Boek

Al het Boek nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Boek nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Boek nieuws

Deutz-Fahr D 7207 - Werkplaats boek / handleiding gezocht

26-12-2020 - 1 reacties Werkplaats boek deutz 07 4 cilinder gezocht


Werkplaatsboek en handleiding deutz 7207 gezocht

22-12-2020 - 1 reacties Ik ben op zoek naar een werkplaatsboek voor een deutz 7207c en een gebruiks handleiding


Steeds meer initiatieven brengen voedsel van boer rechtstreeks naar consument

19-12-2020 - 0 reacties Boeren blokkeerden deze week een distributiecentrum van Jumbo, uit onvrede over de prijzen die supermarkten betalen voor hun producten. Hun onvrede leidt behalve tot acties ook tot een nieuwe trend; het direct leveren van de boerderij naar de klant.
Op tal van plaatsen in Nederland zijn er initiatieven waar mensen online hun eten kunnen bestellen bij de boer. Die levert dat in pakketten aan huis, verkoopt het in de boerderijwinkel of laat het in de buurt afhalen. Doel is een eerlijke prijs voor de boer en gezond voedsel voor de consument.
Deze boeren werken al via de 'korte keten' en vertellen waar voor hen de winst zit:
In de coronacrisis is het aandeel van deze 'korte keten' in de voedselvoorziening verviervoudigd, volgens een schatting van de Rabobank.
Een van de initiatieven is Boeren voor Burgers: Amsterdammers met een minimuminkomen die in het bezit zijn van een zogeheten stadspas, kunnen voordelig pakketten groente en fruit bestellen. De boer krijgt ongeveer hetzelfde betaald als in de export, de klant betaalt de helft van wat de supermarkt vraagt.
Vanochtend zijn ruim 500 'kerstpakketten' verspreid over de hoofdstad. Initiatiefnemer Eric Traa verwacht een forse toename van het aantal deelnemers: "We hebben heel veel mensen aangeschreven via woningbouwverenigingen en gaan samenwerken met het Leger des Heils voor de distributie."
Geen sterke onderhandelingspositie
Boeren zijn al langer ontevreden over het feit dat de prijs die zij betaald krijgen voor hun producten, vele malen lager ligt dan wat de consument in de supermarkt betaalt. De individuele boer heeft over het algemeen geen sterke onderhandelingspositie ten opzichte van de grote inkoopcentrales van supermarkten.
Nicole Smits is een van de boeren die meedoet aan het project Boeren voor Buren. Samen met haar broer runt ze een familiebedrijf in Zeewolde, dat jaarlijks in hun boomgaard van 17 hectare een miljoen kilo appels en peren produceert.
Smits sympathiseert met haar demonstrerende collega's, maar in plaats actievoeren kiest ze er voor om via de 'korte keten' niet volledig afhankelijk te zijn van de prijs die de supermarkt betaalt voor haar fruit.
Even verderop in Dronten is Martin Topper gespecialiseerd in 'vergeten' groenten; veelkleurige wortelen en bieten die normaal gesproken hun weg vinden naar restaurants in heel Nederland en Europa. Hij levert niet alleen aan Boeren voor Buren in Amsterdam, maar helpt via 'Local to local' ook studenten in Utrecht aan een gezond kerstmaal. Topper wil niet alleen een eerlijke prijs, hij vindt het ook belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt.
Tienduizenden kilometers tot je bord
Boeren voor Buren wordt gesteund door de gemeente Amsterdam en de plaatselijke Rabobank. Directeur van de bank is Barbara Baarsma, ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een groot pleitbezorger van wat in landbouwjargon de korte keten is gaan heten. In haar boek Nederland voedselparadijs beschrijft ze hoe veel voedsel gemiddeld zo'n 30.000 kilometer aflegt en via oneindig veel tussenstops op ons bord terecht komt.
Dat maakt voedsel onnodig kostbaar en milieu- en klimaatvervuilend. De korte keten is hiervoor een goede oplossing, zegt Baarsma: "Het geeft de verduurzaming van de landbouw een zet in de goede richting en het zorgt voor eerlijkere prijzen voor de boer."
In Nederland is het volgens haar bovendien volstrekt onnodig dat we zoveel voedsel van ver halen. Ons land is grotendeels zelfvoorzienend en de tweede voedselexporteur op aarde, na de Verenigde Staten. Alleen voor producten als koffie, thee, rijst en cacao zijn we afhankelijk van import.
Doel: 25 procent uit de regio
In Amsterdam willen ze daarom het percentage voedsel uit de regio van 5 naar 25 procent brengen in de komende jaren. Producten van boeren uit de omgeving moeten hun weg direct vinden naar inwoners van de hoofdstad. Zoals dat vroeger ook gebeurde, toen de boeren zelf hun waar op de markt aan de man brachten.
Het rechtstreek leveren van voedsel aan de consument beleefde een opleving toen in de eerste lockdown de distributie van voedsel op een aantal plaatsen begon te haperen. Voor de boerderijwinkel van Nicole Smits ontstonden toen zelfs wachtrijen. Ook in de week voor Kerst verwacht ze drukte in de boerderijwinkel.


Vreemd dat supermarkten profiteren van het gehamster in coronatijd terwijl boeren produceren rond de kostprijs

15-12-2020 - 15 reacties Ik krijg de laatste weken veel media-aandacht voor mijn boek Uitgemolken. Ik vertel elke keer dat Boer blij is dat hij geen boer meer is. Omdat het niet leuk is om elke dag te werken terwijl je bijna niks verdient en je voortdurend onder vuur ligt.


Aardappelzetmeelconcern Avebe verwerkt woordje koninklijk in statutaire naam

14-12-2020 - 0 reacties VEENDAM - Nadat aardappelzetmeelconcern Avebe vorig jaar al zijn handelsnaam veranderde - in Royal Avebe - heeft het nu ook zijn statutaire naam gewijzigd. De Coöperatie AVEBE U.A. staat sinds vrijdag officieel te boek als Coöperatie Koninklijke Avebe U.A.


Een bruin ei is gezonder dan een wit ei: de waarheid achter vijf voedingsmythes

15-11-2020 - 0 reacties Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? En is een glas rode wijn goed voor het hart? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef samen met huisarts Rutger Verhoeff het boek Kusje erop. Daarin gaan ze op zoek naar de waarheid achter zeventig gezondheidsmythes.


‘Dé kans om het klimaat te redden ligt niet bij windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s maar in besparen’

02-11-2020 - 0 reacties BEST - Met windmolens, zonnepanelen en elektrische auto's gaan we het klimaat niet redden, stelt schrijver en wetenschapper Maarten van Andel uit Best. Zijn nieuwe boek ‘De Groene Kans’ kent desalniettemin ook een positieve boodschap. ,,Er is nog zó veel te winnen.”


'De Oostwolderpolder weet wat een goed feestje is'

15-09-2020 - 0 reacties Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan van de Oostwolderpolder al gevierd, dit jaar wordt er een boek aan gewijd.


Welger AP 12 - Waak kan ik een instructie boekje kijgen van een welger AP12 in het nederlands

06-09-2020 - 1 reacties Beste TFers weet iemand soms of welger ook instructie boekjes heeft die zijn vertaald in het nederlands ik ben bezig met het opknapen van een welger AP12 maar ik zit nu in de knoop als iemand me kan helpen b.v.d

mvg steyrlansboy


"Biomassa moet voldoen aan CO2-regels EU"

03-09-2020 - 0 reacties De Europese vereniging van wetenschappers, EASAC, wil dat er radicaal nieuwe regels komen rond de kosten van CO2 en het gebruik van biomassa. Alleen op die manier kan Europa aan de uitstooteisen voldoen. Veel biomassa die nu als ‘groen’ te boek staat, is afkomstig van boshout dat helemaal niet…


Voedselbos als alternatief: ‘Protesterende boeren bij de AH slaan de plank mis’

31-07-2020 - 1 reacties Er bestáán onderwerpen voor een boek die wellicht meer voor de hand liggen dan een liefdesverklaring aan een bos. Mac van Dinther, in het dagelijks leven journalist, componeerde een ode in vier seizoenen. ‘Boeren die protesteren bij het distributiecentrum van AH slaan de plank mis.’


Same Leone - Heeft iemand een werkplaats boek van de leone70?

14-06-2020 - 4 reacties Ik zoek het werkplaats boek van de same leone 70, niet het onderdelen boek.


Hoe het boerenleven in Nederland veranderde

18-05-2020 - 0 reacties GORREDIJK - De geur van hooi is het nieuwste boek van Tialda Hoogeveen. Aan de hand van het volle leven van Siebe Peenstra (1923-2019) schetst zij de geschiedenis van de Nederlandse landbouw.


Zetor 6321 - Reparatie remmen, onderdelen boek gezocht

15-04-2020 - 0 reacties Hallo allemaal,

Ik moet deze week een zetor 6321 maken. Hier zitten de remmen van vast. Heeft iemand een boek van zo een tractor. Of een tekening van de remmen. Dan weet ik de bestel nummers. Alvast bedankt
Gr René


Wat ligt er in 2050 op ons bord: insecten, erwtenworst of toch kweekvlees?

21-03-2020 - 0 reacties Kweekvlees, maden en maaltijdpillen, dat is het eten van de toekomst. In zijn boek Kweekvlees, fake vlees en pizza’s uit de printer legt wetenschapsjournalist Sebastiaan van de Water ons het menu uit.


Met de Afsluitdijk verdween de Zuiderzee; wat deed dat met de vissers?

14-02-2020 - 0 reacties Historica Eva Vriend portretteert in haar boek Eens ging de zee hier tekeer vier vissersfamilies. Hoe verging het de Zuiderzeevissers na de sluiting van de Afsluitdijk in 1932? Vriend schetst een fascinerend beeld van veerkrachtige mensen die de oude, zoute zee nog altijd in hun hart dragen.


Mooie foto's van de Model 3 gezocht

11-02-2020 - 0 reacties Voor het boek dat ik aan het schrijven ben over de Model 3 ben ik nog op zoek naar mooie foto's. Heb jij wellicht een gave foto van jouw Model 3 gemaakt en vind je het leuk om die terug te zien in het boek?Lees verder


Advocaat vader Gerrit Jan van D. overweegt juridische stappen tegen publicatie boek Spookhoeve Ruinerwold

16-01-2020 - 0 reacties DANIËLLE MOLENAAR - De advocaat van de verdachte vader Gerrit Jan van D. (67) overweegt juridische stappen om publicatie van het boek Spookhoeve Ruinerwold te verbieden. ,,Dat boek is geschreven op volstrekt onvolledige informatie en schadelijk voor mijn cliënt”, zegt raadsman Robert Snorn.


Studie naar kassen in Nederland verschenen

02-12-2019 - 0 reacties Recent is het boek Kassen in Nederland uitgebracht, een uitgebreide studie van plantenkassen in Nederland tussen 1650 en 1950.


Varkenshouders en varkenstransporteur vertellen hun verhaal in BoerBurgerBoek

08-10-2019 - 0 reacties Drie varkenshouders en een varkenshandelaar vertellen hun verhaal in het BoerBurgerBoek. Het boek, samengesteld door mede-initiatiefnemer van de politieke partij in oprichting BoerBurgerBeweging, bevat 21 verhalen van boeren, tuinders en een visser.