Pagina niet gevonden

Bekijk het laatste nieuws

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie - ZuivelNL

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden of de huidige mestcrisis kan worden gekeerd. De afbouw van derogatie, de invoering van buffers…
Reageer

Renure maakt het mogelijk om verschillende meststromen gericht in te zetten

Renure, gewonnen uit dierlijke mest, biedt potentie als kunstmestvervanger en verlicht de mestmarkt. Investeren in Renure vergt een zorgvuldige afweging van kosten en baten, afhankelijk van regelgevin…

CowManager › Video: Melkveehouder Mulder: “Sensors en melkrobots versterken elkaar, zo is alles ingericht dat één persoon alles kan doen”.

Ontdek hoe melkveehouder Mulder technologieën als sensors en melkrobots inzet voor efficiënt koemanagement. Leer over de synergie tussen sensors en melkrobots voor continu inzicht in koeiengedrag en…
Reageer

LTO spreekt met informateurs over vernieuwing landbouwbeleid

Quote: Voorzitter Ger Koopmans en directeur Hans Van den Heuvel van LTO spraken donderdag met onderhandelaars van de formerende partijen. LTO lichtte toe wat boeren, tuinders en hun gezinnen vragen…
Reageer

De Groene Weg biedt biologisch rundvlees uit Nederland aan

Bij drie slagerijen van De Groene Weg is nu ook biologisch rundvlees uit Nederland verkrijgbaar. De keten moet alle schakels een eerlijke prijs en langetermijnperspectief bieden.…
Reageer

Miljoenenstrop: gasveld in zeebodem waar Nederland CO2 in wil pompen is nog niet leeg

Het plan voor opslag van CO2 in een leeg gasveld onder zee valt tientallen miljoenen euro’s duurder uit. De reden: het gasveld blijkt nog niet helemaal leeg en de eigenaar Taqa vraagt om compensatie…
Reageer

Tata Steel moet sneller groen, kabinet neigt naar een miljarenimpuls

Of en hoevéél miljarden aan subsidie Tata Steel gaat krijgen om te vergroenen, is nog de vraag. Maar het kabinet wil ver gaan om de staalproducent voor Nederland te behouden, maakte minister Micky A…
Reageer

Noord-Holland vraagt € 12 miljoen voor natuur, beperken stikstofuitstoot en klimaat

De provincie maakt de aanvraag die zij eerder heeft ingediend voor koplopersmaatregelpakketten definitief. Dit zijn projecten waar Noord-Holland op korte termijn mee kan starten en die bijdragen aan h…
Reageer

Kritiek op geitenstop in Weststellingwerf

'De strekking van het plan is goed. Maar de uitzonderingen halen het weer onderuit.' Volgens de advocaat van enkele inwoners van het Friese Oldeholtpade deugt het bestemmingsplan voor een geitenstop i…
Reageer

Meeste melkprijzen stijgen licht

Bij de meeste Europese zuivelondernemingen stijgen de melkprijzen licht of blijven ze stabiel. Ook in de Verenigde Staten stijgt de prijs. Het algehele beeld van de melkprijsontwikkeling is positief, …
Reageer

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten' - Interview Dick Hordijk

Voor Dick Hordijk was 2023 niet zijn gemakkelijkste jaar als CEO van Agrifirm, hoewel de vraag is of die in de afgelopen acht dienstjaren er überhaupt tussen hebben gezeten. De coöperatie moest een …
Reageer

Rekenkamer: CO2-opslag onder zeebodem kassa voor bedrijfsleven

Wel de lusten, niet de lasten. Dat is in zes woorden de positie van vier industriereuzen ten opzichte van het Porthos-project, samengevat door de Algemene Rekenkamer. Het draait om de opslag van CO2 i…
Reageer

Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort bij CO2-opslag onder Noordzee

Het plan om CO2 van de industrie in oude gasbellen onder de Noordzee op te slaan pakt voordelig uit voor het bedrijfsleven. Zo zeer dat de Rijksoverheid zichzelf tekort doet, concludeert de Algemene R…
Reageer

Zuivelcoöperatie Arla tornt niet aan melkprijs april

Met de seizoenspiek qua melkaanvoer voor de deur houdt Arla de uitbetalingsprijs stabiel. De Scandinavische zuivelcoöperatie spreekt van een stabiele markt.…
Reageer

Geitenboer Melle uit Sibrandahûs krijgt gelijk van Raad van State en kan na jarenlange procedure stallen vernieuwen

Melle de Vries kan na een jarenlange juridische strijd eindelijk een nieuwe stal bouwen voor zijn geiten. Maar inmiddels zijn de bouwkosten te hoog en is de prijs voor biologische geitenmelk te laag.…
Reageer

Koopmans schiet zonder munitie op mest - LTO pakt de oude draad weer op: niet kiezen voor de blijvers

Minister Piet Adema liet gisteren weten dat Brussel niet bereid is Nederland uit de brand van de mest te halen. Ger Koopmans, de nieuwe voorzitter van LTO Nederland vindt dat flauwekul. Hij wil vechte…

Kritisch Vattenfall dingt wel mee naar bouw nieuwe windparken

AMSTERDAM (ANP) - Energieleverancier Vattenfall dingt mee naar de ontwikkeling van twee nieuwe windmolenparken voor de Noord-Hollandse kust. Maar net als concurrent Eneco, die zich terugtrekt van de p…
Reageer

NAJK wil generieke korting voorkomen door vrijwillige stoppers te helpen

Een vernieuwde derogatie en een ruime vrijwillige stoppersregeling voor alle boeren moeten de sector helpen onder het productieplafond van 2025 te blijven.…
Reageer

Eneco trekt zich terug uit bouw grootste Nederlandse windpark op zee: ‘Risico’s zijn te groot geworden’

Energieconcern Eneco dingt niet mee naar de bouw van een nieuw groot windpark op zee. Het vindt de risico’s van een investering te groot. De huidige aanpak van wind op zee is ‘niet toekomstbestend…
Reageer

Dierenartsen verschillen flink in prijs, voor sommige behandelingen scheelt het honderden euro's

Dierenartskosten kunnen flink verschillen per praktijk, blijkt uit een steekproef onder dierenartspraktijken. Zo kost een sterilisatie van een poes gemiddeld 172 euro en minimaal 111 euro, maar kan je…
Reageer

Hoogheemraadschap Noord-Holland gaat strenger handhaven op verontreinigingen

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gaat strenger controleren op en handhaven tegen verontreinigingen. Ondertussen heeft milieuorganisatie MOB nieuwe verboden stoffen aangetroffen in…
Reageer

Boeren zijn de basis van het Nederlandse cultuurlandschap

Voor Marije Klever is biodiversiteit de basis voor de veerkracht van het platteland. Ze is melkveehouder en voorzitter van BoerenNatuur. Ze is voorstander van natuurinclusieve landbouw en gelooft dat …
Reageer

Handelssysteem kan stikstofuitstoot tegengaan, zegt RaboResearch

Een landelijk handelssysteem voor rechten om stikstof uit te mogen stoten kan helpen om de uitstoot door onder meer boeren te verlagen, meldt RaboResearch na onderzoek. Bedrijven die hun stikstofuitst…
Reageer

AI laat Belgisch bier nóg beter smaken

Om de Belgische bieren nóg beter te laten smaken, grepen Belgische onderzoekers naar AI. In een 5 jaar durend onderzoek analyseerden ze de chemische samenstelling van 250 commerciële Belgische biere…
Reageer

Bekijk hier op welke locaties in Friesland de kans groot is dat de bodem is vervuild met schadelijk PFAS

Op 104 locaties in Friesland is de kans zeer groot dat de bodem vervuild is met de schadelijke stof PFAS. Bekijk op onderstaand kaartje om welke plekken het gaat.…
Reageer

Eneco trekt zich terug uit bouw windmolenpark op zee

Eneco probeert niet langer de opdracht voor de bouw van windmolenparken IJmuiden Ver Alpha en Beta binnen te slepen. De energieleverancier heeft te veel problemen met de manier waarop Nederland een ni…
Reageer

Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leg…
Reageer

Natte herfst, wat nu? Hedwig Boerrigter: ‘Bewust met bodem omgaan: veel kleine stapjes zijn samen een grote’

Met kennis van bodemprocessen en vertrouwen in wat je ziet, kan een teler goed voor de bodem zorgen, zegt Hedwig Boerrigter van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).…
Reageer

Bepaling 10 kilometerzones bij vogelgriep verbeterd

Bij een uitbraak van vogelgriep wordt de 10 kilometerzone in het vervolg als cirkels getrokken en niet meer via wegen of bijvoorbeeld waterwegen. En mogelijk worden in de toekomst sneltesten ingezet b…
Reageer

‘De muur tussen ambtenaar en boer willen we afbreken’

Utrechtse Boeren en tuinders kunnen via de Vraagbaak Landbouw vragen stellen aan de provincie. Er was nog geen centrale ingang voor agrariërs. Utrecht is hiervoor opgedeeld in vier gebieden met elk e…
Reageer