Armoede

Al het Armoede nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Armoede nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Armoede nieuws

Colombiaanse cokeboeren in tranen, justitie wil 'speciaal ingevlogen profs' de cel in

10-12-2020 - 0 reacties Drie Colombiaanse mannen runden vakkundig een professioneel drugslab in een koeienstal in Lepelstraat. Ze moeten ieder drie jaar cel in, als het aan justitie ligt. Ook de boer komt er niet zomaar vanaf: hij hoorde anderhalf jaar cel eisen en een fikse boete.

"Natuurlijk wisten de verdachten dat ze in een lab moesten gaan werken", zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank van Breda. "Dit zijn geen amateurs. Het uitwasproces is een ingewikkeld proces. Je moet er kennis van hebben, zodat de boel niet ontploft. Ze worden ingevlogen, hebben hoogwaardige kennis en ze worden door anderen bevoorraad."

Het drugslab werd op 4 maart dit jaar ontdekt na een tip. Bij de inval hing er een benzinelucht binnen, die typisch is voor cocaïnefabrieken. Agenten vonden in de loods drie Colombianen die zich verstopten.
'Kamperen bij de boer'Er stond een vouwwagen waarin ze sliepen. Verder was er een soort muur gebouwd van hooibalen Volgens de politie om het lab onzichtbaar te maken. Dat lab zat in een grote partytent. Daar stonden ook vaten met chemische stoffen zoals zwavelzuur en benzine. Er lagen overal stapels karton: platgemaakte fruitdozen. In dat karton zat cocaïne opgelost. De Colombianen moesten dat karton natmaken, uitpersen en dan moest dat vocht gefilterd worden. Eindproduct: 44 kilo coke met een straatwaarde van 2,2 miljoen euro. Maar het OM denkt dat er voor veel meer coke is uitgeperst.

De officier van justitie noemde de drie Colombianen 'een schakel in een grote geheel'. De mannen willen niet veel zeggen over wat ze daar deden. Ze kwamen voor schoonmaakwerk en veehouderij. Over cocaïne wilden ze niet praten.
Gevlucht voor guerilla'sVerdachte Luis A.M. (26) is landarbeider en werkte als koffieplanter maar vluchtte voor guerilla's. "Als je in die situatie zit moet je wat doen en toch een manier vinden om vooruit te komen".

Wilmar M. (48) legde een familiefoto op tafel en barstte in tranen uit. "Mijn zoon vraagt heel vaak aan mijn vrouw waar ik ben."

Aguileo P.M. (51) bood zijn excuses aan en was ook in tranen. Hij vroeg begrip vanwege de armoede in zijn land. "Je probeert voor je familie vooruit te komen."
Het OM is ervan overtuigd dat ze niet de grote bazen zijn achter dit lab. "Maar het is hier niet een beetje mengen en roeren. Dit is een gevaarlijk chemisch proces, en je hebt specifieke kennis en vaardigheden nodig.
Weliswaar is leven in Colombia niet eenvoudig en maar dat kan en mag geen excuus zijn."
'Nette man'De Lepelstraatse koeienboer hoorde anderhalf jaar cel tegen zich eisen. En een boete van 26.000 euro. De boer zegt dat hij van niks wist en zijn stal verhuurd had aan een 'nette man' uit België. Maar daar had het OM geen boodschap aan. Ze zien wel degelijk schuld bij hem, ook al maakte hij geen drugs.
"Het is onwaarschijnlijk dat hij niks gezien heeft. Hij heeft zijn loods ter beschikking gesteld, aan een onbekend iemand. Maar een boer laat nooit iets zomaar gebeuren op zijn terrein. Hij wist wat er in zijn loods gebeurde. Zelfs zijn vader zei dat er iets niet klopte", zei de officier van justitie.
Vanmiddag volgden de pleidooien. Advocaten hadden onder meer kritiek op het technisch onderzoek. Ze vinden dat er te weinig karton onderzocht en dat het gissen is naar de omzet in het lab.
Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog niet bekend.
LEES OOK: Zo namen Colombiaanse cocaïneboeren een koeienstal in Lepelstraat over


Oxfam: afname CO2-uitstoot komt door armere Europeanen, rijksten verbruiken juist meer

08-12-2020 - 0 reacties De afname van de CO2-uitstoot in de Europese Unie is sinds 1990 te danken geweest aan het zuiniger leven van Europeanen met een lager of middeninkomen, meldt Oxfam Novib in een nieuw rapport. De rijkste tien procent van de inwoners is in dezelfde periode juist meer CO2 gaan uitstoten.
Oxfam waarschuwt dat die rijkste groep EU-burgers in 2030 hun verbruik met 90 procent moet hebben teruggebracht om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot anderhalve graad. Dat wordt in het algemeen aangehouden als een nog houdbare stijging van de temperatuur op aarde.
Huis verwarmen tegenover auto- en vliegreizen
Oxfam komt tot de conclusies door te kijken naar openbare data over CO2-uitstoot in de EU-landen tussen 1990 en 2015 en de inkomensverdeling in die landen. In die periode daalde de CO2-uitstoot in de EU met 12 procent, maar dat blijkt vooral te danken aan de armste helft van de EU-burgers, met een jaarinkomen tot 20.000 euro. Zij verminderden hun uitstoot aan CO2 met 24 procent.
De Europeanen met een inkomen tot 41.000 euro per jaar veroorzaakten in dezelfde periode 13 procent minder uitstoot. Europeanen met een jaarinkomen van meer dan 41.000 euro (pakweg tien procent van de bevolking) gingen drie procent meer CO2 uitstoten, vooral door toegenomen lucht- en wegverkeer, zo meldt de non-gouvernementele organisatie die strijdt tegen armoede en ongelijkheid.
'Eerlijke verdeling van de lasten'
De rijkste tien procent van de EU-burgers stoot nu evenveel CO2 uit als de armste helft, zo blijkt uit het rapport. Er is ook een groot verschil tussen EU-landen onderling, zegt Oxfam. De rijkste tien procent van de Spanjaarden, Duitsers, Italianen en Fransen, samen zo'n 26 miljoen mensen, stoten evenveel CO2 uit als de totale bevolking van 16 andere EU-lidstaten, samen zo'n 85 miljoen mensen.
"De vermindering van CO2-uitstoot is tot nu toe opgebracht door armere Europeanen", zegt Oxfam-onderzoeker Tim Gore, "terwijl de rijkeren niet hun bijdrage leverden. Nu moet iedereen gaan bijdragen aan een sterkere vermindering in de komende jaren. De protesten van de Gele Hesjes in Frankrijk laten zien hoe snel klimaatmaatregelen tot problemen kunnen leiden, als ze niet gebaseerd zijn op een eerlijke verdeling van de lasten."


En dan nu nog een politieke partij voor de cavia's

08-05-2020 - 0 reacties Uit theatraal oogpunt is het schitterend, en politiek is natuurlijk óók theater, maar het uiteenspatten van Denk en 50Plus is niet alleen maar lollig. Een parlement met zestien fracties is geen bewijs van rijkdom, maar van armoede, zowel inhoudelijk (wat onderscheidt wie van wie) als praktisch (de geldingsdrang via spoeddebatten, vragen en moties zal nog moeilijker te beteugelen zijn).


"Een aantal vertical farms zal verdwijnen maar sector zal groeien"

18-12-2019 - 0 reacties Als je de kranten leest, zou je denken dat vertical farming ofwel de perfecte oplossing is voor de armoede in de wereld of een compleet mislukt teeltsysteem is.
Zoals met zoveel dingen is de waarheid niet zo extreem. Dit wordt bevestigd door Michele Butturini, onderzoeker aan Wageningen University &…


Alleen in rijke landen zijn hartkwalen niet langer doodsoorzaak nummer 1

05-09-2019 - 0 reacties Inwoners van arme landen en ongezonde jongeren zijn de zorgenkindjes van congresserende cardiologen in Parijs. Armoede en een slechte leefstijl jagen de sterftecijfers door hartfalen aan. Wat te doen? Laagdrempelige zorg en de hulp van familie en vrienden, zodat de patiënt beter luistert.


Slecht eten en armoede gaan hand in hand, zelfs als mensen een beetje rijker worden

27-07-2019 - 0 reacties In arme landen is gezonde voeding in verhouding nog duurder dan in rijke landen. Die hoge prijzen dragen bij aan ondervoeding, kinderen met groeiproblemen én volwassenen met overgewicht. Ook als arme bevolkingen wat rijker worden, verandert daar weinig tot niets aan.


Leefstijl in de eerste 1000 dagen: postcode net zo belangrijk als genetische code

09-04-2019 - 0 reacties De eerste 1000 dagen in de ontwikkeling van een kind – van conceptie tot de 3e verjaardag – zijn veel belangrijker dan ooit gedacht. Eigenlijk begint het zelfs al met de programmering van de ei- en zaadcellen nog voor de conceptie. Van voeding en roken tot stress en armoede, van fijnstof tot het vocht dat bij IVF wordt gebruikt. Dit en talloze andere factoren bepalen mede de gezondheid op volwassen leeftijd en zelfs generaties erna.


Wetenschap in plaats van emotie

29-12-2018 - 9 reacties

Originele beschrijving

In een manifest – ondertekend door 24 professoren, ingenieurs en andere experts – wordt gesteld dat de voorgestelde klimaatwet regelrecht naar een ramp leidt. ’De doelstellingen zijn onhaalbaar’, valt te lezen. ’Handhaving ervan veroorzaakt een catastrofe van armoede, kou en honger. Economisch maakt het Nederland tot een derdewereldland’.


Nijpels: Nederlandse ambitie overtreft doelstelling klimaatrapport

08-10-2018 - 0 reacties De publicatie van het klimaatrapport van het IPCC heeft geen gevolgen voor het Nederlandse klimaatakkoord, zegt Ed Nijpels, die het overleg over het klimaatakkoord leidt. "We doen meer dan het IPCC wereldwijd nodig acht." Hij wijst er wel op dat de wereld nog voor "een hele zware opgave" staat.
Het in het klimaatakkoord afgesproken doel is 49 procent reductie in 2030, het IPCC zegt dat de CO2-uitstoot met 45 procent moet verminderen om opwarming tegen te gaan. Nijpels: "Maar wereldwijd moeten er nog veel dingen gebeuren."

Klimaatwetenschappers waarschuwen in het nieuwste VN-rapport dat er dringende en niet eerder vertoonde maatregelen nodig zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad.

Belangrijke bijdrage aan debat
Minister Wiebes van Economische Zaken vindt het goed dat het klimaatrapport van het IPCC is gepubliceerd. "Het levert een belangrijke bijdrage aan het debat over de klimaatdoelen."
Dat debat zal verder gevoerd worden op de klimaatconferentie van 3 tot 14 december in de Poolse stad Katowice, zegt Wiebes, die vandaag geen verdere toelichting wil geven.

Het verkeerde pad
Greenpeace wil dat het kabinet de doelstelling verhoogt naar 60 procent CO2-reductie en roept het bedrijfsleven op "dit rapport goed tot zich te nemen en eindelijk concreet te worden aan de klimaattafels". "We kunnen het ons niet permitteren om het verkeerde pad in te slaan. Het is namelijk een kwestie van leven of dood voor miljoenen kwetsbare mensen over de hele wereld", zegt Greenpeace Nederland-directeur Joris Thijssen.
De milieuorganisatie vindt het "hoopvol dat het rapport laat zien dat er meerdere scenario's mogelijk zijn waarbij de opwarming van de aarde daadwerkelijk tot 1,5°C beperkt wordt". Thijssen: "Toch zweven we tussen hoop en vrees. De noodklok wordt geluid en regeringsleiders wereldwijd moeten nu opstaan. Om het belang van een gezonde planeet te kunnen overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen, zoals met elkaar is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs."

Extreem gevaarlijk
De club van de 47 minst ontwikkelde landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering wil dat overheden meer actie ondernemen en ambitieuzere plannen voor de toekomst presenteren. "Ze moeten ontwikkelingslanden helpen te ontwikkelen en hun inwoners uit de armoede te trekken zonder een traditionele, niet-duurzame ontwikkelingsweg te bewandelen", vindt LDC-voorzitter Gebru Jember Endalew.

Het verlies en de schade als gevolg van klimaatverandering, zoals voedselonzekerheid, watertekorten en vernietiging van infrastructuur, zijn bij opwarming met 1,5 graad een stuk kleiner dan met 2 graden. "Iedere fractie van een graad dat de wereldwijde temperatuur stijgt, is extreem gevaarlijk."


‘Agroecologie is de beste manier om Afrika arm te houden en de migrantenstroom te versterken’

14-06-2018 - 0 reacties Dat zegt agronoom Henk Breman. Armoede in Afrika is de belangrijkste reden waarom Europa zijn veiligheidsbudget verhoogt. Kan het ook anders? Jazeker, door Afrika een beetje kunstmest en marktbescherming te gunnen.


"Globale aanpak nodig voor eerlijke cacaoprijs"

25-04-2018 - 0 reacties Fairtrade Belgium, dat u kent van het zwart-blauw-groene logo, sloot 2017 af met een positief resultaat: een groei in bijna alle productcategorieën en een hogere marktpenetratie. Aan de andere kant van de keten gaat het er echter veel minder rooskleurig aan toe. Veel producenten leven in extreme armoede, wat resulteert in slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, ontbossing en heel wat andere problemen. De uitdaging is gigantisch. “Onze studies tonen aan dat een holistische aanpak nodig is als we producenten willen helpen om hun inkomen te verbeteren”, klinkt het.


"Internationale markt pleegt landroof in Roemenië"

09-03-2018 - 0 reacties Het Roemeense platteland gaat bijna 30 jaar na de grondhervormingen na de revolutie van 1989 nog steeds gebukt onder armoede, wat de kleine familiale bedrijven in de armen van internationale investeringsstructuren jaagt. Een derde van de bewerkte Roemeense landbouwgrond is al in handen van buitenlandse investeerders, terwijl driekwart van de actieve bevolking er afhankelijk is van landbouw, zo blijkt uit een rapport van het Europees Parlement waarover MO* bericht.


Duurzame ontwikkelingsdoelen: de stand voor Nederland

07-03-2018 - 0 reacties In 2015 werden de leden van de Verenigde Naties (VN) het eens over een agenda voor duurzame ontwikkeling. Alle 193 leden van de VN tekenden voor een ambitieus pakket doelstellingen: de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Daarmee verklaren de VN-leden, waaronder Nederland, zich onder meer in te spannen om een einde te maken aan armoede en honger, de aarde te beschermen, de mensenrechten te bewaken en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen. In totaal telt het pakket 17 doelstellingen die gerealiseerd dienen te zijn in 2030.
Om de voortgang van deze ambitieuze doelstelling vast te stellen is in VN-verband een lijst van SDG-indicatoren opgesteld. In 2016 heeft het CBS een eerste rapport gepubliceerd met de stand van zaken in Nederland aan de hand van deze indicatoren. Daarvoor werden reeds bij het CBS beschikbare statistieken gebruikt. Het rapport werd nationaal en internationaal zeer goed ontvangen, wat mede de aanleiding was om deze tweede editie uit te brengen. Deze tweede editie is gemaakt in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een uitgebreide en voor deze tweede editie speciaal georganiseerde consultatie van meer dan dertig ministeries, planbureaus, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties heeft geleid tot meer data voor een groot aantal aanvullende indicatoren ten opzichte van het eerste rapport. De toegevoegde data voor de SDG’s komen daarmee in deze tweede editie dan ook van een belangrijk deel van instellingen buiten het CBS.

Het globale beeld dat uit de SDG-metingen naar voren komt, is dat Nederland op een aantal terreinen op een hoge plaats in de Europese rangorde staat: ons bruto binnenlands product per persoon is een van de hoogste in de Europese Unie (EU) en relatief veel Nederlanders hebben vertrouwen in instituties. Een nieuw beschikbare indicator laat zien dat het openbaar vervoer goed toegankelijk is in Nederland: 98,5 procent van de bevolking woont minder dan twee km van de dichtstbijzijnde ov-halte. Op andere terreinen staat Nederland op een lage plaats in de Europese rangorde. Ons aandeel hernieuwbare energie behoort tot één van de kleinste in Europa, en ook het aantal vrouwen in managementfuncties is naar verhouding één van de kleinste. Dit en nog veel meer kunt u lezen in deze tweede editie.


Broederlijk Delen stelt recht op voedsel centraal

14-02-2018 - 0 reacties Met de slogan ‘Help honger de wereld uit’ stelt Broederlijk delen in zijn vastencampagne het recht op voedsel, een mensenrecht, centraal. “Hoewel voedsel dus een mensenrecht is, is honger voor 815 miljoen mensen een dagelijkse realiteit: zij eten één maaltijd per dag, en bovendien vaak hetzelfde”, klinkt het. De focus van de campagne ligt dit jaar op de boeren in Oeganda, maar gaat ook ruimer. Boerderlijk Delen ziet familiale landbouw als antwoord op armoede en honger.


Sustainable Development Goals van de VN onhaalbaar zonder duurzaam landgebruik

08-12-2017 - 0 reacties In 2015 hebben de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDGs) aangenomen. Deze Duurzame Ontwikkelingsdoelen moeten de meest urgente problemen op het gebied van armoede, honger, onderwijs, economie, milieu en klimaat aanpakken. De hoge ambities zijn geformuleerd in 17 SDGs. Eén daarvan luidt: Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.


Nederquinoa wordt misschien wel net een aardappel

11-09-2017 - 0 reacties De populariteit van quinoa haalde het afgelopen decennium duizenden Boliviaanse families uit de armoede omdat de vraag naar het graanachtige zaad de pan uit is gerezen. Maar ze kunnen de vraag niet bijhouden. Inmiddels telen we in Nederland quinoa die niet vanuit de bergen in de Zuid-Amerikaanse Andes naar klanten in Europa hoeft te reizen en die met veel meer precisie en dus minder milieu-impact wordt geteeld. Zeg maar 'duurzame' quinoa; bij een aantal Nederlandse supers al in de schappen te vinden. Drukken we daarmee de Boliviaanse boeren weer van de markt?


So Natural organiseert Open Dag ten behoeve van Double Harvest

22-08-2017 - 0 reacties Orchideeënkwekerij SO natural in Moerkapelle organiseert op zaterdag 7 oktober aanstaande haar jaarlijkse open dag. De volledige opbrengst van deze open dag gaat naar het goede doel Double Harvest in Haïti. Double Harvest zet zich al sinds 1966 tegen armoede op het eiland. Dit doen zij door werkgelegenheid te creëren in de agrosector en onderwijs te bieden aan kinderen die in armoede leven.


Kokosnoodsignaal: Inzicht in wat de teler verdient

21-07-2017 - 0 reacties De blockchain wordt door de meeste mensen gezien als een leuk speeltje voor techneuten en bitcoin-handelaren. Fairfood zet zich in voor de rechten van telers en stelt dat blockchain een oplossing voor armoede en onrechtvaardigheid kan zijn. De NGO importeerde 1.000 kokosnoten uit Indonesië met een, dankzij.....


Onderzoek naar erfelijke armoede in Veenkoloniën

12-07-2017 - 0 reacties De Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoek doen naar armoede die al generaties aanwezig is in de Drents-Groningse Veenkoloniën. Die armoede treft zo'n 12.000 gezinnen.
Waardoor die armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven is niet bekend en dat wordt onderzocht. Ook wordt gekeken hoe armoedehulp vanuit gemeenten beter kan worden geregeld.
De universiteit doet het onderzoek in opdracht van de provincies Drenthe en Groningen. Zij willen gemeenten ondersteunen om de armoede aan te pakken. "De armoedeproblematiek in de Veenkoloniën moet doorbroken worden", reageert de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar.
Het onderzoek loopt van 2017 tot 2020 en kost 60.000 euro.


Rol klimaat bij hongersnood wordt overdreven

03-05-2017 - 0 reacties Nog meer dan klimaatverandering is westerse bemoeienis de oorzaak van armoede en bodemuitputting in Afrika, schrijft landbouwexpert Niek Koning.