Asbest

Recente nieuwsberichten m.b.t. Asbest

Asbestschade gaat boer meer kosten

23-05-2017 -

Veel verzekeraars stellen het risicoprofiel voor bedrijven met asbest bij. Ze sorteren hiermee voor op het verbod op asbestdaken in 2024. Dit betekent een groter financieel risico voor de boer.

Banken spelen in mindere mate in op het verbod, maar halen ook de teugels aan. Bedrijven met asbest hebben niet per se meer financiering nodig, maar ze moeten bij sloop en nieuwbouw wel een degelijk plan kunnen overleggen, klinkt het bij Rabobank en ING.


Nog 100 miljoen vierkante meter asbestdak te saneren

09-05-2017 -

Sinds 2012 is ongeveer 20 miljoen vierkante meter asbestdak gesaneerd. Staatssecretaris Dijksma verwacht dat asbestverwijderingsbedrijven voldoende capaciteit hebben om de komende jaren de asbestdaken te saneren. De bedrijven hebben aangegeven dat ze op tijd klaar kunnen zijn met de sanering, als de te saneren oppervlakte goed over de tijd wordt verdeeld.


Burgemeester Texel niet blij met aantreffen asbest:

08-05-2017 -

TEXEL Voor de tweede keer in een jaar tijd is er asbest gevonden op de plek waar een 'Meierblis', een traditioneel Texels vreugdevuur, heeft gebrand. Vermoedelijk heeft iemand asbesthoudend materiaal op het vuur gegooid. Burgemeester Uitdehaag is op z'n zachtst gezegd niet blij met de ontdekking: "Ik vind dit uitermate teleurstellend."Elk jaar, op 30 april, ontsteken meerdere Texelse dorpen een zogenaamde Meierblis van afval- en snoeihout. Vorig jaar werd er na het uitbranden van de Meierblis in Den Burg asbest aangetroffen, en ook dit jaar was het raak. In De Cocksdorp is hechtgebonden asbest gevonden, zo blijkt uit onderzoek van een asbestinspectiebureau.
"De schrik zat er na de ontdekking van vorig jaar goed in", aldus de burgemeester. "Dat dit nu wederom gebeurt, is ongekend. Welke les begrijpt degene die dit dumpt niet? Het gaat hier om de gezondheid van mensen en de traditie van ons cultureel erfgoed."
Verder onderzoekDe gemeente gaat opdracht geven voor vervolgonderzoek naar de hoeveelheid en mogelijke verspreiding van het asbest in De Cocksdorp. Het terrein waar de Meierblis heeft gebrand, is momenteel niet toegankelijk voor onbevoegden.


3.400 boerenbedrijven verwijderen asbest voor zonnepanelen

07-03-2017 -

Ruim 3.400 agrarische bedrijven en particulieren in het buitengebied saneerden in de periode van 2013 tot en met 2016 met steun van de provincies bijna vier miljoen vierkante meter asbestdak.


Stoppen...

15-12-2016 -

Beste lezers,

Ik ben de zoon van een kleine Brabantse varkensboer (800stuks) ben 26 jaar en heb rond mn 15e al besloten geen boer te willen worden.
Mn vader wou doorgaan tot zn 65e en dan stoppen ware het niet dat hij plotseling ziek is geworden en niet meer kan werken.
Ik heb de boel een tijd aan het draaien gehouden naast mn baan, ik zag alleen zeer slechte inkomsten komen zo slecht zelfs dat ik besloten heb om maar geen varkens meer op te leggen.
Nu zit ik een beetje vast...hebben jullie een idee wat ik kan doen om het bedrijf te staken zonder dat het al te veel geld kost? Gewoon een staking dan moet ik afrekenen met de belastingdienst en dat kunnen we niet betalen zonder vrijwel alles te moeten verkopen.
Nu hoor ik soms verhalen over mensen die iets anders zijn gaan doen zodat ze niet hoeven af te rekenen met de belasting.
Het bedrijf is sterk verouderd (geen luchtwassers, nog asbest daken)
Ik hoop dat jullie me tips kunnen geven!

Alvast bedankt,

Groeten


In 2016 geen geld meer voor subsidie asbest

28-10-2016 -

Ondanks een verhoging van het budget voor asbestsanering naar 15 miljoen euro is de pot nu echt leeg. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat met het geld 3,3 miljoen vierkante meter van de daken in Nederland verdwenen is.


Lage Haghorst afgesloten om vrijgekomen asbest bij brand

26-10-2016 -

* UPDATE 20.58 UUR * HAGHORST - Bij de brand in een opslagloods van Reyrink in Haghorst is asbest vrijgekomen. Er zijn ook asbestdeeltjes terechtgekomen op het tegenoverliggende weiland en op de openbare weg. In verband hiermee is de Lage Haghorst afgesloten tussen sportpark De Haan en de Witvenstraat.


Nog veel asbest op varkens- en pluimveehouderijbedrijf

22-09-2016 -

Op twee derde deel van de stallen van varkens- en pluimveehouderijbedrijven in Nederland liggen nog asbesthoudende golfplaten. Vorig jaar was dit 71,5 procent. Dat blijkt uit de HokdierScanner 2016 van marktonderzoeksbureau AgriDirect.Verbod


Asbestsanering loopt achter

09-09-2016 -

Het verplicht saneren van asbest loopt achter. LTO organisaties pleiten voor een deltaplan asbestsanering.


Renovatie kan voordeliger zijn dan nieuwbouw

02-08-2016 -

Van veel ligboxstallen moet de komende jaren het asbest dak worden verwijderd. Het is verstandig om dit te combineren met renovatie of andere wijzigingen. Dit raadt bouw-en adviesbureau Rombou aan.


We moeten normaal doen over asbest

02-06-2016 -

Hoe zullen de paniekzaaiers hierop reageren?. Ook een LTO woordvoerder beweerde in een paniek bericht enkele weken terug over meer dan 1000 asbest doden per jaar:

NIJMEGEN - Asbest is een normaal probleem dat een normale oplossing verdient. Te vaak ontstaan paniekreacties als het materiaal wordt aangetroffen of vrijkomt bij branden, met overtrokken reacties als gevolg. Dat schrijft professor Ira Helsloot van de Radboud Universiteit in het donderdag gepubliceerde pamflet Laten we eindelijk normaal doen over asbest.

,,Mannen in witte pakken rukken uit, gevolgd door cameraploegen. Ze filmen hoe straten worden afgezet met rood-witte linten. Samen versterken ze het beeld dat er iets heel ergs aan de hand is. Maar is dat echt zo?'', vraagt de hoogleraar Besturen van Veiligheid van de Radboud Universiteit zich af.

Hij deed in opdracht van woningcorporatie Talis onderzoek naar wat een redelijke, proportionele aanpak zou zijn. Te vaak volgen na de vondst meteen grootschalige, kostbare saneringsprogramma’s, met ingrijpende financiële gevolgen voor de betrokken organisaties, zoals woningcorporaties.

Kans miniem

Het risico van zogenoemd hechtgebonden asbest in woningen en daken is echter heel klein, stelt Helsloot. Vezels kunnen in principe niet loskomen en het asbest is vaak verwerkt op plaatsen die niet direct in open verbinding staan met de lucht. ,,Daarmee is de kans miniem dat je in het dagelijks leven ziek wordt en overlijdt als gevolg van asbestblootstelling'', aldus de hoogleraar. Het risico dat je om het leven komt door een verkeersongeval of een brand, is vele malen groter.

De kosten van asbestverwijdering uit woningen zijn hoog en worden steeds hoger door strenge regelgeving. Het geld dat daaraan wordt besteed, kan niet worden geïnvesteerd in andere belangrijke woningverbeteringen, zoals energiebesparing. Conclusie volgens Helsloot: ,,de verhouding tussen kosten en baten van grootschalige asbestsanering is scheef. Elk gewonnen extra gezond levensjaar kost honderdduizenden euro’s.''

Bron: noordhollandsdagblad.nl/algemeen/binnenland/…


Normale oplossing voor normaal asbestprobleem

02-06-2016 -

Asbest is een normaal probleem dat een normale oplossing verdient. Te vaak ontstaan paniekreacties als het materiaal wordt aangetroffen of vrijkomt bij branden, met overtrokken reacties als gevolg. Dat schrijft professor Ira Helsloot van de Radboud Universiteit in het donderdag gepubliceerde pamflet Laten we eindelijk normaal doen over asbest.


'We moeten normaal doen over asbest'

02-06-2016 -

Asbest is een normaal probleem dat een normale oplossing verdient. Te vaak ontstaan paniekreacties als het materiaal wordt aangetroffen of vrijkomt bij branden, met overtrokken reacties als gevolg.


Asbestsanering: 'Weggegooid geld voor schijnveiligheid.'

02-06-2016 -

De Nijmeegse hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot vindt dat de vondst van asbest vaak leidt tot emotionele reacties. Hij is één van de ondertekenaars van het pamflet 'Laten we eindelijk normaal doen over asbest.'


Grote brand bij varkensbedrijf in Oirschot

06-04-2016 -

Grote brand bij varkensbedrijf in Oirschot: 'Geluid van krijsende varkens is erbarmelijk'
OIRSCHOT - Er is een zeer grote brand bij een varkensbedrijf in Oirschot op de Notel.
Het gaat om een uitslaande brand in een stal. De brand dreigt over te slaan naar een tweede stal. De dikke zwarte rookwolken zijn tot ver in de omgeving te zien. Ook zijn er explosies te horen.
De omgeving is afgezet. Volgens een buurtbewoner heeft de politie gezegd dat er 'grote hoeveelheden asbest is vrijgekomen. Het oude gedeelte van de stal had daken met asbest.'


Stop met asbest verwijderen, kosten zijn taak van de overheid.

22-02-2016 -

In de jaren 60 wist het rijk al dat asbest zeer schadelijk voor de mens kan zijn, dus had Nederland toen al moeten verbieden.


Vanavond 10 uur nieuwsuur over asbest

20-02-2016 -

nos.nl/nieuwsuur/artikel/…


Subsidieregeling asbest eraf, zonnepanelen erop bijna overal verlengd

31-10-2015 -

De stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ is in de meeste provincies met één jaar verlengd.


'WHO wil bewerkt vlees op lijst kankerverwekkende stoffen'

25-10-2015 -

De Wereldgezondheidsorganisatie wil dat bewerkt vlees op de lijst komt met kanker veroorzakende producten en stoffen. Asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum staan ook op die lijst.


Door noodweer getroffen boeren Lithoijen willen asbest vervangen door zonnepanelen

12-09-2015 -

Boeren rond Lithoijen van wie de daken eind augustus zijn kapot gehageld, hopen gebruik te kunnen maken van een provinciale subsidieregeling om asbestplaten te vervangen door zonnepanelen.