25

25 nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het 25 nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

25 nieuws

Vaste afstandsgrens voor stikstof: een update

16-09-2021 - 0 reacties Vaste afstandsgrens 25 km voor stikstof. Legaliseren PAS-meldingen. Damen Legal, advocaat stikstof, advocaat natuurbeschermingsrecht.


FloraHolland plaatst 25.000 zonnepanelen

16-09-2021 - 0 reacties Royal FloraHolland heeft een groot, nieuw zonnedak in gebruik genomen op haar locatie in Aalsmeer. In totaal liggen nu meer dan 25.000 zonnepanelen op de daken, verspreid over drie locaties in Aalsmeer, Rijnsburg en Eelde.

Samen wekken deze zonnepanelen zo’n 7,5 GWh/jaar op, wat te vergelijken is met het…


Wie helpt boer Marijn van 750.000 kilo uien af: ‘De prijzen zijn schandalig laag’

14-09-2021 - 0 reacties SINT KRUIS - Wie voordelig uien wil inslaan, kan ze zaterdag rapen in Sint Kruis. Omdat de marktprijzen voor plantuien bedroevend laag zijn, verkoopt teler Marijn Uitdewilligen ze liever voor een schijntje aan consumenten. Direct vanaf het land. ,,Ze mogen weg voor 25 cent per kilo. Dat is een kwart van de supermarktprijs. Zo heeft de raper een voordeeltje en verdien ik er ook nog iets aan.”


FrieslandCampina-topman: ‘Onze zwartbonte koeien lopen over 25 jaar nog steeds in de wei’

10-09-2021 - 22 reacties In een van de zwaarste jaren voor FrieslandCampina, viert de zuivelreus het 150-jarige bestaan. Onder meer inkrimping van de veestapel en de gigantisch gestegen kosten van het containervervoer zorgen voor onrust bij de coöperatie. ,,Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes.’’


Franse wijnboeren stevenen af op beroerde jaarproductie

07-09-2021 - 0 reacties De Franse wijnindustrie houdt rekening met de slechtste productie in vele jaren. Het ministerie van Landbouw in Parijs heeft dinsdag voorspeld dat de productie 25 procent onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar zal liggen.


Albert Heijn gaat ‘oud‘ brood verkopen voor een habbekrats

07-09-2021 - 0 reacties Supermarktketen Albert Heijn gaat oud brood goedkoop aanbieden. Hiermee hoopt de supermarkt voedselverspilling tegen te gaan. Onder de naam ‘Brood van gisteren’ wordt brood van een dag oud tot 11.00 uur verkocht voor een extra lage prijs. Een half brood kan voor 25 cent worden gescoord, een heel brood of een zak bolletjes voor 50 cent.


Fruit rot weg bij Britse teler vanwege personeelstekort

06-09-2021 - 0 reacties 2021 is het 'moeilijkste seizoen ooit'. Dat vertelt de Britse zachtfruitteler Tim Chambers bij de NOS. "Normaal hebben we hier bijna tweeduizend Europese seizoenarbeiders om te helpen plukken, maar deze zomer hebben we zo'n 25 procent minder mensen." Het gevolg is dat er 'tonnen met fruit' wegrotten. "Je…


Zomerse temperaturen op komst, maar lange nazomer zit er niet in

03-09-2021 - 0 reacties Afgelopen maand bleef de zomer uit door overwegend noordelijke winden. Nu draait de wind naar het oosten, en de nazomer lacht ons tegemoet, want aankomende zaterdag en zondag kan het lokaal wel 25 graden worden.


CO2-uitstoot 25 procent gedaald, Urgenda-vonnis waarschijnlijk gehaald

03-09-2021 - 0 reacties De Urgenda-doelstelling om een kwart minder broeikasgassen uit te stoten, is waarschijnlijk gehaald. Volgens voorlopige cijfers van de emissieregistratie van het RIVM was de uitstoot vorig jaar 25,4 procent lager ten opzichte van het jaar 1990. Vooral de daling in 2020 was fors: er werd 9 procent minder CO2 uitgestoten dan in 2019.
Eerder dit jaar werd op basis van niet definitieve cijfers ingeschat dat het Urgenda-doel net niet gehaald zou worden. Inmiddels is van meer sectoren bekend hoeveel de daadwerkelijke uitstoot was, en blijkt de daling groter. Volgens de rechter in de Urgenda-zaak moest Nederland aan het eind van vorig jaar 25 procent minder uitstoten in vergelijking met 1990.
Toch stelt het RIVM dat ook nu de cijfers nog niet helemaal definitief zijn. "Nog steeds is een deel gebaseerd op schattingen. Als er net een paar cijfers de andere kant opvallen, is het mogelijk om alsnog onder de 25 procent terecht te komen", zegt Margreet van Zanten van de emissieregistratie. De afname komt waarschijnlijk uit tussen de 24 en 27 procent.
Grootste daling door?
De grootste daling vond vorig jaar plaats in de elektriciteitssector, vooral door minder gebruik van steenkool. De Hemweg-kolencentrale werd eind 2019 gesloten en het effect daarvan was vorig jaar te merken. Een andere grote kolencentrale op de Maasvlakte was vorig jaar vanwege technische problemen langdurig buiten gebruik.
De impact van corona op de CO2-uitstoot is overigens maar beperkt, stelt het RIVM. Alleen bij het weg- en vliegverkeer werd er duidelijk minder uitgestoten. De hoeveelheid broeikasgassen in de industrie was vrijwel gelijk met het jaar ervoor.
De lockdown leidde ook maar beperkt tot minder luchtvervuiling. Het minder opstijgen en landen van vliegtuigen had bijvoorbeeld wel een afname van de uitstoot van stikstofdioxide van ongeveer 50 procent tot gevolg, maar op de totale hoeveelheid luchtvervuiling is dat vermoedelijk maar een paar procent.
In het wegverkeer reden personen- en bestelauto's ongeveer 17 procent minder kilometers dan een jaar eerder. Ook de maximale snelheid van 100 kilometer per uur die auto's mogen rijden op snelwegen speelt een rol. Maar de grootste reden voor de daling in die sector is het steeds schoner worden van de uitstoot van auto's.
De emissieregistratie houdt ook andere luchtverontreinigende stoffen bij en signaleert een daling van de uitstoot van fijnstof, stikstofdioxide, zwaveldioxide en niet-methaanvluchtige stoffen. Alleen de emissie van ammoniak is gestegen, met ongeveer één kiloton (één miljoen kilogram). "Dat komt door een kleine stijging in het aantal dieren en door een stijging van de hoeveelheid stikstof in koeienmest, vanwege een hoger verbruik van weidegras", schrijft het RIVM in een persbericht.
De definitieve cijfers over 2020 worden begin volgend jaar verwacht. Dan zijn de statistieken nog actueler, gebaseerd op cijfers die pas later in het jaar beschikbaar komen. Een andere reden is, zegt Margreet van Zanten, dat de gegevens over de industrie gebaseerd zijn op cijfers die de sector zelf heeft aangeleverd. Die worden in de loop van het jaar gecontroleerd, en ook dan kunnen er nog wijzigingen optreden.


RIVM: Urgenda-doel broeikasgassen in 2020 mogelijk toch gehaald

03-09-2021 - 0 reacties De uitstoot van broeikasgassen was vorig jaar 25,4 procent lager dan in 1990, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van voorlopige cijfers. Als het percentage klopt, heeft Nederland alsnog de Urgenda-doelstelling gehaald. Die milieuorganisatie dwong bij de rechter af dat Nederland in 2020 een kwart minder broeikasgassen moest uitstoten dan in 1990. De daling van de uitstoot in 2020 komt vooral door een aantal toevalligheden.


Nazomer in aantocht? Mogelijk temperaturen boven 20 graden

28-08-2021 - 0 reacties De maand september kan nog weleens voor een tropische verrassing gaan zorgen. In de tweede week van september zijn zomerse temperaturen van 25 graden niet geheel uitgesloten, laat Weerplaza weten.


Nederlandse paardenvrachtwagen kantelt op Duitse snelweg, één paard ingeslapen

25-08-2021 - 0 reacties Woensdagochtend 25 augustus is in Duitsland bij knooppunt Lotte een Nederlandse paardenvrachtwagen met daarin vijf paarden gekanteld. Eén van de paarden raakte dusdanig ernstig gewond dat hij ter plaatse moest worden ingeslapen. In de bocht gekanteldDe paardenvrachtwagen reed over de Duitse A30 richting Osnabrück. Bij knooppunt Lotte ging hij de A1 richting Bremen op. In die bocht verloor de chauffeur de macht over het stuur, waarna de vrachtwagen kantelde. De politie meldt tegenover Transport Online dat de oorzaak van het ongeval nog niet bekend is. Brandweer nodigDe paarden moesten door de brandweer uit de zwaar beschadigde vrachtwagen gehaald worden. Daardoor en door de bergingswerkzaamheden was de A1 enkele uren afgesloten.Foto’s van het ongeval staan op de website van Transport Online.Bron: Transport OnlineFoto: DigiShot...


Waarom honderden arbeidsmigranten en asielzoekers ‘in the middle of nowhere’ huisvesten? ‘Ze hebben op Deelen geen kiezers te verliezen’

23-08-2021 - 0 reacties Een omgeving die uit niet veel meer bestaat dan een oorlogsmuseum en pakweg 25 bewoners, met de dichtstbijzijnde supermarkt op bijna 7 kilometer afstand. Praktisch the middle of nowhere. Is dit de juiste plek voor een opvangcentrum voor honderden arbeidsmigranten en asielzoekers? Een besluit over de plannen staat morgen op de politieke agenda in Ede.


Stabieler zomerweer op komst na wisselvallige week, dit weekend 25 graden of meer

20-08-2021 - 0 reacties Er is weer stabieler zomerweer op komst. Zaterdag wordt het op sommige plekken in Brabant zelfs 25 graden of meer. Daarbij zal de temperatuur de komende week tussen de 20-25 graden blijven, zo schrijft Weerplaza.


Het mooie weer komt eraan, hoor: 25 graden en volop zon

10-08-2021 - 0 reacties We zijn er wel weer eventjes aan toe, aan een periode van warme en zonnige dagen. Gelukkig hoeven we er niet lang meer op te wachten.


Vandaag en morgen nog wisselvallig, maar eind deze week zomerse temperaturen

09-08-2021 - 0 reacties De zomer leek ver weg met de wisselvallige buien van de afgelopen tijd, maar nu lijkt de zon weer even terug te keren. De weermodellen laten de komende dagen een droger en warmer beeld zien. Weeronline verwacht dat donderdag de warmste dag wordt, met hier en daar zo'n 25 graden.


Laadpalen van Tesla voortaan ook open voor andere elektrische auto's

21-07-2021 - 0 reacties Tesla wil zijn netwerk van oplaadpalen ook beschikbaar stellen voor elektrische auto's van andere merken, zo heeft topman Elon Musk dinsdag gezegd op Twitter. Het netwerk van Tesla heeft wereldwijd zo'n 25.000 oplaadpunten.


Zwijn, raster en verdrogende grond verjagen de das van de Veluwe

15-07-2021 - 0 reacties EDE - Het gaat helemaal niet goed met de das op de Veluwe, zegt de Zoogdiervereniging. In vergelijking met 25 jaar geleden is 42 procent van de dassenburchten in het centrale deel van de Veluwe verdwenen. Langs de randen verdween 15 procent van de bewoonde burchten.


Juni naar verwachting de warmste ooit. Zo heet wordt het volgende week

29-06-2021 - 0 reacties Door het zonnige en warme weer is de kans groot dat deze maand de warmste juni wordt sinds het begin van de metingen. Volgende week stijgt de temperatuur richting zomerse waarden van 25 graden of meer. De gemiddelde maandtemperatuur komt mogelijk uit op 18,4 graden. Het huidige record van 18,1 graden uit 2019 wordt daarmee gebroken.


New York Pizza overgenomen door Noren, die zo een eigen deegfabriek krijgen

28-06-2021 - 0 reacties New York Pizza, een van de grootste pizzaketens van Nederland, wordt grotendeels verkocht. Het bedrijf komt in handen van het Noorse conglomeraat Orkla, dat al tientallen merken in handen heeft op het gebied van levensmiddelen, snacks en persoonlijke verzorging. De Noren nemen een belang van 75 procent in de keten, die een waarde heeft van 145 miljoen euro. De huidige eigenaren houden 25 procent in handen.