Biogas

Al het Biogas nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Biogas nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Biogas nieuws

Biogassector loopt voor op doelstelling groene stroom

14-09-2017 - 0 reacties

In 2016 overtrof de biogassector de doelstelling voor groene stroom uit biogas die de Vlaamse regering pas tegen 2020 vooropstelde (760 GWh). Dat wijst op een erg efficiënt werkjaar want het aantal grootschalige vergisters bleef gelijk terwijl het aantal kleinschalige installaties zelfs daalde van 76 naar 61. Biogas-E, het platform voor anaerobe vergisting, spreekt in zijn voortgangsrapport van een matuur geworden sector. Wel blijven de efficiënt werkende vergisters overheidssteun in de vorm van groenestroomcertificaten nodig hebben. Voor veel uitbaters is het dus bang afwachten of er in 2017-2018 een verlengstuk komt aan de gedurende tien jaar gegarandeerde steun.


Zon, wind en biogas winnen terrein

04-09-2017 - 0 reacties

Heineken Nederland wil zijn brouwerijen en logistiek klimaatneutraal maken. De brouwerij in Den Bosch, waar onder andere het nieuwe bier Heineken 0.0% wordt gebrouwen, verwacht in 2020 op de helft te zijn met deze ambitie. Hoe? Met wind en biogas en een beetje zon. Dit artikel komt uit de printuitgave van VMT 10.


Melkveehouders in Noord Deurningen zetten eigen biogasnetwerk op

28-07-2017 - 0 reacties

Samen Sterk:

Zeven melkveehouders in Noord Deurningen zijn vandaag begonnen met de aanleg van een eigen biogasnetwerk. Het is een unieke operatie, want eerste in zijn soort: een ruim tien kilometer lang netwerk dat biogas van de boerderij transporteert naar industriële energieafnemers.


Gemeente Coevorden rekent ook op tweede grootschalige biogasinstallatie

27-06-2017 - 0 reacties

In de Drentse gemeente Coevorden worden dicht bij elkaar 2 grote nieuwe biogasinstallaties gerealiseerd. Onlangs werd bekend dat Bio Energy Coevorden (BEC) een biovergister gaat bouwen op het Europark. De installatie is eind volgend jaar operationeel en gaat per jaar 26 miljoen kubieke meter groen gas produceren. De investering bedraagt 45 miljoen euro. Soortgelijke plannen zijn er al sinds 2012 van het Duitse bedrijf Regenerative Energie Münster (REM). Het bedrijf wil op jaarbasis 40 miljoen kuub biogas produceren en dat opwerken tot 23 miljoen kuub groen gas.


Strafzaak exploitant biovergister Coevorden: 40.000 euro boete geëist

30-05-2017 - 0 reacties

De exploitant van de biovergister in Coevorden moet een boete van 40.000 euro betalen. Dat heeft de officier van justitie dinsdag geëist.

Volgens de officier heeft de exploitant mest van andere bedrijven aangevoerd en verwerkt in de vergister om energie op te wekken. Dat is in strijd met de wet. Alleen mest van de bijbehorende boerderij mag worden gebruikt.


Omwonenden protesteren tegen komst co-vergister Burgum

19-05-2017 - 0 reacties

Omwonenden van de elektriciteitscentrale van Engie bij Burgum protesteerden donderdagavond voor het gemeentehuis van Tytsjerksteradiel tegen de plannen voor de bouw van een co-vergister.


Gezocht (melk)veehouder voor pilot biogas installatie

16-02-2017 - 25 reacties

16-2-2017 geschikte locatie gezocht voor het plaatsen van een geheel vrijblijvend en onafhankelijk pilot project, waardoor het CO2 beleid achterhaald wordt. Volledig beproeft en uit duurzame componenten opgebouwd, vermindering van CO2 en Methaan uitstoot wordt de positieve sleutel naar een nieuw succesvol boeren bestaansrecht! Het betreft het kosteloos plaatsen van een gas generatorset voor opwekking elektriciteit, "plug and play", geheel compleet in 20 ft container welk gebruik gaat maken van de uitstoot van Methaan uit koeienmest. Een Nederlandse corporatie is hiermee sinds circa 6 maanden met een soortgelijk systeem in positieve test fase. Wij verwachten met ons innovatieve nieuwe "plug and play" systeem een betere kwaliteit kwaliteit met hoger rendement en lagere kosten te kunnen leveren. Hiervoor zoeken wij een geschikte locatie in Nederland of Benelux.

Een grote internationale fabrikant heeft de intentie om het project zowel technisch als financieel 100% te ondersteunen, zie: powerlinkworld.com/. Betreffende leverancier is een Internationale organisatie die Wereldwijd al vele generatorsets heeft geleverd, met tientallen jaren ervaring. Indien u geïnteresseerd bent kunt u contact opnemen met de Nederlandse agent: Peter van den Heerik / 06-51509193

PS Mocht U geïnteresseerd zijn of meer info wensen, betreffende dit bericht, of een geschikte (melk)veehouder weten, dan horen wij dit ook graag van u.


Mais inkuilen bij Kloosterman Biogas

10-11-2016 - 0 reacties

Ook vandaag kijken we mee met een reportage van de afgelopen maisoogst. Dit keer zien we echter geen hakselaar in actie, maar nemen we een kijkje bij het inkuilen van mais bij Kloosterman Biogas in Nieuweroord. Mais inkuilen voor het vergister Een paar weken lang was het volop drukte bij Kloosterman Biogas in Nieuweroord. Er werden honderden bunders mais gehakselt en


Het bericht landbouwpowers.nl/mais-inkuilen-kloosterman-biogas…">Mais inkuilen bij Kloosterman Biogas verscheen eerst op landbouwpowers.nl/">Landbouwpowers.nl.


Monomestvergisting Jumpstart met Groen Gas rekent zich toch rond

14-10-2016 - 26 reacties

Nu er wat meer cijfers voor de monomestvergsiters naar buiten komen kan een wat betrouwbaarder beeld gevormd worden over opbrengsten.
Daar waar ik in het voorafgaande de verwarming van de vergister had ingevuld met het opstoken van aardgas wat dan van de Groen gas opbrengst afgehaald zou worden moet dat bijgesteld worden.
Men gaat een warmtepomp inzetten met een COP van 4 (d.w.z. 1 kWh elektrische erin om uit de bronzijde 4kWh thermisch naar de vergister te pompen).
Dat scheelt een slok op de borrel, daar waar ik berekende dat zo’n 27000Euro aan stookkosten (niet inbare subsidie in feiten) is dat nu nog maar ¼ met ongeveer 7.000Euro.
Daarnaast kent het opwaarderingsysteem van biogas naar Groen gas volgens publicatie een eigen verbruik van 3%. Dus die kosten zijn alleszins te overzien.
Als er nu een goedkope manier aangebracht wordt om een open vloer te veranderen in een dichte dan zie ik op die basis best wel een mogelijkheid dat monomestvergisting naar Groen Gas een lonende zaak .


Boerderij levert biogas aan gasnet door uitvinding

15-01-2016 - 0 reacties

Boerderij De Marke in Hengelo is de eerste die op boerderijschaal groen gas uit mestvergisting levert aan het gasnet. Woensdag 13 januari werd de Bio-Up in werking gezet. Ontwikkelaar is CCS Energie-advies. Directeur R. Cornelissen: “Dankzij Bio-Up is er nauwelijks methaanemissie.” Vaak wordt mest vergist tot biogas. Veehouders produceren meer gas dan ze zelf nodig hebben en waar ze moeilijk een bestemming voor vonden. Bio-Up lost dit op: het gas wordt opgewaardeerd tot groen gas. Dit wordt aan het net geleverd.


CCS presenteert de Bio-Up op De Marke

14-01-2016 - 0 reacties

Op proefboerderij De Marke in Hengelo (GD) is woensdag de Bio-Up, een kleinschalige monovergister, gepresenteerd. De installatie haalt per uur 20 kuub Groen Gas – biogas van aardgaskwaliteit - uit rundveedrijfmest afkomstig van het melkveebedrijf.


Melkveehouder produceert biogas met mono-vergister

21-12-2015 - 10 reacties

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Onlangs gaf de kersverse staatssecretaris Martijn van Dam aan dat hij de mono-vergister wil stimuleren; om zo het ‘gasgat’ dat ontstaan is door het dichtdraaien van de Groningse gaskranen op te vullen. De eerste melkveehouder met zijn mono-vergister voor de productie van biogas opende einde november de gaskraan. Op de boerderij van melkveehouder Jaap Jan Ras bij Den Bommel op Goeree-Overflakkee staat de hypermoderne biogas-installatie Microferm van Host BV; vol met geavanceerde apparatuur, die het geproduceerde biogas op aardgasniveau brengt.


Minister Kamp van Economische Zaken wil meer opbrengst uit mest

22-11-2015 - 16 reacties

De staatssecretaris wil alleen maar minder maar Minister Kamp wil alleen maar meer mest gebruiken om de Economie los te trekken :)

Minister Kamp van Economische Zaken gaat boeren stimuleren om hun mest met behulp van zogeheten mono-vergisters om te zetten in aardgas. De eerste boerderij waar dat gebeurt, levert inmiddels gas aan 120 huishoudens. Energiebedrijf Essent, dat het gas opkoopt, denkt dat uiteindelijk 10 procent van de gasbehoefte in Nederland door boeren aangeleverd kan worden.

Video: nos.nl/artikel/2070546-koken-op-koeienpoep.html/

Mono-vergisters gebruiken alleen pure mest en geen bijproducten als mais. De oude bio-vergisters waarbij dit nog wel gebeurt zijn veel minder efficiënt en omstreden vanwege het gebruik van kostbaar voedsel voor het verbrandingsproces.

Op de boerderij van boer Jaap Jan Ras bij Den Bommel op Goeree-Overflakkee staat een splinternieuwe biogas-installatie, vol met geavanceerde apparatuur. Even verderop staat een nieuwe stal voor 300 melkkoeien. De koeienpoep van deze dieren wordt automatisch een groot aantal keren per dag de mestopslag ingeschoven.

Door de mest snel af te voeren kan het methaangas -dat anders als schadelijke CO2-emissie het milieu in gaat- omgezet worden in aardgas. Het gas uit de mono-vergister gaat direct het aardgasnetwerk op. Twee huizen verderop wordt er vervolgens gekookt op gas uit koeienpoep.

De totale hoeveelheid aardgas die boer Ras op jaarbasis aan het aardgasnetwerk levert, wordt opgekocht door Essent die het vervolgens aan de consument verkoopt als groene energie. Essent won het volgens de boer van andere energiebedrijven omdat het bedrijf de volledige administratieve afhandeling van de energieproductie uit handen van de boer neemt. Boer Jaap Jan Ras heeft er dus zelf geen omkijken meer naar.

Als alle boeren in Nederland op deze manier aardgas zouden produceren kan volgens Essent tien procent van de gasmarkt bediend worden door boeren. Biogas zou op deze manier het tekort dat ontstaat door het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, gedeeltelijk kunnen compenseren.

Er zit eigenlijk maar een groot nadeel aan de mono-vergister van boer Ras. De totale investering op en rond de boerderij bedroeg maar liefst 800.000 euro. De installatie zelf kost 650.000 euro. Dat zijn bedragen die veel melkveehouders -met een lage melkprijs en hoge productiekosten- niet op kunnen brengen. Vandaar dat minister Kamp van Economische Zaken werkt aan een innovatieregeling voor mono-vergisters op boerderijen, om de investering aantrekkelijker te maken. De productie van biogas wordt al flink gesubsidieerd. De subsidiepot van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) gaat volgend jaar van 3,5 miljard euro naar 8 miljard euro.

Boer Jaap Jan Ras wordt niet rijk van het gas. Hij ziet zichzelf als rentmeester van het milieu en wil een duurzaam bedrijf dat toekomstbestendig is. Zuivelbedrijf FrieslandCampina werkt aan plannen om zijn leden te belonen voor investeringen in mono-vergisters. Ruim 13.500 melkveehouders leveren aan FrieslandCampina en zijn mede-eigenaar van het bedrijf. De mono-vergister past in het beleid van het zuivelbedrijf om te komen tot duurzamer productie en mee te helpen aan CO2-reductie van methaangas uit mest.

Overigens zijn niet alle milieuproblemen opgelost met de mono-vergister. De mest die na de gasproductie over blijft bevat nog altijd schadelijke stoffen als fosfaat. Melkveehouder Ras moet zich dus na de gasproductie net als andere melkveehouders nog steeds aan alle fosfaat en mestverwerkingregels houden.

Bron: NOS


Koeientuin is paradijs voor de koe

08-09-2015 - 3 reacties

's Werelds eerste koeienparadijs geopend in Groenlo

GROENLO - Het is 'het paradijs voor de koe', aldus de initiatiefnemers: de koeientuin. Een plek waar de koeien tussen planten lopen en hun vlaaien af en aan worden opgeruimd.

Het bedrijf van Chris Bomers in Groenlo heeft de eer; daar staan de koeien voor het eerst in de tuin. De dieren staan op een soort doek, waar urine doorheen kan. De mest blijft op de vloer liggen.

De verwachting is dat er zo minder ammoniak vrijkomt en zijn de uitwerpselen beter te gebruiken voor biogas. Maar dat moet nog onderzocht worden.

Vorig jaar januari was de koeientuin nog in volle aanbouw. Toen stonden de koeien nog in de stal:

Mestrobot ruimt vlaaien op

De koeien zijn vrij om in en uit te lopen. Er is plek voor 70 van de 190 koeien van Bomers. Tussen de bomen en op een vloer die aanvoelt als grasweide lopen de dieren rond. De koeientuin biedt twee keer zoveel ruimte per koe. Een mestrobot gaat door de tuin heen, om alle uitwerpselen op te ruimen.

De ambitie is om recreanten en dagjesmensen ook tot de tuin toe te laten. Zo is er woensdag al een eerste open dag. De Stichting Courage, de innovatieorganisatie van de Nederlandse melkveehouderij, wil zo het imago van de melkveehouderij in stand houden.

zal mij benieuwen wat dit oplevert zowel voor het Milieu als in de portemonnee

Video: omroepgelderland.nl/nieuws/2098448/…


Beste idee van Alphen voorziet heel Zwammerdam van biogas

22-06-2015 - 0 reacties

De gemeentelijke projectgroep De Inspiratie van Alphen (DIVA) organiseerde samen met vijf studenten van INHolland de wedstrijd Het Beste Idee van Alphen. De groe


Biogas Nistelrode trekt kort geding in

27-09-2014 - 0 reacties

Biogas Nistelrode vecht een preventieve dwangsom toch niet aan. Voor vrijdag stond een kort geding gepland bij de rechter. Biogas Nistelrode heeft het verzoek echter weer ingetrokken.


Biogas Nistelrode stapt naar rechter in verband met dwangsom voor gebruiken bassin

24-09-2014 - 0 reacties

Het bedrijf Biogas Nistelrode stapt naar de rechter omdat ze het niet eens is met de opgelegde dwangsom voor het opnieuw gebruiken van een bassin.


Onderzoek naar ernstige vervuiling Biogas Nistelrode

18-09-2014 - 0 reacties

NISTELRODE De provincie vermoedt dat het terrein van Biogas Nistelrode aan de Loosbroekseweg ernstig is verontreinigd. Onderzoek wordt ingesteld. Het terrein is afgezet met hekken.


Lekkend bassin Biogas Nistelrode leeggepompt

13-09-2014 - 0 reacties

Op last van de Omgevingsdienst Brabant Noord is vrijdagmiddag in Nistelrode gestart met het leegpompen van een lekkend bassin met vloeibaar afval van een mestvergistingsinstallatie.


Biogas en geld van waterschap gaan in rook op

22-08-2014 - 0 reacties

ENSCHEDE/HENGELO – Technische problemen met twee dure nieuwe installaties, die biogas uit slib van de rioolzuivering omzetten in groene stroom, zorgen ervoor dat het waterschap Vechtstromen per dag ongeveer 7.500 kubieke meter biogas in brand steekt.