Blokkade

Volg al het nieuws over Blokkade, een van de 15970 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Blokkade nieuwsbrief.

Blokkade nieuws

Boeren blokkeren viaduct boven Gelderse snelweg: ‘Klaar om hardere acties te voeren’

03-02-2020 - 0 reacties Een grote groep boeren heeft aan het einde van de middag met tractoren het viaduct over de A50 bij de Gelderse plaats Klarenbeek geblokkeerd. Volgens de initiatiefnemers deden er zo’n honderd actievoerders mee aan de blokkade.


Weinig overlast boerenprotest bij distributiecentra

19-12-2019 - 0 reacties Actievoerende boeren hebben gisteren voor weinig overlast gezorgd bij distributiecentra van supermarkten. De actiegroep Farmers Defence Force leek eerst voor een grote blokkade te gaan zorgen, maar stelde haar acties uit na de uitspraak van de rechter; die oordeelde dat de groep wel mocht actievoeren,…


Nijmegen accepteert blokkade boeren niet

18-12-2019 - 0 reacties NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen heeft actievoerende boeren en bouwers weggestuurd van het Keizer Karelplein in die stad. Bruls maakte duidelijk dat de politie zou optreden als de demonstranten niet onmiddellijk zouden vertrekken.


Weer protestacties door boeren, waarom demonstreren ze dit keer eigenlijk?

18-12-2019 - 0 reacties Snelwegen, grensovergangen, provinciehuizen, distributiecentra van supermarkten, Tata Steel, de Amercentrale, het Mediapark in Hilversum, de Eemshaven in Groningen en het Malieveld in Den Haag. Op zeker veertig plekken in Nederland waren ontregelende blokkades van boeren (en ook van een aantal bouwers).
Volgens de boeren zijn er verschillende redenen voor hun protestacties. In dit artikel lopen we ze langs.
Stikstof-akkoord
Meest actueel is de onvrede en onduidelijkheid over het principe-akkoord dat maandag is gesloten tussen boeren en het kabinet. Deze afspraken gaan over het verminderen van de stikstofuitstoot in de landbouw.
Over het voorlopige akkoord (lees hier de belangrijkste punten) is onderhandeld door het Landbouw Collectief. De dertien boerenorganisaties die daarin zijn verenigd, noemen de maatregelen breed gedragen en praktisch uitvoerbaar, maar volgens het collectief "zullen er altijd boeren zijn die het niet zien zitten".
Een van de boeren die het niet ziet zitten, hield vandaag bij het Malieveld een emotioneel betoog:
Veel maatregelen uit het akkoord moeten nog worden uitgewerkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de zaken die gevolgen hebben voor varkensboeren.
Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief begrijpt de acties van vandaag dan ook wel. "Het zit ondernemers hoog, het voortbestaan van je bedrijf raakt diep, er is een grote kloof in het vertrouwen tussen overheid en sector en ik kan mij voorstellen dat het niet met een paar woorden klaar is."
Minister Schouten van Landbouw zegt dat ze naast de 13 boerenorganisaties waar ze me sprak niet weet met wie ze nog afspraken moet maken:
Dat er überhaupt een akkoord was bereikt, bleek gisteravond. Verschillende boerenorganisaties zeggen daarover tegen de NOS dat zij zich aan de afspraak hebben gehouden om niets openbaar te maken, totdat vandaag de Tweede Kamer zou worden geïnformeerd. Toch lekte het principe-akkoord gisteren uit, aan de vooravond van een landelijke actiedag van boeren.
Er is bij de boeren nog veel onduidelijkheid. Het gaat niet alleen over de uitwerking van de plannen en wie er heeft gelekt, maar ook over het bestaan van de afspraken zelf. Zo zegt Farmers Defence Force, een van de 13 partijen in het Collectief, dat er zelfs nog helemaal geen akkoord is.
Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel boeren de acties van vandaag steunen. Belangenorganisatie LTO telt 35.000 leden en hield onlangs een enquête over de boerenprotesten. 5000 leden reageerden en 71 procent zei voorstander te zijn van publieksvriendelijke acties en niet de harde, ontregelende, acties van vandaag.
Inkomen
De boeren protesteren vandaag ook vanwege de onvrede over de bedragen die ze krijgen van supermarkten. "Gisteren besliste de rechter dat wij de distributiecentra van supermarkten nog niet voor één dag mogen hinderen", aldus de organisatie van het boerenprotest.
Ze wilden naar distributiecentra om naar eigen zeggen een betere prijs voor producten te eisen. Alhoewel na een verbod door de rechter officieel werd afgezien van een blokkade, werden vandaag alsnog verschillende distributiecentra tijdelijk geblokkeerd.
Voor het gebouw van de NOS legden de organisatoren uit waarom de protestacties vandaag plaatsvinden:
Zijn de prijzen die boeren krijgen inderdaad te laag? In een onderzoek in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) uit 2014 staat dat boeren in de voedselketen vaak het minste winst maken. Toch zijn er geen partijen in de keten (bijvoorbeeld verwerkers, groothandel of de supermarkten) die onevenredig veel winst maken, schrijven de onderzoekers.
Verder bleek maandag dat boeren dit jaar gemiddeld een iets hoger inkomen hebben dan vorig jaar. Daarbij zijn dan wel grote verschillen. Varkenshouders verdienden gemiddeld 257.000 euro, terwijl dat vorig jaar maar 9000 euro was. Door de Afrikaanse varkenspest is er een enorme grote vraag naar varkens vanuit China. Het inkomen van melkveehouders daalde juist van 37.000 euro naar 31.000 euro. Akkerbouwers leverden het meeste in: zij gingen van 75.000 euro naar gemiddeld 37.000 euro.
Juist de minst verdienende boeren, zijn de grootste groep in Nederland. Volgens het CBS staan er in Nederland 53.240 boerenbedrijven. Het gaat om zo'n 18.000 melkveebedrijven en 18.000 akkerbouwers, 7000 tuinbouwbedrijven, 4000 varkenshouderijen en 1750 pluimveehouders.
Beeldvorming
De boeren protesteren ook tegen de in hun ogen oneerlijke beeldvorming. "In de media worden wij weggezet als milieuvervuilers, subsidieprofiteurs, overbodig en nutteloos", zei de organisatie van de protestactie.
Boeren vroegen aan de NOS om zendtijd om hun boodschap over te brengen. Hoofdredacteur Marcel Gelauff reageerde daarop in tekst en in onderstaande video:
Ten slotte is er bij de boeren ook boosheid over het uitblijven van de publicatie van de rekenmethode en onderliggende gegevens over de stikstofuitstoot. Gegevens over waar en door wie stikstof wordt uitgestoten, worden verzameld en berekend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De uitkomsten worden gebruikt om maatregelen te nemen om de uitstoot van stikstof terug te dringen.
De verzamelde emissiedata en het rekenmodel mogen door andere onderzoekers worden ingezien zei het RIVM in oktober, maar dat blijkt nog niet mogelijk. De rechter bepaalde maandag dat het RIVM tot 1 januari de tijd heeft om de gegevens en de rekenmethode te publiceren, of om goed te motiveren waarom de organisatie dit niet wil doen.
Het RIVM becijferde dat de landbouwsector in 2017 106 miljoen kilo stikstof uitstootte. Het grootste deel kwam van de veeteelt, de stikstofuitstoot van dieren was goed voor 94 miljoen kilo. De rest door energieverbruik. Geen enkele sector in Nederland stoot meer uit dan de landbouw. Het verkeer en de industrie - de andere twee grote uitstoters - stootten in hetzelfde jaar respectievelijk 44,79 miljoen en 16.9 miljoen kilo stikstof uit.
Waarom was de uitstoot van stikstof ook alweer een probleem? NOSop3 legt het je uit in deze video:


Politie grijpt in; demonstrerende boeren gaan over Noord-Beveland naar Middelburg

18-12-2019 - 0 reacties VLISSINGEN De politie probeert te voorkomen dat demonstrerende boeren met hun tractoren over de A58 naar Middelburg rijden. De politie heeft daarom een blokkade opgeworpen op de Deltaweg, nabij de afslag Kamperland. Ook het verkeer op de Deltaweg dat de andere kant op rijdt, kan niet verder. Boeren en andere weggebruikers staan daar nu vast. Naar verwachting nemen de boeren over tien minuten de route over Noord-Beveland.


Blokkade toeritten A2 bij Born voorbij

18-12-2019 - 0 reacties Een blokkade door zo’n dertig actievoerende boeren met tractoren van de op- en afritten van de A2 bij VDL NedCar in Born is voorbij. De boeren blokkeerden het verkeer er woensdagochtend ruim een uur.


Reizigers na blokkade boeren: 'Moest 40 minuten lopen'

13-12-2019 - 16 reacties Door het boerenprotest stond Eindhoven Airport muurvast. En dus besloten reizigers het laatste stuk te lopen. ''Mijn vader heeft ons eerder afgezet.''


Ierse boeren blokkeren distributiecentra

09-12-2019 - 1 reacties In Nederland praten boeren van een mogelijke blokkade van grote distributiecentra, in Ierland voeren ze het uit. Ierse veehouders zijn witheet over de lage vleesprijzen en komen daardoor in actie.


Boeren tijdens blokkade met Hollandse waar langs de deur

05-12-2019 - 0 reacties DEN HAAG - De boeren willen tijdens hun nieuwe blokkade met Hollandse waar langs de deuren trekken.


Supermarkten: ‘dreiging boeren om voedselvoorziening plat te leggen is ernstig’

05-12-2019 - 0 reacties De supermarkten maken zich grote zorgen over de dreiging van boeren om hun distributie plat te leggen. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) bereidt een grote landelijke blokkade voor die de complete voedselvoorziening in Nederland moet ontregelen.


'Boeren overtraden strafwet met blokkade politiebureau'

05-11-2019 - 0 reacties De boeren die maandagavond met zo'n zestig trekkers het politiebureau in Zuidhorn blokkeerden zijn daarvoor strafbaar.


Terechte blokkade pluimveebedrijven tijdens fipronilaffaire (behalve in twee gevallen)

15-10-2019 - 0 reacties De blokkade van 117 pluimveebedrijven in verband met de fipronilverontreiniging in 2017 was terecht, op twee gevallen na, oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).


Milieuactivisten blokkeren brug in Amsterdam, 140 mensen opgepakt

12-10-2019 - 0 reacties In Amsterdam zijn ongeveer 140 klimaatactivisten aangehouden. De betogers horen bij de actiegroep Extinction Rebellion, die al de hele week actievoert in de hoofdstad. Sinds 09.15 uur blokkeren demonstranten de Blauwbrug in het centrum.
Het blokkeren van de brug is niet toegestaan, laat een woordvoerder van de politie weten. Omdat de betogers geen gehoor geven aan de opdracht weg te gaan, worden ze opgepakt, meldt NH Nieuws. Dat gebeurt zonder geweld.
Extinction Rebellion is opgericht in Groot-Brittannië. De laatste tijd laat de wereldwijde beweging geregeld van zich horen. Deze week werden op diverse plaatsen in de wereld betogers opgepakt.
Vriendelijk vragen
Ook in Amsterdam zijn al dagen activisten op de been. Maandag werden zeker tachtig mensen aangehouden bij een blokkade. Met de blokkades willen de activisten klimaatmaatregelen afdwingen. "Onze overheid is al dertig jaar op de hoogte van dit probleem en doet niets. Op een gegeven moment is de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen voorbij", zei een woordvoerder begin deze week.
Meerdere schippers melden aan de Amsterdamse stadszender AT5 dat de onderdoorgang van de Blauwbrug tussen de Prinsengracht en de Leidsegracht ook geblokkeerd is. Er zouden activisten in hangmatten liggen die aan de brug hangen.


Blokkade acties Franse boeren tegen 'agribashing'

08-10-2019 - 0 reacties PARIJS - De Franse boeren blokkeren dinsdag van 11:00 uur tot 14:00 uur diverse wegen in Frankrijk. Gevreesd wordt dat er een verkeerschaos zal ontstaan.Net als afgelopen dinsdag in Nederland eisen de boeren erkenning en...Lees meer


Franse boeren protesteren tegen miskenning

07-10-2019 - 0 reacties Boeren hebben aan de Franse snelweg A77 (Parijs-Nevers) ten noorden van de Bourgondische stad Nevers een op- en afrit geblokkeerd om te protesten tegen het ‘boerenbashen’ wat ze ook ‘agribashing’ noemen. Grote problemen deden zich bij de korte blokkade niet voor, maar dit is volgens de actievoerders slechts een voorproefje geweest. Dinsdag gaan in heel het land boeren met hun tractors en andere voertuigen de straat op. Gevreesd wordt dat ze op veel plaatsen een verkeerschaos veroorzaken, vooral in het zuiden waar de vakbonden sterk staan.


50 klimaatactivisten aangehouden bij bezetting Stadhouderskade

07-10-2019 - 0 reacties Zeker 900 klimaatactivisten van de groep Extinction Rebellion blokkeren maandagochtend de Stadhouderskade. De politie is bezig om de blokkade te stoppen. Volg het hier via ons liveblog.


Boeren kijken tevreden terug op blokkade A28

01-10-2019 - 0 reacties Het boerenprotest op de A28 vanochtend was een succes. Dat zeggen Jan-Adriaan ten Heuvel en Wiebe Kloosterman, twee van de actievoerders. Zo'n honderd tot tweehonderd boeren reden met hun trekkers van Pesse richting Zwolle en hielden urenlang het verkeer op. "Ik denk dat onze boodschap duidelijk is overgekomen."


Drentse boeren dreigen met blokkade A28

30-09-2019 - 0 reacties HOOGEVEEN - Drentse boeren zijn van plan dinsdagochtend de A28 bij Hoogeveen in de richting van Zwolle te blokkeren, meldt RTV Drenthe. De omroep baseert zich op app-berichten die rondgaan onder boeren. Volgens het plan ga...Lees meer


Vaarzen vanwege blauwtongdreiging snel grens over

09-04-2019 - 0 reacties Een mogelijke blauwtonguitbraak in ons land heeft vooral gevolgen voor de export. Om een eventuele blokkade voor te zijn, brengt een aantal exporteurs hun vaarzen versneld de grens over.


Vaarzen vanwege blauwtongdreiging de grens over

09-04-2019 - 0 reacties Een mogelijke blauwtonguitbraak in ons land heeft vooral gevolgen voor de export. Om een eventuele blokkade voor te zijn, brengt een aantal exporteurs hun vaarzen versneld de grens over.