Alkmaar

Al het Alkmaar nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Alkmaar nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Alkmaar nieuws

Omzet van FrieslandCampina in kaas, boter en melkpoeder nam in 2019 met 7% toe

13-02-2020 - 0 reacties Via de business group Dairy Essentials produceert en verkoopt zuivelcoöperatie FrieslandCampina kaas, boter en melkpoeder. In 2019 nam de omzet van de groep met 7% toe tot circa 3,27 miljard euro. De hoeveelheid melk die de groep verwerkte was minder dan in 2018, maar dat was ook begroot. Dit zei directeur Hans Meeuwis van de business group tijdens een themabijeenkomst over kaas van FrieslandCampina in Alkmaar.


Geulen graven in aardappelen na flinke plensbuien

10-10-2019 - 0 reacties In Noord-Holland hebben flinke plensbuien gisteren voor wateroverlast gezorgd. Vooral in de omgeving van Alkmaar kwam het volgens Weeronline met bakken uit de lucht. Akkerbouwers moesten hierop het land in om geulen te graven.


Rechtszaak tegen zonnepark bij Den Helder

05-07-2019 - 0 reacties De rechtbank in Alkmaar doet begin volgende maand uitspraak in een zaak tegen de vergunningverlening voor een zonnepark bij Kooypunt in Den Helder.


Paardenraces in Alkmaar per direct stilgelegd: "Komt door teruglopende middenstand"

23-04-2019 - 0 reacties De paardenraces op Drafcentrum Alkmaar zijn met onmiddellijke ingang stilgelegd. Het drafcentrum verkeert in acute financiële problemen. Het wegvallen van een Hilversumse hoofdsponsor zorgt voor een tekort van ruim een miljoen euro. Ook een evenement dat gepland stond op 6 mei, gaat niet door.


Freedom Flame tulpen als symbool voor Leven in Vrijheid

15-04-2019 - 0 reacties Afgelopen vrijdag werd de kaasmarkt in Alkmaar omringd met 20.000 Freedom Flame tulpen en werd de tulpenkaasmarkt officieel geopend door Stichting Freedom Flame NL. De opening werd verricht door Nanda de Vries en Wil Zwart met de traditionele kaasbel in het bijzijn van studenten Bloem en Design en directeur Wim van Reenen van het Clusius College.


Kaasmeisje Alkmaar krijgt een vriendje: de kaasjongen

20-03-2019 - 0 reacties Lachen naar toeristen en met hen op de foto gaan, te midden van stapels kazen. Tot nu toe was dit in Alkmaar voorbehouden aan de zogenoemde kaasmeisjes.
Maar met ingang van volgende week hoopt het promotiebureau voor de stad dat er ook kaasjongens over de markt lopen, schrijft NH Nieuws. De kandidaten worden nu geworven:
Voor de kaasjongens gelden dezelfde eisen als voor de meiden: houden van Alkmaar, een beetje hun talen spreken (Nederlands, Duits en Mandarijn) en bereid zijn met enthousiasme te vertellen over kaas.
En ze moeten niet verlegen zijn, want veel toeristen willen - zo wordt verwacht - met de kaasmeisjes en -jongens op de foto. Medewerker promotiebureau Sandra van der Bijl: "Het standaardbeeld is toch wel de bezoeker met twee meisjes aan weerszijden. Daar zullen de jongens straks ook een rol bij spelen."
De nieuwe gastheren van de kaasmarkt krijgen, net als hun vrouwelijke collega's, streekdracht aan. In hun geval: een blauwe kiel met rode sjaal. En ze lopen op klompen. "We raden dubbele sokken aan, dan is het beter vol te houden. Want ze lopen er uren."
Er zijn al wel mannen op de wekelijkse kaasmarkt, maar die sjouwen een berrie met 150 kilo kaas of leggen de kazen neer op het Waagplein (de zetters).
De andere kaasstad, Gouda, zocht vorig jaar ook al naar kaasjongens.


Kaasboer Daan bij de beste vijf van Nederland: "Het is de kroon op ons werk"

13-03-2019 - 0 reacties Alkmaar is wereldberoemd om zijn kaas. Het is dan ook niet vreemd dat een Alkmaarse kaasboer is genomineerd als een van de beste van Nederland. Daan Blankendaal, die al zeventien jaar met zijn vrouw Jolanda een winkel runt, is de gelukkige. "Dit is voor ons de kroon op het werk. Echt een beloning."


Feldmeister te mooi om naar het strand te gaan

20-01-2019 - 0 reacties Lennard Nieuwland uit het Noord-Hollandse Heiloo had niets met trekkers. Tot hij er een nodig had om een zeilboot op het strand te trekken. Nu is hij samen met zijn dorpsgenoot Stefan Hoogland een verwoed verzamelaar van trekkers van het zeldzame Duitse merk Feldmeister. Mensen die oldtimers bezitten, hebben meestal van vroeger uit iets met trekkers. Bijvoorbeeld omdat ze er zelf mee hebben gewerkt of omdat hun vader of hun opa of de buurman er een had op zijn bedrijf. Lennard Nieuwland (38) uit Heiloo bij Alkmaar is de uitzondering die de regel bevestigt. Hij heeft van huis uit niets…


Groen geteelde paprika's in Heerhugowaard: eerste glastuinbouwer op warmtenet

11-01-2019 - 0 reacties Als eerste glastuinbouwer is het bedrijf van paprikakweker Marcel Numan vanmiddag aangesloten op het warmtenet van afvalverwerker HVC in Alkmaar. Zijn rode paprika's worden daar nu groen geteeld.


Gebrek aan huisvesting remt groei tuinbouw Noordkop

15-09-2018 - 1 reacties Gebrek aan huisvesting voor arbeidsmigranten remt de ontwikkeling van de agrarische sector in Noord-Hollandse gemeenten boven Alkmaar. Dat werd maandagavond opnieuw duidelijk tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Breezand, georganiseerd door KAVB en CNB.