Brandweer

Volg al het nieuws over Brandweer, een van de 16948 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Brandweer nieuwsbrief.

Brandweer nieuws

Nijmeegs schaap hulpeloos ingesnoerd in prikkeldraad: reddingsoperatie geslaagd

04-01-2021 - 0 reacties NIJMEGEN - Door een snelle reddingsoperatie van politie en brandweer heeft een schaap dat in nood verkeerde in een wei in het Nijmeegse Goffertpark het er levend vanaf gebracht. Het dier zat ingesnoerd in prikkeldraad en lag hulpeloos op de grond. Een passerende wandelaar zag het schaap liggen en belde 112.


Woonboerderij in Langezwaag volledig uitgebrand, niet alle dieren zijn gered

01-01-2021 - 0 reacties Een woonboerderij aan de Wyngaerden in Langezwaag is tijdens de jaarwisseling in vlammen opgegaan. De brandweer kon niet alle dieren redden.


Brandweer grijpt snel in bij grote brand in koeienstal

31-12-2020 - 0 reacties In de stal van een agrarisch bedrijf aan de Iemschoten in Klarenbeek heeft donderdagochtend brand gewoed. De hulpdiensten gingen met meerdere voertuigen op de brand af, die snel werd opgeschaald.


Bestuurder tractor verleent geen voorrang in Nijeveen en veroorzaakt aanrijding

29-12-2020 - 0 reacties NIJEVEEN - Op de Bramenweg in Nijeveen heeft dinsdag 29 december een aanrijding plaatsgevonden tussen een personenauto een tractor. Bij het ongeval is één persoon gewond geraakt.

Het slachtoffer werd in de ambulance behandeld. De ter plaatse gekomen brandweer bleek niet nodig te zijn om niemand bekneld zat in hun voertuig. De oorzaak is vermoedelijk dat de tractor bij het verlaten van het erf geen voorrang heeft verleend aan de personenauto.


Brand raasde in 2020 door de Deurnese Peel: 'Enorme schade maar natuur is veerkrachtig'

22-12-2020 - 0 reacties Veel stond in 2020 in het teken van de coronacrisis. Maar er gebeurde meer. Eind april breekt in de Deurnese Peel een van de grootste natuurbranden ooit uit. Ruim 700 hectare natuur wordt door vuur verwoest. Lieke Verhoeven is dan net een halfjaar boswachter in het getroffen gebied en kan enkel toekijken. "Ik voelde me heel machteloos."
In de video hierboven kijkt Lieke terug op de ongekend grote brand en laat ze zien hoe 'haar gebied' er nu aan toe is. Een uitgebreidere reportage over dit onderwerp ziet u Eerste Kerstdag in het Brabant Nieuws jaaroverzicht op Omroep Brabant TV.
Groot alarm wordt geslagen op 20 april van dit jaar, iets voor één uur in de middag. De Deurnese Peel staat in brand en niet zo'n beetje ook. Een grote club brandweermannen, blushelikopters en militairen, er wordt vanalles uit de kast gehaald. Maar het vuur laat zich niet eenvoudig bedwingen. Meer dan 2000 vrijwillige brandweerlieden worden uiteindelijk ingezet en dat komt niet vaak voor.
Brandweerwagens kunnen het drassige gebied niet goed bereiken en ook de wind is spelbreker. Het vuur blijft om zich heen grijpen. Bewoners van boerderijen in Liessel en huizen in Limburg moeten een dag na het uitbreken van de brand vluchten omdat de brand wel erg dichtbij komt.
Op diezelfde dag worden de helden die vechten tegen de brand in de Peel met tekeningen en lekkers verrast door kinderen uit de buurt.
Tijdens de eerste dagen van de enorme Peelbrand, zijn er momenten dat boswachter Lieke Verhoeven het vertrouwen in een goede afloop even kwijt is. "Ik had op een gegeven moment zoiets van: het lukt gewoon niet. Het blijft maar uitbreiden en op nieuwe plekken oppoppen."
Na drie dagen is het vuur dan toch onder controle. Nasmeulende stukken natuurgebied houden de brandweer daarna wel nog bijna twee maanden bezig.
De schade is enorm, blijkt ook wel tijdens een wandeling met Lieke Verhoeven aan het eind van 2020. Ze wijst zwartgeblakerde bomen aan, waarvan het maar de vraag is of ze het gaan redden. Maar de natuur toont zich veerkrachtig. "Je zag heel kort na de brand al dat de natuur bezig was zich te herpakken. En dat er al weer zoveel leven was, vogels die terugkwamen."
Een oorzaak voor de brand bleek ondanks maandenlang onderzoek niet te vinden. Wel liggen er na verschillende onderzoeken aanbevelingen die moeten voorkomen dat nieuwe natuurbranden in de toekomst zo gigantisch kunnen worden. Zo moet de Peel natter worden en is meer specialistische kennis nodig bij de brandweer.
Omroep Brabant maakte een documentaire over de brand in de Deurnese Peel:


Boerderij in Oudeschans door brand verwoest

11-12-2020 - 0 reacties Aan de Poortweg in Oudeschans woedt een uitslaande brand in een boerderij. Het pand is niet meer te redden, zegt een woordvoerder van de brandweer.


Zeer grote brand verwoest landbouwschuur Philippine, blussen duurt nog hele dag

25-11-2020 - 0 reacties PHILIPPINE - Aan de Kleine Stelledijk in Philippine is vannacht een uitslaande brand uitgebroken in een grote landbouwschuur. Door de brandweer is opgeschaald naar zeer grote brand.


Brabant heeft meeste natuurbranden, bijna altijd veroorzaakt door mensen

18-11-2020 - 0 reacties In Brabant hebben dit jaar al 235 natuurbranden gewoed. Dat zijn er 66 meer dan in heel 2019. Hiermee is Brabant ook de provincie met veruit de meeste natuurbranden. Gelderland, met 97 branden, en Limburg, met 92, volgen ons op afstand.


Trekker vat vlam bij maaiwerkzaamheden in Midwolda

17-11-2020 - 0 reacties MIDWOLDA - Bij maaiwerkzaamheden aan de Niesoordlaan in Midwolda is dinsdagmiddag een trekker in de brand gevlogen. De brandweer van Scheemda kon niet voorkomen dat de trekker volledig uitbrandde.


Uitslaande brand in lege kippenstal in Deurne

18-10-2020 - 0 reacties DEURNE - In een lege kippenstal aan de Klein Bruggen in Deurne woedde zondagmiddag een uitslaande brand. De brandweer heeft het sein brandmeester gegeven.


Koe belandt in de Maas bij Sint Agatha: 'Het dier was bekaf'

09-10-2020 - 0 reacties Een koe had een zware vrijdagochtend toen ze per ongeluk in de Maas bij Sint Agatha terecht kwam. Een schipper zag hoe de koe in de problemen zat en belde om hulp. Rijkswaterstaat en de brandweer werkten samen met wat omstanders om de koe uit het water te trekken.
De vader van een van de brandweermannen woonde in de buurt en schoot te hulp met zijn tractor. Ook een voorbijrennende jogger besloot te stoppen om te helpen.
UitgeputVolgens een omstander was de koe uitgeput en had het beest nauwelijks kracht om zijn eigen poten te verzetten. Na een poosje moesten de helpers de koe even op adem laten komen. "We moesten haar daarna een stukje verder trekken, waar de stap van het water naar het droge het allerkleinst was."
Uiteindelijk slaagde de troep erin om de koe veilig aan wal te krijgen. De baas van de koe was tot dan toe niet bereikbaar, maar kwam toen de koe uit het water was toch aan. Volgens een omstander duurde het nog wel even voor de koe weer overeind kwam. "Ze is een half uur blijven liggen. Een van de brandweermannen klopte haar nog even op de rug om haar wat aan te moedigen, maar dat hielp niet. Ze was bekaf."


21 grote vaten met drugsafval gevonden in Beers, sommige vaten hebben gelekt

24-09-2020 - 0 reacties Bij de Kraaijenbergse Plassen in Beers zijn donderdagochtend 21 vaten van duizend liter met drugsafval gevonden. Enkele vaten hebben gelekt, zo bevestigt de politie. De vondst werd gedaan aan De Bungelaar.
Omdat enkele van de vaten lekten, werd de vindplek ruim afgezet. Brandweer en politie kwamen ter plekke.
Specialisten zullen de vaten afvoeren. Vervolgens zal de grond moeten worden schoongemaakt.


Dierenactivisten voeren actie bij provinciehuis in Den Bosch, twee actievoerders van het dak gehaald

18-09-2020 - 0 reacties Dierenactivisten hebben zich vrijdagochtend rond acht uur verzameld bij het provinciehuis in Den Bosch. Het gaat om actievoerders van Animal Rebellion. Twee actievoerders hadden zich op het dak van het provinciehuis boven de hoofdingang vastgeketend. Rond halfnegen werd de eerste met een hoogwerker naar beneden gehaald en in een politiebusje gezet. Snel daarna volgde de tweede.
Er hebben zich zo'n twintig actievoerders bij het provinciehuis verzameld. Daar is veel politie op de been. Ze worden bijgestaan door de brandweer met dus onder meer een hoogwerker.
De actievoerders staan bij de hoofdingang met spandoeken met onder meer de teksten 'De provincie heeft schijt aan Brabant' en 'Fijnstof is niet fijn, is niet tof'.
De politiek in Brabant, en breder in Nederland, stelt volgens de actievoerders de economische belangen van de veehouderij boven die van burgers. Ook is er te weinig aandacht voor het klimaat. "We zijn absoluut niet tegen boeren", geeft een activist aan. "We vinden dat de politiek de boeren betere handvatten moet geven. We willen een systeem waar mensen, dieren en boeren van profiteren."


Zes koeien in mestput gevallen bij boerderij in Albergen

17-09-2020 - 0 reacties ALBERGEN - Op een boerenerf aan de Schopmansweg in Albergen zijn donderdagavon zes koeien in een mestput terecht gekomen. De brandweer is met meerdere eenheden en specialistisch materiaal ter plekke ij het bedrijf om de koeien uit de put te halen. Onbekend is hoe de dieren in de put terecht gekomen zijn.


Storm Francis zorgt voor overlast

26-08-2020 - 0 reacties De brandweer in diverse kustregio’s is sinds dinsdagavond op verschillende plekken druk in de weer vanwege storm Francis, die vooral in het westen en noordwesten huishoudt. Vooral in de regio Haaglanden is de brandweer er druk mee: daar zijn volgens een woordvoerder sinds dinsdag 21.00 uur tot en met woensdagochtend 100 tot 150 meldingen van stormschade behandeld. „We zijn er nog wel even mee bezig.”


Strobalen in brand bij Eeserveen

22-08-2020 - 0 reacties De brandweer heeft vanmorgen een brand in een stapel strobalen geblust. De strobalen lagen in een weiland aan de Achterweg in Eeserveen, in de buurt van een bosrand.


Varkens omgekomen bij schuurbrand in Hedikhuizen

17-08-2020 - 0 reacties HEDIKHUIZEN - Een grote schuurbrand in Hedikhuizen heeft een aantal varkens zondagavond het leven gekost. Volgens een woordvoerster van de brandweer gaat het om ‘enkele dieren’.


Deel fabriek vleesverwerker per direct stilgelegd

14-08-2020 - 0 reacties De nieuw gebouwde fabriek van vleesverwerker Henri van de Bilt in Beuningen is per direct stilgelegd. Dat is gebeurd na onderzoek van de Omgevingsdienst, die daarbij geholpen werd door onder meer de brandweer.


Grote brand op boerderij Oudeschans, rookwolken in de verte te zien

11-08-2020 - 0 reacties Op een boerderij aan de Dijkwal in Oudeschans is dinsdagmiddag brand uitgebroken. Volgens de brandweer gaat het om een zeer grote brand.


Brandweer extra alert op natuurbranden

07-08-2020 - 0 reacties De brandweer en natuurbeheerders zijn de komende dagen extra alert op natuurbranden. Door aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand in een groot deel van het land zeer hoog. Dat geldt met name voor Noord-Holland, een deel van Zuid-Holland, Het Gooi en het hele zuidoosten van het land, van Limburg tot en met Overijssel.