Agrarische

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Agrarische. Agrarische is een van de 15734 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Agrarische nieuws

Kwart miljoen voor tijdelijke subsidieregeling weidevogelbeheer Friesland

04-12-2019 - 0 reacties Van 13 december tot en met 14 februari 2020 kunnen agrarische collectieven in de provincie Friesland subsidie aanvragen om hun land geschikter te maken voor weidevogels. Een voorbeeld hiervan is het aanleggen van een plas dras. Er is in totaal 250.000 euro voor subsidies beschikbaar.


Hogere duurzame investeringen in de glastuinbouw

02-12-2019 - 0 reacties De totale investeringen in agrarische productiemiddelen zijn in 2017 ten opzichte van 2016 met bijna 1% gestegen tot 2,8 miljard euro, terwijl de totale duurzame investeringen waarvoor subsidie of fiscale aftrek is aangevraagd met 26% zijn gedaald tot 690 miljoen euro.
Hiermee komt het aandeel duurzame…


Het stemmen voor de Top 2000 is begonnen: slaagt de actie Ode aan de Boer?

01-12-2019 - 11 reacties De Top 2000 Stemweek is begonnen. Tot en met zaterdagmiddag kunnen liefhebbers van het jaarlijkse radio-evenement hun lijstje met favoriete nummers indienen. Waar het voor veel mensen traditie is om de lijst in te vullen (en te delen op sociale media), is het ook elk jaar een sport om een relatief onbekend nummer hoog de lijst in te krijgen.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries roept dit jaar op om op het nummer Vlinder van Rowwen Hèze te stemmen, als eerbetoon aan de vermoorde Limburgse jongen Nicky Verstappen. Artiesten die dit jaar overleden zijn, kunnen ook op extra aandacht rekenen. Grote kans dus dat nummers van The Prodigy (zanger Keith Flint overleed in maart) hoger eindigen dan vorig jaar.

Boeren
Maar de actie die dit jaar waarschijnlijk de hoogste ogen gooit, is die van de agrarische sector. Boerenorganisatie Team Agro NL wil het nummer De boer dat is de keerl van Normaal uit 1982 op een mooie plek in de 'lijst der lijsten' krijgen.

Met de hashtag #odeaandeboer vraagt Team Agro NL op sociale media om positieve aandacht voor de sector, die zich niet altijd gesteund voelt door de politiek en de samenleving. Op het stemadvies van de boerenorganisatie staan ook andere 'agrarische nummers': Lekker op de trekker van Mannenkoor Karrespoor en 'Op t Platteland van Daniël Lohues.

Vroeger werden nummers die na ludieke acties te hoog in de lijst eindigden geschrapt, maar daar is de organisatie van de Top 2000 mee gestopt.
"Wij vinden het heel leuk om te zien dat luisteraars moeite doen om hun helden in de Top 2000 te krijgen", zegt Marcel Frost, woordvoerder van de NPO, tegen RTV Oost. "Daar hebben we zeker geen moeite mee. Het is en blijft ten slotte de lijst van de luisteraar."


Boeren: houd op met demonstreren en start met innoveren

28-11-2019 - 64 reacties De agrarische sector reageerde als door een wesp gestoken op het voornemen van coalitiepartij D66 om de veestapel met de helft in te krimpen, waarmee het stikstofprobleem zou zijn opgelost. Met als gevolg protesten en blokkades in Den Haag en provinciale hoofdsteden. De boeren voelen zich het slachtoffer. De metingen van het RIVM zouden bovendien niet kloppen, zeggen zij. Kortom, de veeteeltsector staat op haar achterste benen. De sector voert naar mijn overtuiging de verkeerde discussie met de overheid.


Friesland koploper in boerennatuur

27-11-2019 - 22 reacties LEEUWARDEN - Met 18.707 hectare is Friesland koploper in het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Daar staat een vergoedingsbedrag van 13,5 miljoen euro voor de agrarische collectieven tegenover.


Kramp ontwikkelt mobiele app gebaseerd op de AI van Google Cloud

26-11-2019 - 6 reacties Kramp, de toonaangevende leverancier van agrarische reserveonderdelen in Europa, kondigde tijdens de Agritechnica in Hannover een nieuwe mobiele app aan met de naam Kramp. De app maakt gebruik van productherkenning om inkomende goederen snel te lokaliseren, producten te zoeken door een barcode te scannen en producten te herkennen vanaf een afbeelding. Bij de lancering zal de app niet meteen elk product kunnen vinden, maar dankzij machine learning en regelmatige software-updates zal deze functie in de loop der tijd steeds beter worden. “Onze dealers vroegen naar deze functies…


Ophogen weiland met vervuilde grond steekt Hennie uit Hertme: ‘Gemeente doet niets’

26-11-2019 - 0 reacties HERTME - Hennie Kemna is boos. Een stuk agrarische grond naast zijn woning is opgehoogd met vervuilde grond. Kemna is verbolgen over het in zijn ogen lakse handhavingsbeleid van de gemeente Borne. Hij krijgt nu bijval van lokale politici. „Hier zijn fouten gemaakt.”


Meer ruimte voor natuur in nieuwe regels voor pachtgronden provincie Fryslân

19-11-2019 - 0 reacties De provincie Fryslân stelt voor volgend jaar nieuwe regels in voor haar agrarische pachtgronden.


ACM onderzoekt inkoopkartel agrarische sector

18-11-2019 - 9 reacties De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk inkoopkartel van grote handelaren in de agrarische sector. De ACM vermoedt dat die verboden afspraken maakte over de inkoopprijs die zij aan boeren betaalden.


CDA wijzigt omstreden zin over export door boeren

09-11-2019 - 67 reacties Het CDA-rapport waarin staat duurzaamheid, dierenwelzijn en inkomen van boeren belangrijker zijn dan de positie van Nederland als tweede voedselexporteur ter wereld wordt aangepast. Met die toezegging hoopt voorzitter Leonard Geluk namens de schrijvers van het visiestuk de hoogopgelopen emoties bij de agrarische achterban tot bedaren te brengen.


VVD-achterban niet blij met stikstofbeleid van eigen partij

07-11-2019 - 0 reacties Een groot deel van de agrarische achterban van de VVD staat uiterst kritisch tegenover het stikstofbeleid van de eigen partij.


LTO en UWV ondertekenen samenwerkingsovereenkomst werkzoekenden met arbeidsbeperking

05-11-2019 - 0 reacties LTO Nederland en UWV hebben op 31 oktober 2019 een samenwerkingsovereenkomst getekend voor verdergaande samenwerking binnen de activiteit ‘Agro Werkt Onbeperkt’.
Doel van dit partnership is de instroom van mensen met een arbeidsbeperking in de agrarische sector verder te stimuleren. Zowel via de Werkgeverslijn…


Energie van Boeren wil handel in certificaten voor groene stroom verzorgen

04-11-2019 - 0 reacties Ongeveer de helft van alle duurzame energie in Nederland wordt opgewekt in de agrarische sector, middels zonnepanelen, windmolens of biomassa. Voor elke 1.000 kilowattuur groene stroom ontvangt de opwekker een digitaal certificaat als bewijs van duurzame herkomst, een Garantie van Oorsprong. Deze certificaten zijn vrij verhandelbaar op de energiemarkt, maar veel ondernemers weten dat niet. Energie van Boeren wil de certificaten verhandelen namens agrarisch ondernemers die investeren in duurzame opwekking, zodat de opbrengst daarvan direct naar de stroomopwekkers gaat.


Gebiedsaanpak zonnepanelen agrarische daken

04-11-2019 - 0 reacties De provincie Noord-Holland, LTO Noord en de gemeenten Drechterland, Beemster en Hollands Kroon gaan samenwerken om zonnepanelen op agrarische daken te stimuleren.


LTO Noord en Liander betrokken bij investeringsplannen zonne-energie op agrarische daken

04-11-2019 - 0 reacties Op woensdag 30 oktober hebben LTO Noord, provincie Noord-Holland en de gemeenten Drechterland, Beemster en Hollands Kroon een samenwerkingsverklaring ondertekend voor een gebiedsaanpak zon op agrarische daken.
Agrariërs kunnen energietransitie versnellen De provincie Noord-Holland ziet een belangrijk rol voor de agrarische sector in het versnellen van de energietransitie. Samen met de gemeenten Drechterland, Beemster en Hollands Kroon worden agrarisch ondernemers gestimuleerd en gefaciliteerd om zonnepanelen op hun daken te…


Boeren worden gezien en gehoord door Von Martels en LTO Vechtdal (met beeld en geluid)

02-11-2019 - 0 reacties LTO Vechtdal-bestuurder Gerrie Kleene-Jager en Maurits von Martels tijdens een eerdere bijeenkomst (aangeleverde foto) VILSTEREN – Op sociaal media oogstte het Tweede Kamerlid Maurits von Martels recentelijk kritiek. Hij zou te weinig zichtbaar zijn voor de agrarische sector en zijn boerenverstand leek niet goed door te dringen in de krochten van de Haagse […]
Het bericht Boeren worden gezien en gehoord door Von Martels en LTO Vechtdal (met beeld en geluid) verscheen eerst op Vechtdal FM.


Column: De januskop van de landbouwpolitiek

01-11-2019 - 0 reacties „Nooit meer honger” was het motto van de grondlegger van het huidige landbouwbeleid, Sicco Mansholt. Voor de eerste naoorlogse landbouwcommissaris bij de Europese Commissie was het zelfs een diep doorleefd moreel gebod. Nederland sloeg na de Tweede Wereldoorlog aan het produceren en werd daar heel erg goed in. Ruilverkavelingen, aanleg van infrastructuur, zaadveredeling en andere modernisering en mechanisering van de landbouw werden in gang gezet. Innovatie, efficiëntie en ondernemerschap van onze boeren was al wat de klok sloeg en nog immer slaat. Nederland schopte het daardoor, na de VS, tot tweede agrarische exporteur ter wereld, met vorig jaar een export van ruim 91 miljard euro. In een land als Rwanda ziet men onze boeren als landbouwgoeroes. In plaats van 12 ton aardappelen halen onze boeren 60 ton van een hectare.


Provincie Groningen wil praten over stikstof. Boeren: 'Wij gaan niet met strop om nek aan tafel zitten'

31-10-2019 - 2 reacties GRONINGEN - Landbouworganisaties in Groningen eisen dat de provincie in het overleg met de boeren over de stikstofcrisis de gedwongen krimp van agrarische bedrijven intrekt. ,,We gaan niet met een strop om de nek om tafel’’, zegt Alma den Hertog van LTO Noord.


Landbouwbedrijven gaan Malieveld opknappen

28-10-2019 - 0 reacties Het Malieveld krijgt een opknapbeurt. Het terrein in Den Haag was beschadigd geraakt door twee grote boerenprotesten en nu gaan bedrijven uit de agrarische sector de schade herstellen.


Brabantse boer zoekt ‘knecht’: op de boerderij is genoeg werk

25-10-2019 - 0 reacties DEN BOSCH - Melkers, biggenverzorgers, schoonmakers. De keuze is reuze, als je op een boerderij wil werken. En dat is juist het probleem; goede krachten staan niet in de rij. Het aantal agrarische vacatures loopt op en ze staan alsmaar langer open. ,,Het wordt moeilijker.”