Brandweer

Volg al het nieuws over Brandweer, een van de 15808 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Brandweer nieuwsbrief.

Brandweer nieuws

Vee blijft ongedeerd bij stalbrand in Elspeet

19-01-2020 - 0 reacties In Elspeet is zondagochtend brand uitgebroken in een stal. Hoewel die vol rook kwam te staan, bleef het vee ongedeerd. Dat meldt de brandweer, die met groot materieel ter plaatse kwam.


Australische brandweer blij met regen, toch problemen verwacht

17-01-2020 - 0 reacties De fikse regenbuien die momenteel in het zuidoosten van Australië vallen, zorgen voor blijdschap bij de brandweer in het gebied, maar kunnen op termijn ook tot problemen leiden. De staten Victoria, New South Wales en South Australia werden afgelopen maanden getroffen door hevige bosbranden, maar hebben nu te maken met veel regen.


Friesland heeft vijf speciale mestteams

15-01-2020 - 0 reacties Brandweer Friesland heeft vijf speciale mestteams. De korpsen van Sint Nicolaasga, Nieuwehorne, Sint Annaparochie, Kollum en Mantgum rukken jaarlijks ongeveer 25 keer uit voor een incident met mest.


Vuurwerk vernielt tunnelkas Oegstgeest

02-01-2020 - 0 reacties Vuurwerk heeft aan de Zwaluwlaan in Oegstgeest op Oudejaarsdag een kunststof tunnelkas met daarin groententeelt vernield. De schade aan de kas en groenten is aanzienlijk. Bij het bestrijden van de brand had de brandweer moeite om bij de brandhaard te komen.
Bekijk hier de foto's bij Sleutelstad.


Haagse idioten strooien kraaienpoten bij brandweerkazerne

31-12-2019 - 0 reacties De kraaienpoten, pijpjes waar op verschillende plekken grote schroeven doorheen zijn geboord, doken op bij een brandweerkazerne, in Laakkwartier. Eén brandweerauto zou hier al door beschadigd zijn. Eerder werden de geknutselde puntrijke obstakels al aangetroffen in Scheveningen. De politie waarschuwde een maand geleden ook al voor zelfgemaakte kraaienpoten toen ze in wijken in dat deel van de stad werden gevonden.

ad.nl/den-haag/…


Brandweer heeft brand in koeienstal in Rouveen snel onder controle

27-12-2019 - 0 reacties De brandweer is vanmiddag uitgerukt voor een brand in een koeienstal in Rouveen. Vanwege de mestgassen was er kans op een explosie, maar zo ver is het niet gekomen. Alle koeien in de stal zijn ongedeerd gebleven.


Veulen gered uit mestput in Loënga

25-12-2019 - 0 reacties LOËNGA - De brandweer kreeg op eerste kerstdag rond 14.43 uur een melding binnen over een dier in nood. Een veulen zat vast in een mestput aan de Oerdyk in Loënga.


Ruim twintig koeien dood bij stalbrand in Oldeholtwolde

20-12-2019 - 0 reacties OLDEHOLTWOLDE - Een koeienstal aan de Kooiweg in Oldeholtwolde is vrijdagochtend in brand gevlogen. Ruim twintig koeien zijn dood. De brandweer wist zo’n twintig andere koeien te redden door ze tijdig naar buiten te brengen.


Koeien de stal uit; Schuur ingestort in Hall

13-12-2019 - 0 reacties Aan de Boerenstraat in Hall is een schuur deels ingestort. Het gebeurde vrijdagmorgen. De brandweer was er snel bij om de veiligheid te waarborgen.


Shovel vliegt tijdens werkzaamheden in brand in Geesteren

22-11-2019 - 0 reacties Tijdens werkzaamheden aan de Volmersweg in Geesteren is vanmorgen plotseling een shovel in brand gevlogen. De brandweer heeft de brand geblust.


Boer steekt snoeiafval aan in Vlierden op niet toegestaan tijdstip, brandweer rukt groots uit

12-11-2019 - 0 reacties VLIERDEN - De brandweer is maandagavond uitgerukt voor een berg snoeiafval die in brand stond op een akker in Vlierden. De boer had het afval aangestoken, maar de regel in Deurne is dat er na 17.00 uur niet meer gestookt mag worden.


Brand in bijgebouw van varkensstal in Baarle-Nassau, varkens niet gewond

09-11-2019 - 0 reacties BAARLE-NASSAU - Bij een varkenshouder aan de Oordeelsestraat in Baarle-Nassau is zaterdagmiddag brand uitgebroken. De brandweer gaf al snel het sein brand meester.


Brandweer leert van shovelbrand: 'Opeens zag ik een gewonde door een deur kruipen'

08-11-2019 - 0 reacties 'Wees er bij het blussen goed op bedacht dat banden kunnen exploderen, want als je ernaast staat kun je ernstig gewond raken.'


Landbouwmachine vliegt in brand in Gilze

20-10-2019 - 0 reacties GILZE - Een landbouwmachine is zondagochtend in brand gevlogen in Gilze. Degene die de brand aan de brandweer meldde, doofde grotendeels de vlammen zelf.


Regen en zware windstoten veroorzaken overlast: in het hele land evenementen afgelast

29-09-2019 - 0 reacties In heel Nederland zijn vandaag verschillende evenementen op voorhand afgelast. Sinds gisteravond regent het op veel plekken aan een stuk door en vanaf vanmiddag is er kans op zware windstoten. De brandweer moest vannacht al op verschillende plekken uitrukken omdat er sprake was van wateroverlast.


Hulpdiensten beducht voor ongelukken met elektrische auto's

28-09-2019 - 0 reacties Elektrische auto's bezorgen hulpdiensten zoals bergingsmaatschappijen en de brandweer hoofdbrekens. Er is nog te weinig kennis over hoe te handelen na een ongeluk. En dat terwijl er steeds meer elektrische auto's op de weg komen. Waren er op 1 januari 2018 nog maar 22.000 volledig elektrische auto's in Nederland, nu zijn het er al 72.000.
De accu is het grootste probleem, zegt Rob van Amerongen van de Vereniging Bergings- en Mobiliteitsspecialisten. "De accu kan al beschadigd raken bij een botsing bij 50 kilometer per uur. Maar dat kun je aan de buitenkant niet zien. En dan bestaat het gevaar dat hij in brand vliegt." Bovendien is niet altijd snel te zien waar de accu zit.
Groei
Cijfers over problemen met accu's na een ongeluk met elektrische auto's zijn er niet, maar de branche ziet een gestage groei, zegt Van Amerongen, "Het hele vorige jaar waren er misschien twee van dit soort incidenten, nu zijn het er een à twee per maand."
Dat komt ook doordat er meer tweedehands modellen op de markt komen, zegt Van Amerongen. "Je weet niet altijd wat daar mee gebeurd is."
Grote risico's
Vrijwel alle elektrische auto's hebben een Lithium-Ion accu. Na een ongeluk kunnen daar scheurtjes in ontstaan die kortsluiting kunnen veroorzaken. Als dat gebeurt dan loopt de temperatuur op en ontstaat er brand.
Peter Notten is hoogleraar Energieopslag aan de Technische Universiteit Eindhoven: "De risico's waaraan hulpverleners worden blootgesteld zijn groot. Zo'n accu kan vlam vatten en er kunnen gevaarlijke gassen ontsnappen. De enige manier om er zeker van te zijn dat de auto's na een botsing niet in brand vliegen, is de accu langdurig koelen. Op de gewone manier blussen werkt vaak niet."
Beter samenwerken
Het blussen van brand in een elektrische auto kost daarom vaak veel tijd. Paul van Dooren van Brandweer Nederland: "In een bluswagen zit 2000 liter water. Bij het blussen van een gewone auto is dat genoeg, maar bij een elektrische auto niet. En op de snelweg kun je geen extra water halen."
Volgens hem moet er beter worden samengewerkt met de fabrikanten van elektrische auto's. "Ik overleg nu bijvoorbeeld met Lightyear. Die willen volgend jaar een auto die op zonne-energie rijdt op de markt brengen. Het helpt om vroegtijdig kennis te delen."
"We hebben nog niet de kennis om goed op te treden", aldus Van Dooren. "Een ongeluk met een elektrische auto kost gewoon te veel tijd."
Waterdompelcontainer
Een bergingsbedrijf uit Den Hoorn heeft speciale container ontwikkeld die gevuld wordt met water om daar een elektrische auto in onder te dompelen. Op die manier kan een accu gekoeld worden.
"De auto is daarna total loss, zegt Chris Müller van bergingsbedrijf Vreugdenhil. "Maar als een accu-pakket gaat reageren na een ongeluk is hij dat sowieso." De brandweer Haaglanden oefent op dit moment met de waterdompelcontainer.
Berger Van Amerongen is er positief over, maar heeft ook twijfel. "Het is vooralsnog de enige oplossing, maar we zijn ook bang dat er dan achteraf een schadeclaim komt omdat de auto total loss is verklaard."
Software
De RAI Vereniging, de belangenbehartiger van alle importeurs en fabrikanten, zegt dat er wel software is die bergers en brandweer kunnen gebruiken om te zien hoe ze een elektrische auto moeten aanpakken na een ongeluk. Het gaat om het zogeheten Crash Recovery System.
Maar dat systeem lost volgens de maker, het Nederlandse bedrijf Modetich, niet de problemen op waar hulpdiensten tegenaan lopen bij een ongeluk met een elektrische auto. "Het geeft aan wat voor vloeistof en types accu er in de auto zitten, maar wij kunnen niet inschatten wat er met het accu-pakket is gebeurd na het ongeval", zegt Jan Mooij, eigenaar van Moditech. "Of het gescheurd is of er een lek is ontstaan. De oplossing ligt bij de fabrikanten. Die moeten helderder zijn over wat er nodig is om zo'n accu-pakket bij een bepaald type impact veilig te stellen."
Floris Liebrand (RAI): "Ieder signaal over het ontbreken van belangrijke informatie nemen wij zeer serieus. Wij willen daarom graag in gesprek met de importeurs en Moditech om te kijken hoe de informatie verder verbeterd kan worden."
Er moet wat gebeuren, zegt Van Amerongen van de branchevereniging van bergers. "We kunnen onvoldoende inschatten wat er gebeurt als straks heel Nederland elektrisch rijdt. Als straks de A4 een keer vier uur dicht moet hebben we een probleem."


Medewerkers onwel in pand Rijk Zwaan in De Lier

23-09-2019 - 0 reacties Afgelopen vrijdag zijn meerdere medewerkers in het pand van zaadhandel Rijk Zwaan aan de Burgemeester Crezeelaan in De Lier onwel geworden, meldt een woordvoerder van Brandweer Haaglanden. Rond kwart voor één werden de hulpdiensten gealarmeerd. De brandweer liet direct gespecialiseerde eenheden voor ongevallen met gevaarlijke stoffen ter plaatse komen.


Opslagplaats stierenzaad geëxplodeerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

17-09-2019 - 0 reacties Bij een uitslaande brand op een boerderij in de Australische plaats Gippsland zijn gisteren zeker honderd cilinders met bevroren stierenzaad verloren gegaan. Volgens de brandweer sloegen door de intense hitte de deksels van de vaten waarin het sperma in vloeibare stikstof werd bewaard. Vervolgens werden de buizen plus ontdooiende inhoud als raketten afgevuurd, waarna ze in de lucht explodeerden en de kostbare inhoud vrijkwam.


Nieuwe Einsatzleitung voor Feuerwehr Kreis Steinfurt

15-09-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Onlangs kon ik deze Mercedes-Benz Atego MP4 op de foto zetten bij Wensink in Leeuwarden. Deze is door Ziegler-dochteronderneming Visser opgebouwd als commandowagen (of, op zijn Duits, Einsatzleitung) voor de brandweer, één van de specialismen van dat bedrijf. De truck zal ingezet gaan worden bij Feuerwehr Kreis Steinfurt, iets ten oosten van Enschede.


Stalbrand in Asten kost 500 biggen het leven

10-09-2019 - 0 reacties Bij een stalbrand in Asten (Noord-Brabant) zijn gistermiddag 500 biggen om het leven gekomen. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee andere stallen. Sterke stijging Het totaal aantal stalbranden met slachtoffers staat dit jaar op veertien. Daarbij vielen 176.000 slachtoffers, een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar. Wakker Dier pleit … Lees meer