25

25 nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het 25 nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

25 nieuws

Na 'bizarre lente' start meteorologische zomer met zon en hoge temperaturen

31-05-2020 - 0 reacties "Echt bizar." Zo omschrijft Diana Woei van Weerplaza de lente dit jaar. "De teller qua zonuren staat nu, een dag voor het begin van de meteorologische zomer, op 785. Dat is ruim vijftig procent meer dan tijdens een normale lente! Deze lente is zelfs nog zonniger dan de zonnige zomer van 2018."
Ook deze laatste dag van de meteorologische lente wacht ons veel zoneschijn. "Maar het is wel iets minder warm dan zaterdag", vertelt Woei. "Toen hadden we nog zomerse waarden in Brabant, 25 graden. Nu wordt de temperatuur wat getemperd doordat er wat bewolking uit het oosten over onze provincie schuift. Maar met 22 tot 23 graden en niet al te veel wind vanuit het oosten - kracht drie tot vier - is toch aangenaam te noemen."
BuienOok Tweede Pinksterdag verwacht Woei veel zon. "Nog meer dan op deze zondag. De sluierwolken trekken namelijk naar het westen weg. Het blijft ook dan droog en we krijgen hogere temperaturen. Zomerse waarden van 25 of 26 graden zijn maandag mogelijk. Daarbij staat een matige oostenwind, hooguit kracht drie of vier."
Mensen die hopen op een beetje regen moeten zeker geduld hebben tot woensdag. "Dinsdag hebben we eerst nog een droge en zomers warme dag voor de boeg, met veel zonneschijn. Bij niet al te veel wind vanuit het oosten halen we dan 27 graden. Maar woensdag wordt de lucht geleidelijk vochtiger. De luchtdruk daalt dan. Dat betekent dat er buien kunnen ontstaan. Vooral woensdagmiddag. Maar voordat die ontstaan, is het eerst nog broeierig warm. Zo'n 24 tot 27 graden."
Plaatselijk karakterEn niet overal komen die buien voor, benadrukt de weervrouw van Weerplaza. "Ze hebben plaatselijk karakter." Donderdag, vrijdag en zaterdag zouden er ook buien kunnen voorkomen. "Maar ook dan zijn er plekken waar geen druppel valt."


Column: Biolandbouw naar 25 procent in 2030 is misschien wel gevaarlijke ambitie

30-05-2020 - 0 reacties Ambitie bij politici is nooit weg, al kost dat de burger en ondernemer vaak veel geld, en dat geldt dus ook voor de Europese Commissie.


Pinksterweekend begint met zomerse temperaturen, en het wordt nog warmer

30-05-2020 - 0 reacties Het pinksterweekend is begonnen en ons land kan de komende dagen rekenen op veel zon en aangename temperaturen. Vandaag kunnen de temperaturen oplopen tot 25 graden en ook morgen en maandag wordt het heerlijk weer.


Radio live vanop de boerderij: de Jongeboerentoer

27-05-2020 - 0 reacties Sinds 25 mei en nog tot donderdag 28 mei staat 'Planeet De Cock' – het namiddagblok op radiozender MNM - helemaal in het teken van vier gedreven, jonge boeren. De hele week maakt Tom De Cock live radio op de boerderij en dat maar liefst twee uur lang, elke dag van 16u tot 18u. Jonge landbouwer Klaas beet maandag de spits af. “Ik wou Tom De Cock graag rondleiden in de hoevewinkel en tonen waarom lokaal kopen zo belangrijk is”, reageert hij.


Geven BzV-Annemiek en Erik hun liefde een tweede kans?

12-05-2020 - 0 reacties Er was wel degelijk een vonk tussen Annemiek (25) en haar logé Erik in 'Boer zoekt Vrouw', maar die liep op niets uit vanwege de grote afstand tussen hun bedrijven. Dat brak de harten van de kijkers, maar er líjkt licht aan het einde van de tunnel te zijn...


Zonnige Bevrijdingsdag, maar het wordt nog mooier: 'Het kan de komende dagen 25 graden worden'

05-05-2020 - 0 reacties Het coronavirus voorkomt dat we deze 75e Bevrijdingsdag met zijn allen kunnen vieren, zoals de afgelopen jaren. Maar de zon doet zijn best om er toch iets moois van te maken. En de komende dagen wordt het almaar beter. Er komen zomerse temperaturen aan.


Uitspraak in kort geding tegen 5G over drie weken

04-05-2020 - 0 reacties De rechtbank in Den Haag doet maandag 25 mei uitspraak in het kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat over de invoering van het landelijke 5G-netwerk. De stichting eiste maandag in het kort geding de uitrol van 5G te stoppen, omdat de straling van 5G-signalen gezondheidsrisico’s zou opleveren.


Drie Galloway-kalfjes geboren in Alphen aan den Rijn

29-04-2020 - 0 reacties In Alphen aan den Rijn zijn zaterdag 25 april en op Koningsdag drie Galloway-kalfjes geboren. Twee zijn te zien langs het Weteringpad en één staat in Park Zegersloot.


Eind aan droge periode: meerdere dagen met regen op komst

28-04-2020 - 0 reacties "Een zegen van boven voor de natuur." Zo omschrijft RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag het weer dat op komst is. Na 25 dagen droog en veelal zonnig weer komt er vanaf vandaag regen.


‘Benzineprijs kan niet veel lager dan nu’

25-04-2020 - 0 reacties Een liter benzine is sind begin dit jaar al 25 cent goedkoper geworden. Brandstofprijzen blijven dalen, maar meer dan 10 cent kan er niet meer af.

Een liter benzine is sinds begin dit jaar al 25 cent goedkoper geworden. De brandstofprijzen blijven dalen, maar meer dan 10 cent kan er niet meer af.


Politieman Dick Schouten: ‘In Brabant groeit net zoveel hennep als gras’

18-04-2020 - 9 reacties Politieman Dick Schouten bond de strijd aan met zware drugscriminelen in Brabant, nam in de IRT-tijd een keer 25 ton hasj in beslag en voerde als voetbalcommandant in Rotterdam ‘oorlog’ tegen hooligans van Feyenoord en Ajax.


'Klap van 25 miljard voor telecomsector door wegvallen roaming'

13-04-2020 - 0 reacties LONDEN - De omzet van de telecomindustrie kan dit jaar een klap van wel 25 miljard dollar krijgen vanwege de coronacrisis. Telecommaatschappijen krijgen namelijk veel minder inkomsten uit roaming, mobiel bellen vanuit het buitenland, vanwege het ingestorte wereldwijde toerisme. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.


Weinig regen, meer verdamping: droogte leidt in natuur tot brandgevaar

10-04-2020 - 0 reacties Liefst vier keer moest de brandweer vannacht uitrukken op de Veluwe om bos- en heidebranden te blussen. Eerder deze maand woedden ook in andere gebieden natuurbranden. In Drenthe was het in korte tijd drie keer raak, ook Groningen en Twente moesten het ontgelden.
Sinds gisteren geldt in vrijwel heel Nederland een verhoogd risico op natuurbranden, blijkt uit de risicokaart van de brandweer. Van de 25 Nederlandse veiligheidsregio's is in 21 regio's 'fase 2' van kracht, waarin een brand zich snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen. De overige vier veiligheidsregio's registreren het natuurbrandrisico niet.
In fase 2 is het risico op uitbreiding van een brand groter dan in fase 1, legt Margreet Zoer uit, landelijk coördinator natuurbrandbeheersing bij de brandweer. "Die fase is vooral bedoeld als extra waarschuwing aan mensen in de natuur: let op als je daar bent. Mocht er brand ontstaan, dan verspreidt die zich sneller."
Het is nog niet duidelijk hoe de branden op de Veluwe vannacht zijn ontstaan, de brandweer doet daar nu onderzoek naar. "Ik kan me voorstellen dat mensen denken: vier branden in één nacht in een vrij beperkt gebied, dat is opvallend", zegt Robert Spijkerman van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. "Maar het is ook voorjaar, de kans dat een natuurbrand ontstaat is in dit seizoen vrij groot."
Bekijk hier beelden van de brand op de Veluwe vannacht:
De brandweer waarschuwde afgelopen zondag al voor branden in bossen en op de heide, als gevolg van de aanhoudende droogte. Maar hoe zit dat? Hadden we dit jaar niet de op een na natste februarimaand ooit?
Hydroloog en 'waterboswachter' Rob van Dongen van Staatsbosbeheer snapt dat dat tegenstrijdig klinkt. "Maar we hebben de afgelopen drie, vier weken geen regen van betekenis gehad en veel zon. Bovendien stond er de eerste weken veel wind. Dat betekent dat water sneller verdampt, waardoor de bovengrond, de eerste centimeters van de bodem, vrij snel uitdroogt."
Bladeren
Vooral hoger gelegen gebieden in Nederland hebben daar last van, zegt Van Dongen, omdat het grondwater daar dieper ligt. "De bodem is dan echt afhankelijk van hangwater: het water dat blijft hangen na neerslag."
Als het een tijdje niet regent, kan dat dus vrij snel tot uitdroging van de bovengrond leiden. En dat het risico op natuurbranden juist in het voorjaar zo groot is, hangt ook samen met het groeiseizoen, vertelt de waterboswachter. "De bomen en planten krijgen weer bladeren en onttrekken dan water uit de bodem. Die wordt daardoor sneller droog."
Remmende trein
Overigens ontstaan de meeste natuurbranden, naar schatting zo'n 90 procent, door menselijk handelen, bewust of onbewust. Bijvoorbeeld een weggegooide sigarettenpeuk of een nog warme uitlaat van een auto die in hoog gras geparkeerd staat. "Maar ook een remmende trein kan al een natuurbrand veroorzaken", zegt landelijk coördinator Margreet Zoer. "Soms komen daar vonken vanaf, bij droge vegetatie kan dan brand ontstaan."


"Herstructurering glas noodzaak voor klimaatneutraal telen"

09-04-2020 - 0 reacties Op 21 februari bezochten zo’n 25 mensen bij Ter Laak Orchids een themasessie van het EnergieAkkoord over herstructurering en energietransitie. In een energie-innovatieve omgeving kregen diverse specialisten de kans hun zegje te doen over het thema.
Herstructurering en de energievoorzieningen zijn geen technische…


Warmterecord op eerste zomerse dag: 25,5 graden gemeten in Eindhoven

08-04-2020 - 0 reacties Het was nog nooit eerder zo warm op 8 april. In bijna heel Brabant werd het 25 graden of warmer, wat betekent dat we officieel de eerste zomerse dag te pakken hebben. In Eindhoven werd het het warmst van heel Nederland. Daar werd 25,5 graad gemeten.


Weerbericht: Zonnige dag met temperaturen tot mogelijk 25 graden

08-04-2020 - 0 reacties De zon is woensdag veel te zien en het wordt een warme dag. Op de Waddeneilanden wordt het 19 graden en in het zuidoosten kan het kwik stijgen tot 25 graden Celsius.


Temperaturen boven de 20 graden, 'maar blijf binnen'

04-04-2020 - 0 reacties ZUTPHEN - De zon gaat schijnen en zal de komende dagen boven de 20 graden uitkomen. Volgende week gaan we zelfs richting de 25 graden. Maar toch moeten we ons echt zoveel mogelijk binnen blijven vanwege het coronavirus (COVID-19), beklemtoont burgemeester Annemieke Vermeulen.


Online vergadering voor de ontwikkeling van normen voor bemestingsproducten

01-04-2020 - 0 reacties De komende tijd wordt er een groot aantal nieuwe normen ontwikkeld. De normcommissie ‘Bodemverbeterende middelen en Teeltsubstraten’ kwam 25 maart online bijeen om de Nederlandse prioriteiten scherp te krijgen.Door snelle ontwikkelingen in de landbouwsector en de transitie naar een steeds meer circulaire…


Herbestemming vijf dorpskerken in Vlaams-Brabant

28-03-2020 - 0 reacties De Belgische provincie Vlaams-Brabant heeft de eerste vijf plattelandskerken die ze zal ondersteunen met het uittesten van een herbestemming, geselecteerd. In de kerkgebouwen van Oorbeek, Roosbeek, Rummen, Veltem en Wange wordt een zogenoemde pop-up ingericht. Ze krijgen elk 25.000 euro als startbudget en begeleiding van Parcum, expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur.


Aardbeienkweker in Klein-Zundert vreest tekort aan plukkers en schakelt Facebook in

28-03-2020 - 0 reacties Nog een paar weken en dan moeten de eerste van zijn 25 miljoen aardbeien worden geplukt. Normaal gesproken kan hij rekenen op vast team Oost-Europese seizoensarbeiders, maar door de coronacrisis vreest Mark van Aert uit Klein-Zundert dat hij handen tekort gaat komen om de oogst op tijd gedaan te krijgen. Via Facebook roept hij nu mensen in de omgeving op om bij te springen.