Agrarische

Volg al het nieuws over Agrarische, een van de 15934 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Agrarische nieuwsbrief.

Agrarische nieuws

Landbouw Collectief maant Tweede Kamer tot actie

17-02-2020 - 16 reacties Het Landbouw Collectief roept alle partijen in de Tweede Kamer op om in actie te komen in het stikstofbeleid. Het verbond van agrarische belangenbehartigers wil dat het parlement de stikstofplannen van het collectief omarmt. "Voorkom onnodig smijten met gemeenschapsgeld."


In 2019 in agrarische enclave Veluwe meer geld uitgekeerd voor edelhertenschade

11-02-2020 - 0 reacties De nieuwe manier van taxeren van schade door edelherten bij boerenbedrijven in de agrarische enclave op de Veluwe resulteert in hogere vergoedingen. Edelherten vreten graspercelen kaal of brengen schade toe aan mais-velden. Bedroeg de schade in de oude situatie 20.000 euro verdeeld over 7 grondeigenaren, nu gaat het om 48.000 euro bij 8 agrarische bedrijven.


Grondprijs eind 2019 verder omhoog, beduidend minder grond verhandeld

06-02-2020 - 0 reacties De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het vierde kwartaal van 2019 met 4% gestegen: van € 62.200 per ha in het derde kwartaal naar € 64.700 per ha in het vierde kwartaal. Over heel 2019 is de grondprijs uitgekomen op € 61.900, 1,6% hoger dan in 2018 (€ 60.900 per ha).
In het vierde…


Boeren en vrijwilligers zetten zich succesvol in voor de patrijs

05-02-2020 - 0 reacties De afgelopen 4 jaar hebben Gelderse boeren en particulieren akkerranden met granen en kruiden aangelegd om patrijzen te helpen. Vrijwilligers hebben patrijzen geteld om te kijken of die maatregelen effect hebben. Uit onderzoek van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de agrarische collectieven VALA en Rivierenland blijkt dat in bijna alle gebieden de patrijzen zijn toegenomen.


Jetten wil meer actie van kabinet in stikstofdossier

29-01-2020 - 18 reacties D66-fractievoorzitter Jetten roept het kabinet op om snel met extra maatregelen te komen om de stikstofuitstoot terug te dringen. "Ik word een beetje ongeduldig", zei hij in het televisieprogramma Op1.

Naast het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen heeft het kabinet nog meer maatregelen aangekondigd, maar hoe die eruit gaan zien is nog niet duidelijk. "Het gaat mij niet snel genoeg", zei Jetten.

Hij wil vooral dat er duidelijkheid komt over regelingen voor boeren die willen stoppen met hun bedrijf. De agrarische sector is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de uitstoot van stikstof. Regeringspartij D66 bepleit een halvering van de veestapel.

Honderden miljoenen euro's
Er bestaat al een regeling voor varkensboeren die willen stoppen. Onlangs bleek dat die uitkoopregeling is overtekend; er willen veel meer boeren stoppen dan verwacht. Jetten wil dat iedere boer die zijn bedrijf wil beëindigen financiële hulp kan krijgen van de overheid. Hij denkt dat daar enkele honderden miljoenen euro's voor nodig zijn.

Ook boeren die op een andere, milieuvriendelijkere manier door willen gaan moeten gesteund worden, vindt D66. Ook daar moet snel meer duidelijkheid over komen.

Morgen praten minister Schouten van Landbouw en premier Rutte met boeren en milieuorganisaties over de stikstofproblemen. Dat gesprek vindt plaats in Radio Kootwijk op de Veluwe.


Agrarisch erfgoed in nieuw jasje met wedstrijd 'Anders boeren'

23-01-2020 - 0 reacties Het Oversticht zoekt Overijsselaars die een goed plan hebben om het provinciale agrarische erfgoed in te zetten als motor voor nieuwe voedselketens. Ze kunnen met hun plan in de wedstrijd Erfgoed Sterren 'Anders Boeren', die deze week gestart is, ook 10.000 euro winnen om het plan uit te voeren.


'Jonge boeren willen werken met natuur'

19-01-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Nederlandse boeren zouden veel meer ingeschakeld moeten worden voor het beheer van natuurgebieden. Dat stellen de Agrarische Jongeren Friesland.


Minister Schouten op landbouwbeurs: trots, maar toch niet tevreden

18-01-2020 - 0 reacties BERLIJN - De Nederlandse delegatie op de Grune Woche in Berlijn, de grootste landbouwbeurs van Europa, glom weer eens van trots. Wederom had de agrarische sector een exportrecord geboekt. Maar maakt kringlooplandbouw en de stikstofproblematiek een einde aan deze zegereeks? En is dat erg?


Records voor landbouwexport: meer dan 100 miljard euro aan producten naar het buitenland

17-01-2020 - 0 reacties BERLIJN - De exportwaarde van de Nederlandse agrarische sector is vorig jaar voor het eerst de grens van 100 miljard euro gepasseerd. Er ging voor 104,4 miljard euro aan onder meer vlees, zuivel, bloemen en machines de grens over.


ING: lage productiegroei agrarische sector

16-01-2020 - 0 reacties De productiegroei van de agrarische sector noteert dit jaar volgens grootbank ING slechts 0,5 procent. De groei wordt vooral in de intensieve veehouderij geremd door productieplafonds en het stikstofbeleid.


Agrarische revolutie begon te Oisterwijk, bij de keuterboeren van Kerkhoven

10-01-2020 - 0 reacties OISTERWIJK - Kerkhoven was ooit een voorbeelddorp voor agrarisch Nederland. De Oisterwijkse buurtschap verzet zich nu tegen nog meer industrie tussen de molen en de oude boerderijen.


Meat the Victims: 'Absoluut niets te maken met dreigbrief aan boeren'

03-01-2020 - 2 reacties Dierenrechtenorganisatie Meat the Victims zegt niets te maken te hebben met de dreigbrief aan de agrarische sector. "Wij tolereren geen gewelddadig gedrag of gewelddadige uitingen en staan absoluut niet achter een brief als deze", schrijft de groep op Facebook.


Startende agrarische ondernemers krijgen kans op financieel steuntje in de rug

03-01-2020 - 0 reacties Sinds 1 januari is het voor startende Nederlandse agrarische ondernemers mogelijk een lening aan te vragen voor het verduurzamen van hun bedrijf.
Na overname is het voor starters in de land- en tuinbouwsector vaak niet direct mogelijk verduurzamingsinvesteringen te doen. Met de borgstelling van het ministerie…


Nieuwe producten met het accent op digitalisering in de agrarische sector Deutz-Fahr

03-01-2020 - 0 reacties Deutz-Fahr heeft de afgelopen drie jaar hard gewerkt aan een grondige renovatie van zijn hele tractorassortiment van 50 tot 340 pk en heeft twee nieuwe maaidorsers toegevoegd om het bestaande assortiment aan de onderkant (C5000) en bovenkant (C9300) aan te vullen. Daarnaast heeft het bedrijf een ultramoderne tractorfabriek neergezet in Lauingen (2017) en de fabrieken in Treviglio (hoofdkantoor van de groep) en Bandirma (Turkije) gemoderniseerd. In totaal heeft SDF ruim 130 miljoen euro geïnvesteerd in zijn Deutz-Fahr-merk. Dit omvat met name Connected Farming Systems met de digitale…


Maatschap Bos vaart wel met spruiten en koeien

27-12-2019 - 0 reacties Je onderscheiden van de massa is belangrijk om als agrarische ondernemers vooruit te kunnen. Dat vinden de broers Marien en Driek Bos in Ouwerkerk op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. Ze hebben dan ook geen doorsnee akkerbouwbedrijf. Behalve de standaard akkerbouwgewassen telen de broers ook spruiten en houden ze vleesvee.


Caroline van der Plas (52) verloor haar man en is nu frontvrouw van de boeren

27-12-2019 - 0 reacties Ze is een boegbeeld van de agrarische sector, Caroline van der Plas (52) uit Deventer. Al jaren moedigt ze boeren aan om uit hun schulp te kruipen. Dit jaar zette ze een volgende stap met de oprichting van een nieuwe politieke partij: BoerBurgerBeweging. Toen ze hiermee naar buiten trad, had haar man Jan nog maar net zijn doodsvonnis gehoord. ,,Dit jaar was zó bizar. Mijn huidige gemoedstoestand? Druk en eenzaam.”


Boeren dagen minister voor de rechter

20-12-2019 - 0 reacties LTO Noord spant samen met nog twaalf andere agrarische organisaties een rechtszaak aan tegen minister Schouten van Landbouw. De organisaties vechten de zogenoemde stoppersregeling voor varkensboeren aan.


LTO Noord verantwoordelijk voor verspreiding 2,36 miljoen uit Deltafonds in Gelderland

20-12-2019 - 0 reacties De provincie Gelderland krijgt dat geld van het Rijk met de bedoeling dat het ten goede komt aan agrarische ondernemingen in de droogste gebieden in Gelderland. Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten voorgesteld om de circa 2,36 miljoen euro beschikbaar te stellen aan LTO-Noord, dat de beschikbaarstelling van het geld aan de agrarische ondernemingen op zich zal nemen. Provinciale Staten moeten nog over het voorstel besluiten


Willem Middelkoop: 'Groot grondstoftekort is nabij'

18-12-2019 - 0 reacties Tijdens een bevlogen, krachtige en soms ontluisterende presentatie loodste multitalent Willem Middelkoop de bezoekers van het Nationaal Economisch Landbouwcongres door de schimmige wereld achter de internationale grondstoffenhandel en welke krachten hier invloed op uitoefenen. Richting de winstgevendheid agrarische sector is Middelkoop zeer positief.


Landbouw Collectief en kabinet blijven in gesprek, nog geen definitieve afspraken

18-12-2019 - 3 reacties Het Landbouw Collectief, een koepelorganisatie waarin dertien agrarische organisaties zijn vertegenwoordigd, en het kabinet blijven met elkaar in gesprek over welke stikstofmaatregelen er voor de langere termijn moeten worden genomen. Er is nog geen definitief besluit genomen.