25

Volg al het nieuws over 25, een van de 18505 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse 25 nieuwsbrief.

25 nieuws

Gasprijs daalt fors, maar laagste voorraad in Nederland ooit

02-01-2022 - 0 reacties De gasprijs in de groothandel koelt in hoog tempo af. Acht dagen op rij zakt deze Nederlands TTF-gasprijs, richtpunt voor alle tarieven in Europa, met vrijdag een daling met 25 procent. Zorgen blijven evenwel over een nieuw koudefront.


1.600 Duitse varkenshouders gestopt in 2021

23-12-2021 - 0 reacties Het aantal varkenshouderijen in Duitsland bereikt eind 2021 het laagste niveau sinds 25 jaar.


Plan voor zandwinning valt slecht in Boerdonk: ‘Ingeklemd tussen windmolens en zandhopen’

18-12-2021 - 0 reacties BOERDONK - De inwoners van Boerdonk zijn zich rot geschrokken van plannen om zand te winnen aan de Akkerweg. Baggerbedrijf Koninklijke Smals kon de zorgen niet wegnemen tijdens een presentatie van de plannen deze week. ,,Dit betekent 25 jaar lang overlast.”


"Verlenging van kwekersrechten geldt ook voor de al beschermde soorten"

03-12-2021 - 0 reacties Op 15 november heeft de Europese Commissie beslist dat alle kwekersrechten voor houtig kleinfruit en houtige siergewassen worden verlengd van 25 naar 30 jaar. De verlenging van kwekersrechten geldt ook voor de al beschermde soorten, zoals bijvoorbeeld Hydrangea paniculata ‘Limelight’ (pbr). Dit soort is…


De tuimeling van paardenfokker Jan V.

02-12-2021 - 0 reacties HERPT/ZWOLLE - Al 25 jaar is Jan V. uit Herpt een ‘gevierd paardenfokker’, maar nu zit hij in een ‘horrorhoofdstuk’. Al sinds juni zit hij in de gevangenis, op verdenking van grootschalige drugshandel.


Topman Knoop in voorjaar 2022 weg bij ForFarmers

25-11-2021 - 5 reacties Yoram Knoop treedt in het voorjaar van 2022 af als CEO en lid van de Raad van Bestuur van ForFarmers. Dit heeft het voerconcern donderdagmorgen 25 november bekendgemaakt. De aankondiging volgt na gezamenlijk overleg tussen Knoop en de Raad van Commissarissen.


Wolvenhek Drents-Friese grens blijft steken op 25 meter

17-11-2021 - 0 reacties Het was een groot spektakel. Bijna een half jaar geleden werden de eerste palen geplaatst en de draden gespannen van het wolvenhek op de Drents-Friese grens. Het was het begin van een 150 kilometer lang hekwerk stelde de organisatie. Maar nu, vijf maanden later staat er nog steeds maar ongeveer 25 meter hek.


Energiemarkt: wat zijn de verwachtingen?

11-11-2021 - 0 reacties Het einde van het jaar komt in zicht, kunnen we nog meer turbulentie op de energiemarkten verwachten? En gaat Rusland toch meer gas leveren zoals beloofd?
In een webinar op donderdag 25 november aaanstaande bespreekt AgroEnergy de belangrijkste energieontwikkelingen van de afgelopen periode en kijkt men vooruit.…


Klimaatgezant zit in Glasgow, maar harde keuzes op klimaattop komen uit Den Haag

07-11-2021 - 0 reacties Nederland doet aan een aantal in Glasgow gemaakte klimaatafspraken mee, maar (vooralsnog) niet met het initiatief van 25 landen om te stoppen met buitenlandse investeringen in kolen, olie en gas. Prins Jaime de Bourbon de Parme, als nieuwe klimaatgezant aanwezig in Glasgow, legt aan NU.nl uit hoe dat zit. "Nederland heeft een voortrekkersrol gehad in de lobby om hier gedachten over te ontwikkelen. Maar zo'n keuze is aan verantwoordelijke ministeries. Dat is een politieke keuze."


25 kilometer stroomdraad gestolen bij zonnepark in Daarle: duizenden panelen leverden geen energie

06-11-2021 - 0 reacties DAARLE - Bij een nachtelijke inbraak op het zonnepark aan de Dalvoordeweg in Daarle is circa 25 kilometer stroomdraad gestolen. Het ging om de draden tussen de zonnepanelen en omvormers, waardoor een derde van de 17.500 zonnepanelen enkele weken buiten gebruik was.


Klimaatzorgen in China: 'Smog zie je vanuit slaapkamerraam, CO2 niet'

31-10-2021 - 0 reacties Echt schoon is het nog niet aan de oevers van de Gele Rivier, maar de zwartste smogdagen behoren tot het verleden. Nu maken de inwoners van de regio kennis met de eerste gevolgen van klimaatverandering, in de vorm van extreem weer.
"Kijk, blauwe luchten, witte wolken", wijst een autobestuurder omhoog, gevraagd naar de grootste veranderingen in de regio. Met zijn besmeurde auto staat hij in de rij voor een van de wasstraten nabij het dorpje Wangjialing. Het dorp huist een van de grootste mijngebieden in de provincie Shanxi, in het noorden van China. "De provinciale wegen worden regelmatig schoon gesproeid, maar op de kleinere wegen komt het stof nog steeds omhoog", lacht de man.
Bijna 15 jaar geleden bracht ik hier enkele maanden door op het platteland, ik was student. Luchtvervuiling was toen nog geen thema. Zwart-gele luchten, waar de zon soms maar moeilijk doorheen kwam, waren een gegeven. Dat hoorde nu eenmaal bij de mijnindustrie, was de gedachte.
Met de ontginning van kolen kwam werkgelegenheid, onder meer ook bij staal- en cementfabrieken die naar de regio trokken. Over gezondheidsrisico's werd nog nauwelijks gesproken. Magen vullen en geld verdienen had topprioriteit. Als je halverwege de dag je gezicht schoonveegde met een zakdoek, sloeg die zwart uit.
'Under the Dome'
Dat veranderde in de jaren daarna, met de in 2015 verschenen documentaire Under the Dome als kantelpunt. Daarin vertelt documentairemaakster Chai Jing over een tumor bij haar ongeboren dochter en legt het verband met luchtvervuiling. Toen de docu door de bezorgde autoriteiten in Peking werd gecensureerd hadden vele tientallen miljoenen Chinezen het verhaal al gezien. De geest was uit de fles.
Voor de overheid waren de zorgen onder de bevolking een belangrijke reden om meer haast te maken met het terugdringen van smog. Vervuilende, niet zelden onveilige mijnen in de regio werden dichtgegooid of ondergebracht bij grotere, veelal staatsgeleide kolenbedrijven.
De aanpak van luchtvervuiling staat nog altijd hoog op de agenda. Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen is een ander verhaal. Smog is zichtbaar vanuit het slaapkamerraam, CO2 niet. Bewustwording van klimaatverandering lijkt beperkt, zelfs bij de mensen in Wangjialing, die er nu al mee te maken krijgen.
Enkele weken geleden werden zij opgeschrikt door extreme regenval, gevolgd door overstromingen en aardverschuivingen. "Klimaatverandering? Geen idee", zegt de 70-jarige mevrouw Wang, die haar hele leven al op dit lössplateau woont, uitkijkend op kolencentrales en staalfabrieken. "Dit heb ik in al die tijd nog nooit meegemaakt. Als ik alle schade wil herstellen ben ik meer kwijt dan ik in een jaar tijd bij elkaar verdien", zegt ze met tranen in haar ogen.
Kleine aanscherpingen
President Xi Jinping kondigde vorig jaar aan in 2060 klimaatneutraal te willen zijn, al is onduidelijk welke route hij voor ogen heeft. Voor 2030 zou de uitstoot van broeikasgassen in elk geval moeten pieken. "Maar het is minstens zo belangrijk om te kijken wat er daarna gebeurt", zegt Li Shuo van Greenpeace in Peking. "Zien we een snelle afname van de uitstoot, of gebeurt het stapsgewijs? Dat laatste zou uiteraard niet goed zijn voor het klimaat. Als men echt klimaatneutraal wil zijn in 2060, moet er nu actie worden ondernomen." China verbrandt meer kolen dan alle andere landen in de wereld bij elkaar. Om de doelen te halen moet het land het kolengebruik sneller gaan terugschroeven, zeggen klimaatexperts.
Afgelopen week liet China zien niet meer te willen beloven dan het nu al doet. De Chinese bijdrage voor de klimaattop, de zogeheten Nationally Determined Contributions, bleek vooral een optelsom van eerdere toezeggingen. Meer dan kleine aanscherpingen van doelstellingen stonden er niet in. Zo belooft China nu voor 2030 de energie die wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen op te schroeven naar 25 procent. Eerder was dat 20 procent.
Klimaatexperts en activisten zien dat als een welkome stap, maar roepen op tot meer actie. Ook zijn ze bezorgd dat de rol van andere sectoren, waaronder agricultuur, nog nauwelijks ter discussie wordt gesteld in China. "Terwijl daar toch een aanzienlijk aandeel van de emissies vandaan komt", zegt Li.


Oosterbierum gaat niet leuren bij gemeente voor 25 extra huizen, maar dwingt het af via een burgerinitiatief

28-10-2021 - 0 reacties Oosterbierum gaat niet leuren met een bouwplan op het gemeentehuis en hopen dat ambtenaren het idee voor 25 huizen extra zien zitten. Het dorp draait het om en dwingt het af via de politiek. Wel zo snel.


NAM wil af van kleine gasvelden en zet een streep door 25 velden onder de Waddenzee

26-10-2021 - 0 reacties De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil af van kleine gas- en olievelden op land en op zee, waaronder 25 kleine velden onder de Waddenzee.


Vaste afstandsgrens voor stikstof: een update

16-09-2021 - 0 reacties Vaste afstandsgrens 25 km voor stikstof. Legaliseren PAS-meldingen. Damen Legal, advocaat stikstof, advocaat natuurbeschermingsrecht.


FloraHolland plaatst 25.000 zonnepanelen

16-09-2021 - 0 reacties Royal FloraHolland heeft een groot, nieuw zonnedak in gebruik genomen op haar locatie in Aalsmeer. In totaal liggen nu meer dan 25.000 zonnepanelen op de daken, verspreid over drie locaties in Aalsmeer, Rijnsburg en Eelde.

Samen wekken deze zonnepanelen zo’n 7,5 GWh/jaar op, wat te vergelijken is met het…


Wie helpt boer Marijn van 750.000 kilo uien af: ‘De prijzen zijn schandalig laag’

14-09-2021 - 0 reacties SINT KRUIS - Wie voordelig uien wil inslaan, kan ze zaterdag rapen in Sint Kruis. Omdat de marktprijzen voor plantuien bedroevend laag zijn, verkoopt teler Marijn Uitdewilligen ze liever voor een schijntje aan consumenten. Direct vanaf het land. ,,Ze mogen weg voor 25 cent per kilo. Dat is een kwart van de supermarktprijs. Zo heeft de raper een voordeeltje en verdien ik er ook nog iets aan.”


FrieslandCampina-topman: ‘Onze zwartbonte koeien lopen over 25 jaar nog steeds in de wei’

10-09-2021 - 22 reacties In een van de zwaarste jaren voor FrieslandCampina, viert de zuivelreus het 150-jarige bestaan. Onder meer inkrimping van de veestapel en de gigantisch gestegen kosten van het containervervoer zorgen voor onrust bij de coöperatie. ,,Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes.’’


Franse wijnboeren stevenen af op beroerde jaarproductie

07-09-2021 - 0 reacties De Franse wijnindustrie houdt rekening met de slechtste productie in vele jaren. Het ministerie van Landbouw in Parijs heeft dinsdag voorspeld dat de productie 25 procent onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar zal liggen.


Albert Heijn gaat ‘oud‘ brood verkopen voor een habbekrats

07-09-2021 - 0 reacties Supermarktketen Albert Heijn gaat oud brood goedkoop aanbieden. Hiermee hoopt de supermarkt voedselverspilling tegen te gaan. Onder de naam ‘Brood van gisteren’ wordt brood van een dag oud tot 11.00 uur verkocht voor een extra lage prijs. Een half brood kan voor 25 cent worden gescoord, een heel brood of een zak bolletjes voor 50 cent.


Fruit rot weg bij Britse teler vanwege personeelstekort

06-09-2021 - 0 reacties 2021 is het 'moeilijkste seizoen ooit'. Dat vertelt de Britse zachtfruitteler Tim Chambers bij de NOS. "Normaal hebben we hier bijna tweeduizend Europese seizoenarbeiders om te helpen plukken, maar deze zomer hebben we zo'n 25 procent minder mensen." Het gevolg is dat er 'tonnen met fruit' wegrotten. "Je…