D66

Al het D66 nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met D66 nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

D66 nieuws

Tjeerd de Groot (D66): We móéten naar kringlooplandbouw voor boer en aarde

03-01-2022 - 44 reacties Zijn bekende opmerking over de 'halvering van de veestapel' was vooral bedoeld om de knuppel in het hoenderhok te gooien.

Luister hier naar het volledige gesprek met Tjeerd de Groot: omropfryslan.nl/utstjoering/…


Staatssecretaris Mijnbouw komt van D66, naam nog onbekend

30-12-2021 - 0 reacties Wie het wordt is nog niet zeker, maar dat de staatsecretaris voor Mijnbouw iemand van D66 wordt is al wel bekend. Formateur Mark Rutte maakt aanstaande zondag de namen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen bekend.


Landbouwvoorzitter Gert Brommer stapt uit de VVD

23-12-2021 - 22 reacties Brommer is het niet eens met het coalitieakkoord dat de VVD sloot met D66, CDA en ChristenUnie.

Quote:
Dat het kabinet miljarden uittrekt voor de stikstofproblematiek noemt hij ‘bedragen belastinggeld die over de balk worden gesmeten’. Volgens Brommer komt Nederland er in 2030 achter dat het voor de voedselproductie afhankelijk is geworden van anderen. Dan vraagt het land zich af waar de kip, de melk en de aardappels zijn gebleven. “Nu zijn we van het gas van Poetin afhankelijk. Met de ingeslagen weg door de aanstaande regering in 2030 qua voedsel.”


Nieuwe ministers op ministeries van Landbouw en Sociale Zaken

17-12-2021 - 10 reacties DEN HAAG (ANP) - Er komt een nieuwe minister voor Natuur en Stikstof bij het ministerie van Landbouw en op het ministerie van Sociale Zaken komt een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Op dat laatstgenoemde ministerie verdwijnt de staatssecretaris. Dat heeft Mark Rutte aangekondigd na zijn eerste overleg als formateur met de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.


'Landelijk onderzoek nodig naar opeenstapeling bestrijdingsmiddelen'

13-12-2021 - 0 reacties Er moet snel een grondig landelijk onderzoek komen naar 'opstapelingseffecten' van gewasbeschermingsmiddelen. Dat willen GroenLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, de SP en Sterk Lokaal in Provinciale Staten. De problematiek moet hoog op de politieke agenda vinden de partijen. Zij zien steeds meer bewijzen dat de middelen gevolgen hebben voor gezondheid en natuur. Maar wat doen die middelen dan in combinatie met elkaar?


'Besteed landbouwgeld anders, om groene en duurzame omslag mogelijk te maken'

08-12-2021 - 0 reacties De 800 miljoen euro aan Europees geld voor de landbouw moet anders worden ingezet. Anders kan de landbouw geen omslag maken naar groener en duurzamer produceren. Die oproep doen 66 fracties in de verschillende Provinciale Staten aan landbouwminister Carola Schouten. 214 statenleden uit alle provincies van GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, D66, ChristenUnie, SP, Denk, De Partij voor het Noorden en Lokaal Brabant vinden dat boeren 'geholpen moeten worden om uit de ratrace van intensivering en schaalvergroting te kunnen stappen'.


‘Nieuwe kerncentrale gespreksonderwerp aan formatietafel’

12-11-2021 - 0 reacties VVD, CDA, ChristenUnie en D66 onderhandelen over de financiële voorwaarden voor de komst van een of meerdere nieuwe kerncentrales.


VVD, D66 en CDA willen begrotingsplannen maken met 'brede midden'

19-09-2021 - 0 reacties Op initiatief van VVD-Kamerlid Sophie Hermans gaan de drie formerende partijen samen met het "brede politieke midden" op zoek naar meerderheden voor plannen voor de begroting van volgend jaar. Dinsdag is Prinsjesdag, waarna twee marathondebatten over de begrotingsplannen van het kabinet worden gehouden. Tijdens die debatten moeten de Kamerfracties met kansrijke voorstellen voor het komende jaar komen.


Kabinet lamgeslagen na vertrek Kaag: ‘We zitten in een moeilijke fase’

17-09-2021 - 0 reacties Leden van het demissionaire kabinet reageren lamgeslagen op het vertrek van Sigrid Kaag (D66) uit de ministersploeg. ,,We zitten in een moeilijke fase’’, zegt CDA-vicepremier Hugo de Jonge. Op de vraag aan D66-minister Wouter Koolmees of hij zich verraden voelt door coalitiegenoot ChristenUnie, zegt hij: ,,Ik heb er allerlei gevoelens over, maar laat ik dat maar voor mezelf houden.’’


Boeren liggen ten onrechte onder vuur, we moeten trots zijn op hun producten en innovatie | Opinie

14-09-2021 - 0 reacties De helft van de Nederlandse veestapel moet weg, aldus D66. GroenLinks wil boeren desnoods onteigenen. Dergelijke plannen raken niet alleen de boeren, maar ook de gemeentelijke politiek in Noardeast-Fryslân, zegt CU-fractievoorzitter Klaas de Jager.


Nederlandse miljardair spekt na D66 en PvdD ook Duitse Groenen

07-09-2021 - 0 reacties De Nederlandse miljardair Steven Schuurman, die eerder forse donaties gaf aan D66 en de Partij voor de Dieren, heeft 1,25 miljoen euro overgemaakt aan de Duitse Groenen. Het is de grootste donatie ooit voor de Duitse milieupartij, kort voor de parlementsverkiezingen van deze maand.


Gedwongen verkoop boerenbedrijven moet van D66 in formatie worden geregeld: ‘Zie een breed draagvlak’

06-09-2021 - 0 reacties Dat boeren desnoods gedwongen worden hun bedrijf te verkopen om het stikstofprobleem op te lossen, wil D66 in de formatie gaan regelen. Wat de partij betreft wordt in het nieuwe regeerakkoord een van de twee plannen die hiervoor bestaan opgenomen.


Gedwongen verkoop boerenbedrijven moet van D66 in formatie worden geregeld: ‘Ik zie er een breed draagvlak voor’

06-09-2021 - 0 reacties Dat boeren desnoods gedwongen worden hun bedrijf te verkopen om het stikstofprobleem op te lossen, wil D66 in de formatie gaan regelen. Wat de partij betreft wordt in het nieuwe regeerakkoord een van de twee plannen die hiervoor bestaan opgenomen.


Stuk VVD en D66: meer regie vanuit Rijk, niets over landbouw

02-09-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - In het gezamenlijke formatiedocument van VVD en D66, dat "bouwstenen" moet leveren voor de formatie, zetten de partijen een koers in met meer regie voor het Rijk. Het document is donderdag publiek gemaakt, samen met het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer. Opmerkelijk is dat in het formatiestuk niets wordt geschreven over de landbouw.
Het bericht Stuk VVD en D66: meer regie vanuit Rijk, niets over landbouw verscheen eerst op Nieuws.nl.


Waarom het CDA nu niet moet regeren

02-09-2021 - 0 reacties Nederland is gebaat bij een nieuw, verfrissend CDA-geluid. Daarom moet de partij nu niet meeregeren, als bijwagen van VVD en D66.


Nieuw provinciebestuur wist sporen uit van Forum voor Democratie in Brabant

12-07-2021 - 0 reacties DEN BOSCH - Geen kerncentrales, geen referenda en geen bezuinigingen meer op cultuur, erfgoed en sport in Brabant. De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA rekent af met het verleden waarin Forum voor Democratie mee aan de touwtjes trok in de provincie.


Demissionair minister Blok: kolencentrale sluiten kan niet zomaar

02-07-2021 - 0 reacties Nog dit jaar een kolencentrale sluiten kan niet zomaar, zegt demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat. "Er moet stroom uit het stopcontact blijven komen. En we zijn een demissionair kabinet. Dit ligt op de formatietafel en is aan het nieuwe kabinet."
Verder zegt Blok dat de overheid niet eenzijdig kan besluiten dat een bedrijf met zijn activiteiten moet stoppen. "Het moet wel gebeuren binnen de grenzen van de wet."
Hij reageert op de oproep van D66, GroenLinks en PvdA om snel een centrale te sluiten om aan de Urgenda-uitspraak te voldoen. Zij noemen dat een snelle en relatief goedkope oplossing om iets aan de uitstoot van broeikasgassen te doen.
'Symboolpolitiek'
VVD en CDA in de Tweede Kamer kunnen zich ook niet vinden in het voorstel van de drie partijen. CDA-Kamerlid Bontebal: "Vervroegde sluiting gaat een paar honderd miljoen euro kosten. Kunnen we dat geld niet beter besteden, zoals aan het isoleren van woningen en het vergroenen van de industrie?"
Het CDA-Kamerlid zegt dat bij een sluiting Nederland elektriciteit moet gaan inkopen, en die komt dan waarschijnlijk van Duitse kolen- en gascentrales. Het voorstel is symboolpolitiek, zegt VVD-Kamerlid Erkens. "Als we dit doen importeren we vieze Duitse bruinkoolstroom. Het klimaat schiet daar niets mee op."
Woensdag debatteert de Kamer weer over het klimaatbeleid. Dan gaat het ook over de claims die energiebedrijven bij het kabinet hebben ingediend als compensatie voor de sluiting van hun kolencentrales in 2030.


Partijen willen boter bij de vis in strijd tegen stankoverlast Vion

02-07-2021 - 0 reacties BOXTEL - Eindelijk een einde maken aan de stankoverlast die een groot deel van Boxtel ondervindt van vleesgigant Vion op bedrijventerrein Ladonk. Dat is de kern van de schriftelijke vragen die D66 en PvdA/GroenLinks stellen aan het college. Het is de achtste keer in amper een jaar tijd dat Boxtelse politieke partijen vragen stellen over de situatie rond Vion.


Kamervragen D66: ‘Dit balletje-balletje met stikstof zal de natuur niet redden’

03-06-2021 - 5 reacties ‘Schokkend’ en ‘het volgende hoofdstuk in de stikstofsoap’. Er wordt verbolgen gereageerd op de resultaten van het onderzoek van onder meer deze krant. Daaruit blijkt dat het bedrijfsleven nog minimaal 30 miljoen kilo méér stikstof uit mag stoten, terwijl de uitstoot juist drastisch omlaag moet. D66 stelt Kamervragen.


De hete hangijzers voor het regeerakkoord: klimaat, migratie, stikstof, veestapel en onderwijs

29-05-2021 - 17 reacties Sigrid Kaags gedroomde vijfpartijencoalitie van D66 met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks kan zomaar eens de eerste serieuze formatiepoging worden. Inhoudelijk hebben de partijen echter de nodige verschillen te overbruggen. Een analyse van vijf hete hangijzers.