noodweer van twee weken geleden naar beneden kwam. Dat zou te veel vragen van het landschap en de toerismebranche, zegt Har Frenken van het Waterschap Limburg.
"We hebben 500 waterbuffers in het Heuvelland. Toch is 90 procent van het hemelwater binnen een mum van tijd beneden", legt Frenken uit. Volgens hem houden de hellingbossen nauwelijks water vast, omdat de ondergrond van steen is.
Kabbelend riviertje
"Al dat water trechtert naar de dalen, waardoor je een enorme ophoping krijgt. Als je dat wilt voorkomen, moet je boven in de heuvels meer water vasthouden, of het stroomgebied van de Geul verbreden."
"Je belandt dan in de eeuwige discussie over het belang van veiligheid versus toerisme. Mensen zitten nu eenmaal graag op een terrasje aan een kabbelend riviertje. Dat kan niet meer als je de Geul meer ruimte wilt geven. En dan nog, het Geuldal is volgebouwd. Zeker in Valkenburg zelf is er geen ruimte. En we kunnen het water niet om Valkenburg heen leiden", aldus Frenken tegen 1Limburg.
Akkerbouw
Een andere optie is de aanleg van meer waterbuffers in de heuvels. Maar ook dat stuit op bezwaren, zegt de bestuurder van het waterschap. "Je kunt meer waterbuffers aanleggen, maar we willen geen maanlandschap van het heuvelland maken. Het blijft een enorm moeilijke afweging."
Toch zijn er wel wat maatregelen mogelijk. Het waterschap is bijvoorbeeld met boeren in gesprek over de beplanting van akkerbouwpercelen. "Als een akker vol staat, stroomt het water minder snel weg. Zo zijn er meer maatregelen waarmee je kunt zorgen dat het water minder snel naar beneden stroomt."
Die maatregelen kwamen tot nu toe moeilijk van de grond door geldgebrek. Maar het waterschap ziet wel een lichtpuntje. Volgens Frenken staat het probleem van de wateroverlast bovenaan de agenda, ook in Den Haag.


Maatregelen tegen hoogwater in de regio Utrecht worden weer opgeheven

21-07-2021 - 0 reacties De waterstanden van de Nederrijn en de Lek dalen verder en daardoor worden verschillende maatregelen, om bijvoorbeeld de regio Nieuwegein, te beschermen weer opgeheven. Vandaag werd de sluiskom in Vreeswijk teruggezet naar 'normaal', meldt het Hoogheemschap Stichtse Rijnlanden.


Boeren: 'Laat NAM afvalwater zuiveren, voor het de grond ingaat'

16-07-2021 - 0 reacties Boeren en politici hebben zorgen over de plannen van de NAM om afvalwater van de oliewinning te injecteren in lege gasvelden in Dalen, Oosterhesselen en Schoonebeek. Ze zijn bang voor lekkage en milieuschade. Het afvalwater gaat nu nog naar lege gasvelden in Twente, maar de NAM heeft meer capaciteit nodig. De NAM moet het afvalwater zelf maar gaan zuiveren, vinden boeren en politici.


Hypotheekrentes blijven maar dalen, bodem nog niet bereikt

06-04-2021 - 0 reacties Hypotheekrentes blijven lichtjes dalen, vooral voor hypotheken zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat het verschil in het rentetarief voor hypotheken met en zonder NHG afneemt, duidt erop dat geldverstrekkers meer vertrouwen krijgen in de markt.


Noordelijke visafslagen doen het goed dankzij garnalen

27-01-2021 - 0 reacties HARLINGEN - Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zagen de elf Nederlandse visafslagen hun gezamenlijke omzet dalen.


Muziek van Normaal daalt in de Top 2000, Suzan & Freek doen het goed

18-12-2020 - 0 reacties Vier nummers van de band Normaal dalen hard in de nieuwe editie van de Top 2000 van Radio 2. Tegenover de daling van de boerenrockers, nog altijd de best scorende Achterhoekse act in de lijst, staat een opmars van het duo Suzan & Freek.


Corona dupeert veeboer, groenteteler profiteert

18-12-2020 - 0 reacties DEN HAAG - De meeste veehouders zien dit jaar hun inkomen dalen door de coronacrisis. De telers van fruit en groente profiteren er juist van.


Philip van Geest en Job van den Berg duiden kasgroentenoorlog

14-12-2020 - 0 reacties Het Spaanse kasgroentenseizoen ging dit najaar nog goed van start, maar al snel werd het toch (weer) 'oorlog'. Een overaanbod aan o.a. komkommers deed de prijzen dalen. Spaanse telers protesteren daarom door product te dumpen.
In het Zuid-Europese land zit men in de sandwich met toenemende concurrentie…


Daling van uitstoot luchtverontreinigende stoffen gaat langzamer

30-11-2020 - 9 reacties De snelheid waarmee de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen naar beneden gaat, neemt af. Toch zal Nederland voor bijna alle stoffen, zoals verschillende stikstofoxiden, fijnstof en zwaveldioxide, voldoen aan de normen die de EU voor 2030 heeft gesteld. Alleen voor ammoniak is dat onzeker, concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het RIVM en TNO.

In 2030 mag Nederland nog 121 kiloton ammoniak uitstoten. Volgens de ramingen komt Nederland in dat jaar uit op 112 tot 124 kiloton. Bij tegenvallers haalt Nederland dat doel dus niet. De onderzoekers hebben ook bekeken hoe de uitstoot van verschillende stoffen sinds 2005 is gedaald. Uitstoot van stikstofverbindingen (NOx) door verkeer zijn in de periode 2005 tot 2018 drie keer sneller gedaald dan de uitstoot van ammoniak (NH3), een stikstofverbinding die vooral wordt veroorzaakt door de rundveehouderij.

Roetfilters en rundvee
Bij alle luchtverontreinigende stoffen gaat de uitstootdaling langzamer tussen 2018 en 2030 dan in de periode 2005-2018. Eerst daalde de uitstoot van stikstofoxiden 3,3 procent per jaar, tot 2030 is dat 1,8 procent per jaar. Voor ammoniak geldt dat de gemiddelde afname zakt van 1,2 procent per jaar naar 0,5 procent per jaar.

Dat de uitstoot minder snel afneemt, komt vooral doordat er op technisch vlak minder winst te boeken valt. Als voorbeeld geeft het rapport de verplichting om een roetfilter in dieselauto's te installeren. Daardoor is al 99 procent van het fijnstof in uitlaatgassen teruggedrongen.
In sommige sectoren is de uitstoot gestegen. Van 2005 tot 2018 steeg de uitstoot van ammoniak door de rundveehouderij met 12 procent. In de periode tot 2030 zal die uitstoot weer met tien procent dalen.

Het rapport rekent met maatregelen die op 1 mei van dit jaar "voldoende concreet én officieel bekendgemaakt" waren. In oktober diende minister Schouten van Landbouw een wet in om stikstof verder te reduceren. Daarom is het mogelijk, zeggen de onderzoekers, dat de uitstoot van ammoniak lager uit zal vallen dan nu berekend is.

Bekijk ook deze video van NOSop3, over waarom de boeren zo boos zijn over de plannen om stikstof te reduceren:


Er is vooral sinds vorig jaar veel discussie over de uitstoot van stikstof en ammoniak. De regering wil die sterk terugdringen, om nadelige effecten voor de natuur te beperken, maar veel boeren verzetten zich daar fel tegen.
Ook als alle EU-doelen worden gehaald, is het niet genoeg om te voldoen aan Nederlands eigen norm om de uitstoot van die stoffen te reduceren, stelt het rapport van PBL, RIVM en TNO: "Dit komt doordat de EU-richtlijn met emissiedoelen in beginsel niet is afgestemd op het halen van natuurdoelen maar op een vermindering van de gezondheidseffecten door luchtverontreiniging."


Eerste vorst in het land en daar blijft het niet bij

29-11-2020 - 0 reacties Na een bijzonder zachte novembermaand, hebben we dit weekend voor het eerst met koude lucht te maken gekregen. In het noordoosten van het land daalde de temperatuur vanmorgen zelfs tot -1,2 graden. Op veel plaatsen is de temperatuur nog aan het dalen.


ForFarmers ziet voerafzet en winst verder dalen

30-10-2020 - 2 reacties ForFarmers heeft de daling van de voerafzet in het derde kwartaal van dit jaar niet tot stilstand kunnen brengen. Het voerconcern wijt dit onder meer aan de gevolgen van de coronacrisis en dierziekten als Afrikaanse varkenspest (AVP) en vogelgriep. Ook de brutowinst is gedaald.


Boeren halen naar verwachting minder uien van het land

29-10-2020 - 0 reacties De Nederlandse uienoogst zal dit jaar naar verwachting dalen in vergelijking met een jaar eerder. De suikerbietenoogst zal daarentegen hoger uitvallen. Dat staat in de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Nieuw funderingslabel kan leiden tot flink lagere verkoopprijs van je woning

19-10-2020 - 0 reacties Huizen krijgen vanaf 2021 een funderingslabel, dat het risico op verzakking vaststelt. Het label zorgt voor transparantie, want potentiële kopers weten waar ze aan beginnen. Huiseigenaren daarentegen kunnen hun woningwaarde flink zien dalen.


Graanoogst doet mestprijzen niet dalen

13-08-2020 - 0 reacties Er werd verwacht dat de graanoogst de mestmarkt nieuw bleven in zou blazen. Er wordt ook volop mest uitgereden maar dit komt in de ophaalbedragen niet tot uiting. De prijzen blijven stabiel.


Voor zonnebloemen hoef je niet naar Zuid-Frankrijk: Zuidoost-Drenthe heeft ook prachtige gele velden

13-08-2020 - 0 reacties DALEN - Vincent van Gogh ging er voor naar Arles in Zuid-Frankrijk om in 1888 en 1889 zijn beroemde schilderijen van zonnebloemen te schilderen. Maar velden vol zonnebloemen kom je deze zomer ook in Zuidoost-Drenthe tegen.


Brussel: vleesconsumptie zet dalende trend in

27-07-2020 - 0 reacties De Europese Commissie verwacht dat de varkensvleesproductie over 2020 gaat toenemen. Dit in tegenstelling tot de productie van andere soorten vlees. De vleesconsumptie zal naar verwachting dalen, maar de export neemt verder toe.


Brussel: vleesconsumptie zet dalende trend in

27-07-2020 - 0 reacties De Europese Commissie verwacht dat de varkensvleesproductie over 2020 gaat toenemen. Dit in tegenstelling tot de productie van andere soorten vlees. De vleesconsumptie zal naar verwachting dalen, maar de export neemt verder toe.


FrieslandCampina verwacht dat een op drie melkveehouders ermee ophoudt

23-07-2020 - 56 reacties FrieslandCampina, het grootste zuivelbedrijf van Nederland, voorziet dat het aantal melkveehouders in Nederland in 2030 met een derde is afgenomen en dat ook het aantal koeien zal dalen, maar de melkproductie niet. Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht daarover in Het Financieele Dagblad, in de aanloop naar de publicatie van de financiële cijfers over het eerste half jaar.