Acties

Acties nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Acties nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Acties nieuws

Rutte en Schouten breken overleg met boeren af om ‘Judas’-uitspraak, nieuwe acties op komst

05-02-2020 - 4 reacties Premier Rutte en minister Schouten van Landbouw hebben een stikstofoverleg met boerenorganisaties opgeschort na dreigende taal van Farmers Defence Force. In een persbericht schrijft FDF dat ‘vleesbazen, zuivelbobo’s en voerboeren’ de landbouwsector ‘als een Judas verraden’.

Rutte en Schouten eisen dat FDF de dreigende woorden terugneemt. Schouten laat weten dat er termen zijn gebruikt die zij ‘niet acceptabel’ vond. ,,Ik praat met iedereen, ik bepaal zelf met wie ik praat, dat bepalen anderen niet voor mij.’’ Maar het gaat haar ook om de toon.

,,Ik lees woorden als ‘verraad’ en ‘Judas’, zo spreek je daar niet over’’, aldus Schouten. Rutte verbaasde zich erover dat de vertegenwoordiger van FDF tijdens het overleg niet wist van het persbericht. ,,Laat FDF dit eerst maar in eigen kring bespreken’’, zegt Rutte.

Volgens Rutte is het heel belangrijk dat ‘de levensmiddelenindustrie en de wetenschap weten dat ze veilig en op een goede manier met ons in gesprek kunnen. Ik vind de teksten heel ver gaan’. Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat het Landbouw Collectief afstand heeft genomen. ,,Wij gaan in gesprek met FDF om te zien hoe we dit kunnen corrigeren.’’

FDF-bestuurslid Van Keimpema begrijpt niet dat de bewindslieden het overleg hebben afgebroken. ,,Harde taal? Wij wachten al heel lang op een fatsoenlijke oplossing voor de stikstofcrisis, een oplossing die er in onze ogen niet komt. Schouten moet niet zo kinderachtig doen, ze praat toch ook met bestuurders uit landen waar de mensenrechten niet worden gerespecteerd of waar er veel corruptie is? Dit is gespeelde onschuld.’’ Volgens haar zullen er op korte termijn, zeer waarschijnlijk volgende week, nieuwe boerenprotesten worden gehouden.


FDF broedt wederom op groot boerenprotest

05-02-2020 - 28 reacties De berichten dat het kabinet honderden miljoenen steekt in het opkopen van boerenbedrijven, zijn bij Farmers Defence Force (FDF) in het verkeerde keelgat geschoten. De boerenbeweging overweegt volgende week een grote protestactie te organiseren. Ook Agractie maakt zich grote zorgen en denkt aan acties.


Boeren blokkeren viaduct boven Gelderse snelweg: ‘Klaar om hardere acties te voeren’

03-02-2020 - 0 reacties Een grote groep boeren heeft aan het einde van de middag met tractoren het viaduct over de A50 bij de Gelderse plaats Klarenbeek geblokkeerd. Volgens de initiatiefnemers deden er zo’n honderd actievoerders mee aan de blokkade.


Boeren inspireren stakende leraren: protestmars door Den Bosch: ‘Alleen op een pleintje gaan staan maakt niet veel indruk’

29-01-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Met een protestmars in de ochtendspits door Den Bosch willen leraren vrijdag meer dan ooit laten zien dat het ze menens is. Ze laten zich inspireren door eerdere acties van protesterende boeren. De tocht eindigt op de Parade waar die dag de enige grote manifestatie in Nederland is.


‘Visserij Verduurzaamt’ breidt uit

22-01-2020 - 0 reacties Vlaanderen breidt het initiatief “Visserij Verduurzaamt” uit met 2 bijkomende projecten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). “Duurzaamheid wint aan belang”, zegt minister Crevits. “Onze Vlaamse vissers zijn zich daar goed van bewust en leveren inspanningen op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Tot nu lag de focus bij het project “Visserij Verduurzaamt” vooral op de vissersvaartuigen en hun bemanning. We willen in de toekomst acties ondernemen voor de consument zodat die goed weet dat de vis op hun bord duurzaam gevangen is.”


Op 21 maart weer uitgebreide boerenacties in grote steden

21-01-2020 - 0 reacties Op zaterdag 21 maart is er weer een groot boerenprotest. Op zo’n 40 drukke, 'goed zichtbare' plekken in grote Nederlandse steden zal tussen 12.00 en 16.00 uur de actie Boerderijprijzen plaatsvinden.

Boeren gaan op zaterdag 21 maart opnieuw actie voeren. Dat heeft de actieclub Agractie dinsdag bekendgemaakt.


Nieuwe acties van boeren op veertig plekken door heel Nederland

21-01-2020 - 0 reacties Boerenactieclub Agractie voert zaterdag 21 maart op veertig locaties door heel Nederland actie voor hogere prijzen van landbouwproducten. Daarnaast kondigt de organisatie een tweede actie aan. Vanaf eind deze week confronteren boeren consumenten ín de supermarkt met producten die in de ogen van actievoerders te goedkoop worden verkocht of niet duurzaam zijn.


Boze boeren gaan ook in Zeeland actie voeren bij supermarkten en in winkelcentra

14-01-2020 - 0 reacties COLIJNSPLAAT - Boeren gaan in maart actie voeren bij supermarkten en in winkelcentra. De boerenactiegroep Agractie gaat op veertig plaatsen consumentenproducten tegen kostprijs aanbieden. Woordvoerder Ronne Smolders verwacht dat er ook in Zeeland acties plaatsvinden.


Dreigbrieven brengen boeren-actieclubs niet van hun stuk

03-01-2020 - 13 reacties Actieclubs van boeren hebben dreigbrieven gekregen waarin staat dat iedere boerderij in het land gevaar loopt als ze doorgaan met hun acties. Dat melden actieclubs Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân, die de brieven ontvingen. Ze zijn niet van plan hun acties te stoppen. 'We kunnen niet stoppen met het behartigen van onze belangen en bovendien is actievoeren een grondrecht.'


Boeren boos op OM na kritiek op acties

27-12-2019 - 0 reacties De tractors waren bij de acties van de boeren niet te stoppen zegt het OM. Klopt niet, zeggen de boeren. Klopt wel, zegt de politie.


FDF wil weer acties organiseren

20-12-2019 - 75 reacties Farmers Defence Force pakt haar taken als actieorganisatie weer op.

Dat laat voorzitter Mark van den Oever weten via de reguliere communicatiekanalen. FDF ziet dat actievoeren mogelijk is, zonder het risico te lopen op dwangsommen, als de boeren wegblijven van distributiecentra en supermarkten.


Weinig overlast boerenprotest bij distributiecentra

19-12-2019 - 0 reacties Actievoerende boeren hebben gisteren voor weinig overlast gezorgd bij distributiecentra van supermarkten. De actiegroep Farmers Defence Force leek eerst voor een grote blokkade te gaan zorgen, maar stelde haar acties uit na de uitspraak van de rechter; die oordeelde dat de groep wel mocht actievoeren,…


Boeren laten hun spierballen zien tijdens massale protestdag

18-12-2019 - 0 reacties Een hoop boeren en bouwvakkers voerden woensdag weer acties tegen stikstofmaatregelen. Het leek wel of er overal werd gedemonstreerd. Via Whatsapp en Facebook werden boeren en bouwvakkers geïnformeerd over de plekken waar actie gevoerd zou worden.


Weer protestacties door boeren, waarom demonstreren ze dit keer eigenlijk?

18-12-2019 - 0 reacties Snelwegen, grensovergangen, provinciehuizen, distributiecentra van supermarkten, Tata Steel, de Amercentrale, het Mediapark in Hilversum, de Eemshaven in Groningen en het Malieveld in Den Haag. Op zeker veertig plekken in Nederland waren ontregelende blokkades van boeren (en ook van een aantal bouwers).
Volgens de boeren zijn er verschillende redenen voor hun protestacties. In dit artikel lopen we ze langs.
Stikstof-akkoord
Meest actueel is de onvrede en onduidelijkheid over het principe-akkoord dat maandag is gesloten tussen boeren en het kabinet. Deze afspraken gaan over het verminderen van de stikstofuitstoot in de landbouw.
Over het voorlopige akkoord (lees hier de belangrijkste punten) is onderhandeld door het Landbouw Collectief. De dertien boerenorganisaties die daarin zijn verenigd, noemen de maatregelen breed gedragen en praktisch uitvoerbaar, maar volgens het collectief "zullen er altijd boeren zijn die het niet zien zitten".
Een van de boeren die het niet ziet zitten, hield vandaag bij het Malieveld een emotioneel betoog:
Veel maatregelen uit het akkoord moeten nog worden uitgewerkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de zaken die gevolgen hebben voor varkensboeren.
Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief begrijpt de acties van vandaag dan ook wel. "Het zit ondernemers hoog, het voortbestaan van je bedrijf raakt diep, er is een grote kloof in het vertrouwen tussen overheid en sector en ik kan mij voorstellen dat het niet met een paar woorden klaar is."
Minister Schouten van Landbouw zegt dat ze naast de 13 boerenorganisaties waar ze me sprak niet weet met wie ze nog afspraken moet maken:
Dat er überhaupt een akkoord was bereikt, bleek gisteravond. Verschillende boerenorganisaties zeggen daarover tegen de NOS dat zij zich aan de afspraak hebben gehouden om niets openbaar te maken, totdat vandaag de Tweede Kamer zou worden geïnformeerd. Toch lekte het principe-akkoord gisteren uit, aan de vooravond van een landelijke actiedag van boeren.
Er is bij de boeren nog veel onduidelijkheid. Het gaat niet alleen over de uitwerking van de plannen en wie er heeft gelekt, maar ook over het bestaan van de afspraken zelf. Zo zegt Farmers Defence Force, een van de 13 partijen in het Collectief, dat er zelfs nog helemaal geen akkoord is.
Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel boeren de acties van vandaag steunen. Belangenorganisatie LTO telt 35.000 leden en hield onlangs een enquête over de boerenprotesten. 5000 leden reageerden en 71 procent zei voorstander te zijn van publieksvriendelijke acties en niet de harde, ontregelende, acties van vandaag.
Inkomen
De boeren protesteren vandaag ook vanwege de onvrede over de bedragen die ze krijgen van supermarkten. "Gisteren besliste de rechter dat wij de distributiecentra van supermarkten nog niet voor één dag mogen hinderen", aldus de organisatie van het boerenprotest.
Ze wilden naar distributiecentra om naar eigen zeggen een betere prijs voor producten te eisen. Alhoewel na een verbod door de rechter officieel werd afgezien van een blokkade, werden vandaag alsnog verschillende distributiecentra tijdelijk geblokkeerd.
Voor het gebouw van de NOS legden de organisatoren uit waarom de protestacties vandaag plaatsvinden:
Zijn de prijzen die boeren krijgen inderdaad te laag? In een onderzoek in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) uit 2014 staat dat boeren in de voedselketen vaak het minste winst maken. Toch zijn er geen partijen in de keten (bijvoorbeeld verwerkers, groothandel of de supermarkten) die onevenredig veel winst maken, schrijven de onderzoekers.
Verder bleek maandag dat boeren dit jaar gemiddeld een iets hoger inkomen hebben dan vorig jaar. Daarbij zijn dan wel grote verschillen. Varkenshouders verdienden gemiddeld 257.000 euro, terwijl dat vorig jaar maar 9000 euro was. Door de Afrikaanse varkenspest is er een enorme grote vraag naar varkens vanuit China. Het inkomen van melkveehouders daalde juist van 37.000 euro naar 31.000 euro. Akkerbouwers leverden het meeste in: zij gingen van 75.000 euro naar gemiddeld 37.000 euro.
Juist de minst verdienende boeren, zijn de grootste groep in Nederland. Volgens het CBS staan er in Nederland 53.240 boerenbedrijven. Het gaat om zo'n 18.000 melkveebedrijven en 18.000 akkerbouwers, 7000 tuinbouwbedrijven, 4000 varkenshouderijen en 1750 pluimveehouders.
Beeldvorming
De boeren protesteren ook tegen de in hun ogen oneerlijke beeldvorming. "In de media worden wij weggezet als milieuvervuilers, subsidieprofiteurs, overbodig en nutteloos", zei de organisatie van de protestactie.
Boeren vroegen aan de NOS om zendtijd om hun boodschap over te brengen. Hoofdredacteur Marcel Gelauff reageerde daarop in tekst en in onderstaande video:
Ten slotte is er bij de boeren ook boosheid over het uitblijven van de publicatie van de rekenmethode en onderliggende gegevens over de stikstofuitstoot. Gegevens over waar en door wie stikstof wordt uitgestoten, worden verzameld en berekend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De uitkomsten worden gebruikt om maatregelen te nemen om de uitstoot van stikstof terug te dringen.
De verzamelde emissiedata en het rekenmodel mogen door andere onderzoekers worden ingezien zei het RIVM in oktober, maar dat blijkt nog niet mogelijk. De rechter bepaalde maandag dat het RIVM tot 1 januari de tijd heeft om de gegevens en de rekenmethode te publiceren, of om goed te motiveren waarom de organisatie dit niet wil doen.
Het RIVM becijferde dat de landbouwsector in 2017 106 miljoen kilo stikstof uitstootte. Het grootste deel kwam van de veeteelt, de stikstofuitstoot van dieren was goed voor 94 miljoen kilo. De rest door energieverbruik. Geen enkele sector in Nederland stoot meer uit dan de landbouw. Het verkeer en de industrie - de andere twee grote uitstoters - stootten in hetzelfde jaar respectievelijk 44,79 miljoen en 16.9 miljoen kilo stikstof uit.
Waarom was de uitstoot van stikstof ook alweer een probleem? NOSop3 legt het je uit in deze video:


Boeren gaan in gesprek met commissaris van de Koning, acties nog volop bezig

18-12-2019 - 0 reacties Boeren en bouwers voeren woensdagochtend op verschillende plekken in Brabant actie. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.


Boeren bezetten korte tijd A2 bij Ouderkerk aan de Amstel

18-12-2019 - 0 reacties Boeren en de bouwsector voeren vandaag acties tegen de plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot terug te dringen. Volg de laatste ontwikkelingen rondom de protesten in ons liveblog.


Actie op de snelweg: Gemoedelijke sfeer, ook onder filerijders

18-12-2019 - 0 reacties Overal in het land gaan boeren en bouwers de weg op, omdat ze vechten voor het voortbestaan van hun bedrijven. Door de acties liepen de snelwegen snel vol, en het verkeer stond vast. Toch blijft, in ieder geval in onze provincie, de sfeer gemoedelijk.


Acties van boeren zijn al urenlang bezig, dit is wat tot nu toe gebeurde

18-12-2019 - 0 reacties Boeren en bouwers protesteren sinds woensdagmorgen op verschillende plekken in onze provincie. Wat gebeurde tot nu toe in onze provincie? Vanaf 12.00 uur praten we je bij in onze livestream.


Protest bouwers en boeren: zo zag het er vanochtend uit

18-12-2019 - 0 reacties Trekkers, vrachtwagens, auto's en busjes. Boeren én bouwers trekken vandaag samen op in hun protest tegen het stikstofbeleid. In het hele land zijn acties, en in Drenthe zijn de wegen volgelopen.


Toch acties bij distributiecentra supermarkten

18-12-2019 - 1 reacties Boze boeren en bouwers hebben woensdagochtend, in weerwil van een oproep van Farmers Defence Force, in Tilburg en Breda acties gevoerd bij distributiecentra van supermarktconcerns Albert Heijn en Jumbo.