25

Al het 25 nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met 25 nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

25 nieuws

Young QA: Hoe kan de interesse in kwaliteitsbewustzijn hoger?

18-02-2019 - 0 reacties Jonge kwaliteitsprofessionals stellen in deze rubriek een vraag aan een ervaren vakgenoot. Deze nieuwe rubriek is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019.


Te veel stikstof ondanks forse krimp veestapel

15-02-2019 - 2 reacties Het aantal melkkoeien is vorig jaar met 11 procent afgenomen en de jongveestapel met 25 procent. Desondanks is de stikstofuitscheiding in de melkveehouderij onvoldoende gedaald en boven het plafond uitgekomen.


Klokkenluiders van het voorjaar verenigd op eerstedagenvelop

15-02-2019 - 0 reacties Op 25 februari 2019 geeft PostNL een nieuwe serie postzegels met bloeiende Nederlandse stinsenplanten uit – de klokkenluiders van de lente. Stinsenplant is de benaming voor een groep planten die van oorsprong voorkwam op landgoederen, boerenhoven en herenhuizen en zich daar handhaafden en verwilderden.


Teveel stikstof ondanks forse krimp veestapel

15-02-2019 - 0 reacties Het aantal melkkoeien is vorig jaar met 11 procent afgenomen en de jongveestapel met 25 procent. Desondanks is de stikstofuitscheiding in de melkveehouderij onvoldoende gedaald en boven het plafond uitgekomen.


De visie van: Michel Driessen

15-02-2019 - 0 reacties Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de CO2-uitstoot drastisch naar beneden. Het Rotterdamse familiebedrijf in kruiden en specerijen Verstegen ziet in het aanleggen van voedselbossen het antwoord op de vraag naar verduurzaming. Maar wat zijn voedselbossen en hoe werken ze? Ceo Michel Driessen, de vierde generatie aan het roer bij Verstegen, geeft uitleg. Deze nieuwe rubriek is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019.


Fosfaatproductie dierlijke mest opnieuw lager

15-02-2019 - 0 reacties De fosfaatproductie in dierlijke mest is in 2018 opnieuw gedaald. De productie bedroeg vorig jaar 160,7 miljoen kilo fosfaat. Dat is ruim 12 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Ook de stikstofuitscheiding is iets gedaald, maar ligt met 506,1 miljoen kilo nog wel iets boven het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg vorig jaar 77,4 miljoen kilo, 9,2 miljoen kilo minder dan in 2017. Hiermee ligt de fosfaatproductie in de melkveesector 9 procent onder het fosfaatplafond voor de melkveesector (84,9 miljoen kilo). De fosfaatproductie van vleesrundvee lag met 11,2 miljoen kilo iets hoger dan een jaar eerder.

Krimp veestapel
Tussen 1 januari 2017 en 31 december 2018 nam het aantal melkkoeien met ruim 190 duizend af, een daling van 11 procent. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen daalde in die periode met ruim 300 duizend, een daling van 25 procent. In 2017 werd het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij van kracht. Melkveebedrijven waren vanaf 2017 verplicht om melkkoeien en vrouwelijk jongvee af te voeren. Daarnaast hebben van de circa 16 duizend melkveebedrijven bijna 600 bedrijven kenbaar gemaakt dat ze met hun bedrijf willen stoppen. Door dit plan en de invoering van het fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2018 is de melkveestapel dus fors gekrompen.

Daling fosforgehalte mengvoer en ruwvoer voor melkvee
Het fosfaatreductieplan leidde naast een daling van de veestapel ook tot verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer voor melkvee. Het fosforgehalte daalde van 4,3 gram per kilo in 2016 tot 4,1 gram per kilo mengvoer in 2018, een daling van ruim 4 procent.

Het fosforgehalte van gras en maïs, ander belangrijk voer voor melkvee, lag in 2018 onder het niveau van voorgaande jaren.

Iets lagere fosfaatproductie varkenssector
De fosfaatproductie door varkens daalde in 2018 licht door een geringe afname van het aantal vleesvarkens. De fosfaatproductie van de varkenssector kwam in 2018 uit op 37,3 miljoen kilo.

Varkenshouders werden door de regeling fosfaatreductieplan varkenshouderij gestimuleerd om over te schakelen op voer met een lager fosforgehalte. Dat droeg ook bij aan de daling van de fosfaatproductie in de varkenshouderij. Mede door deze maatregelen is de fosfaatproductie de laatste jaren gedaald tot onder het fosfaatplafond van 39,7 miljoen kilo.

Hogere fosfaatproductie leghennen, vleespluimvee juist lager
In 2018 steeg de fosfaatproductie van legpluimvee ten opzichte van een jaar eerder met 4 procent tot 21,1 miljoen kilo. In de vleespluimveesector daalde de fosfaatproductie echter met bijna 10 procent tot 6,5 miljoen kg. Deze veranderingen in de fosfaatproductie hangen vooral samen met een verandering van de wijze waarop de pluimveestapel wordt geteld. In de Landbouwtelling van 2018 is de opgave door de boer vervangen door een telling op basis van het Identificatie en Registratiesysteem voor pluimvee. Deze methodewijziging is vermoedelijk de oorzaak van de trendbreuk in het aantal vleeskuikens. In 2018 steeg het aantal leghennen met 3 procent tot 47,7 miljoen en daalde het aantal vleeskuikens met 10 procent tot 43,2 miljoen dieren. De totale fosfaatproductie van pluimvee lag in 2018 krap 1 procent boven het fosfaatplafond van 27,4 miljoen kilo.

De fosfaatproductie van overige diercategorieën zoals schapen, geiten, paarden, pony’s, konijnen en pelsdieren nam toe met 0,6 miljoen kilo tot 7,3 miljoen kilo (2018), onder andere door toename van het aantal schapen en melkgeiten.


‘Gezelschapsdier lijkt de norm te worden voor alle omgang met dieren’

14-02-2019 - 0 reacties Vandaag viert de Raad voor Dieraangelegenheden zijn 25-jarig jubileum. In die 25 jaar hebben dieren meer aandacht en zorg gekregen en zijn ze beter beschermd door wetten en regels, blijkt uit het rapport De Staat van het Dier. Nederland doet het goed in vergelijking met andere landen, constateert de RDA. In tegenstelling tot het (gepolariseerde) beeld dat oprijst in de (sociale) media, denkt een belangrijke middengroep genuanceerd over dieren. Wel opvallend: het gezelschapsdier lijkt de norm te bepalen voor hoe we omgaan met álle soorten dieren in Nederland.


Dier krijgt meer zorg en aandacht dan 25 jaar geleden

14-02-2019 - 0 reacties Dieren krijgen meer aandacht en zorg dan vijfentwintig jaar geleden en ze worden ook beter beschermd door wetten en regels. Nederland steekt daarbij gunstig af tegen andere landen. Dat vindt Nederlandse publiek volgens een onderzoek dat de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) liet doen bij zijn 25-jarig jubileum.


Belgische voedingswetenschap: 'Niets mis met bewerken van voedsel'

12-02-2019 - 0 reacties De laatste jaren verkondigen steeds meer foodbloggers en andere kritische partijen het verhaal dat bewerkt voedsel, ofwel processed foods danwel ultra-processed foods, per definitie slecht zijn voor de mens. Zelfs het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert bij de Voedingsdriehoek: vermijd ultrabewerkte voeding. Veel te kort door de bocht, vindt de Belgische voedingswetenschap. Dit artikel is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019.


WTC De Kempen voert dagelijks bij 25 boeren

11-02-2019 - 0 reacties Werktuigencoöperatie De Kempen (WTC De Kempen) heeft twee zelfrijdende voermengwagens. Daarmee voeren de medewerkers dagelijks op 25 veebedrijven in de regio.


Weersverbetering in aantocht na natte zondag met lokaal harde wind

10-02-2019 - 0 reacties Na een natte zondag met harde lokale wind zal het weer aankomende week weer verbeteren. Zondag valt naar verwachting 15 tot 25 millimeter regen, maar vanaf maandag nemen de buien af, evenals de wind.


Innovatiemissie Verenigde Staten: 'Future of Automation' met minister Sigrid Kaag

06-02-2019 - 0 reacties Bent u actief op het gebied van robotica, artificial intelligence (AI) of blockchain? En wilt u de Amerikaanse markt in Silicon Valley verkennen? Ga dan van 25 tot en met 27 maart mee met deze missie. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is erbij.


Column Canada: ‘Discussie over Roundup en neonicotinoïden begint ook hier op te komen’

06-02-2019 - 0 reacties Het is redelijk rustig hier op het bedrijf. We zijn zaaizaad aan het schonen en tussendoor leveren we vrachten aardappelen af aan de fabriek, zo’n 25 procent van oogst 2018 is al afgeleverd.


Deskundigen in gesprek over duurzame, gezonde voeding: 'Minder eten is deel van de oplossing'

05-02-2019 - 0 reacties Volgens trendwatchers willen consumenten de komende decennia niet alleen eten dat lekker is, maar ook nog eens gezond, duurzaam en goed voor het geweten. Kenniscentrum suiker & voeding (KSV) nodigde onlangs tien deskundigen uit voor een rondetafelgesprek over voeding, gezondheid en duurzaamheid. Vanuit hun verschillende expertises gingen ze met elkaar in gesprek. Dit artikel is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019.


Grensdemonstratie tegen CETA en andere vrijhandelsverdragen

05-02-2019 - 0 reacties Op 25 januari hebben 27 boeren- en maatschappelijke organisaties uit heel Europa in Lichtenbusch, op de grens van België en Duitsland gedemonstreerd tegen het huidige EU handelsbeleid. Er waren ongeveer 120 boeren en burgers uit België, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Luxemburg aanwezig. Zo’n 20 tractoren...
Het bericht Grensdemonstratie tegen CETA en andere vrijhandelsverdragen verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


SBS6 neemt na 23 jaar afscheid van weerman Piet Paulusma

04-02-2019 - 0 reacties Weerman Piet Paulusma stopt bij SBS6. Het contract van de weerman wordt na 23 jaar niet verlengd. Daarmee valt eind dit jaar het doek voor Piets Weerbericht, dat sinds 1996 iedere dag te zien is bij de commerciële zender.
"Het is een strategische keuze van de leiding van SBS6", zegt Paulusma tegen Omrop Fryslân. "Die heeft gezegd: 'We gaan een andere kant op met het weer en daar hebben we Piet niet bij nodig'. Jammer."
Het contract van Paulusma eindigt op 31 december. Tot die tijd is hij nog dagelijks te zien. "Dat is mijn professionaliteit: ik ga niet schoppen of slaan."
Piets Weerbericht is een van de meest bekeken programma's op SBS6. De Fries presenteert het weer op geheel eigen wijze, waarbij hij steevast afsluit met de kreet "oant moarn", Fries voor "tot morgen".
Maar de zender wil volgens Paulusma een nieuw gezicht. "Dan is het dus definitief klaar. Ik heb hier straks 23 jaar gezeten en met veel plezier gewerkt. Ik had graag die 25 jaar volgemaakt. Dat zou een record zijn geweest, maar dat lukt dus niet."
In de 23 jaar dat Paulusma weerman was bij SBS6, was hij slechts een paar keer afwezig. In augustus vorig jaar werd hij vervangen door zijn dochter Martsje, vanwege een acute blokkade in zijn dikke darm.
Bekijk een aflevering van Piets Weerbericht uit 1996:

"Ik was bij SBS voor een bakje koffie met de directie. Toen kreeg ik te horen: 'we hebben niet zo'n mooi bericht, er komt geen nieuw contract'." Dat zegt Piet Paulusma tegen RTL Nieuws nadat bekend is geworden dat hij na dit jaar weg moet bij SBS. "Het is jammer dat het ophoudt. Ik had de 25 jaar graag volgemaakt."

Weerman Piet Paulusma stopt aan het einde van dit jaar met zijn dagelijkse weerbericht op SBS6. Het contract van de Harlinger wordt niet verlengd.


Kees van Dijk neemt na 25 jaar afscheid van Debets Schalke

04-02-2019 - 0 reacties Sinds november 1994 is Kees van Dijk in dienst van Debets Schalke als werkvoorbereider en inkoper. 25 jaar later neemt hij afscheid van het kassenbouwbedrijf om te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen.


In actie voor steun aan Nederlandse boer

01-02-2019 - 0 reacties ‘De Nederlandse veehouderij krijgt veel shit over zich heen. Onterecht’, vindt Hans Ubbink uit Winterswijk. Op 25 januari startte hij samen met Chantal Michielsen-Kaijen een petitie-actie die moet leiden tot een betere bescherming van boeren tegen wat zij activisme noemen.


Pensionering Dik Mevius - 25 jaar onderzoek antibioticaresistentie

01-02-2019 - 0 reacties Prof. dr. D.J. (Dik) Mevius heeft na 25 jaar afscheid genomen van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad. Hij is per 1 februari 2019 met pensioen. Dik zette zich jarenlang actief in, zowel nationaal als internationaal, om antibioticaresistentie binnen de veterinaire sector te bedwingen. Daarbij was hij de grondlegger van de monitoring van antibioticaresistentie in landbouwhuisdieren en de voedselketen.


Smilde formuleert minimumzoutgehalte voor hartige snackbroodjes

28-01-2019 - 0 reacties Smilde maakt al heel lang saucijzenbroodjes. Daarom was het een logische vraag van de branchevereniging voor bakkerijproducten en zoetwaren (VBZ) aan het bedrijf om mede de normen voor zoutreductie voor hartige broodjessnacks te bepalen. “Met een zoutarme kruidenmix kun je al veel bereiken.” Dit artikel is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019.